Booking.com
Gelato eli paikallinen jäätelö hakee vertaistaan ja maistuu niin lapsille kuin aikuisille.

Lasten kanssa Napolissa

Napoli on monella tavoin melko hyvä matkakohde perheille, koska siellä on hyvät ilmat, paljon nähtävää ja värikkäitä katumaisemia. Toisaalta, Napolin ympäristössä on lisää hyviä vierailupaikkoja lapsiperheille, kuten Capri, Sorrento ja Amalfin rannikko, ja ne ovat kenties vieläkin parempia lomakohteita perheille kuin Napoli. Napolin vilkkaus ja hektisyys eivät kaikkia innosta. Se ei ole paras mahdollinen paikka viettää viikon tai kahden lomaa, mutta sinne on hyvä tulla käymään päiväksi tai pariksi lähistön lomakohteista.

Napolin ydinkeskusta on eloisa paikka, niin että centro storico -vanhankaupungin ympärillä on paljon erittäin vilkkaita katuja, sen sisällä joitain rauhallisia kujia mutta monta hyvin hektistä kapeaa kujaa, joilla ihmisiä riittää. Napolissa ei ole hyvä työntää lastenrattaita, eikä se kenties olekaan hyvä vierailukohde perheille, joilla on alle kouluikäisiä lapsia.

Napolin nähtävyyksiä ja katunäkymiä on hyvä perheiden katsella järjestetyillä kierroksilla, joita on paljon. Erityisen hyvä on Napoli Sotterranea, jonka yhteydessä tutustutaan Napolin alla oleviin käytäviin ja maanalaisiin nähtävyyksiin. Hyviä ovat myös bussikierrokset, joilla voi tunnissa parissa tutustua kaikkein olennaisimpiin katuihin ja nähtävyyksiin mukavasti oppaan kanssa. Bussikierroksille noustaan Castel Nuovon edessä olevalta Piazza Municipio -aukiolta.

Parhaat alueet lapsiperheille

Napolin vilkas ydinkeskusta tuntuu ainakin aluksi ongelmalliselta paikalta lapsiperheille, sillä Piazza Garibaldi on varsin epämiellyttävä paikka, jossa katuja ylitetään autojen välistä kävellen ja jolla pyörii epämääräistä porukkaa. Aukiolta, jonka laidalla on kaupungin päärautatieasema, pääsee nopeasti kuitenkin taksilla tai metrolla muualle Napoliin. Hyvä vierailupaikka on tietenkin centro storico, jonne kävelee Piazza Garibaldilta Via Mancinin kautta vartissa. Sen alkupäässä on heti ehdoton ruokailupaikka lounaalle tai illalliselle, legendaarinen Da Michele -pizzeria (Via Cesare Sersale 1), jonne jokaisen Napolissa käyvän kannattaa ainakin kurkata sisään.

Centro storicon parhaat paikat alkava heti Da Michelen jälkeen, ja Spaccanapoli on tämän Euroopan suurimman vanhankaupungin pääkatu. Se on vilkas, usein jopa hektinen paikka, joka onnistuu muutamassa minuutissa näyttämään kaiken olennaisen kaupungin elämästä. Pizzeriat, kahvilat, putiikit ja yleensä melko tyylikkäästi pukeutuneet ihmiset pitävät katua eläväisenä aina aamusta iltakahdeksaan, minkä jälkeen niin se kuin muukin Napolin keskusta hiljenee.

Spaccanapolin vieressä kulkee Via dei Tribunali, vastaavanlainen katu, jolla on paremmat ravintolat ja ruokakaupat kuin Spaccanapolilla ja enemmän nähtävyyksiä: kirkkoja ja historiallista nähtävää. Katujen välillä kulkee hiljaisia kujia, joihin on hyvä koko perheen voimalla tutustua, samoin kuin sivukatuihin ja sisäpihoihin tällä alueella. Spaccanapoli ja Via dei Tribunali ovat hyvin vilkkaita katuja etenkin iltapäivisin ja illalla noin klo 18-20.00, eikä täällä kannata edes yrittää kulkea yhtenä ryhmänä näihin aikoihin. On hyvä muistaa, että vilkkaimpinakin aikoina hektisiltä pääkaduilta pääsee muutamassa sekunnissa väkijoukkoja pakoon sivukujille.

Muualla kaupungissa Piazza Dante -aukio, joka on Via dei Tribunalin päässä, on hyvä oleskelupaikka lapsiperheille. Täällä on lukuisia kahviloita ja gelaterioita, joista saa jäätelöä, ja Via Toledon varrella on paljon mielenkiintoisia liikkeitä. Lisää hyvää maastoa perheille on Via Toledon päässä, Piazza del Plebiscito -aukion lähettyvillä, missä on kauniita rakennuksia, kuten Galleria Umberto I -ostoskeskus. Täältä lähtevät kiertoajelut Castel Nuovon ulkopuolelta, ja tätä lähellä on Napolin rantapromenadi, Lungomare.

Lungomare-rantapromenadin varrella on Castel dell'Ovo -linnake, joka on hyvä tutustumiskohde perheille. Jos Lungomarea jatkaa eteenpäin, saapuu Villa Comunale -puistoon, joka on erityisen hyvä paikka lapsiperheille. Tämän lisäksi puiston vieressä on Piazza Vittoria -aukio, jolta alkaa Chiaia-kaupunginosa, lapsiperheille erinomainen siisti paikka, jonka pitkä pääkävelykatu Via Chiaia on kenties koko kaupungin parasta maastoa perheille, myös lastenrattaita työntäville.

Liikkuminen

Napolissa on hyvä liikkua centro storicossa, Castel Nuovon ympäristössä, Lungomare-rantapromenadilla ja Chiaiassa kävellen. Lungomare on pitkä promenadi, joka on osin liikenteeltä suljettu, niin että siltä ei voi helposti nousta julkisiin, jos jalat alkavat painaa. Busseihin onkin hyvä nousta Piazza Vittorio -aukiolta, jolta pääsee bussilla rantakatuja pitkin kohti Piazza Garibaldia. Muuten busseista ei niin hirveästi hyötyä ole, mutta niiden liikkeisiin kannattaa tutustua, jos haluaa nopeasti siirtyä paikasta toiseen.

Raitiovaunut ovat siinä mielessä käteviä, että numerolla 1 pääsee Piazza Garibaldi -aukiolta Porta Nolanan Circumvesuviana -juna-asemalle, jolta lähtee junia kohti Pompeijia ja Sorrentoa. Sama raitiovaunu jatkaa rantakatuja pitkin Molo Beverello -satamaan, josta lähtee katamaraaneja ja autolauttoja Napolinlahden saarille ja muuallekin.

Taksi on kohtuuhintainen matkustusmuoto Napolissa, ja sen käyttäminen on suositeltavaa kuumalla ilmalla tai esimerkiksi Capodimonten linnakkeelle mentäessä.

Ruokailu

Harvalla lapsella on ongelmia syömisen kanssa Italiassa, sillä ruoat ovat aivan omaa luokkaansa. Ainekset ovat tuoreita, ruoat ovat terveellisiä ja usein kevyitä, ja jälkiruoat ja makeiset kuuluvat olennaisena osana paikalliseen ruokavalioon.

pizzaleipuri
Pitsantekijän touhujen tarkkailu kuuluu Napolissa asiaan.

Pitsa, joka keksittiin Napolissa, on täällä parhaimmillaan. Niitä on tarjolla sekä kokonaisina että paloina, ympäri kaupungin aamusta iltaan. Aitoja pitsoja on kahdenlaisia, mozzarellaa ja tomaattisosetta sisältävä margherita, ja tomaattisosetta, valkosipulia ja basilikaa sisältävä marinara. Erilaisia lisukkeita pitsoihin laitetaan monessa paikassa, etenkin siellä, minne turistit menevät, mutta aidot napolilaiset pitsat ovat yksinkertaisia ja äärimmäisen maukkaita. Ne paistetaan aina puulämmitteisessä uunissa, niiden valmistaminen tapahtuu kaikkien nähden, ja pitsantekijän touhujen tarkkailu kuuluu Napolissa asiaan. Pitsat ovat edullisia, alkaen 3 eurosta, ja toisin kuin monia muita ruokia, niitä voi syödä miltei koska tahansa.

Muista ruoista pastat ovat hyviä, gelato eli paikallinen jäätelö hakee vertaistaan ja erilaiset leivonnaiset, munkit ja makeiset ovat paitsi hyviä myös edullisia ja kaikkialla tarjolla.

Shoppailu

Spaccanapoli, Via dei Tribunali ja Via Chiaia ovat kaupungin pääasiallisia ostoskatuja, joskin muitakin on, etenkin Via Toledo sivukatuineen ja koko Quartieri Spagnoli -alue, joka on Via Toledon vieressä. Shoppailu on värikästä mutta ei mitenkään erityisen eksoottista, tinkaaminen ei kuulu asiaan ja vilkkailla markkinoilla shoppaillessa kannattaa pitää ryhmä kasassa ja lompakot tallessa. Napolissa ostoksia ei tehdä juurikaan ostoskeskuksissa tai tavarataloissa vaan markkinoilla ja pienissä liikkeissä, joita on sekä vanhassakaupungissa että muualla keskustassa. Via dei Tribunali on paras katu perheille lähteä ruokaostoksille, mutta sinne kannattaa mennä hyvissä ajoin ennen puoltapäivää tai iltakuutta, sillä se on hyvin vilkas paikka tehdä ostoksia muihin aikoihin.

Parhaat matkustusajat

Napoli on hyvä matkakohde huhtikuun alkupuolelta lokakuun loppuun, joskin uimaan Napolinlahden seudulla uskaltaudutaan usein vasta vapun jälkeen, vähän sen mukaan, millaiset ovat ilmat. Lämmintä kaupungissa alkaa olla iltaisinkin maaliskuun puolenvälin jälkeen, ja huhtikuusta marraskuun alkupuolelle päivät ovat lämpimiä, vähintään 20-asteisia. Kesäkausi on kuuma etenkin heinä-elokuussa, joka ei ole vilkkaudessaan ja kuumuudessaan hyvä aika vierailla kaupungissa. Kesäkausi jatkuu kuumana vielä syyskuussa, osin lokakuussakin, mutta lokakuun aikana auringonpalvojat katoavat Napolin seudulta. Mikäli haluaa lähteä pääasiallisesti tutustumaan kulttuuriin, kaupungin katuihin ja nähtävyyksiin, kannattaa sinne suunnata ajanjaksolla lokakuun alusta juhannukseen. Jos taas haluaa uida ja olla rannalla, on aika toukokuun alkupuolelta syyskuun loppuun tähän takuuvarmin aika.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/12

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti