Booking.com
Marmontova-shoppailukatu Splitissä
Ydinkeskustan vilkkain shoppailukatu on Marmontova, jonka varrella on lähinnä vain muotia ja korkeatasoisia tuotteita myyviä kansainvälisiä ketjuja.

Ostoksilla Splitissä

Split ei ole mikään varsinainen ostoskaupunki, mutta siellä on hyvä tehdä ainakin elintarvike- ja tuliaisostoksia. Ostosten suorittaminen on miellyttävintä torilla, jonkalainen on vanhankaupungin vieressä, ja sen valikoima on hyvä tarkistaa ennen kuin hakee muualta mitään.

Muodikkaita liikkeitä löytyy jonkin verran ydinkeskustasta, jossa vanhakaupunki on miellyttävä ja yllättävä paikka tehdä hankintoja. Tavarataloja ja ostoskeskuksia on keskustan ulkopuolella mutta Splitissä suuret liikkeet ovat käteviä lähinnä sunnuntaisin ja pyhäpäivinä, jolloin muut liikkeet ovat kiinni. Ostoksia tekevää suomalaista miellyttää Splitissä etenkin se, että kaiken hinta on monissa tapauksissa vain puolet siitä mihin kotimaassa on totuttu.

Parhaat ostosseudut

Splitissä ostosten teko on yksinkertaista, sillä suuri osa shoppailumahdollisuuksista on aivan ydinkeskustassa eli vanhassakaupungissa tai aivan sen liepeillä. Varteenotettava paikka hankkia matkamuistoja on Diocletianuksen palatsin alla sijaitseva kellaritila [kartalla]. Siellä on valtava valikoima Splitille ja Dalmatialle tyypillisiä tuliaisia, kuten käsitöitä, musiikkia ja taidetta.

Grad on muutenkin pienine kujineen hyvä paikka tehdä löytöjä, ja kauppoja on kaikkialla vanhojen korttelien alueella. Vanhankaupungin pääaukio Narodni trg [kartalla] on hyvä paikka tehdä ostoksia: esimerkiksi levyliikkeessä on äärimmäisen korkeatasoinen valikoima huippuluokan kroatialaista musiikkia laidasta laitaan.

Ydinkeskustan vilkkain shoppailukatu on Marmontova [kartalla], jonka varrella on lähinnä vain muotia ja korkeatasoisia tuotteita myyviä kansainvälisiä ketjuja. Sen päässä sijaitseva Gaje Bulata -aukio [kartalla] on sekin hyvä shoppailupaikka, ja sen laidalla sijaitsee ostoskeskuksia ja muita moderneja ostospaikkoja.

Elintarvikeostoksilla: Torit, valintamyymälät ja kauppahallit

Split on erinomainen paikka tehdä elintarvikehankintoja, ja jonkin verran hintavat ravintolat ajavat pienellä budjetilla matkassa olevia toreille ja ruokakauppoihin. Kroatian rannikolla monissa majapaikoissa on automaattisesti keittomahdollisuus ja vaikka ei olisikaan, niin elintarvikkeita kannattaa silti ostaa naposteltavaksi. Kroatian omiin elintarvikkeisiin kuuluu esimerkiksi taateleita, kiivejä ja pähkinöitä.

Vihanneksia torilla
Paras paikka tehdä ruokaostoksia Kroatiassa on aina tori, jonkalainen on jokaisessa kaupunginosassa.

Paras paikka tehdä ruokaostoksia Kroatiassa on aina tori, jonkalainen on jokaisessa kaupunginosassa, ja Splitissä oiva ruokatori on aivan Diocletianuksen palatsin vieressä oleva (Stari) Pazar [kartalla]. Sieltä saa silmiä hivelevän valikoiman ruokia ja juomia, ja sen tarjontaan kuuluvat myös huokeahintaiset vaatteet ja muut tuotteet. Torin yhteydessä on myös kolme valintamyymälää, ja torilla on myös kaupan muuta kuin elintarvikkeita, kuten vaatteita ja matkamuistoja.

Pazar -toripaikka on eläväisimmillään aamupäivisin ma–la, jolloin sinne lähdetään kahville ja drinkillekin jo aamutuimaan. Torilla on muun lisäksi useita leipomoita ja ruokakojuja, joista saa kaikenlaista naposteltavaa. Torilta saa myös Dalmatian parhaita paloja, kuten kinkkua (pršut) ja paški sir eli Pag-saarelta peräisin olevaa vuohenjuustoa. Juustot ja leivät ovat Dalmatiassa erinomaisia, ja myös paikallisesti kasvaneet taatelit, mantelit ja muut herkut ovat erinomaisia ostoksia.

Splitissä on monta eri kauppaketjua, joista Tommy, Billa ja Konzum ovat varsin yleisiä. Ketjuilla ei ole paljon eroja, mutta eri kauppojen valikoima vaihtelee melkoisesti, etenkin alkoholijuomien suhteen. Leipiä on aina hyvä valikoima, mutta niitä on paras ostella aamupäivällä, sillä myöhemmin parhaat leivät ovat loppuneet. Juustoja on kaupoissa aina hyvä valikoima, ja juustoista kannattaa suosia Dalmatian omia vuohenjuustoja. Myös makkarat ja kinkut ovat hyviä ostoksia, ja kaikki hedelmät ja vihannekset ovat täällä puhtaita ja erinomaisia, kasvatettu ilman lannoitteita ja kaupan ilman myrkkyjä. Valintamyymälöissä voi hyvin maksaa maksukortilla.

Splitin ainakin näkemisen arvoinen kalahalli eli ribarnica [kartalla] on toisella puolella vanhaakaupunkia, Marmontova-kävelykadun vieressä. Se on avoinna aamuvarhaisesta varhaiseen iltapäivään, ja myös sen ympäristössä on paikallisten suosimia kahviloita ja ravintoloita.

Tavaratalot ja ostoskeskukset

Split ei ole keskustan osalta otollinen paikka suurille kauppakeskuksille ja tavarataloille, mutta siellä on muutama niille, jotka haluavat katsella ostoksia moderneilla ostospaikoilla.

Prima-tavaratalo [kartalla] Kansallisteatteria vastapäätä ei ole enää kovin hyvä paikka tehdä ostoksia, mutta siellä voi käydä katsomassa tarjontaa ma–pe klo 9–21 ja la klo 9–20.

Splitin keskustan ympäristössä on myös pari hyvää ostoskeskusta, joissa on elokuvateatteri ja suuri valintamyymälä.

Perinteinen ostoskeskus, jonka edustalla on aikoinaan Splitin tienoilla asuneen Orson Wellesin patsas, on Joker [kartalla]. Siellä on kaikenlaista ruokapaikoista elokuvateatteriin ja valintamyymälään, ja se on avoinna myös sunnuntaisin (ma–su klo 9–21). Sinne on parinkymmenen minuutin kävelymatka vanhastakaupungista, ja sen edestä kulkee linja-autoja.

Toinen varteenotettava ostoskeskus on City Center One [kartalla]. Se on avoinna samalla tavalla, mutta kesäkuun alusta elokuun loppuun se on avoinna klo 22 asti.

Mitä Splitistä kannattaa ostaa?

Turistit hankkivat Splitistä eniten käsitöitä, taidetta kuten Split- ja Kroatian rannikko -aiheisia tauluja ja piirroksia, kenkiä, vaatteita, asusteita, elintarvikkeita ja alkoholijuomia. Asusteista huomionarvoisia ovat kravatit, jotka alun perin ovatkin kroatialainen keksintö, ja nahkakengät ja muut nahkatuotteet, jotka ovat paitsi korkealaatuisia myös edullisia. Korut, kulta- ja jalokivituotteet sekä kellot ovat nekin etelämaan tyyliin hyvin tarjolla ja kohtuullisen hintaisia. Kaikkea tämän tyylistä voi kaikkein parhaiten katsella Marmontova-kävelykadun varrella ja vanhankaupungin kujilla.

Elintarvikkeet ja alkoholijuomat ovat korkealla Splitissä vierailevien ostoslistalla, ja etenkin oliiviöljyt, kroatialaiset viinit, hunajatuotteet, juustot ja monet muut markkinoilla vastaan tulevat elintarvikkeet ja juomat ovat hyviä hankintoja. Oliiviöljytuotteet, kuten oliiviöljysaippuat ja muut oliiviöljystä valmistetut kosmetiikkatuotteet, ovat nekin hyviä ostoksia Kroatiassa, ja kauneudenhoitotuotteet, kuten ihovoiteet ja sampoot, ovat Kroatiassa aina luomua ja erittäin korkeatasoisia. Tällöin on kuitenkin tärkeää varmistaa, että tuote on paikallinen, sillä etenkin valintamyymälöissä on tarjolla paljon kansainvälisiä merkkejä, jotka ovat niitä samoja kuin muuallakin.

Hajduk-fanituotteita myyvä kauppa
Myös paikallisen jalkapallojoukkueen fanituotteita voi päätyä jalkapallon ystävien kotiin tuomisiksi.

Kroatia on Suomen tavoin musiikkimaa, ja maan musiikki on popista klassiseen korkeatasoista. Paikallista musiikkia kuulee kaikkialla, ja sitä kannattaa viedä kotiin asti. Musiikin lisäksi entisen Jugoslavian alueelta tulevat elokuvat ovat hyviä hankintoja, jos niitä löytyy englanniksi tekstitettyinä. Elokuvia on entistä vaikeampi löytää DVD-levyinä, ja musiikkiakin on kaupan entistä vähemmän levyinä, mutta vanhastakaupungista löytyy muutama musiikkiliike ja kirjakaupoissa on usein jonkin verran elokuvia. Paras liike musiikkia ja elokuvia ajatellen on Dancing Bear (Dioklecijanova 6), joka löytyy vanhastakaupungista, läheltä Kultaista porttia ja Grgur Ninski -patsasta.

Hintataso ja aukioloajat

Vertailujen mukaan Splitin hintataso on 30–50 % Helsingin hintatasoa alhaisempi. Toreilla ja ruokakaupoissa paikalliset tuotteet ja muista entisen Jugoslavian maista tulevat tuotteet ovat yleensä edullisia, mutta tuontituotteet kuten italialaiset elintarvikkeet ja luksustuotteet maksavat lähes saman kuin Suomessakin. Splitissä kannattaakin ostella paikallisia tuotteita, etenkin elintarvikkeita, eikä siellä kannata katsella kansainvälisiä merkkituotteita tai ulkomaisia tuotteita, joita on tarjolla kaikkialla muuallakin. Tupakkatuotteet ja alkoholit ovat kotimaata edullisemmissa hinnoissa, etenkin jos ne ovat paikallista perää.

Edullisimpia ovat paikallista alkuperää olevat vaatteet, kengät ja muut tuotteet, ja aina kannattaakin kysellä ja etsiä paikallisia vaatteita ja asusteita myyviä kauppoja. Yleisesti ottaen ruokatorien yhteydessä on paljon kojuja ja liikkeitä, jotka ovat erikoistuneet paikallisiin tuotteisiin ja joissa paikalliset itsekin käyvät ostoksilla. Alkoholijuomat tuntuvat suomalaisesta edullisilta mutta paikallisista kalliilta, ja perusviini maksaa litralta halvimmillaan pari euroa. Edullisten tuotteiden maineessa Splitissä ovat nahkatuotteiden ja paikallisten vaatteiden ja elintarvikkeiden lisäksi korut, matkamuistot ja käsityöt.

20 kunan seteli ja ravintolan lasku
Kroatiassa on käytössä kuna. Myös euroja otetaan ajoittain esimerkiksi majapaikoissa vastaan.

Liikkeet ovat avoinna Splitissä ma–pe noin klo 9–20.00 ja la klo 9–15.00, ja sunnuntaisin on vain vähän liikkeitä avoinna. Ostoskeskukset ja tavaratalot ovat avoinna pidempiä aikoja, ja esimerkiksi Prima-tavaratalo on avoinna ma–pe klo 9–21.00 ja la klo 9–20.00. Jotkin ostoskeskukset kuten keskustan ulkopuolella oleva Joker ovat avoinna ma–su klo 9–21.00. Ruokakaupat ovat avoinna usein ma–la noin klo 7–20.00 ja su klo 7–13.00, mutta osa ruokakaupoista voi olla avoinna klo 22 asti ja sulkea sunnuntaisin jo klo 12.

Normaalia pidempään avoinna olevia kioskeja ja pikkukauppoja on siellä täällä, ja esimerkiksi Riva-rantapromenadilla on useita liikkeitä, joista saa alkoholia ja jotka ovat avoinna myös sunnuntaisin pikkutunneille asti. Myös Marmontova-kadun varrella ja liepeillä on pikkukauppoja, jotka ovat avoinna myöhempään, ja muutama liike on sillä avoinna myös sunnuntaisin. Tori on avoinna aamuvarhaisesta varhaiseen iltapäivään ma–la, mutta siellä on aina muutama myöhempään avoinna oleva koju ja muutama koju avoinna myös sunnuntaisin.

Valuutta, pankkiautomaatit ja maksukortit

Kroatiassa on käytössä kuna, ja tavallisesti yksi euro on 7–8 kunaa. Myös euroja otetaan ajoittain esimerkiksi majapaikoissa vastaan, ja näitä on hyvä ottaa mukaan ja sitten vaihtaa kaupungin rehellisissä rahanvaihtopisteissä paikalliseksi valuutaksi. Näin kuluja tulee vähemmän kuin jos nostaa automaatista kunia, sillä useimmat suomalaiset pankit ovat vuonna 2016 nostaneet nostomaksuja niin, että luvassa on 3 % nostosummasta ja vielä muutama euro per nosto päälle.

Pankkiautomaatteja löytyy kaikkialta, myös vanhastakaupungista, eikä niiden löytäminen tuota ongelmaa.

Maksukortit käyvät varsin hyvin moderneissa ja suurissa liikkeissä ja myös elintarvikeliikkeissä, mutta käteistä on aina hyvä pitää mukana. Käteistä tarvitaan toreilla, linja-autoissa ja monissa muissa paikoissa, ja käteisellä maksaminen on yleensä nopein, vaivattomin ja turvallisin vaihtoehto.

Croatia Expert antaa lisätietoa ostosten tekemisestä Splitissä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Tarkistettu ja uudistettu: 2016/05

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti