Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Krabi
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ao Nangin ranta
Ao Nang on varsin laaja ja monipuolinen alue viettää lomansa. Siellä voi olla lähellä rantaa, jonkin matkan päässä siitä tai sitten lähempänä Krabin kaupunkia, missä on lomakeskuksia.

Krabin alueen loma- ja vierailupaikat

Krabi on laaja alue, ja lisäksi sen lähellä on muutama vierailun arvoinen saari ja myös Phuket on lyhyehkön laivamatkan päässä.

Itse Krabilla kuitenkin riittää niin paljon nähtävää ja tekemistä, että sieltä ei ainakaan viikon tai kahden matkalla kannata lähteä merta edemmäs kalaan. Niinpä Krabin kaupunki, Ao Nang, Noppharat Thara ja Railay riittävät useimmille. Kaikki paikat ovat suhteellisen laajoja, ja kostea kuumuus tekee niihin tutustumisesta normaalia hitaampaa ja raskaampaa. Myös vähän kauempana Krabin kaupungista sijaitsevat Ao Luek on erityisen hyvä vierailupaikka joillekin, etenkin perheille ja niille, jotka etsivät eksoottisia ajanvietemahdollisuuksia.

Erityisen hyvä on vältellä paikkojen kiertelyä keskipäivän aikana, ja noin klo 11–15 on kaikkein paras pysytellä aloillaan, lähteä veneretkelle tai katsella ostoksia Krabin kaupungin sisätiloissa.

Parhaat tavat siirtyä Krabilla paikasta toiseen

Krabilla julkinen liikenneverkosto toimii paremmin kuin esimerkiksi Phuketissa, ja siellä voi avolavabussilla (sangthaew) mennä paikasta toiseen aika hyvin vielä iltaisinkin. Kaikkein parhaat yhteydet on Krabin kaupungista, josta pääsee bussilla sekä suoraan Ao Nangiin että sinne Noppharat Tharan kautta. Railayhin on helpoin siirtyä Ao Nangista ja Noppharat Tharasta, joiden rannoilta on vain lyhyimmillään vartin matka tälle vaikutuksen tekevälle niemimaalle. Sinne voi siirtyä myös Krabin kaupungista, ja vain Krabin kaupungista voi julkisin menopelein siirtyä Ao Luekiin.

Käytännössä kuitenkin monet turvautuvat taksiin tai muuhun yksityiskuljetukseen. Yksinäiset sudet voivat helposti nousta mopotaksin kyytiin, ja se on halpaa mutta melko epämukavaa ja mahdollisesti vähän vaarallistakin. Taksipalvelut ovat yleisiä, ja esimerkiksi 3–4 hengen porukalle taksi voi paitsi näyttää suurin piirtein kaikki Krabin parhaat vierailupaikat myös kertoa niistä yhtä ja toista englanniksi. Taksi on helppo järjestää mistä tahansa, ja myös monet hotellit järjestävät takseja.

Suosittua on myös skootterin vuokraaminen, ja Krabi on suhteellisen helppo paikka kokeneille motoristeille. Skootterin saa vuokralle vaikka mistä, mutta sen kanssa kannattaa olla tarkkana eikä pimeän laskeuduttua ole enää järkevää ajella skootterilla.

Lisää liikkumisesta Krabilla

Krabi Town
Krabin kaupungin rantapromenadi on kaikkein paras paikka olla silloin kun on kuumaa tai vilkasta.

Krabi Town

Krabin kaupunki tunnetaan yleisesti nimellä ”Krabi Town”, ja se on paikka, jossa harva yöpyy mutta jossa monet vierailevat monta kertaa lomansa aikana. Sieltä voi hyvin siirtyä moneen eri paikkaan, siellä on kaikkein parhaat ostospaikat, sen vetonauloihin kuuluvat myös iltaisin vilkkaat torit, se on ravintoloiltaan ja ruokakojuiltaan alueen paras paikka ja siellä on myös muutama perinteinen nähtävyys, joita ei muualla Krabilla juuri ole.

Krabin kaupungin varsinainen keskustan korttelisto on kartalla pienen oloinen paikka, mutta käytännössä siihen tutustuminen vie aikaa ja siellä on aluksi vähän hankala suunnistaa. Kuumuus tekee siellä keskipäivällä liikkumisesta raskasta, ja alkuillan liikenneruuhkat ja yleinen vilkkaus ovat rasittava aika kävellä etenkin sen pääkadun (Maharat Road) tuntumassa. Paras Krabissa onkin viettää aikaa aamupäivällä tai sitten neljän viiden jälkeen, jolloin sen rantapromenadi on erityisen viehättävä paikka. Rantapromenadi onkin kaikkein paras paikka olla silloin kun on kuumaa tai vilkasta, ja sen tuntumassa on paljon hyviä kahviloita, ravintoloita ja baareja, joissa voi pistäytyä vilvoittelemassa.

Krabin kaupunki ei kenties ole hyvä majapaikka monellekaan, mutta siellä voi viettää yön tai pari joko matkan aluksi tai päätteeksi tai siellä voivat yöpyä ne, jotka eivät halua jatkuvasti olla rannalla vaan nimenomaan haluavat vierailla kaikissa Krabin alueen osissa ja mahdollisesti saarillakin. Sinne on helppo siirtyä Ao Nangista ja Noppharat Tharasta, ja jos ei ole kiinnostunut Ao Nangin monin tavoin irvokkaasta ytimen elämästä, voi majoittua Ao Nangin osiin, jotka ovat lähimpänä Krabin kaupunkia, sillä niistä on kävelymatka Krabin kaupunkiin.

Ao Nang
Ao Nangissa on tarjolla paljon muualta tulevia ruokia.

Ao Nang

Krabin suosituin ja osin myös rajuin lomapaikka on Ao Nang, joka kuitenkin on varsin laaja ja monipuolinen alue viettää lomansa. Siellä voi olla lähellä rantaa, jonkin matkan päässä siitä tai sitten lähempänä Krabin kaupunkia, missä on lomakeskuksia. Ao Nang tunnetaan myös nimellä Aonang, ja monet matkatoimistot ja hotellien varausjärjestelmät laskevat kuuluvaksi siihen melko saumattomassa yhteydessä olevan Noppharat Tharan.

Ao Nang on yöelämältään paras paikka Krabin alueella, ja se on myös osin K-18 -tyylistä aluetta, jolla on baarityttöjä ja epäilyttäviä hierojia. Illanviettoon liittyvät lieveilmiöt eivät kuitenkaan ole kovin suuria, verrattuna vaikkapa Pattayaan tai Phuketin Patongiin, ja sitä on helppo vältellä yöpymällä muualla kuin kahden päätien risteyksen tienoilla tai rantakadun varrella, missä äänekkäimmät baarit ja yökerhot ovat. Alkoholi on Krabilla kalliimpaa kuin monessa muussa Thaimaan kolkassa, ja usein isosta oluesta voi joutua alimmillaan, happy hourin aikana maksamaan 100 bahtia.

Ao Nangin ravintoloiden taso on aika heikko, ja siellä on tarjolla paljon muualta tulevia ruokia. Siellä on myös korkeammat hinnat kuin Krabin kaupungissa tai Noppharat Tharassa, eikä Ao Nang sovellut niille, jotka haluavat päästä kärryille Etelä-Thaimaan kulinaristisista elämyksistä. Kalaruoat ovat aina paras annos, ja nyrkkisääntönä pidetään sitä, että mitä kauempaa ruoka on kotoisin, sen heikompaa tasoa se todennäköisesti on.

Ao Nangin parhaisiin ajanvietteisiin kuuluvat Railayssa vierailemisen lisäksi sukeltaminen ja snorklaus. Pyöräily on näillä tienoin mahdollista, ja yksi hyvä reitti on polkea rantatietä pitkin usean kilometrin matka Ao Nangista Noppharat Tharaan. Myös kajakilla soutelu ja muutkin meriretket kuin Railayssa vierailu ovat mahdollisia Ao Nangissa.

Ao Nang on majapaikkojensa puolesta monipuolinen, ja siellä on kaikkea hosteleista, guesthouseihin, perushotelleihin ja hienoihin lomakeskuksiin, joilla on uima-altaat ja kaikki höysteet. Hintahaitari on melkoinen, ja huoneiden hinnat ovat korkeimmillaan joulukuun alusta maaliskuun puoliväliin. Kesäkausien aikana, jolloin tänne ei kannata matkustaa, majapaikkojen hinnat laskevat 50 %.

Noppharat Tharan ranta
Ao Nangia huomattavasti rauhallisempi on sen vieressä oleva Noppharat Thara.

Noppharat Thara

Ao Nangia huomattavasti rauhallisempi ja tyylikkäämpi on sen vieressä oleva Noppharat Thara, joka tunnetaan niin monessa eri muodossa, että sitä ei kannata edes ajatella (esim. Nappharat Thara ja Napparattara). Se on saman rantakadun (Road 4203) varrella, ja sitä pitkin kulkevat molempiin suuntiin avolavabussit, jotka tekevät erilaisissa järjestyksissä kierrosta Krabi-Ao Nang-Noppharat Thara-bussiasema, ja osa niistä kulkee muuallekin. Sillä on melkoinen määrä kojuja, joilla voi syödä ja juoda, mutta mitä kauemmas Ao Nangista kulkee kohti kansallispuistoa ja niemenkärkeä, sitä vähemmän turisteille suunnattuja ravintoloita ja muita paikkoja on ja sitä autenttisempaa on tarjonta.

Mehukoju Noppharat Tharassa
Hat Noppharat Thara -rannan alkupäässä on muutama koju, joista saa mehuja ja hedelmiä.

Noppharat Tharan ranta eli Hat Noppharat Thara on Ao Nangin päässä kapea, mutta sitä pitkin kävellään ahkerasti molempiin suuntiin. Sen alkupäässä on muutama koju, joista saa mehuja ja hedelmiä, mutta mitä lähemmäs niemennokkaa kulkee, sitä vähemmän rannalla, promenadilla tai rantakadullakaan on mitään. Kaikkein parhaat osat rantaa ovat niemennokassa, jossa on eräitä Thaimaan kaikkein ikonisimpia ja miellyttävimpiä maisemia. Ainoa kilpailija pääpaikkojen joukossa sen näkymille onkin Railay, jonka näkymiä voi koska tahansa lähteä katselemaan lyhyen venematkan päähän.

Jos Krabilla haluaa pysytellä erossa Ao Nangin ytimen kaikkein rajuimmista osista eikä ole kiinnostunut lomallaan pihveistä, pitsoista, lonkerosta ja länsimaisesta popista, on Noppharat Thara paljon parempi alue majapaikalle.

Noppharat Tharan satama ei ole kovin lähellä montaakaan majapaikkaa, mutta se on suosittu paikka lähteä Koh Phi-Phille, Koh Lantalle ja myös Phuketiin, jossa vierailu tosin on melko hintavaa. Noppharat Tharan satamaan on helppo siirtyä myös Ao Nangista tai Krabin kaupungista, eikä sen kautta saarille lähtevän ole välttämätöntä etsiä hotellia sataman läheltä.

Railayn länsiranta
Railayn rannat ovat hienoja, ja niiden maisemat ovat huikaisevia.

Railay

Paratiisimainen Railay on Noppharat Tharan niemimaan tavoin paikka, jossa Krabin-lomalla kannattaa ehdottomasti ainakin käydä. Tämä alue on monessa mielessä erikoinen, ja yksi sen erikoisuuksista on se, että vaikka se on yhteydessä mantereeseen pääsee sinne vain vesireittejä pitkin. Lyhyin matka sinne on Ao Nangista ja vain vähän pidempi Noppharat Tharasta, joista sinne pääsee nopeasti ja edullisesti. Krabin kaupungista pääsee Railayhin noin 50 minuutissa ja 300 bahtilla edestakaisin, ovelta ovelle ja niin että saarella voi halutessaan olla koko päivän (noin klo 10–17) mutta siellä voi oleskella vain pari tuntiakin.

Lomakeskus Railayssa
Railayn rantojen tuntumassa olevat lomakeskukset ja hotellit ovat hienoja ja hintavia.

Upeiden maisemiensa lisäksi Railayn rannat ovat hienoja, ja ne kuuluvat alueen vilkkaimpiin. Niiden maisemat ovat huikaisevia, mutta niiden tuntumassa olevat lomakeskukset ja hotellit ovat hienoja ja hintavia. Myös ruokailu on kalliimpaa kuin Krabin kaupungissa, ja niemimaalla voi oikeastaan liikkua vain kävellen. Kenties suurin syy lähteä sinne on kalliokiipeily, jota voi harrastaa monessa eri paikassa ja jota Railayssa voivat harrastaa niin vasta-alkajat kuin kokeneet alan harrastajatkin.

Railayssa voi yöpyä, joskin sen majapaikat tuppaavat olemaan melko hintavia. Niemimaalla viihtyvät parhaiten ne, jotka haluavat kiipeillä, ja myös perheet, jotka haluavat viettää rauhallisen, älämölystä vapaan rantaloman, viihtyvät täällä myös. Erilaisia mahdollisuuksia on paljon, mutta Railayssa kuluu helposti rahaa enemmän kuin Krabin muissa osissa ja siirtyminen muualle vie enemmän aikaa ja on hankalampaa. Parhaimmillaan se on useimmille päiväretkikohteena, eikä niemimaalla ole keskipäivälläkään tukahduttavan kuuma ja siellä on paljon varjoisia paikkoja.

Yksi muita keskittymiä edullisempi paikka niemimaalla on Ton Sai, jossa on myös menevää yöelämää. Siellä on laituri, ja sinne on sekä Ao Nangista että Noppharat Tharasta kaikkein lyhyin matka.

Railay.com kertoo lisää niemennokan tarjonnasta

Ao Luek

Harva yöpyy Ao Luekissa, joka monessa paikassa tunnetaan myös nimillä Aoluek, Ao Luk tai Aoluk. Se on ajanvietteittensä puolesta paratiisi, jossa viihtyvät parhaiten perheet ja seikkailuhenkiset nuoret aikuiset. Sinne on mahdollista Krabin kaupungin pääkadulta siirtyä hyvin edullisesti avolavabussilla, mutta jos sinne lähtee käymään, kannattaa lähtö ajoittaa aamupäivään, sillä klo 13 jälkeen sinne kulkee aika vähän avolavabusseja. Sinne voi kuitenkin koska tahansa hurauttaa reilussa puolessa tunnissa taksilla, ja omatoimimatkailijat voivat myös hyvin viettää siellä muutaman yön.

Lisää aiheesta:

Travel Triangle esittelee Krabin eri paikkakuntia ja vierailupaikkoja.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/04

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti