Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Vesuvius-tulivuori
Vesuvius-tulivuoren hautaama, mutta nykyään tuhkasta esiin kaivettu Pompeiji on suosittu paikka vierailla Sorrentossa ollessaan.

Nähtävää ja koettavaa perheille, lähistön nähtävyydet ja hotellit

Lasten kanssa Sorrentossa

Sorrento on turvallinen ja kohtalaisen mielenkiintoinen lomakohde perheille, ja sinne voi lähteä erityisen hyvin lasten kanssa mutta siellä viihtyvät myös nuoret. Sorrento on parempi paikka lomailla Napolinlahden tienoilla kuin itse Napoli saati täysin ylihintainen ja pidemmän päälle tylsä Capri. Sorrento onkin erinomainen tukikohta Pompeijia silmällä pitäen, ja sieltä on myös erittäin helppo lähteä käymään saarilla ja Napolissakin voi halutessaan viettää päivän. Etenkin lapset viihtyvät hyvin Sorrentossa, ja siellä on sataman hiekkarannoilla mukava leikkiä, päiväretkikohteita on moneen makuun ja ne ovat mielenkiintoisia ja tässä pienessä, siistissä ja turvallisessa kaupungissa on paljon kaikenlaista, mikä pitää lasten ja nuortenkin mielialan korkealla koko loman ajan.

Ruoat ovat kaupungissa hyviä, ja jäätelö ja muut herkut ovat edullisia ja kaikkialta saatavissa. Italialaiset ovat tyypillisesti lapsiin erittäin positiivisesti suhtautuvia, ja lasten kanssa osataan joka paikassa toimia niin kuin pitääkin. Muun lisäksi italialaisen keittiön herkut suolaisista makeisiin ovat lähes poikkeuksetta lasten ja nuorten lempiruokia.

Keskikesä ja etenkin elokuun kaksi ensimmäistä viikkoa eivät välttämättä ole paras aika vierailla perheen kanssa Sorrentossa, sillä tällöin on hyvin kuumaa ja vilkasta, mutta alku- ja etenkin loppukesä ovat hyviä vierailuaikoja perheille. Yksi hyvä kuukausi vierailla Sorrentossa on kesäkuu ja etenkin sen alkupuoli, jolloin kuumin kesä ei ole vielä päässyt vauhtiin.

Esitykset ja tapahtumat

Hyvä paikka seurata musikaaleja ja viihteellistä musiikkia "O Sole Mion" tyyliin on Teatro Armida, jossa myös sijaitsee elokuvateatteri. O Sole Miota ja muita eteläitalialaisia klassikoita voi mennä kuuntelemaan "Sorrento-musikaaliin", joka on noin 30 euron hintainen, turisteja kiinnostava esitys. Esityksiä on maaliskuun alusta lokakuun loppuun ma–la klo 21, ja ne kestävät 75 minuutin ajan.

Kesällä pidetty kirkko suunnata klassisen musiikin konsertteihin on Chiesa di San Francesco.

Lovely Italy esittelee vuotuisa tapahtumia Sorrentossa.

Lähistön nähtävyydet ja päiväretkikohteet

Yksi suosittu ajanviete on nousta alhaalta satamasta katamaraaniin tai muuhun alukseen, joka vie saarille ja muihin mielenkiintoisiin paikkoihin.

Laivaretkiä järjestää esimerkiksi Capitano Ago, jonka hintavilla retkillä voi mennä Ischiaan ja Procidaan tai sitten kaikille kolmelle saarelle, joihin kuuluu myös Capri. Näille retkille voi kuitenkin lähteä itsekseen muutamalla kympillä, ja tottuneet matkailijat tekevät päiväretkiä ilman välikäsiä ja oppaita.

Päiväretkille matkustaminen

Sorrentosta on paras matkustaa Napoliin rautateitse, mikä kestää tunnista puoleentoista. Junat voivat olla myöhässä ja asemat ja junarata ovat paikoin kauheassa kunnossa, mutta Sorrenton ja Napolin välin voi matkustaa edullisesti ja matkanvarrella on myös Pompeiji. Napolissa junat saapuvat Porta Nolanan asemalle [kartalla].

Sorrentosta pääsee Caprille 20–30 minuutissa ja noin 20 eurolla suuntaansa. Aikatauluja ja hintoja voi katsella asiaan vihkiytyneiltä verkkosivuilta, ja lipun voi ostaa ennen lauttaan tai katamaraaniin nousemista. Capri on ainutlaatuinen saari, jolla on helppo Sorrentosta vierailla, ja siitä voi lukea Pienestä Matkaoppaasta.

Sorrentosta pääsee myös Ischiaan, jonne kulkee lauttoja vähintään tusinan verran joka päivä. Tietoa niistä ja muistakin merimatkoista saa Ferryhopperista.

Napoli

Paras vierailupaikka Sorrentosta päiväretkelle on Napoli, suuri ja värikäs kaupunki 40–70 minuutin junamatkan tai 35 minuutin katamaraanimatkan päässä Sorrentosta. Napoliin pääsee muutamalla eurolla puolen tunnin välein lähtevillä Circumvesuviana-junilla, jotka vievät myös Pompeijiin ja Herculaenumiin.

Pompeiji
Pompeijiin kannattaa mennä aurinkoisella ilmalla, mutta raunioiden keskellä on vähän varjoja, ja siellä on jopa talvikauden aikana aina melko kuuma.

Pompeiji

Pompeiji sijaitsee lyhyen junamatkan päässä Sorrentosta, ja siellä on suosittua ympäri vuoden vierailla mutta parhaimmillaan vierailu on silloin kun ei ole hyvin kuumaa ja silloin kun ei ole meneillään kaikkein vilkkain loma-aika. Pompeiji oli vauras kaupunki Rooman valtakunnan aikana, mutta vuoden 79 syksyllä Vesuvius purkautui, sen höyryt ja kuumuus tappoivat kaupunkiin jääneet ja laava peitti alleen jäljelle jääneet rauniot.

Pompeiji katosi tämän jälkeen maailmankartalta täysin, ja se löydettiin uudelleen vasta vuonna 1594, jolloin paikallinen arkkitehti vahingossa löysi osan raunioista. Niitä alettiin tarkemmin tutkia vasta 1700-luvun puolivälissä, ja vielä nykyäänkin maan alta löytyy jatkuvasti uusia raunioita, joita yritetään saada esiin niitä vahingoittamatta ja kenties suuren yleisön nähtäväksi tulevaisuudessa. Nykyisin raunioista on näkyvillä paljon, niin että Pompeijin raunioalueella voi viettää vaikka kokonaisen päivän.

Pompeijin kohokohtia ovat Foro eli toritori, jolta on hyvät näkymät kohti Vesuviusta, amfiteatterit ja erilaiset temppelit. Paikalla käy etenkin aamukymmenen jälkeen ympäri vuoden valtava määrä turisteja, joista monet saapuvat paikalle suuren ryhmän kanssa. Niinpä sinne kannattaa aina pyrkiä menemään heti sen avauduttua, mikä tapahtuu klo 9 joka päivä, joskin viikonloppuisin voi mennä jonottamaan jo klo 8.30.

Pompeijiin kannattaa mennä aurinkoisella ilmalla, mutta raunioiden keskellä on vähän varjoja, ja siellä on jopa talvikauden aikana aina melko kuuma. Näin ollen sinne ei kannata mennä liikaa pukeutuneena, huonossa kunnossa tai ilman vettä. Raunioiden keskellä on nykyään muutama ruokapaikka, mutta ne ovat tietenkin ylihintaisia.

Sisäänpääsymaksu on 18 euroa aikuiselta, ja lipun voi ostaa etukäteen verkkosivuilta, mikä voi olla järkevää, sillä Pompeijiin on usein tungosta.

Pompeijiin pääsee helposti ja nopeasti paikallisjunalla Sorrenton asemalta. Pompeijilla on kaksi eri asemaa, ja oikea asema jäädä pois junasta on "Pompei Scavi."

Napolin pienessä matkaoppaassa on lisätietoa Napolin tienoon päiväretkistä.

Matkat ja matkustaminen Suomesta Sorrentoon

Sorrentoon lähdetään lähinnä matkatoimiston järjestämälle matkalle tai sitten vierailemaan Caprilta tai Napolista. Sinne kuitenkin voi helposti matkustaa omatoimisesti, jolloin lennetään Napoliin tai mahdollisesti Roomaan, jonne on Suomesta tätä nykyä paljon lentoja ja myös muualta kuin Helsinki-Vantaan lentoasemalta.

Siitä miten Napoliin voi Suomesta matkustaa voi lukea Pienestä Matkaoppaasta. Siitä miten Napolin lentoasemalta voi siirtyä taksilla Sorrentoon tai lentoasemalta Porta Nolanan asemalle ja sieltä junalla reilussa tunnissa Sorrentoon, voi lukea Pienestä Matkaoppaasta.

Siitä miten Roomaan voi Suomesta matkustaa voi lukea Pienestä Matkaoppaasta.

Jos Sorrentoon mielii järjestetylle pakettimatkalle, voi niitä katsella esimerkiksi Ikaalisten Matkatoimiston ja Tjäreborgin sivuilta.

Excelsior-hotelli Sorrentossa
Sorrenton majapaikat ovat lähes poikkeuksetta keskikastin tai sitä hienompia hotelleja.
Kuva: lucamato@dreamstime

Hotellit ja muut majapaikat

Samaan aikaan kun katselee lentoja kannattaa katsella majapaikkaa, ja sellainen kannattaa varata hyvissä ajoin etukäteen, vähintään kuukausi pari ennen matkaa. Sorrentosta voi saada majapaikan vain muutama viikko ennen matkaa, mutta jos haluaa keskeiselle paikalle ja ilman että majapaikalle tulee hintaa reilusti yli sata euroa, kannattaa varaus tehdä puolikin vuotta etukäteen.

Sorrenton majapaikat ovat lähes poikkeuksetta keskikastin tai sitä hienompia hotelleja. Huoneet ovat lähes ympäri vuoden hintavia, niin että edullinen huone maksaa jonkin verran alle 100 euroa.

Jos Sorrentoon matkustaa pienellä matkakassalla, on siellä hostel eli Ostello le Sirene, jonka nimi viittaa siihen, että muinainen seikkailija Odysseus kuuli juuri näillä tienoin seireenien kutsun.

Kaikkia Sorrenton hotelleja ja muita majapaikkoja voi katsella Booking.comissa.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, lucamato@dreamstime
2023/02

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti