Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Bangkok
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Thai-nyrkkeilyä (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Muay Thay eli Thainyrkkeily on suosittu laji myös turistien keskuudessa. Tämä televisiostakin tuttu laji on Bangkokissa yleistä, ja siellä on helppo mennä katsomaan otteluita.

Kulttuuri, tapahtumat ja yöelämä

Bangkokissa ei ole varsinaisia kulttuuriesityksiä, mutta siellä on kaikenlaisia esityksiä, thainyrkkeilyä, tapahtumia joista jotkut voivat innostua ja tietenkin yöelämää, joka edelleen on yksi kaupungin valttikortteja.

Esityksiä

Bangkokissa on erilaisia esityksiä, kuten tanssia ja perinteistä musiikkia, mutta ne eivät ole turistien keskuudessa valtavassa huudossa, sillä Bangkokissa pelkkä elämänmeno on yhtä showta. Jos haluaa nähdä jonkinlaisen esityksen, kannattaa mennä Khao San Roadin ympäristössä oleviin matkatoimistoihin, joissa on tietoa ajanvietteistä ja myös erilaisista esityksistä.

Siam Niramit [kartalla] on syrjäisellä paikalla, ja sinne on kenties paras mennä kotimaisen matkatoimiston, majapaikan tai paikallisen matkatoimiston järjestämälle vierailulle. Esityksissä oppii maan historiasta, ja ne ovat kaikin tavoin spektaakkelimaisia.

Liput esityksiin maksavat 1500–2750 bahtia, ja niihin voi sisältyä ateria. Esitykset kestävät puolitoista tuntia, ja ateria nautitaan yleensä ennen esitystä. Paikalle on kuitenkin vilkkaan liikenteen takia vähän hankala päästä. Ihmisten kokemuksista voi lukea TripAdvisorista.

Toinen pidetty esitys on Calypso Cabaret [kartalla]. Sekin on syrjäisellä paikalla, jonne on hankala päästä, mutta se on melko pidetty show. Esitykset, joita on kaksi illassa, ovat klo 18 ja klo 19.45. Ne kestävät 70 minuuttia, ja edullisimmillaan sinne pääsee 900 bahtilla. Lipun voi varata verkkosivuilla.

TripAdvisor esittelee lisää esityksiä.

Urheilu: Thainyrkkeily

Muay Thay eli Thainyrkkeily, joka englanniksi tunnetaan nimellä ”Thai Boxing”, on suosittu laji myös turistien keskuudessa. Tämä televisiostakin tuttu laji on Bangkokissa yleistä, ja siellä on helppo mennä katsomaan otteluita. Niihin voi mennä helpoiten niin, että vierailee Khao San Roadin ympäristössä olevissa matkatoimistoissa ja muuallakin olevissa matkatoimistoissa, ja järjestää ottelussa vierailun. Tällöin kuljetukset kuuluvat asiaan. Otteluihin, joita on yleensä parissa kolmessa tunnissa useita, on yleensä kolmenlaisia lippuja, joista VIP-lippuihin kuuluvat ilmaiset ruoat ja juomat. Bangkokissa ottelut alkavat aiemmin kuin monessa muussa kaupungissa, ja niitä on jo klo 16–18.30 alkaen.

Melko lähellä Khao San Roadia sijaitseva Rajadamnern Stadium [kartalla] on ykköspaikka otteluille. Siellä on lähes joka ilta klo 18.30 alkavia sessioita, ja liput maksavat 1000–2000 bahtia. Yleensä yhden illan aikana on 9 ottelua.

New Lumpinee Boxing Stadium [kartalla] on syrjäisemmällä paikalla, mutta kohtuullisen matkan päässä niille, jotka yöpyvät esimerkiksi Pratunamin tienoilla tai Sukhumvitin Makkasan-aseman lähettyvillä. Siellä on otteluita ti, pe ja la, ja ne alkavat klo 16 tai klo 18. Liput maksavat yleensä 2000 bahtia mutta verkkosivujen kautta ne voi saada 1800 bahtilla, ja huomionarvoinen seikka on se, että sessiot kestävät yleensä viisi tuntia.

Muay Thai Citizen esittelee lisää nyrkkeilystadioneita.

Tapahtumat

Aivan matkustuskauden alkupuolella, itse asiassa jo vähän ennen sitä, pidetään melko rasittava Loi Krathong, joka pidetään marraskuussa, täysikuun aikana. Sen ajankohta vaihtelee vuosittain, mutta se on yleensä marraskuun alkupuolella.

Joulukuun alussa on kuninkaallisia juhlallisuuksia, joiden pahin puoli on se, että ne parina päivänä sulkevat joen liikenteeltä. Näitä on yleensä joulukuun toisen viikon aikana, ja näinä päivänä on parempi liikkua muualla kuin joenrannoilla tai suurten nähtävyyksien alueella Banglamphun vieressä.

Joulu ja uusivuosi näkyvät Bangkokissa, ja etenkin ostoskeskukset, hotellit ja turisteille suunnatut ravintolat pitävät joulukoristeita ja soittavat englanninkielisiä joululauluja. Jotkut ravintolat järjestävät erityisiä joulu- ja uudenvuodenillallisia ja muita juhlia, ja jos Bangkokiin lähtee joulun tai uudenvuoden ajaksi, eivät ne jää täysin väliin.

Kiinalainen uusivuosi on ajankohta, jolloin ei kannata siirtyä paikasta toiseen vaan kannattavaa on pysytellä muutaman päivän aloillaan. Se ajoittuu tammikuun loppuun tai helmikuun alkuun, ja tällöin jotkut paikat voivat olla suljettuja mutta yleisesti ottaen kaikki pyörii melko normaalisti. Kiinalainen uusivuosi kestää noin neljä vuorokautta.

Yksi pahimpia aikoja olla Thaimaassa on Songkran-festivaalin aika. Vaikka Thaimaassa vuotta vaihdetaan virallisesti vuodenvaihteessa (vuosi 2021 on Thaimaassa vuosi 2564), on virallinen uusivuosi vasta huhtikuussa. Koska ajankohta vaihtelee kuun liikkeiden mukaan, on se aina vähän eri aikaan, mutta seuraavina vuosina se on huhtikuun puolivälin tienoilla. Tämä on erittäin rasittava ja monin tavoin vaarallinen ajankohta olla Thaimaassa, eivätkä kaikki esimerkiksi pidä jatkuvista, kaiken kastelevista vesisodista. Kuorma-autojen ja muiden ajoneuvojen takalavoilla on ihmisiä, joilla on suuria kanuunoita ja vesipyssyjä, ja he kastelevat ohikulkijoita ja kaikkea mikä reitin varrelle osuu. Joku saattaa myös huvitellakseen kaataa paidasta sisään jääkylmää vettä, joku toinen voi tulla ja yhtäkkiä antaa nopean, ilmaisen kasvomaalauksen ja joku voi työntää jotakin tököttiä suuhun.

Juhlapäiviä, joista valtaosa ei varsinaisesti sulje paikkoja, voi katsoa Time and Datesta.

Khao San Roadin yöelämää
Lähes kaikki Khao San Roadin varrella oleva on normaalia kalliimpaa, ja siellä kannattaa illan pimettyä olla tarkkana.

Yöelämä

Bangkokissa on kaksi pääasiallista aluetta illanvietolle: Banglamphu ja Sukhumvit. Niiden lisäksi muualla kaupungissa on illanviettopaikkoja, joista katoilla olevat baarit ja tunnettujen hotellien baarit ovat suosituimpia. Niitä on kuitenkin sen verran harvakseltaan, että asioista kannattaa etukäteen ottaa selvää.

Juomat ja yleiset toimintatavat

Olut on yleisin juoma, ja sen hinta vaihtelee melkoisesti. Thaimaan bahtin arvon nousun jälkeen hintoja on vähä laskettu, mutta edelleenkin edullisimmat suuret oluet, joista monet ovat happy hour -tarjouksia, maksavat 80 bahtista ylöspäin. Yleisimpiä ja edullisimpia oluita ovat Chang ja Leo, ja niitä juodaan joko 0,32 litran tai 0,62 litran pulloista, joista isompi on huomattavasti kannattavampi ostos, sillä pieni voi maksaa 60 bahtia ja suuri 80 bahtia. Olut on noin A-oluen vahvuista, ja lähes paikassa kuin paikassa pöytiintarjoilu kuuluu asiaan.

Tuopillinen Singha-olutta
Olut on yleisin juoma. Edullisimmat suuret oluet, joista monet ovat happy hour -tarjouksia, maksavat 80 bahtista ylöspäin.

Tarjoilupalkkiot eivät ole yleisiä, mutta niitä voidaan joissain turistien suosimissa paikoissa odottaa. Yöelämä jatkuu joillain seuduilla pitkälle yöhön, mutta lait vaihtelevat, ja ajoittain kaikki päättyy klo 01 ja toisinaan taas baarit voivat olla avoinna pidempään. Vuoden 2014 vallankaappauksen jälkeen asioita on enemmänkin kiristelty.

Tupakointi ei ole sallittua missään sisätiloissa, mutta monet baarit ovat osin ulkona tai terasseja, ja niillä voi tupakoida. Sähkötupakkaa voi toisin kuin joissain suomalaisissakin julkaisuissa väitetään vedellä aivan laillisesti, joskaan se ei ole tavallista ja se rinnastetaan tupakointiin. Sähkötupakkaan liittyvät oheistuotteet kuten nesteet ja atomisaattorit eivät ole helposti saatavilla, joten niitä kannattaa ottaa matkaan mukaan. Viimeisten tietojen mukaan laki, joka kieltää sähkötupakkaan liittyvien oheistuotteiden myymisen, kumotaan, mutta toistaiseksi miltään markkinoilta tai kojuista ei kannata ostaa nesteitä, joiden alkuperä voi olla mikä tahansa.

Banglamphu

Banglamphussa on monta eri katua ja aluetta, joilla voi viettää iltaa.

Khao San Road

Kliseenomaisin ja kenties huonoin katu illanvietolle Banglamphussa on Khao San Road [kartalla]. Katu tuli suurelle yleisölle tutuksi kirjasta ja etenkin elokuvasta The Beach, mutta alue on 1990-luvusta suuresti muuttunut. Se on jo pitkään ollut täydellinen turistirysä, jossa etenkin marraskuulta maaliskuulle on joka ilta valtava tungos. Thaimaalaisia siellä ovat vain työntekijät, ja juomien hinnat ovat korkeampia kuin monella lähikadulla. Kadulle muodostuu noin klo 19–20 alkaen tungoksia, joissa on hankala liikkua, eikä se ole hyvä katu majapaikalle, sillä se on myös äärimmäisen äänekäs paikka. Parhaimmillaan se on alkuillasta, illan juuri pimetessä, ja sieltä esimerkiksi löytyy monia baareja, joissa on live-musiikkia tai urheilua, jota on kuitenkin aikaerojen takia Thaimaassa hankala seurata.

Yksi baari, joka on normaalia hohdokkaampi, on The Roof Bar [kartalla], ja toinen, joka vetää puoleensa monia, on irkkubaari Mulligan’s [kartalla].

Lähes kaikki Khao San Roadin varrella oleva on normaalia kalliimpaa, ja siellä kannattaa illan pimettyä olla tarkkana. Mitään ei kannata jättää vartioimatta, eikä juomaa kannata päästää silmistä, sillä siihen voidaan laittaa jotakin tainnuttavaa. Khao San Road on kokemus, jonka jokaisen nuoren ja nuorenmielisen kannattaa käydä kokemassa, mutta läheskään kaikki eivät viivy siellä lyhyttä vierailua pidempään.

Baari Soi Rambuttrin varrella
Soi Rambuttrin baareilla on houkuttelevia terasseja, joilla voi käydä syömässä ja ottaa muutama drinkki.

Soi Rambuttri

Kaksiosainen Soi Rambuttri [kartalla], johon on Khao San Roadilta suora yhteys Mulligan’sin vieressä olevan Susie Walking Streetin kautta, on huomattavasti parempi katu kuin tunnetumpi naapurinsa. Sen varrella on edullisempia hintoja, vähemmän tungoksia ja jonkin verran enemmän paikallistunnelmaakin. Katu on mutkitteleva ja moniosainen, ja sen parhaat osat ovat lähellä joenrantaa ja kansallista taidemuseota.

Soi Rambuttrin varrelta voi helposti löytää baarin, jossa olut maksaa 80 bahtia, ainakin happy hour -aikaan (yleensä ennen klo 19–20), ja siellä on paljon paikkoja, joissa on live-musiikkia ja urheilua näyttäviä ruutuja. Myös tämä katu on terassien valtaama, sillä on enemmän katuruokia kuin Khao San Roadilla ja monet hinnat ovat sen varrella edullisempia. Syöminen ei sen varrella kuitenkaan ole hyvä idea kuin hätätapauksessa tai myöhään yöllä, jolloin muualla on harva paikka avoinna. Soi Rambuttri on tunnettu myös kymmenistä hierontapaikoistaan, ja myös tatuointipaikkoja siellä on melkoinen määrä. Kaikki paikat esittelevät hintojaan näyttävästi, ja kuten Khao San Roadin varrellakin sisäänheittäjät ovat yleisiä ja aktiivisia. Jos paikalla ei ole sisäänheittäjää, on se todennäköisesti muita edullisempi paikka.

Baarit vaihtuvat kadulla vuodesta toiseen, mutta monet ruokapaikat ovat olleet siellä jo pitkiä aikoja. Niillä on houkuttelevia terasseja, joilla voi kerran pari käydä syömässä ja ottaa muutama drinkki. Erityisen paljon hyviä terassibaareja on Susie Walking Streetin vieressä, mutkassa, mutta hinnat ovat melko korkeita.

Kaikkein aikuismaisin ja edullisin alue Soi Rambuttrilla on vilkkaan kadun toisella puolella olevalla jatkeella, jolla on kirjakauppoja, ravintoloita, vaatekojuja ja myös baareja. Monilla guesthouseilla on edullisia baareja, ja paljon kaikenlaista moneen makuun löytyy mutkanMonenlaista moneen makuun mutkassa [kartalla] kohdalta.

Rauhallinen alue Banglamphussa
Rauhallisin ja ruuhkattomin alue Banglamphussa illanvietolle on kanavan toisella puolella oleva alue.

Muut Banglamphun alueet

Joen rantamilla on muutama terassiravintola ja myös baari, joilta on mukava illan pimettyä katsella valaistuja joenrantoja. Hinnat joenrannalla ovat täysin turisteille suunnattuja, mutta juomat ovat silti selkeästi edullisempia kuin Suomessa. Esimerkiksi Sheepshank [kartalla] on gastropubi, jossa on hyviä ruokia ja pienpanimo-oluita.

Kenties kaikkein paras tai ainakin rauhallisin ja ruuhkattomin alue Banglamphussa illanvietolle kuten myös päiväsaikaan nautittavalle aterialle tai mehulle on kanavan toisella puolella oleva alue. Sinne pääsee esimerkiksi valkoisen Sumen-linnakkeenSumen-linnake vieressä olevaa venetsialaista siltaa [kartalla] pitkin, joskin enemmän baareja tulee heti vastaan jos menee sinne Samsen Roadin sillan [kartalla] tai ”kalansyöttämissillan” [kartalla] ylittämällä.

Alue on laaja ja täynnä mitä erilaisimpia kujia, ja sinne kannattaa paeta muun Banglamphun vilkasta liikennettä ja loputtomia samanlaisia kauppoja ja katumyyjiä. Viehättävää tunnelmaa on kanavan rannoilla, ja sinne onkin ensimmäistä kertaa kaikkein järkevintä mennä valoisaan aikaan. Alue on myös hyvä majapaikalle, sillä melua on vähän mutta matkaa Khao San Roadin ympäristöön vain muutama sata metriä.

Yksi paikka, jossa voi kuulla elävää musiikkia, on Ad Here the 13th [kartalla], joka on aivan Samsen Roadin ja kanavan vieressä.

Silom

Si Lom -metroaseman tuntumassa on paljon baareja, ja se oli aikoinaan hyvä paikka viettää iltaa. Se on kuitenkin nykyään huonossa maineessa, sillä siellä on paljon ns. go-go-baareja ja baareja, jotka ovat täynnä baarityttöjä ja erilaisia yöelämän lieveilmiöitä. Patpong [kartalla] on ns. sexpatien suosimaa aluetta, jolla on maksullisia naisia ja erilaisia seksiesityksiä. Siellä on monin tavoin vaarallista, ja siellä voi menettää paljonkin rahaa, arvoesineitä tai ainakin maineensa tai terveytensä.

Siellä on myös iltatori, joka on harmittomampi, mutta sekin on saanut huonoa palautetta.

Sukhumvit
Sukhumvitissa on Bangkokin kaikkein hienoimpia illanviettopaikkoja, mutta siellä on myös arveluttavia sivukujia.

Sukhumvit

Tyylikkäin, hintavin ja aikuismaisin illanviettopaikka on Sukhumvit, joka on laaja alue. Se on monin tavoin siisti alue, jolla on Bangkokin kaikkein hienoimpia illanviettopaikkoja, mutta siellä on myös arveluttavia sivukujia.

Sukhumvit Road [kartalla] on Bangkokin hienostunein ja tyylikkäin paikka viettää iltaa. Etenkin Thong Lo -BTS-aseman tuntumassa on paljon hyviä baareja. Niitä on melkoisesti myös Ekkamai-aseman ja Phrom Phong -aseman tuntumassa. Monista baareista ja yökerhoista on tunnettu on myös Nana-aseman lähellä oleva Soi 11 [kartalla].

Yksi kaikkein monipuolisimpia ja monen mielestä Bangkokin parhaita baareja on WTF [kartalla] eli Wonderful Thai Friendship. Aivan lähellä oleva Studio Lam [kartalla] on baari, jossa on tiskijukkia ja elävää musiikkia.

10 Best esittelee Sukhumvitin baareja.

Muita Bangkokin baareja:

TimeOut esittelee yöelämää.

Thailand Red Cat esittelee parhailla alueilla olevia baareja ja yökerhoja.

TripAdvisor rankkaa Bangkokin yöelämää ja esittelee illanviettopaikkoja.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: chem7 /Flickr, Peter Forsberg
2020/01

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti