Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Split
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Matkustajia Splitissä
Splitiin on helppo siirtyä muualta Kroatiasta ja myös lähimaista, ja sieltä on helppo mennä ainakin nopeasti käymään muualla.

Matkat ja matkustaminen Splitiin

Split soveltuu sekä omatoimimatkalle että järjestetylle matkalle, ja sinne on Helsingistä entistä helpompi päästä suorilla lennoilla. Monet matkatoimistot järjestävät matkoja Splitiin, josta on tullut yksi Adrianmeren suosituimpia kaupunkilomakohteita. Kaikkein vilkkaimmillaan Split on heinä- ja elokuussa, mutta jos sinne lähtee huhti–toukokuussa tai syys-lokakuussa, on matka edullisempi eikä kaupungissa ole tuhottomasti vierailijoita.

Splitiin on helppo siirtyä muualta Kroatiasta ja myös lähimaista, ja sieltä on helppo mennä ainakin nopeasti käymään muualla. Splitistä on Kroatian parhaat yhteydet, ja sieltä voi siirtyä muihin paikkoihin junalla, linja-autolla tai lautalla.

Matkustaminen Splitiin

Splitiin voi hyvin matkustaa omatoimimatkalle, jolloin lennot ja majapaikka varataan itse. Omatoimimatkailija voi viettää kohteessa useamman kuin muutaman päivän, ja omatoimimatkaan on helppo yhdistää muitakin Kroatian kohteita tai vaikka eksoottisen Sarajevon. Split on myös erinomainen tukikohta niille, jotka haluavat vierailla muualla rannikolla tai Dalmatian vertaansa vailla olevassa saaristossa.

Järjestetylle pakettimatkalle Splitiin on helppo lähteä, matkanjärjestäjiä on paljon ja kaupungissa on mukava viettää pidennetty viikonloppu mutta viikko pelkästään Splitissä voi joillekin olla turhan pitkä aika. Jos Splitiin lähtee viikoksi, on sieltä kuitenkin helppo tehdä päiväretkiä niin rannikolle, saarille kuin Sarajevoonkin.

Omatoimimatkat

Splitiin voi matkustaa Helsinki-Vantaan lentoasemalta päivittäin, mutta kesäkaudella matkustaminen Adrianmeren rannikolle on helpompaa kuin muina vuodenaikoina. Suorat lennot ovat yleisimpiä huhtikuulta lokakuulle, ja lento suuntaansa kestää noin kolme tuntia. Jos valitsee välilaskullisen lennon, kestävät ne yleensä vähintään 5–6 tuntia. Edullisimmillaan normaalihinnat ovat noin 100 euroa suuntaansa, mutta tarjouksia on ja hyvissä ajoin lentonsa varaava voi säästää matkakuluissa. Kaikkein hintavimpia matkustusaikoja ovat yleiset loma-ajat ja elokuu, ja jos pystyy matkustamaan Splitiin arjeksi mieluummin kuin viikonlopuksi, tulee matka todennäköisesti edullisemmaksi. Splitin lentoasemalta on melko lyhyt matka keskustaan, joten siellä päässä hankaluuksia majapaikalle siirtymisessä ei ole luvassa.

Norwegian lentää lähes päivittäin Helsingistä Splitiin. Lennot voivat olla kohtuuhintaisia, 60–70 euroa suuntaansa, mutta on hyvä huomata, että edullisimmat liput eivät sisällä matkalaukkua.

Finnairilla on suoria lentoja Helsingistä Splitiin, mutta niitä on usein vain osan vuodesta. Viime vuosina niitä on ollut huhtikuun puolivälistä lokakuun loppupuolelle, niin että hyvällä lykyllä Finnairilla voi lentää vielä syyslomalle. Alimmillaan edestakainen lento maksaa vähän yli 200 euroa.

Välilaskullisia lentoja, jotka kestävät 4–6 tuntia, tekevät Air Baltic, jolla matkan voi aloittaa Helsingin lisäksi Tampereelta tai Turusta, ja Air Serbia.

Skyscanner-sivusto on hyvä apuväline niille, jotka haluavat tutkia enemmänkin lentomahdollisuuksia ja löytää kaikkein parhaita tarjouksia.

Bussi
Sisämaasta ja rannikolta linja-autot ovat paras kyyti Splitiin.

Muualta Kroatiasta Splitiin

Suomesta on nykyään helppo lentää eri puolille Kroatiaa, ja lähes kaikkialta Kroatiasta on yhteyksiä Splitiin. Juna on paras kyyti Zagrebista, muualta sisämaasta ja rannikolta linja-autot ovat paras kyyti ja suosittua ja suositeltavaa on mennä lautalla tai katamaraanilla tutustumaan Dalmatian saaristoon.

Linja-autolla matkustaminen

Bussilla matkustaminen on kaikkein helpointa päiväsaikaan, mutta iltaisin vuoroja on huomattavasti vähemmän. Lähes poikkeuksetta niiltä, joilla on matkalaukku, kuski tai bussiyhtiön työntekijä vaatii noin euron suuruista maksua, joka yksinkertaisesti on maksu ruumaan laitettavasti matkatavarasta. Yleensä summan voi maksaa euroilla tai kunilla, eikä tätä kannata mitenkään ääneen ihmetellä vaan kannattaa vain antaa vaadittu summa ja nousta bussiin. Joillain bussiyhteyksillä kuten matkalla Dubrovnik–Split linja-auto menee hetkeksi Bosnian puolelle. Näin ollen bussiin kannattaa aina ottaa passi tai henkilökortti, eikä sitä kannata koskaan jättää ruumaan menevään matkalaukkuun.

Lautalla
Lautat kulkevat ympäri vuoden, mutta vuoroja on yleensä kesäisin enemmän kuin talvikauden aikana.

Lautalla tai katamaraanilla matkustaminen

Lautat kulkevat ympäri vuoden, mutta vuoroja on yleensä kesäisin enemmän kuin talvikauden aikana. Kaikkein eniten erilaisia meriyhteyksiä on kesäkuulta syyskuun loppuun, mutta jo huhti- ja toukokuussa vuorojen määrä lisääntyy ja niitä on normaalia enemmän aina lokakuun loppuun asti.

Monet katamaraanit kulkevat talvikaudella vain harvoin, ja katamaraanien sesonkiaika on huhtikuun alusta lokakuun loppuun. Loppukaudesta eli lähinnä lokakuun aikana myrskyt voivat viivästyttää katamaraaneja, ja lokakuulta aina seuraavan vuoden huhtikuuhun lautat ovat katamaraaneja varmempia muualle siirtymisessä.

Junalla matkustaminen

Yöjuna on erinomainen ja kohtuuhintainen kyyti Splitin ja Zagrebin välillä. Juna lähtee yleensä iltakymmenen aikoihin ja on perillä ennen seitsemää. Jos haluaa nukkua vuoteessa, mikä on suositeltavaa, kannattaa yksinään matkustavan aina lipunoston yhteydessä sanoa, että haluaa alapetin. Jos asiasta ei sano mitään, saa automaattisesti yläpetin. Yöjunissa ei ole ravintolavaunua tai mitään tarjoilua. Lähtiessä vaunuvirkailija, jonkalainen on jokaisessa vaunussa, ottaa lipun ja antaa sen vasta perille saapuessa. Kokemattomien matkailijoiden tyypillisin ihmettelyn aihe onkin se, että lippu otetaan lähtiessä pois, mutta tämä on täysin normaalia ja se tehdään siksi, että konduktööri tietää koska henkilö pitää herättää ja että hän ei matkusta kauemmas kuin mistä hän on maksanut.

Zagreb–Split

Zagrebista voi Splitiin siirtyä viidessä tunnissa päiväsaikaan bussilla, mutta mukavin kyyti on yöjuna, johon lippu kannattaa ostaa paikan päältä tiskiltä, sillä se tulee sillä tavoin edullisemmaksi kuin verkosta ostettu lippu.

Trogir
Kaikkein helpointa Splitiin on siirtyä Trogirista, joka on noin tunnin bussimatkan päässä Splitistä.

Rannikon kaupungeista Splitiin

Rannikolta on kaikkialta ja jo Istriasta yhteyksiä Splitiin mutta eniten yhteyksiä on Rijekasta Splitiin. Tämä on kuitenkin pitkä matka, ja jos vain on mahdollista, kannattaa välillä pysähtyä jossakin rannikon kaupungissa. Niihin kuuluu paikkoja kuten Senj, jotka eivät ole suuria turistikohteita, ja kaikkein suosituimmat ja myös kauneimmat kaupungit tällä välillä ovat Zadar ja Šibenik.

Kaikkein helpointa Splitiin on siirtyä Trogirista, joka on noin tunnin bussimatkan päässä Splitistä. Jos haluaa sataman viereen olevalle bussiasemalle, kannattaa käyttää pitkänmatkan bussia, joka ei pysähdy matkan varrella. Bussilinja 37 kulkee tiuhaan tahtiin Splitin ja Trogirin väliä, mutta se pysähtelee jatkuvasti ja se käyttää ytimen ulkopuolella olevaa linja-autoasemaa.

Dubrovnik–Split ja Dalmatian saaristosta Splitiin

Jos Dubrovnikista haluaa suoraan Splitiin, on 4 ½ tuntia kestävä bussikyyti ainakin edullisin ja monin tavoin paras tapa siirtyä kaupungista toiseen. Matkan varrella on Makarska, johon tietenkin voi jäädä yöksi tai useammaksi. Mahdollista on myös siirtyä Krilon katamaraanilla kaupunkien väli, mutta se tulee kalliimmaksi kuin bussikyyti, sillä bussilla pääsee 90–130 kunalla mutta katamaraani maksaa 210 kunaa.

Jos mielii tutustua Dubrovnikin ja Splitin välissä oleviin saariin, joihin kuuluvat Mljet, Korčula, Hvar ja Brač, on katamaraani tai myös Jadrolinijan lauttakyyti hyvä, sillä saarilla on mukava viettää muutama yö.

Lisää tietoa yhteyksistä:

Omio selvittää suomeksi yhteyksiä niin linja-autolla, junalla kuin lentäenkin.

Flixbus on kautta Euroopan tuttu bussiyhtiö, jolla on nykyään entistä enemmän yhteyksiä Kroatiassakin.

Balkan Viator on hyvä apuväline niille, jotka tutkailevat linja-autoyhteyksiä entisen Jugoslavian alueella.

Bus Croatia on yksi monista sivustoista, jotka kertovat bussiyhteyksistä Kroatiassa.

Järjestetyt matkat

Split on hyvä kohde omatoimimatkailijalle, mutta sinne tehdään lennot ja hotellit sisältäviä pakettimatkojakin. Kuten muuallekin matkustettaessa hotellin taso vaikuttaa suuresti koko matkan hintaan, ja jos tyytyy kolmen tähden hotelliin neljän tai viiden tähden hotellin sijaan, voi lyhyelläkin matkalla säästää melkoisesti. Matkojen hinnat vaihtelevat melkoisesti lähtöajan mukaan, ja järjestetylle matkalle lähtevien kannattaa neuvotella matkatoimistojen kanssa tarkasta lähtö- ja paluupäivästä, joilla voi olla suuri vaikutus matkan hintaan. Matkatoimistojen Splitin-matkojen kausi on kiivaimmillaan silloin kun Finnair lentää suoraan Helsingistä Splitiin, ja se on yleensä huhtikuun puolivälistä lokakuun loppupuolelle. Tällä välillä heinä-elokuu on kiireisin aika sekä Suomesta lähtevien että muualta maailmasta Splitiin matkustaville. Keskikesällä majapaikat ovat normaalia kalliimpia, ja edullisemman ja miellyttävämmän matkan kokee, jos lomailee kaupungissa touko-, kesä- tai syyskuussa. Monissa majapaikoissa hinnat ovat huipussaan heinäkuun puolivälistä elokuun loppuun, ja kun huone maksaa 30 euroa toukokuussa voi aivan sama huone heinä-elokuussa maksaa sata euroa.

Monet matkatoimistot eivät tee pelkästään matkoja Splitiin vaan myös muualle kaupungin ympäristöön. Hotellit voivat olla kaukanakin Splitistä, ja niiden, jotka haluavat matkan aikana nähdä paljon ja tutustua myös Splitiin, kannattaa kiinnittää erityistä huomiota hotellin sijaintiin.

Apollomatkat tekee kesäkautena kaupunkiin lennot ja hotellin sisältäviä pakettimatkoja. Matkoja on eri pituisia, mutta monet matkat ovat viikon tai kahden mittaisia, jolloin aikaa jää myös saaristoon tai muuhun rannikkoon tutustumiseen. Viikon matkaan pääsee kaksi henkilöä vähän alle tuhannella eurolla, mutta jos haluaa hienon hotellin, matka maksaa 1200 euroa.

Tjäreborg järjestää matkoja Splitiin, ja matkaan voi lähteä 4 vuorokaudeksi, viikoksi, kahdeksi viikoksi tai sitten ajaksi, jonka itse määrittelee. Monen muun matkatoimiston tavoin matkoja tehdään syyskuun loppuun asti eikä lokakuussa enää ole mahdollista lähteä. Jos haluaa saada hinta-laatusuhteeltaan hyvän hotellin, kannattaa matka varata hyvissä ajoin etukäteen.

Myös Aurinkomatkat järjestää matkoja Splitiin ja sen ympäristöön.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Halvallakin pääsee lentämäälä. Menopaluu (tarpeeksi ajoissa tilattu lento noin 1kk taaksepäin maksoi per hlö 150 euroa) Ja suora lento Helsingistä noin 3 tuntia.

Itsellä meno paluu 6.9.2014-13.9.2014 maksoi 135€ ja tämän ostin n. viikkoa aikaisemmin. Apollolla löytyi 85€ lennot kahdeksi viikkoa. Elikkä halvalla pääsee jos jaksaa etsiä :) /Lomalainen

Muokattu: 7.11.2019  |  Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti