Booking.com
Risteilyalus
Splitin lähistöllä olevat rannat ja saaret ovat tutustumisen arvoisia, ja yksi hyvä tapa nauttia koskemattomien rantojen hallitsemista maisemista on osallistua risteilylle.

Tekemistä ja ajanvietettä Splitissä

Tällä sivulla luodaan katsaus siihen, mitä kohteessa voi harrastaa ja kannattaako siellä lomaillessa käydä tutustumassa lähistön päiväretkikohteisiin. Lisäksi kerrotaan erilaisista risteily- ja laivaretkivaihtoehdoista ja kaikenlaisista muista ajanvietemahdollisuuksista, kuten jalkapallo-otteluista ja yöelämästä. Muun lisäksi luodaan katsaus myös parhaisiin tapahtumiin ja annetaan tietoa Splitiin matkustaville perheille.

Rantaloma ja mitä Splitissä rannalla voi tehdä

Splitin seudulla voi viettää takuuvarmasti rantalomaa toukokuulta pitkälle syyskuuhun, mutta alue sopii paremmin aktiiviselle rantalomalle kuin pelkälle löhöilylle. Splitin tienoon rannat eivät voi palveluillaan tai puitteillaan kilpailla Espanjan ja Kreikan rantojen kanssa, sillä ne ovat usein joko pieniä tai sitten pikkukivirantoja ilman kookospähkinöiden myyjiä tai erilaisten härvelien vuokrausmahdollisuutta.

Kroatian rantaloman valttikortti onkin se, että pieniä rantoja on valtava määrä, ja niitä on sekä vilkkailla paikoilla että todellisilla syrjäseuduilla. Kroatian rannikko on täysin rakentamaton, ja siellä on tilaa löytää oma rauha kaikkein vilkkaimpinakin matkustusaikoina. Aktiiviloma Kroatiassa tarkoittaa usein uimista kirkkaissa ja puhtaissa vesissä, snorklaamista, veneilyä tai risteilylle osallistumista, pyöräilyä tai patikointia hienoissa rantamaisemissa. Rannoilla on usein muitakin harrastusmahdollisuuksia, kuten tilaisuus pelata tennistä, ja niillä on palveluita, kuten kahviloita ja ravintoloita, mutta niitä yleensä korkeintaan pari rantaa kohden.

Rantoja

Splitin keskustan tienoilla lähin ranta on Bačvice, joka on erinomainen uintipaikka ja jonka pieni hiekkaranta on eläväinen kesäkautena. Rannan viereinen kompleksi on yöelämän keskus Splitissä ympäri vuoden, ja sen yhteydessä on päivisinkin avoinna olevia terasseja, ravintoloita, heinä-elokuussa toimiva elokuvateatteri ja öisin henkiin herääviä yökerhoja. Jos siitä jatkaa eteenpäin, tulee vastaan muitakin rantoja ja Zenta-lahden vieressä oleva tenniskeskus [kartalla], jossa vuoden 2001 Wimbledon-voittaja Goran Ivanisevic harjoitteli. Koko tämä alue Bačvicen ja Zentan välillä on erinomainen paikka patikoida, pyöräillä tai viettää aikaa sen lukuisilla terasseilla. Vaikka rantakausi on suhteellisen lyhyt, on täällä kuntoilijoita ympäri vuoden, ja muuhun kuin uimiseen ja rannalla löhöilemiseen alue on sopiva suuren osan vuodesta.

Bacvice-ranta
Splitin keskustan tienoilla lähin ranta on Bačvice, joka on erinomainen uintipaikka ja jonka pieni hiekkaranta on eläväinen kesäkautena.

Lähellä vanhaakaupunkia ja rantabulevardia on Marjan-niemimaan alapuolella lukuisia hyviä rantoja, ja hyviä vierailupaikkoja ovat Zvončac [kartalla] ja Ježinac [kartalla]. Niille voi kävellä noin 20 minuutissa rantapromenadilta, ja samalla kun käy täällä voi hyvin vierailla niiden yläpuolella olevissa vierailupaikoissa, joihin kuuluvat Galerija Meštrović ja Kroatian arkeologisten muistomerkkien museo. Täällä sijaitsee uimastadion, lukuisia hyviä uinti- ja auringonottopaikkoja ja kahvilaterasseja, joilla ainakin muulloin kuin keskikesällä viihtyvät lähinnä paikalliset. Rantojen yläpuolella on myös hieno puistoalue, jolla on subtrooppista kasvillisuutta ja jolta on hyvät näkymät.

Muista Splitin rannoista Marjan-niemimaan Kašjuni (myös Kasuni) [kartalla] on erittäin rauhallinen paikka lähellä keskustaa, ja Bene [kartalla] on vilkkaampi ranta melko kaukana keskustasta. Sinne on hyvä lähteä kuitenkin patikointiretken yhteydessä tai pyöräillen, ja sinne pääsee hyvin myös Trg republike -aukiolta bussilla numero 12. Benessä voi pelata tennistä sekä minigolfia ja uida, ja sen matalat rannat ovat erinomaisia lapsille.

Croatia Traveller antaa lisätietoa Splitin ja sen ympäristön rannoista

Risteilyt rannoilla ja saaristossa

Splitin lähistöllä olevat rannat ja saaret ovat tutustumisen arvoisia, ja yksi hyvä tapa nauttia koskemattomien rantojen hallitsemista maisemista on osallistua risteilylle. Risteilyt alkavat Splitin ACI Marina -satamasta [kartalla], Zentasta tai Spinutin satamasta, ja niiden järjestäjiä on useita. Kaikkein helpointa on mennä ACI-satamaan ja katsella siellä lukuisia vaihtoehtoja. Erilaisia aluksia ja mahdollisuuksia on lähes rajaton määrä. Varteenotettavia risteilynjärjestäjiä ja venevuokraajia ovat esimerkiksi Nava Boats, Yacht Charter Split ja Boat Bookings.

Risteilykausi on toukokuun alkupuolelta neljä kuukautta eteenpäin, ja monet risteilyt kestävät 8 päivää, mutta niitä on lyhyempiäkin. Pitkäaikaisille risteilyille otetaan omat ruoat ja juomat mukaan, sillä syömisestä ja juomisesta voi olla hankala matkan aikana huolehtia, joskin kauppoja ja toreja kyllä matkan aikana tulee vastaan. Ruokia ja juomia ei kannata hankkia kalliilta satama-alueelta vaan paikallisista kaupoista ja toreilta, tai sitten käyttää palvelua, kuten Jam Yacht Supply.

Päiväretket sisämaahan, rannikolle ja saaristoon

Suositeltavaa niille, jotka ovat perin pohjin tutustuneet Splitiin, on päiväretki joko upeille saarille, rannikolle tai sisämaahan. Sisämaassa on vanhoja raunioita ja upeita kaupunkeja, kuten Salona, ja rannikolta löytyy Trogir, mutta myös eksotiikkaa tarjoaa esimerkiksi Bosnian puolella oleva Mostar, joka on tunnettu kautta maailman kivisillastaan. Splitin edustalla on paljon erinomaisia saaria, joille voi mennä päiväretkelle, mutta joillekin, kuten Hvarille, on vähän turhan raskasta tehdä päiväretki, ja juuri Hvariin on parempi tutustua vähintään yhden yön kestävällä vierailulla. Paras saari vierailla Splitistä käsin on Brač, jonka Supetariin on tunnin lauttamatka Splitin satamasta.

Päiväretkille on yksinkertaista lähteä, sillä Salonaan ja Trogiriin pääsee paikallisbusseilla, Mostariin joko järjestetylle matkalle tai omatoimisesti bussilla, ja satamasta pääsee kaikkialle Kroatian saaristoon ympäri vuoden keskustan satamasta [kartalla] lähtevillä lautoilla ja katamaraanialuksilla. Lipun ostaminen lauttaan on yksinkertaista, sillä aivan rantabulevardin laivasataman puoleisessa päässä on kojuja, joiden ikkunoista näkee hinnat ja aikataulut ja joiden kielitaitoiset myyjät myyvät laivalippuja ja kertovat mistä laiturista lautta lähtee. Suurin laivayhtiö on Jadrolinija, jonka verkkosivuilta saa hyvin tietoa aikatauluista ja muusta asiaan liittyvästä.

Normaalin reittimatkan lisäksi mahdollista on siirtyä saarille venetaksilla, jonka hinnat sopivat lähinnä vakavaraisille porukoille. Venetaksia käyttäen on myös tilaisuus vierailla päivässä Hvar-saarella, joskin hintaa taksivenematkalle tulee paljon enemmän kuin huokealle reittiristeilylle.

Seuraavassa muutama varteenotettava vierailupaikka Splitistä:

Salona

Salona (engl. Solin) sijaitsee 5 kilometrin päässä Splitistä, ankeassa Solinin kaupunginosassa, mutta itse Salona on tunnettu hyvin säilyneistä Rooman valtakunnan aikaisista raunioista, joihin kuuluu aikoinaan 18 000 ihmistä vetänyt amfiteatteri. Salonaan pääsee hyvin bussilla numero 1, joka lähtee Trg Gaje Bulata -aukiolta [kartalla], Kroatian kansallisteatterin vierestä.

Brac

Brac-saari on suuri, ja sen parhaisiin puoliin kuuluvat erinomaiset rannat, loistavat harrastusmahdollisuudet ja tilaisuus viettää kiivaimpinakin matkustusaikoina rauhallista lomaa. Supetar on Splitin lähin kaupunki, ja sen satamassa oleva turisti-info antaa tietoa kaikesta mahdollisesta saareen liittyvästä. Saaren toinen suuri kaupunki Bol on pidemmän matkan päässä Splitistä, mutta sinne ja muualle saarelle pääsee helposti hyppäämällä sataman viereisellä linja-autoasemalla bussiin. Edestakainen matka Supetarista Boliin kestää linja-autolla noin tunnin, joten sinne haluavien on hyvä lähteä Splitistä matkaan kukonlaulun aikaan. Bracissa on mukava kävellä, mutta siellä on helppo myös vuokrata menopeli, kuten mönkijä, skootteri tai polkupyörä, ja kaikkia niitä on vuokralla monessa eri paikassa sataman liepeillä.

Mostar

Bosnia-Hertsegovinassa sijaitseva Mostar on noin kolmen tunnin bussimatkan päässä Splitistä ja tarjoaa mahdollisuuden nähdä jotakin melko eksoottista Kroatian-loman aikana. Splitistä paikalle pääsee helposti omatoimisesti bussiasemalta, joka on aivan rantapromenadin vieressä, ja omatoiminen bussimatka on joustavin mutta myös vaativin tapa vierailla Bosniassa. Monet matkatoimistot ja hotellit järjestävät matkoja Mostariin, ja sellaiselle osallistuminen on kaikkein vaivattominta. Matkat kestävät noin puoli vuorokautta, matkanjärjestäjiä tulee vastaan Splitissä ja yksi melko hyvä on Split Excursions.

Trogir
Trogirin saarella sijaitseva vanhakaupunki on erinomainen vaeltelupaikka mihin aikaan vuodesta tahansa, ja sen kohokohtiin kuuluu kirkkoja, tunnelmallisia kujia ja Riva-rantapromenadi.

Mostarin parhaisiin paloihin kuuluvat joenrannan vanhakaupunki ja sen vanha kivisilta eli Stari Most. Vanhakaupunki on erikoinen kristillisen ja muslimimaailman yhdistelmä, mikä antaa kaupungille täysin omalaatuista tunnelmaa. Ruoat ovat hyviä, ja erilaiset makeat palat ovat baklavaa ja muita tyypillisiä itämaisia herkkuja myöten suussa sulavia. Tuliaisiksi tästä kovia kokeneesta kaupungista voi ostaa kaikenlaista tyypillisistä käsitöistä, kuten kupariastioista ja -koristeista, 1990-luvun sodan muistoihin, kuten hylsyistä valmistettuihin kyniin ja muihin tuotteisiin. Mostarista ei ole kuin parin tunnin matka upeiden maisemien halki Sarajevoon, joten ajan kanssa matkassa olevat voivat tehdä avartavan matkan kuuluisaan Bosnia-Hertsegovinan pääkaupunkiin, mutta matka sinne ei onnistu ilman Sarajevossa yöpymistä.

Trogir

Parinkymmenen kilometrin päässä Splitistä sijaitseva Trogir on Dalmatian rannikon mieleenpainuvimpia kaupunkeja, ja se perustettiin pari sataa vuotta ennen ajanlaskun alkua. Trogirin saarella sijaitseva vanhakaupunki on erinomainen vaeltelupaikka mihin aikaan vuodesta tahansa, ja sen kohokohtiin kuuluu kirkkoja, tunnelmallisia kujia ja Riva-rantapromenadi. Trogirin ravintolat ovat erinomaisia, ja yöelämääkin siellä on kesäaikaan, jolloin suuri osa sen aukiosta täyttyy terasseista. Trogiriin pääsee lentokentän kautta kulkevalla bussilla numero 37, joka lähtee Domovinskog rata -kadun varrelta sijaitsevalta päälinja-autoasemalta [kartalla]. Takaisin pääsee samalla bussilinjalla, ja lippuja voi ostaa 21 kunalla suuntaansa kuskilta tai sitten kaksi lippua vähän edullisemmin kioskilta etukäteen. Kesäisin Trogiriin voi siirtyä myös hyvin suositulla lautalla, ja näistä noin tunnin kestävistä matkoista vastaa Bura Line.

Visit Croatia kertoo lisää päiväretkimahdollisuuksista

Lasten ja nuorten kanssa

Splitissä on melkoisesti kaikenlaista tekemistä ja näkemistä lasten ja nuorten kanssa. Aikaa kuluu vanhankaupungin koluamiseen, rantapromenadilla kävelyyn ja muutenkin kaupunkiin tutustumiseen. Ruoat ovat hyviä, ja jälkiruoat ja jäätelö ovat erinomaisia. Ostoksia voi katsella vanhankaupungin alueella, ja myös päätori eli Pazar [kartalla] on hyvä vierailupaikka vanhankaupungin vieressä.

Lasten ja nuorten kanssa on hyvä myös lähteä rannalle uimaan tai harrastamaan jotakin, ja vaikka Splitin rannat eivät voi kilpailla Kreikan rantojen kanssa, on kaupungin ympäristössä melkoinen valikoima erilaisia vaihtoehtoja. Splitissä voi myös vuokrata veneen, lähteä järjestetylle risteilylle tai purjehtimaan ja sieltä voi mennä edullisilla matkustajalautoilla monelle eri saarelle. Hyviä vierailupaikkoja saarten lisäksi ovat myös aivan keskustan vieressä oleva Marjan-niemimaa, jolla on monenmoista maastoa, kirkkoja ja rantoja. Sinne on hyvä mennä vilkkainakin vierailuaikoina, ja keskikesän helteillä sen mäntymetsissä on vanhaakaupunkia viileämpää. Rannikon vierailupaikoista Trogir on hyvä nopea paikka nähdä muukin kaupunki kuin Split, mutta sinne suuntaa melkoisesti ihmisiä viikonloppuisin ja vilkkaimpina vierailuaikoina. Trogiriin voi mennä linja-autolla mutta sinne voi mennä myös lautalla kesäisin.

Varsinaisista lapsille ja nuorillekin tarkoitetuista vierailupaikoista Aquarium Split [kartalla] sijaitsee keskustan ulkopuolella, Vranjic-niemimaalla. Se on avoinna ma–su klo 10–18, siellä on 130 erilaista kalalajia 22 eri akvaariossa, ja vetonauloja ovat parisenkymmentä erilaista, normaalisti syvien vesien suojissa lymyilevää tappajahaita. Sinne on vähän hankala mennä julkisilla, mutta taksi vie noin 140 kunalla suuntaansa. Neljän hengen perheeltä kuluu noin 600 kunaa siellä vierailuun, eikä akvaarioihin tutustumiseen kulu paria tuntia enempää.

Split Croatia esittelee tekemistä lasten ja nuorten kanssa  |  Total Croatia antaa vinkkejä Splitiin suuntaaville perheille

Urheilu

Splitin legendaarinen jalkapallojoukkue HNK Hajduk Split perustettiin Itävalta-Unkarin loppuvaiheissa vuonna 1911 Prahan U Fleku -oluttuvassa. Siitä tuli ensin Jugoslavian ja sitten 1990-luvulta alkaen Kroatian menestyneimpiä joukkueita, ja sen faneihin kuului alueella 1960–70-luvuilla asunut Orson Welles. Joukkue voitti vuoteen 2005 mennessä roppakaupalla sekä Jugoslavian että Kroatian mestaruuksia, mutta viimeisen vuosikymmenen aikana valtikka on siirtynyt Zagrebiin. Tästä huolimatta vuonna 1950 perustettu Torcida eli Hajdukin fanikerho pitää melua pohjoispuolen kulmauksessa (tribina sjever), eikä tätä osaa suositella otteluun meneville. Kannattaa kuitenkin huomioida, että vaikka fanit ovat äänekkäitä ja vaikuttavat uhkaavilta, eivät he ole mitään huligaaneja eikä mitään väkivaltaista ole luvassa. Kaudella 2015–16 keskimäärin noin 11 000 katsojaa kävi katsomassa kutakin ottelua, Hajduk voitti puolet otteluistaan ja teki keskimäärin 1,6 maalia per ottelu. Kaudella 2015–16 se tuli liigassa kolmanneksi, joten se nähdään taas heinäkuusta alkaen Euroopan liigan karsinnoissa.

Jalkapallo-ottelu Poljud-stadionilla
Hajduk pelaa Poljud-stadionilla, jonne voi reilussa vartissa kävellä vanhastakaupungista.

Hajduk pelaa Poljud-stadionilla [kartalla], jonne voi reilussa vartissa kävellä vanhastakaupungista. Liput otteluihin maksavat noin 50 kunasta ylöspäin, ja 150 kunalla pääsee parhaaseen sivukatsomoon eli läntiseen (tribina zapad), jolta näkee hyvin niin pelin kuin ääntä pitävät fanitkin. Hajduk pelaa Prva Ligassa eli maan ylimmällä sarjatasolla. Sarja alkaa heinäkuun puolivälissä mutta jo sitä ennen, heinäkuun alusta lähtien, Hajduk pelaa Euroopan liigojen karsintoja. Sarja jatkuu joulukuun puoliväliin, josta lähtien on parin kuukauden talvitauko, ja sarjan viimeiset ottelut pelataan toukokuun puolivälissä. Läntisen katsomon takana on tarjoilua, kuten virvokkeita, olutta 2 eurolla per tuoppi ja makkaraa, mutta jossain harvoissa tapauksissa kuten otteluissa arkkivihollista Rijekaa vastaan oluenmyyntiä ei välttämättä ole. Otteluihin ei saa ottaa omia eväitä, ja turvatarkastuksessa otetaan vesipullotkin pois.

Splitin parhaat tapahtumat

Split on paikka, jossa on valtava määrä mitä erilaisimpia tapahtumia. Tapahtumia on ympäri vuoden, ja talvella merkkitapahtuma on joulukuun joulusesonki, jolloin nähdään joulukoristeita, joulutoreja ja joulutunnelmaa, normaalia leudommissa olosuhteissa. Eniten tapahtumia on kuitenkin kesäkaudella, ja niiden joukkoon mahtuu monenmoista, kuten 7.5. pidettävä pyhimysjuhla, joka tosin tuo sen verran tungosta vanhankaupungin ympäristöön, että tämä voi olla hyvä päivä vierailla muualla.

Splitin suurimpiin tapahtumiin kuuluvat kahdet elokuvafestivaalit, jotka pidetään kesä- ja syyskuussa. Kesäkuussa pidetään Välimeren maiden elokuvafestivaalit ja syyskuussa Splitin elokuvafestivaalit.

Suurimpia tapahtumia kaupungissa on Kesäfestivaali, joka heinäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin tuo kaupunkiin oopperaa, teatteria, tanssia ja musiikkia.

Visit Split esittelee lisää tapahtumia

Yöelämä

Split ei ole mikään suuri yöelämän keskus, eikä sinne kannata lähteä juhlimismielessä. Olutta, viiniä ja muita alkoholijuomia on tarjolla vapaasti kaikkialla, kaikilla terasseilla ja muualla, ja ainoa vaatimus on se, että alkoholia ostavan tai nauttivan on oltava yli 18-vuotias. Olut on melko edullista, niin että sitä saa alkaen pari euroa tuoppi, mutta vanhassakaupungissa ja sen ympäristössä 15 kunaa on melko harvinainen hinta tuopille ja 20–30 kunaa on tavallisempi. Oluen ja muidenkin juomien hinta vaihtelee melkoisesti paikan luonteen mukaan, ja edullisia tuoppeja löytyy sieltä täältä myös vanhastakaupungista, missä esimerkiksi Dominisova-kadun [kartalla] tuntumassa on Na Kantunu ja muita, suurilla terasseilla varustettuja baareja, laidasta laitaan. Splitin keskustan anniskelupaikat sulkeutuvat näitä myöten melko aikaisin, viikonpäivästä riippuen klo 22–24, ja valtaosan vuodesta vanhankaupungin ympäristö on täysin kuollut klo 23 alkaen.

Terassit ovat hyviä drinkille lähes aina, mutta jos haluaa juhlia öisin, ei vanhassakaupungissa tai sen tuntumassa ole juuri mitään avoinna. Perinteinen paikka, jonne suunnataan yön yli jatkuville äänekkäille juhlille yökerhoon, on Bačvice [kartalla], jonka kompleksista löytyy yökerhoja, baareja ja muita menopaikkoja. Uusi vetonaula yökerhojen parissa on Judino Drvo [kartalla], jonne on hyvä hurauttaa taksilla.

Croatia Expert antaa lisätietoa yöelämästä

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2016/05

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti