Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Hotelleja – Pattaya
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Thai-nyrkkeilyä (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Muay Thai eli thainyrkkeily on raju, väkivaltainen taistelulaji, jota usein näkee televisiossa. Thaimaassa ja Pattayalla sitä voi nähdä monessa paikassa.

Thai-nyrkkeily, tapahtumat ja yöelämä

Pattayalle ei lähdetä klassisen musiikin konserttiin, balettiin tai oopperaan, mutta siellä kuulee paljon musiikkia ja näkee kaikenlaista sellaista mikä painuu pysyvästi mieleen.

Kuten muuallakin Thaimaassa thainyrkkeily on suosittua ja sitä voi nähdä aivan aidoissa tiloissa. Tapahtumia Pattayalla on jonkin verran, ja siellä on lomapäiviä ja tapahtumia, joiden aikana ei oikeastaan ole hyvä matkustaa paikasta toiseen tai edes oleskella keskustassa tai vilkkailla paikoilla. Pattayan yöelämä on legendaarista, ja puhutaan jopa shokkitilasta (Pattaya Culture Shock), jonka matkalainen usein kokee ensi kertaa kaupungin keskustan ulkoilmabaarit ja yleisen katukuvan nähdessään.

Urheilu: Thainyrkkeily

Muay Thai eli thainyrkkeily on raju, väkivaltainen taistelulaji, jota usein näkee televisiossa. Thaimaassa ja Pattayalla sitä voi nähdä monessa paikassa, ja sitä voi olla yhdessä tanssi- ja muiden esitysten kanssa, mutta lähinnä näytteenä eikä taisteluna.

Jos haluaa nähdä otteluita, on se mahdollista kaikkialla Thaimaassa ja myös Pattayalla. Pattayalla kuten muuallakin on mahdollista myös itse harjoitella ja harrastaa lajia, joskin se on muualla kuin ilmastoiduissa tiloissa kuumaa puuhaa. Yksi paikka, joka opettaa, on Boxing Pattaya.

Pattayalla on useita paikkoja, joissa voi seurata nyrkkeilyotteluita, mutta paras paikka nähdä korkeatasoista thainyrkkeilyä on Pattaya Boxing World [kartalla]. Areenalle mahtuu 600 katsojaa, otteluita on keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 20–24 ja siellä voi olla jopa 11 ottelua yhden illan aikana. Paikalle voi mennä klo 18 alkaen, jolloin voi nähdä esittelyitä ja muuta mielenkiintoista.

Halvimmat liput maksavat 1000 bahtia ja osa lipuista voi maksaa 1500–2500 bahtia. Thainyrkkeilyn seuraaminen ei ole kaikkein edullisinta hupia, mutta jos otteluun haluaa, kannattaa lippu hankkia ainakin päivä pari etukäteen. Lippuja voi ostaa monesta paikasta, ja esimerkiksi pääkadun ja rantakadun kojuissa, joissa myydään retkiä ja taksimatkoja, mainostetaan myös thainyrkkeilyä ja myydään lippuja otteluihin. Liput kannattaa aina ostaa suoraan areenalta tai paikalliselta toimijalta, eikä ole järkeä mennä järjestetylle retkelle kuten matkatoimiston järjestämälle vierailulle, jolloin siitä saa maksaa itsensä kipeäksi.

Tapahtumat

Pattayalla on monia tapahtumia, joista osa on harmittomia ja huomaamattomia, osa taas voi pilata osan lomasta ja tehdä Pattayasta painajaismaisen vilkkaan. Suurin osa suurista ja mullistavista tapahtumista on silloin kun Pattayalla on vähän lomalaisia, mutta etenkin kiinalainen uusivuosi, joka on tammikuun lopussa tai helmikuun alussa, sotkee niin Pattayaa kuin muutakin Thaimaata useaksi yleensä 3–4 päiväksi.

Pattayan ostoskeskuksissa on eräänlaisia tapahtumia, jotka tuovat erilaisia teemoja esille ja joiden yhteydessä on erilaisia esityksiä ja tapahtumia. Pelkästään Central Festivalissa on joka vuosi useita tapahtumia, joihin kuuluu parhaaseen loma-aikaan joulu-tammikuussa pidettävä ”Happy Smiley Festival”. Myös rannalla on tapahtumia, joihin kuuluu toukokuussa pidettävä ”Bikini Beach Race”. Pattayalla on paljon kaikenlaisia arveluttavia kisoja ja tapahtumia, eikä kannata yllättyä jos siellä on ”wet t-shirt”-kisoja ja muita vastaavia tapahtumia.

Kiinalainen uusivuosi on merkittävä tapahtuma Thaimaassa, ja vaikka se ei ole virallinen loma-aika, ovat monet liikkeet suljettuja ja matkustaminen junilla ja busseilla ei ole ruuhkien ja vilkkauden takia kannattavaa. Tähän aikaan on paljon kaikenlaista värikästä ja normaalista poikkeavaa mutta kulkueet voivat hidastuttaa liikkumista tai tukkia paikkoja. Kaikkein paras on olla poissa pääpaikoilta 2–3 päivää varsinaisen uudenvuodenpäivän tienoilla, ja Time and Date näyttää koska seuraavina vuosina pidetään kiinalainen uusivuosi.

Menevä ja pidetty festivaali, joka sattuu loma-aikoihin, on MAYA. Se on nuorison mieleen oleva musiikkitapahtuma, joka pidetään helmikuussa, ja siellä on tiskijukkia, jotka kahdella lavalla soittavat electro housea, trancea ja muuta vastaavaa.

Maaliskuussa on toinen vähän samantyylinen festivaali, Pattaya Music Festival. Se pidetään kolme kilometriä pitkän Beach Roadin varrella, eikä sen rock- ja pop-esityksiä voi olla huomaamatta.

Songkran-festivaali (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Songkran-festivaalin aikana käydään kaiken kastelevia vesisotia, joku saattaa kaataa paidasta sisään jääkylmää vettä, ja joku toinen voi tulla ja yhtäkkiä antaa nopean, ilmaisen kasvomaalauksen.

Yksi pahimpia aikoja olla Pattayalla ja muuallakaan Thaimaassa on Songkran-festivaalin aika. Vaikka Thaimaassa vuotta vaihdetaan vuodenvaihteessa (vuosi 2019 on Thaimaassa vuosi 2562), on virallinen uusivuosi vasta huhtikuussa. Koska ajankohta vaihtelee kuun liikkeiden mukaan, on se aina vähän eri aikaan, mutta seuraavina vuosina se on huhtikuun puolivälin tienoilla. Tämä on erittäin rasittava ja monin tavoin vaarallinen ajankohta olla Thaimaassa, eivätkä kaikki esimerkiksi pidä jatkuvista, kaiken kastelevista vesisodista. Kuorma-autojen ja muiden ajoneuvojen takalavoilla on ihmisiä, joilla on suuria kanuunoita ja vesipyssyjä, ja he kastelevat ohikulkijoita ja kaikkea mikä reitin varrelle osuu. Joku saattaa myös huvitellakseen kaataa paidasta sisään jääkylmää vettä, ja joku toinen voi tulla ja yhtäkkiä antaa nopean, ilmaisen kasvomaalauksen ja joku voi työntää jotakin tököttiä suuhun. Kaiken tulisi olla vedeltä suojattuna, ja rahoja ja muita arvoesineitä kannattaa pitää mukanaan mahdollisimman vähän, sillä myös rikolliset ovat liikkeellä ja etenkin pyörällä tai skootterilla liikkumista kannattaa vältellä. Pattaya Unlimited antaa lisää tietoa siitä miten selvitä hengissä tästä huhtikuisesta tapahtumasta.

Vain harva matkustaa Thaimaahan enää huhtikuussa, eikä sinne ole mitään mieltä matkustaa sateisen monsuunikauden aikana eli touko-lokakuussa. Pattayalla juostaan keskikesällä maraton, mutta lisää suuria tapahtuma on luvassa vasta syksyllä.

Marraskuussa on paljon tapahtumia, ja silloin pidetään esimerkiksi vene-messut ja ilotulitusfestivaali. Joulukuussa kun kausi on alkanut pidetään vesiskootteri-kilpailut ja muutenkin on kaikenlaista pientä tapahtumaa. Ympäri vuoden tapahtumiin kuuluvat myös iltatorit, joita on eniten viikonloppuisin. Myös Jomtienissä on iltatori, ja ne pidetään Jomtien Roadin varrella.

Yllättävää kyllä Thaimaassa on paljon kaikenlaista jouluun liittyvää, ja siellä juhlistetaan myös ”kansainvälistä uutta vuotta”. Siellä on erikoisia joulukuusia, yleensä väriltään täysin vääränlaisia jouluasuja, eksoottisia joulukoristeita ja englanninkielisiä joululauluja paikassa kuin paikassa. Rantakadun ja pääkadun kulmaukseen ilmestyy joulukuun puolivälissä suuri joulukuusi, ja muutenkin Pattayalla on tietynlaista joulutunnelmaa, joka ainakin vähän muistuttaa kotimaan joulutouhuista.

Thaimaassa on melkoinen määrä virallisia lomapäiviä, mutta käytännössä ne harvoin sulkevat paikkoja tai oleellisesti muuttavat katukuvaa. Joitain poikkeuksia ovat songkran ja sekä nykyisen kuninkaan (5.12.) että entisten kuninkaiden syntymäpäivät ja myös joidenkin kuolinpäivät. Ennen lomapäivää on hyvä kysyä hotellista tai muualta mitä on odotettavissa, mutta Pattaya on siitä hyvä paikkakunta, että etenkin matkustuskauden aikana kaikki siellä toimii päivästä toiseen. Ainoa poikkeus on keskiviikko, jolloin rannalle ei laiteta aurinkotuoleja ja -petejä ja jolloin myös jotkut työntekijät pitävät vapaapäivän.

Lisää aiheesta:

Pattaya Unlimited esittelee suuren määrän tapahtumia.

Bangkok.com esittelee tapahtumia.

Walking Streetin ulkoilmabaari (License: Public Domain Mark 1.0)
Kaikkein äänekkäin, suosituin ja rauhattomin illanviettopaikka on Walking Street.

Yöelämä

Yksi syy lähteä Pattayalle on sen vireä yöelämä, ja sinne matkustaa ja siellä asuu ihmisiä, jotka ovat täysin keskittyneet yöelämän viettämiseen. Ulkoilmabaareja on paljon etenkin rantakadun varrella, ja niissä jo aamukymmeneltä juodaan olutta, pelataan biljardia ja kuunnellaan samoja länsimaisia renkutuksia kuin kaikkialla muuallakin.

Baari (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Baarityttöjen ensisijainen tehtävä on houkutella etenkin yksinäisiä miehiä baariin ja pitää heitä siellä.

Baaritytöt

Thaimaan yöelämän erottaa monesta muusta maasta se, että niissä ei ole yleensä lähinnä miehiä ja eläkeläisnaisia vaan niissä pyörii nuoria paikallisia naisia, jotka tunnetaan nimellä ”bar girls”. Baarityttöjen ensisijainen tehtävä on houkutella etenkin yksinäisiä miehiä baariin ja pitää heitä siellä, ja epätoivoisen yksinäinen mies tarjoaa baaritytöille juttuseuraa vastaan olutta tai muita juomia, jotka ovat kalliimpia kuin muille tarjottavat juomat.

Baaritytöt eivät häiritse niitä, jotka selvästi haluavat olla omissa oloissaan, mutta etenkin ne baaritytöt, jotka ovat töissä iltaisin ja öisin, saattavat illan edetessä ryhtyä aggressiivisemmiksi. Osa baaritytöistä tarjoaa erilaisia palveluksia rahaa vastaan, ja osa heistä etsii seuraa seuraaviksi päiviksi, viikoiksi tai loppuelämäksi ja tapahtui mitä tapahtui on mies aina maksajan roolissa. Baaritytöt ovat yleensä melko nuoria, ja yhdessä hierojien kanssa he ovat yksiä yleisimpiä näkyjä niin Pattayalla kuin muillakin Thaimaan lomapaikoilla.

Ladyboyt

Yksi hyvä asia tietää on se, että osa baaritytöistä ei ole ensinnäkään naisia vaan naisiksi pukeutuvia ja tekeytyviä miehiä. ”Ladyboy” on varsin yleinen ilmiö Pattayalla, ja heitä näkee erityisen paljon yöelämässä. Osa länsimaisista miehistä on perinteisesti hämääntynyt ja osa huomannut sekaannuksen aivan liian myöhään, mutta totuus on se, että naisilla ei ole aataminomenaa. Eli se on asia, johon naisissa ensimmäiseksi kannattaa kiinnittää huomiota, niin baareissa kuin muuallakin.

Juomat ja niiden hinnat

Olut ja muut juomat ovat edullisempia kuin Suomessa mutta muuhun hintatasoon ja paikallisten palkkatasoon nähden ne ovat huiman hintaisia. Ensimmäinen asia, joka kannattaa pitää mielessä on se, että pienessä oluessa (olut on pieni jos kokoa ei mainita) on 0,32 litraa nestettä mutta isossa on 0,64 litraa. Pienen oluen saa edullisimmillaan happy hour -aikaan (joissain paikoissa aina, joissain klo 18–21 asti) 50 bahtilla. Suuri olut irtoaa edullisimmillaan 80 bahtilla, ja suosituimmat oluet ovat Chang ja Leo. Muitakin oluita on, ja ne ovat järjestään aivan kelvollisia, 5 % vahvuisia lager-tyylisiä oluita. Kuumalla Pattayalla olut lämpenee öisinkin nopeasti, ja sen kanssa tuodaan jäädytetty lasi ja pullon päälle laitetaan suoja.

Ohjelmaa (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Walking Street on monipuolinen paikka, ja siellä on normaalien diskojen lisäksi klubeja, joilla voi olla intialaisia, venäläisiä, thaimaalaisia tai muitakin tanssijoita ja kaikenlaista ohjelmaa.

Parhaat alueet yöelämälle

Pattayan rantakatu on suosittu baareille jo aamupäivällä, ja baareja on paljon pelkästään pääkadun ja Central Festivalin välisellä alueella. 2 Road on yksi pääasiallisia illanviettokatuja, ja korttelit siltä kohti Soi Buakhaota ovat baareja täynnä. Soi Buakhao on melko hyvä baarikatu, mutta se ei ole öisin läheskään yhtä rauhaton kuin lähempänä merenrantaa olevat kadut.

Walking Street

Kaikkein äänekkäin, suosituin ja rauhattomin illanviettopaikka on Walking Street [kartalla], joka on rantakadun ja päälaiturin välimaastossa. Se on paikka, joka alkaa heräillä vasta iltapäivällä eikä siellä tapahdu paljon mitään ennen pimeyden laskeutumista. Alkuillastakin meininki on melko laimeaa mutta illan edetessä melutaso nousee ja ihmisten määrä lisääntyy.

Kadulla kaikki on mahdollista, erilaisia paikkoja on laidasta laitaan ja täällä voi viettää paitsi onnistuneen illan ja yön myös katastrofaalisen tuokion. Jotakin voidaan varastaa, jotakin voi kadota, lasiin voidaan kaataa jotakin tai voi joutua muin tavoin huijatuksi. Tärkeää on, ettei ikinä jätä lasiaan vartioimatta eikä muutenkaan jätä sitä huomiotta edes silloin kun istuu aloillaan. Tärkeää on myös pysytellä erossa laittomista aineista, joihin kuuluvat huumeiden lisäksi erilaiset lääkkeet kuten ketamiini, sillä ratsiat ovat yleisiä, rangaistukset ankaria ja/tai lahjontasummat suuria (esim. 10 000 euroa). Yksinäisten ja ryhmässäkin olevien miesten kannattaa baarityttöjen kanssa olla tarkkana, eikä baariin ole kannattavaa ottaa mukaan paljon rahaa, maksukortteja tai arvokasta tavaraa. Osa baaritytöistä voi toimia sivutoimisena taskuvarkaana, ja heidän joukkoonsa on ajautunut myös kaikenlaisia epätoivoisia tapauksia, jotka voivat tavalla tai toisella käyttää tilanteen hyväkseen.

Poliisi (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Tärkeää on pysytellä erossa laittomista aineista, joihin kuuluvat huumeiden lisäksi erilaiset lääkkeet kuten ketamiini, sillä ratsiat ovat yleisiä.

Walking Street on monipuolinen paikka, ja siellä on normaalien diskojen lisäksi klubeja, joilla voi olla intialaisia, venäläisiä, thaimaalaisia tai muitakin tanssijoita ja kaikenlaista ohjelmaa. Kaikkein paras Walking Streetille on lähteä porukalla, ja miesten on monessa tapauksessa järkevintä olla lähestymättä baarityttöjä ja pysyä heistä erossa. Länsimaiset naiset voivat Pattayalla kuten muuallakin Thaimaassa liikkua täysin vapaasti öisinkin, sillä miesten huomio on aivan totaalisesti keskittynyt paikallisiin naisiin. Yksinäinen länsimainen nainen, oli hän sitten minkä ikäinen tahansa, voi aivan rauhassa mennä baariin ja juoda oluensa niin että kukaan ei katso päinkään. Väitetäänkin, että Thaimaa on yksi maailman ainoita maita, joissa paikalliset naiset kiinnittävät huomiota etenkin vanhempiin länsimaisiin miehiin mutta kauniinakaan pidettyihin länsimaisiin nuoriin tai keski-ikäisiin naisiin juuri kukaan ei kiinnitä mitään huomiota.

Lisää tietoa Pattayan yöelämästä:

Pattaya Sanook luo nopean katsauksen kaupungin yöelämään.

Bangkok.com esittelee kattavasti Pattayan yöelämää.

Pattaya Unlimited antaa ohjeita ensimmäistä kertaa Pattayalle suuntaaville yksinäisille miehille.

Seksuaaliset vähemmistöt: Homot ja lesbot

Thaimaa on homojen ja lesbojen paratiisi, ja siellä homo- ja lesboparit käyvät paljon lomailemassa ja monet ovat myös muuttaneet Thaimaahan. Pattayalla kuka tahansa voi olla niin kuin haluaa, ja se on homoille ja lesboille varteenotettava lomapaikka marraskuulta maaliskuulle.

Yksi hyvä ajankohta vierailla Pattayalla on silloin kun siellä pidetään Miss International Queen. Tämä Tiffany’s -teatterissa pidettävä kauneuskilpailu on ollut olemassa vuodesta 2004 lähtien, ja drag queeniksi julistetaan lopulta mies, joka on iältään 18–35-vuotias.

Travel Gay Asia esittelee Pattayan baareja homoille.

Teksti: Peter Forsberg
2019/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti