Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Bologna
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Lapsi polkupyöräistuimessa Piazza Galvani -aukiolla
Keskusaukiot eli Piazza del Nettuno ja Piazza Maggiore ovat ehdoton paikka lapsiperheille. Tilaa ja nähtävää riittää. Kannattaa myös katsastaa aukioiden eteläpuolella oleva Piazza Galvani.

Lasten tai nuorten kanssa Bolognassa

Bologna on yhtä hyvä vierailupaikka perheille kuin esimerkiksi Verona tai Firenze. Bologna on kuitenkin vähemmän suosittu turistien keskuudessa, ja siellä on usein vähemmän väkeä kuin Pohjois- ja Keski-Italian suurissa turistimagneeteissa. Kannattaa kuitenkin huomata, että se on liikenteen solmukohta, jossa etenkin viikonloput ja juhlapyhät ovat kiireisiä mutta eivät millään lailla mahdottomia aikoja matkustaa kaupunkiin. Lisäksi erilaiset messut, joita on eniten keväällä ja syksyllä, tuovat muutamaksi päiväksi kerrallaan kaupunkiin melkoisesti vierailijoita, joista on se suuri haitta, että he nostattavat hotellihuoneiden hintoja ja vievät niistä hinta-laatusuhteeltaan parhaat, joskus kuukausia etukäteen.

Bologna perhekohteena

Keskusta sivukujineen ja laitamien puistoineen on hyvää maastoa perheille, eikä keskiaikaisen ydinkeskustan ulkopuolelle tarvitse lähteä. Päärautatieaseman kautta pääsee nopeasti vierailemaan pienemmissä ja vähemmän vilkkaissa kaupungeissa, kuten Modenassa tai Parmassa. Bolognan rautatieasemalta on hyvät yhteydet moneen Italian kaupunkiin, ja näin Bologna on myös hyvä kohde yhdistettynä vierailuun muissa maan kaupungeissa.

Parhaat matkustusajat

Bolognassa on tasaisen kiireistä ympäri vuoden lukuun ottamatta kirja- ja muita messuja, joita siellä on paljon etenkin talvella, keväällä ja syksyllä. Niistä muutamat ovat sen verran suuria, että niille tulijat valtaavat suuren osan vuodepaikoista. Kannattaa tutustua Bologna Fiere -sivustoon, joka kertoo kaiken olennaisen messuista.

Bologna on Italian junaliikenteen solmukohta, ja siellä vierailee valtavasti ihmisiä kaikkialta lähistöltä ja kauempaakin viikonloppuisin ja juhlapyhinä. Vierailijat eivät kuitenkaan yleensä nuku hotelleissa, ja näin he tuovat vain jonkin verran tungosta keskustan kaduille. Normaalia kiireisempiä aikoja kaupungin majoitusliikkeissä ovat tietenkin pääsiäinen, syyslomien viikot lokakuussa sekä ajanjakso, joka alkaa joulunalusajasta ja jatkuu loppiaiseen. Kuten moni muukin Italian sisämaan suuri kaupunki Bologna ei ole matkustajien suosiossa keskikesällä. Keskikesällä huoneiden hinnat laskevat, ja monet kaupat ja ravintolat ovat elokuussa lomalla.

Ehdottomasti parhaita ajankohtia matkustaa Bolognaan muulloin kuin messujen aikaan ovat kevät ja alkukesä maaliskuun loppupuolelta kesäkuun loppupuolelle ja loppukesä ja syksy syyskuun alkupuolelta marraskuun alkupuolelle. Jos Bolognaan mielii jalkapallo-otteluun, on niitä elokuun jälkimmäisen puoliskon ja toukokuun lopun välisenä aikana kerran parissa viikossa, yleisimmin sunnuntaisin.

Ruoat ja ostokset

Ruokailu on lasten kanssa helppoa Bolognassa. Pitsapalat ja muut pikaruoat ovat edullisia ja kaikkialta saatavissa. Varsinaiset ravintolaruoat ovat kohtuullisissa hinnoissa, etenkin jos ottaa pastaa tai pitsaa (5–10 euroa ruokajuomineen). Tarjoilijat ovat kielitaitoisia, ymmärtäväisiä ja italialaiseen tyyliin yleensä pitävät lapsista. Ravintoloita, joihin lapsia ei ole hyvä ottaa mukaan, on jonkin verran, mutta ne ovat kalliita ja lähinnä ravintoloita, joihin lapsiperheet eivät muutenkaan menisi.

Ostosten tekeminen on Bolognan kävelykeskustassa helppoa ja mukavaa puuhaa. Siellä on aivan pääaukioiden vieressä lukuisia katuja, joilla on kauppoja ja kauppahalleja. Markkinat ovat myös hyviä, varsinkin perjantaisin ja lauantaisin Piazza del VIII Agosto-aukiolla lähellä päärautatieasemaa ja Via dell’Indipendenzan varrella.

Liikkuminen

Bolognassa liikutaan kävellen, taksilla tai bussilla. Centralen eli keskusrautatieaseman liepeiltä lähtee busseja lentoasemalle ja mihinpäin kaupunkia tahansa, ja ne vievät keskustan ulkopuolellekin nopeasti. Lippuja linja-autoihin saa T-merkillä varustetuista kioskeista tai kahviloista ja kalliimmalla kuskilta, ja kaupan on myös vuorokauden voimassa olevia lippuja. Alle metrin korkuiset voivat matkustaa ilman lippua, mutta muut joutuvat maksamaan täyden hinnan.

Taksilla voi siirtyä nopeasti ja vaivattomasti ydinkeskustan ulkopuolella oleville puistoalueille tai uimahallille. Italialaiseen tyyliin taksia ei ole helppoa napata lennosta, mutta niitä on kytiksessä esimerkiksi rautatieaseman edustalla ja Piazza Maggioren ympäristössä vanhan keskustan pääpaikoilla.

Bussi
Bussit vievät mihinpäin kaupunkia tahansa, ja ne vievät keskustan ulkopuolellekin nopeasti.

Kävellen liikkuminen on Bolognan pienessä keskustassa mukavaa. Kävelymatkaa rautatieasemalta Piazza Maggiorelle tulee 15–20 minuuttia, ja Piazza Maggiorelta kävelee ydinkeskustaa ympäröivälle kehälle joka suuntaan vartissa.

Parhaat alueet lapsiperheille

Via dell’Indipendenza, joka ei autoliikenteen puolesta ole enää kovin vilkas katu, on hyvä katu lapsiperheille matkalla rautatieasemalta kohti pääaukioita. Sen katetuilla pylväskäytävillä on hyvä katsella auringolta tai sateelta suojassa kauppojen ikkunoita, syödä tai käydä jäätelöllä.

Keskusaukiot eli Piazza del Nettuno ja Piazza Maggiore ovat ehdoton paikka lapsiperheille, ja näistä Piazza Maggiore on viehättävämpi. Tilaa ja nähtävää riittää, ja joka suunnassa tuntuu olevan mielenkiintoista katumaisemaa, ja kannattaa myös katsastaa aukioiden eteläpuolella oleva Piazza Galvani. Kannattaa suunnata Via Rizzolia pitkin kohti korkeaa tornia, kunhan on ensin kierrellyt aukiolla aikansa. Tornien vierestä lähtevän Via Zambonin varrella on paljon kaikenlaista mielenkiintoista, ja katu johtaa Piazza Verdille, jolta yliopistoalue alkaa. Aukion ympäristössä on tuhoton määrä museoita ja muita vierailupaikkoja, ja täällä kiertelevä oppii kaupungista nopeasti melkoisesti. Bolognan kiertämistä ei kannata sateellakaan pelätä, sillä katetut pylväskäytävät (portico) pysyttelevät kuivina säällä kuin säällä.

Parhaat hotellit lapsiperheille

Bolognassa on paljon hotelleja lähellä rautatieasemaa, mutta se on vilkasta aluetta, joka ei välttämättä ole perheiden mieleen. Jos Bolognasta haluaa katsoa nimenomaan hotellin, joka on erityisen sopiva perheille, on hyvä vähän vilkaista TripAdvisoria. Varaukset voi tehdä vaikka Booking.comin kautta.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2017/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti