Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Bangkok
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Chao Phraya -joki
Bangkokin läpi virtaa leveä, pitkä ja merkittävä joki, nimeltään Chao Phraya, eli ”kuninkaiden joki”. Lähes aina turhan kuumassa Bangkokissa sen rannoilla on vähän viileämpää.

Joki ja Bangkokin puistoja

Bangkok on saasteinen, vilkas kivikaupunki, jossa puitakin on vähän ja jonka ilmasto kohtelee vesistöjä ja puistoja kaltoin. Siellä kuitenkin on aina kannattavaa tutustua jokeen (Chao Phraya), mikä on helppoa, ja siellä myös kannattaa paeta liikenteen saasteita ja yleistä vilkkautta muutamaan normaalia parempaan puistoon.

Huomionarvoinen seikka on se, että Dusit-puisto, jossa ovat perinteisesti olleet eläintarha ja palatsi, on jo vuodesta 2018 lähtien ollut suljettu.

Chao Phraya

Bangkokin läpi virtaa leveä, pitkä ja merkittävä joki, nimeltään Chao Phraya, eli ”kuninkaiden joki”. Joki alkaa Pohjois-Thaimaasta ja kulkee 372 kilometrin matkan Siaminlahteen. Bangkokin kohdalla joki on leveä ja vaikutuksen tekevä, ja lähes aina turhan kuumassa Bangkokissa sen rannoilla on vähän viileämpää ja parhaiten siihen voi tutustua erilaisten jokilaivojen kyydistä.

Normaalit laivat ovat edullisia ja nopeita kyytejä, joilla voi hyvin liikkua esimerkiksi kiinalaisen kaupunginosan ja ytimen välillä, ja niillä on samalla helppo käydä myös Wat Arunissa. Wat Aruniin pääsee myös joen ylittävillä veneillä, jotka kulkevat jatkuvasti, mutta tällainen kyyti kestää vain minuutin pari.

Normaalit reittilaivat ovat mukavia, mutta niissä on aina tuhottomasti ihmisiä, istumapaikkaa on hankala saada eikä niistä ole hyvä ottaa matkan varrella kuvia. Niinpä niiden, jotka viettävät Bangkokissa monta päivää, kannattaa harkita sitä, että käyttävät turisteille tarkoitettuja veneitä, nimeltään Chao Phraya Tourist Boat. Ne kulkevat myös kanavilla, ja ne liikkuvat klo 9–21. Jos haluaa matkustaa koko päivän, maksaa se 200 bahtia, mutta jos vain haluaa kulkea jonkin matkaa, maksaa se 60 bahtia. Laivoista on hyvä ottaa kuvia, niissä ei ole juuri koskaan tungosta ja ne kiertävät kaikki joen varrella olevat tärkeät paikat. Niistä voi poistua koska tahansa, kierrellä haluamansa ajan ja nousta sitten taas kyytiin. Suuren porukan on myös mahdollista vuokrata kokonainen vene itselleen charter-tyylisesti. Ihmisten kokemuksista turistiveneistä voi lukea TripAdvisorista.

Joenrantoja ei voi kovin hyvin kulkea, mutta joillain paikoilla siitä saa vähän näkemystä ilman, että nousee veneen tai laivan kyytiin. Yksi erinomainen paikka on lähellä Khao San Roadia olevan valkean Sumen-linnakkeenPhra Sumen (Phra Sumen) [kartalla] yhteydessä olevasta puistosta. Se on mukava paikka kuivana talvikautenakin, siellä on vehreää ja aivan eri tunnelma kuin sitä ympäröivillä vilkkailla kaduilla. Tässä kuten muissakin puistoissa huomionarvoinen asia on se, että alkoholin nauttiminen tai tupakoiminen on suuren sakon uhalla kielletty. Puistosta voi kävellä jonkin matkaa joenrantaa pitkin kohti Phra Athit -laituria, ja tällä välillä on muutama terassiravintola, joissa voi nautiskella joen tunnelmasta.

Lumphini Park

Jos Bangkokissa mielii vain yhteen puistoon, on Lumphini-puistokuvaLumphini-puisto ] [kartalla] kaikkein paras vierailupaikka. Se on vilkkaalla tienoolla oleva laaja puisto, jonka tekojärvi ja puut ovat kuin valovuoden päässä sitä ympäröivistä kortteleista. Sille on helppo siirtyä metrolla (asema: Si Lom tai Lumphini) tai BTS-junalla (asema: Sala Daeng), ja se on hyvin avoinna, aina klo 4.30 lähtien klo 21.30 asti.

Lumphini on saanut nimensä Nepalista sijaitsevasta Buddhan syntymäpaikasta (Lumbini), mutta puisto ei ole mikään pyhä paikka eikä siellä ole buddhalaista temppelialuetta. Siellä voi vuokrata polku- tai soutuveneen, siellä voi ennen aamuseitsemää ottaa osaa ilmaisiin tai chi -tunteihin ja illan pimetessä siellä voi teknon sykkeessä ottaa osaa aerobic-harjoituksiin.

Puistoon voi saapua asemalle nimeltään ”Lumphini”, jolloin on sen takaosissa, mutta jos tulee sinne asemalle nimeltään ”Si Lom”, voi tarkastella sen edustalla olevalla aukiolla olevaa Rama IV:n patsasta. Sala Daeng -asemalta on jonkin verran kävelymatkaa puistoon.

Rommaninat Park

Banglamphun laitaosissa, Sam Yot -metroaseman ja ”suuren keinun” välimaastossa oleva Rommaninat [kartalla] on puisto, jossa on helppo vierailla. Jos ei ole aivan läkähdyttävän kuuma, voi sinne kävellä kiinalaisesta kaupunginosasta tai Khao San Roadin varrelta 20–30 minuutissa, ja se sijaitsee eräissä kaupungin monipuolisimmissa ja miellyttävimmissä kortteleissa.

Puistossa on rauhallista tunnelmaa ja se on hyvin hoidettu, mutta sen erikoisuus on se, että se on kaupungin ”kuntoilupuisto”. Sekä aamuisin että alkuillasta siellä hölkätään ja etenkin kuntoillaan sen lukuisissa, ilmaisissa laitteissa. Siellä on myös maksullinen kuntosaliKuntosali Rommaninat Park -puistossa, joka soveltuu vaikka todellisille bodareille Tämä onkin erinomainen vierailupaikka niille, jotka haluavat Bangkokin tukkoisella kaupunkilomalla reipastella suhteellisen raikkaassa ilmassa.

Benchasiri Park
Sukhumvitin saasteisella ja älyttömän vilkkaalla alueella on yksi keidas, nimeltään Benchasiri Park.

Benchasiri Park

Jos majapaikka on Sukhumvitissa tai on siellä muuten käymässä, on tällä saasteisella ja aina älyttömän vilkkaalla alueella yksi keidas, nimeltään Benchasiri Park [kartalla]. Se sijaitsee Phrom Phong BTS-ilmanjuna-aseman vieressä, eikä sinne ole pitkä kävelymatka Makkasan Roadin kulmauksesta, jossa on Sukhumvit-metroasema. Se on jonkin verran pienempi kuin Lumphini, mutta näkymiltään ja monipuolisuudeltaan se muistuttaa paljon Bangkokin kuuluisinta puistoa.

Puistossa on tekojärvi, paljon tilaa, harvoin tungosta ja kaikkein parasta tunnelmaa aamupäivisin ja alkuillasta. Siellä on lasten leikkipuisto, skeittauspaikka ja muuta sellaista mistä lapset ja nuoret pitävät, joskin Sukhumvit ei missään mielessä ole hyvä oleskelupaikka perheille.

Puistossa on usein kaikenlaisia esityksiä ja tilaisuuksia, joita siellä on mukava seurata. Sen suurin vetonaula kuitenkin on uima-allas, mutta se on avoinna vain jäsenille. Jäseneksi päästäkseen pitää ottaa mukaan passi, kaksi passikuvaa ja 50 bahtia jäsenmaksua varten. Uima-altaan kaksi tuntia tai puolitoista tuntia kestäviin uima-aikoihin voi ottaa osaa maksamalla 15 bahtia, ja niitä on klo 10.30–20.00. Uimaan ei voi mennä liian suuret uimahousut jalassa, vaan kaikkein varminta on ottaa mukaan vanhanaikaiset pienet uimahousut eli speedot.

Lisää asiaa puistoista:

Bangkok for Visitors esittelee kaupungin puistoja.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/01

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti