Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Split
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Risteilyalus
Splitin lähistöllä olevat rannat ja saaret ovat tutustumisen arvoisia, ja yksi hyvä tapa nauttia koskemattomien rantojen hallitsemista maisemista on osallistua risteilylle.

Tekemistä ja ajanvietettä Splitissä

Split on Kroatian toiseksi suurin kaupunki, jossa on monenmoista nähtävää ja tekemistä. Vaikka harva lähtee sinne yksinomaan rantalomalle, on siellä rantoja ja rantojen tuntumassa on rannoille tyypillisiä ajanvietemahdollisuuksia. Splitissä voi myös veneillä, pelata tennistä, golfata ja soudella kanootilla tai kajakilla.

Tennis

Splitin ympäristössä on paljon tenniskenttiä, joilla voi pelata lähes ympäri vuoden, mutta kuumassa auringossa ei juhannuksen tienoilta syyskuun puoliväliin ole kovin mukava pelata eikä keskipäivällä kannata pelata keväällä tai syksylläkään.

Firulen niemimaalla on tenniskerho [kartalla], jossa on 8 massakenttää ja jossa on pelannut maan parhaita pelaajia. Kentillä voi pelata aivan itsekseen, ja kerholla voi myös ottaa yksityistunteja.

Stobrečissa [kartalla], joka on 7 kilometrin päässä Splitin keskustasta, on lukuisia harrastusmahdollisuuksia, ja yksi niistä on tennis. Keskuksessa on 9 tenniskenttää, joista kaksi on sisäkenttää,

Golf

Splitin ympäristön golfkenttä [kartalla] sijaitsee Stobrečissa, ja siellä voi pelata kuka tahansa. Kenttää on viime vuosina paranneltu, ja nykyään siellä on myös range. Golfklubi on avoinna klo 8–20 mutta viimeiselle kierrokselle saa lähteä viimeistään klo 15. Kenttä ei ole suosittu turistien keskuudessa, ja yleensä tällä Kroatian eteläisimmällä kentällä pääsee ainakin vähän pelaamaan. Kierros maksaa 50 kunaa ja range 30 kunaa, joten tämä on hyvin edullinen paikka harjoitella. Tämä on myös helppo paikka aloittelijoille, sillä mitään pukeutumiskoodia ei ole, ilman ennakkovarausta voi aloittaa kierroksen, kentällä on vain 6 reikää ja muutenkin pelailu on rentoa ja omistajien koiratkin ottavat osaa peliin.

Kajakilla tai kanootilla soutelu

Omiš on lyhyen matkan päässä Splitistä etelään, ja se on tunnettu Cetinajoesta. Joella voi soutaa kajakilla tai kanootilla, ja 50 metriä korkea vesiputous antaa joelle oman säväyksensä. Erilaisia retkien järjestäjiä ja välineiden vuokraajia on paljon, ja yleensä souteluretkien varrelle sattuu luolia, järviä ja erilaisia altaita, joissa on erilaista soudella kuin joella.

Kanootilla vo soudella myös Vrlikan järvellä, ja retket siellä alkavat yleensä klo 9–10 ja kestävät 4–5 tuntia. Kanoottiin mahtuu 2 tai 3 henkeä, joten tämä on hyvä harrastus pienille ryhmille, ja retkiin kuuluu kaikenlaista kuten uintia, luonnosta nauttimista ja ylipäätään luonnon rauhassa olemista.

Tietoa mahdollisuuksista saa toimijoiden verkkosivuilta, ja retkijärjestäjiin kuuluu Adventures Omis, ja tietoa alueen harrastusmahdollisuuksista antaa Omis info.

Rannat ja rantojen harrastusmahdollisuudet

Splitin seudulla voi viettää takuuvarmasti rantalomaa toukokuulta pitkälle syyskuuhun, mutta alue sopii paremmin aktiiviselle rantalomalle kuin pelkälle löhöilylle. Splitin tienoon rannat eivät voi palveluillaan tai puitteillaan kilpailla Espanjan tai Kreikan rantojen kanssa, sillä ne ovat usein joko pieniä tai sitten pikkukivirantoja ilman kookospähkinöiden myyjiä tai erilaisten härvelien vuokrausmahdollisuutta.

Kroatian rantaloman valttikortti onkin se, että pieniä rantoja on valtava määrä, ja niitä on sekä vilkkailla paikoilla että todellisilla syrjäseuduilla. Kroatian rannikko on täysin rakentamaton, ja siellä on tilaa löytää oma rauha kaikkein vilkkaimpinakin matkustusaikoina. Aktiiviloma Kroatiassa tarkoittaa usein uimista kirkkaissa ja puhtaissa vesissä, snorklaamista, veneilyä tai risteilylle osallistumista, ja muulloin kuin keskikesällä pyöräilyä tai patikointia hienoissa rantamaisemissa. Rannoilla on usein muitakin harrastusmahdollisuuksia, kuten tilaisuus pelata tennistä, ja niillä on palveluita, kuten kahviloita ja ravintoloita, mutta niitä yleensä korkeintaan pari rantaa kohden.

Bacvicen ranta
Splitin keskustan tienoilla lähin ranta on Bačvice, joka on erinomainen uintipaikka.

Rantoja

Splitin keskustan tienoilla lähin ranta on Bačvice [kartalla], joka on erinomainen uintipaikka ja jonka pieni hiekkaranta on niin paikallisten kuin turistienkin suuressa suosiossa. Rannan viereinen kompleksi on yöelämän keskus Splitissä ympäri vuoden, ja sen yhteydessä on päivisinkin avoinna olevia terasseja, ravintoloita, heinä-elokuussa toimiva elokuvateatteri ja öisin henkiin herääviä yökerhoja. Jos siitä jatkaa eteenpäin, tulee vastaan muitakin rantoja ja Zenta-lahden vieressä oleva tenniskeskus [kartalla], jossa vuoden 2001 Wimbledon-voittaja Goran Ivanisevic harjoitteli. Koko tämä alue Bačvicen ja Zentan välillä on erinomainen paikka patikoida, pyöräillä tai viettää aikaa sen lukuisilla terasseilla. Vaikka rantakausi on suhteellisen lyhyt, on täällä kuntoilijoita ympäri vuoden, ja muuhun kuin uimiseen ja rannalla löhöilemiseen alue on sopiva suuren osan vuodesta.

Lähellä vanhaakaupunkia ja rantabulevardia on Marjan-niemimaan alapuolella lukuisia hyviä rantoja, ja hyviä vierailupaikkoja ovat Zvončac [kartalla] ja Ježinac [kartalla]. Niille voi keskustan rantapromenadilta kävellä noin 20 minuutissa, ja samalla kun käy täällä voi hyvin vierailla niiden yläpuolella olevissa vierailupaikoissa, joihin kuuluvat Galerija Meštrović [kartalla] ja Kroatian arkeologisten muistomerkkien museo [kartalla]. Alueella sijaitsee uimastadion, lukuisia hyviä uinti- ja auringonottopaikkoja ja kahvilaterasseja, joilla ainakin muulloin kuin keskikesällä viihtyvät lähinnä paikalliset. Rantojen yläpuolella on myös hieno puistoalue, jolla on subtrooppista kasvillisuutta ja jolta on hyvät näkymät.

Muista Splitin rannoista Marjan-niemimaan Kašjuni (myös Kasuni) [kartalla] on erittäin rauhallinen paikka lähellä keskustaa, ja Bene [kartalla] on vilkkaampi ranta melko kaukana keskustasta. Sen suuntaan on kuitenkin hyvä lähteä patikointiretken yhteydessä tai pyöräillen, ja sinne pääsee hyvin myös Trg republike -aukiolta bussilla numero 12. Benessä voi uida, pelata tennistä tai harrastaa minigolfia, ja sen matalat rannat ovat erinomaisia lapsille.

Croatia Traveller kertoo Splitin ja sen ympäristön rannoista

Ranta Bracin saarella, jonne pääsee risteilyllä
Hyvä tapa nauttia koskemattomien rantojen hallitsemista maisemista on osallistua risteilylle.

Risteilyt rannoilla ja saaristossa

Splitin lähistöllä olevat rannat ja saaret ovat tutustumisen arvoisia, ja yksi hyvä tapa nauttia koskemattomien rantojen hallitsemista maisemista on osallistua risteilylle. Risteilyt alkavat Splitin ACI Marina -satamasta [kartalla], Zentasta tai Spinutin satamasta, ja niiden järjestäjiä on useita. Kaikkein helpointa on mennä ACI-satamaan ja katsella siellä lukuisia vaihtoehtoja. Erilaisia aluksia ja mahdollisuuksia on lähes rajaton määrä. Varteenotettavia risteilynjärjestäjiä ja venevuokraajia ovat esimerkiksi Nava Boats, Yacht Charter Split ja Boat Bookings.

Risteilykausi on toukokuun alkupuolelta neljä kuukautta eteenpäin, ja monet risteilyt kestävät 8 päivää, mutta niitä on lyhyempiäkin. Pitkäaikaisille risteilyille otetaan omat ruoat ja juomat mukaan, sillä syömisestä ja juomisesta voi olla hankala matkan aikana huolehtia, joskin kauppoja ja toreja kyllä matkan varrella tulee vastaan. Ruokia ja juomia ei kannata hankkia kalliilta satama-alueelta vaan paikallisista kaupoista ja toreilta, tai sitten käyttää palvelua, kuten Jam Yacht Supply.

Lisää aiheesta:

TripAdvisor esittelee tekemistä Splitissä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Muokattu: 7.11.2019  |  Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti