Thaimaa – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Phuket
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Sukellusta
Kaikkein paras paikka sukeltaa on Similansaaret, ja myös Ko Phi Phin ja Koh Lantan ympäristössä on erinomaisia sukelluspaikkoja.

Erilaisia ajanvietemahdollisuuksia

Phuket on monipuolinen saari, jolla voi tehdä ja harrastaa vaikka mitä. Sukellus, snorklaus, surfaus, kajakilla meressä soutelu ja meriretket etenkin Rawaista ovat kuumassa Phuketissa suosittuja harrastuksia. Toisin kuin monessa muussa Thaimaan kolkassa Phuketissa ei juuri näe vesiskoottereita, sillä ne on moneen otteeseen saaren tuntumassa kielletty.

Sukellus ja snorklaus

Jos mielii tutustumaan merenalaiseen elämään, joka Phuketin tienoilla on värikästä ja helposti lähestyttävissä, on siellä helppo ainakin snorklata ja myös sukeltaa. Jos ei halua syvänmerensukeltajaksi (scuba diving), jolla pitää olla happipullot selässä, voi harrastaa snorklausta eli pintasukellusta, joka on edullisempaa ja helpompaa mutta jota harrastava näkee vähemmän.

Andamaanien meri, joka ympäröi Phuketin saarta, on erinomainen paikka sukeltaa, ja Phuketista on meren parhaille apajille hyvät yhteydet. Kaikkein paras paikka sukeltaa on Similansaaret, ja myös Ko Phi Phin ja Koh Lantan ympäristössä on erinomaisia sukelluspaikkoja. Näille on kuitenkin matkaa 40–100 kilometriä, ja harva Phuketissa lomaileva lähtee niille asti. Itse Phuketissa onkin yhdeksän sukelluspaikkaa, jotka kaikki ovat saaren ympärillä ja helposti saavutettavissa. Vaikka ne eivät ole Similansaarten tyylisiä kaikkein upeimpia sukelluspaikkoja, riittävät ne normaalille lomailijalle.

Phuketin ympäristön sukelluspaikkoihin kuuluvat Koh Raya Noi ja Koh Raya Yai, ja Ray Noin koralliriutta on alueen hienoin ja monipuolisin sukelluspaikka. Raya-saaret tunnetaan myös Racha-nimellä, ja näille on varsin edullista lähteä sukeltamaan tai snorklaamaan. Normaali sukellusretki on päivän mittainen ja sisältää kaksi sukelluskertaa, ja sellaiset retket maksavat kokonaisuudessaan alkaen noin 3000 bahtia. Snorklaajat voivat lähteä mukaan edullisemmin hinnoin, ja syvään mereen sukeltamaan mielivillä pitää olla ”Open Water Diver” -todistus, jonkalaisen voi paikan päällä hankkia kolmessa vuorokaudessa 10–20 000 bahtilla.

Jos haluaa vain itsekseen snorklailla Phuketin rantojen tuntumassa, saa siihen tarvittavat välineet vuokralle päivän ajaksi noin 200 bahtilla. Näkyvyys kuitenkin on Phuketin rannoilla huono, ja parhaat näkymät ovat jonkin matkan päässä Phuketista olevien saarten tuntumassa.

Paras sukellusaika on marraskuulta huhtikuulle, ja parhaat vuokrauspisteet ovat Katassa, Karonissa ja Patongissa. Sukellusretkistä saa tietoa pisteistä, jotka ovat matkantoimiston tyylisiä retkien- ja matkojenjärjestäjiä, tai sukellusvuokraamoista ja -kouluista, joita on kaikilla suosituilla rantalomapaikoilla.

Patongissa, Karonissa ja Katassa toimiva Sea Fun Divers on erinomainen toimija, joka vuokraa laitteita, antaa opetusta ja tekee retkiä. Katan ja Karonin rannoilla voi sukeltaa ja snorklata, ja niillä voi tutustua meren värikkäisiin kaloihin, joten kauas ei ole tarvetta lähteä. Jos haluaa lähteä päiväretkelle, jonkalaisella pitää olla sukellustodistus, pääsee sellaiselle alkaen noin 4000 bahtilla, ja hinta riippuu siitä haluaako sukeltaa kaksi vai kolme kertaa.

Tietoa ensi kertaa sukeltamaan aikoville kuten myös sukelluskeskuksista antaa Phuket.com.

Surfaus

Thaimaa ei perinteisesti ole ollut mikään surfaus- eli lainelautailupaikka, ja jos siellä haluaa nauttia aalloista, on sinne mentävä varsinaisen matkustuskauden ulkopuolella, monsuuniaikaan kesällä. Parhaat aallot ovat kesäkuulta syyskuulle, jolloin Katassa on surfauskilpailuja. Hat Kata Noi [kartalla] onkin Phuketin paras surfauspaikka, ja se on paras tukikohta niille, jotka lähtevät tänne nimenomaan surfaamaan. Myös Patongin lähellä oleva Hat Kalim [kartalla] on oiva surfauspaikka, ja kaikkein korkeimmat kolmimetriset aallot ovat Hat Nai Hanissa [kartalla]. Myös Kamalan lähellä oleva Laem Singh [kartalla] on paikka, jossa on nopeita ja korkeita aaltoja, ja yksi vaikeimpia paikkoja surfata on sen lähellä sijaitseva Hat Surin [kartalla]. Myös muita surfauspaikkoja saarella on, ja niiden tuntumassa olevista vuokrauspisteistä saa laudan 150–300 bahtilla per tunti.

Tietoa surfauksesta, sen opetuksesta, kilpailuista ja vuokrauspisteistä saa Phuket.comista.

Soutelu

Suosittua Phuketissa on kajakilla soutelu, ja siellä nimenomaan “sea kayaking” eli meressä harrastettava soutelu on suuressa huudossa. Yksi saaren ympäristön vetonauloja on se, että kajakilla pääsee luoliin, joihin ei edes pitkähäntäveneillä ole asiaa, ja kajakilla soutelu on suurin piirtein saman hintaista kuin sukeltaminen, eli noin 4000 bahtilla pääsee päiväretkelle. Hintaan kuuluvat ateriat, välineet ja kuljetukset, ja on olemassa samantyylisiä, “all-inclusive” -retkiä, jotka kestävät kolme tai kuusi vuorokautta.

Parhaat alueet kajakille soutelulle ovat Ao Phang-Nga ja Khao Sokin kansallispuisto, joille monet toimijat tekevät retkiä. Phang-Nga ei ole Phuketissa vaan siitä jonkin verran pohjoiseen, ja sinne soutelemaan lähtevän on hyvä varautua pitkään raskaaseen päivään. Monet päivän pituiset souteluretket kestävät 8–10 tuntia, ja tietoa niistä ja retkien järjestäjistä saa Phuket.comista.

Veneitä veneretkille
Hat Rawaysta voi lähteä kaksistaan tai porukalla charter-tyyliselle meriretkelle.

Veneretket

Phuket ei ole samanlainen veneretkien keskus kuin Krabi ja Pattaya, mutta siellä voi mennä jonkinlaiselle meriretkelle, joka antaa lomalle uusia ulottuvuuksia. Kaikkein paras paikka meriretkille on saaren eteläkärjessä oleva Rawai, jonka ranta eli Hat Raway [kartalla] on paikka, josta voi lähteä kaksistaan tai porukalla charter-tyyliselle meriretkelle. Tämä tarkoittaa sitä, että yksi tai useampi ihminen ottaa koko veneen käyttöönsä kuljettajineen, ja mahdollista on ottaa pitkähäntävene (long-tail boat) tai pikavene (speed boat) etenkin Koh Bon -saarelle tai Coral Islandille, jolla voi myös snorklata. Veneeseen mahtuu yleensä korkeintaan kahdeksan matkustajaa, ja hintaa tulee aluksesta ja määränpäästä riippuen 1200–4000 bahtia. Rawaihin kannattaa lähteä heti aamulla, sillä illan hämärryttyä on hankala ja ikävä lähteä takaisin kohti majapaikkaa.

Meriretkistä voi kysellä monista kojuista ja matkatoimistoista, joita Phuketissa on, ja osa myös myy valmiita paketteja. Mahdollista on myös varata retkensä suoraan toimijalta, ja yksi suosittu paikallinen toimija on Simba. Yksi suosituimpia retkiä on Koh Phi-Phille, joille mennään etenkin aamupäiväksi (klo 6–14) mutta myös muina ajankohtina. Heidän veneretkensä lähtevät Royal Phuket Marinasta [kartalla], ja kahdeksan tunnin veneretkelle tulee hintaa 4000–5000 bahtia.

Muitakin retkijärjestäjiä Phuketissa on, ja erilaisista veneretkistä saa tietoa TripAdvisorista.

Lisää aiheesta:

TripAdvisor esittelee lisää tekemistä ja ajanvietteitä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/06

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Päivitetty: 13.9.2019  |  Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti