Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Napoli
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Gelateria
Gelato eli paikallinen jäätelö hakee vertaistaan ja maistuu niin lapsille kuin aikuisille.

Perheen kanssa Napolissa

Napoli on monella tavoin kohtalaisen hyvä matkakohde perheille, koska siellä on hyvät ilmat, paljon nähtävää ja värikkäitä katumaisemia. Toisaalta Napolin ympäristössä on lisää hyviä vierailupaikkoja perheille, kuten Ischia, Sorrento ja Amalfin rannikko, ja ne ovat kenties Napoliakin parempia lomakohteita perheille. Napolin vilkkaus ja hektisyys eivät kaikkia innosta, ja se on monin tavoin hankala matkakohde, johon tutustuminen vaatii aikaa ja vaivaa. Se ei kuitenkaan ole paras mahdollinen paikka viettää viikon tai kahden lomaa, ja näin siellä vietetään pari kolme päivää ja tutustutaan siihen mihin on aikaa. Kaupunki on monipuolisuudessaan kuitenkin kiehtova, ja monet palaavat lomailemaan samoille tienoille yhä uudestaan.

Napolin ydinkeskusta on eloisa paikka, niin että vanhankaupungin ympärillä on paljon erittäin vilkkaita katuja, sen alueella joitain rauhallisia kujia mutta monta kapeaa kujaa, joilla ihmisiä riittää. Napolissa ei ole hyvä työntää lastenrattaita, eikä se olekaan hyvä vierailukohde perheille, joilla on alle kouluikäisiä lapsia.

Napolin nähtävyyksiä ja katunäkymiä on hyvä perheiden katsella järjestetyillä kierroksilla, joita on paljon. Erityisen hyvä on Napoli Sotterranea, jonka yhteydessä tutustutaan Napolin alla oleviin käytäviin ja maanalaisiin nähtävyyksiin. Hyviä ovat myös bussikierrokset, joilla voi tunnissa parissa tutustua kaikkein olennaisimpiin katuihin ja nähtävyyksiin mukavasti oppaan kanssa. Bussikierroksille noustaan Castel Nuovon edessä olevalta Piazza Municipio -aukiolta.

Parhaat alueet perheille

Napolin vilkas ydinkeskusta tuntuu ainakin aluksi perheille ongelmalliselta paikalta, sillä Piazza Garibaldi on laaja ja vaikeasti hahmoteltava paikka, jossa katuja ylitetään autojen välistä kävellen ja jolla pyörii epämääräistä porukkaa. Aukiolta, jonka laidalla on kaupungin päärautatieasema, pääsee nopeasti kuitenkin taksilla tai metrolla muualle Napoliin, kuten myös paikallisjunalla Pompeijiin ja Sorrentoon. Hyvä vierailupaikka on tietenkin centro storico, jonne kävelee Piazza Garibaldilta Via Mancinin kautta vartissa. Sen alkupäässä on heti ehdoton pizzeria, legendaarinen Da Michele (Via Cesare Sersale 1), jonne jokaisen Napolissa käyvän kannattaa ainakin kurkata sisään.

Centro storicon parhaat paikat alkava heti Da Michelen jälkeen, ja Spaccanapoli on tämän Euroopan suurimman vanhankaupungin pääkatu. Se on vilkas, usein jopa hektinen paikka, joka onnistuu muutamassa minuutissa näyttämään kaiken olennaisen kaupungin elämästä. Pizzeriat, kahvilat, putiikit ja yleensä melko tyylikkäästi pukeutuneet ihmiset pitävät katua eläväisenä aamusta iltakahdeksaan, jonka jälkeen niin se kuin muukin Napolin keskusta hiljenee.

Spaccanapolin vieressä kulkee Via dei Tribunali, vastaavanlainen katu, jolla on paremmat ravintolat ja ruokakaupat kuin Spaccanapolilla ja enemmän nähtävyyksiä. Katujen välillä kulkee hiljaisia kujia, joihin on hyvä koko perheen voimalla tutustua. Spaccanapoli ja Via dei Tribunali ovat hyvin vilkkaita katuja etenkin iltapäivisin ja illalla, eikä täällä kannata edes yrittää kulkea yhtenä ryhmänä näihin aikoihin. Kaikkein paras alueeseen on tutustua aamupäivisin ja uudelleen alkuillasta, joka tosin on aamupäivää hektisempi ajankohta. Lounasaikaan tänne ei kannata suunnata syömään, sillä paikalliset ovat mieltyneet etenkin Via dei Tribunalin ravintoloihin ja monen ravintolan edustalla oleva jono tekee alueesta entistäkin rauhattomamman.

Vanhojen osien vieressä oleva suuri aukio eli Piazza Dante on Via dei Tribunalin päässä, ja se on aukio, jolta voi mennä metroon tai jolla voi hetken vetää henkeä ja tutkia karttaa. Aukiolla on lukuisia kahviloita ja gelaterioita, joista saa jäätelöä, ja Via Toledon varrella on paljon mielenkiintoisia liikkeitä. Lisää hyvää maastoa perheille on Via Toledon päässä, Piazza del Plebiscito -aukion lähettyvillä, missä on kauniita rakennuksia, kuten Galleria Umberto I -ostoskeskus. Täältä lähtevät kiertoajelut Castel Nuovon ulkopuolelta, ja tätä lähellä on Napolin rantapromenadi, Lungomare.

Lungomaren varrella on Castel dell'Ovo -linnake, joka on hyvä tutustumiskohde perheille. Jos Lungomarea jatkaa eteenpäin, saapuu kauniin rantapromenadin pääosan jälkeen Villa Comunale -puistoon, joka on erityisen hyvä paikka perheille. Tämän lisäksi puiston vieressä on Piazza Vittoria, jolta alkaa Chiaia-kaupunginosa. Se on perheille erinomainen ja siisti paikka, jonka pitkä pääkävelykatu Via Chiaia on kenties koko kaupungin parasta maastoa perheille, myös lastenrattaita työntäville.

Liikkuminen

Napolissa on helppo kävellä liikkua centro storicossa, Castel Nuovon ympäristössä, rantapromenadilla ja Chiaiassa. Lungomare on pitkä promenadi, joka on osin liikenteeltä suljettu, niin että siltä ei voi nousta julkisiin tai taksiin, jos jalat alkavat painaa. Busseihin onkin hyvä nousta Piazza Vittorio -aukiolta, jolta pääsee bussilla tunnelia ja rantakatuja pitkin kohti Piazza Garibaldia. Muuten busseista ei niin hirveästi hyötyä ole, mutta niiden liikkeisiin kannattaa tutustua, jos haluaa nopeasti siirtyä juuri Chiaiasta päärautatieaseman tuntumaan tai satamaan.

Raitiovaunut ovat siinä mielessä käteviä, että numerolla 1 pääsee Piazza Garibaldi -aukiolta Porta Nolanan Circumvesuviana -juna-asemalle, jolta lähtee junia kohti Pompeijia ja Sorrentoa. Sama raitiovaunu jatkaa rantakatuja pitkin satamaan, josta lähtee katamaraaneja ja autolauttoja Napolinlahden saarille ja muuallekin. Viime vuosina lukuisat katutyöt ovat pysäyttäneet raitiovaunujen kulun, mutta 2020-luvulla ne alkavat jossakin vaiheessa jälleen kulkea normaalisti.

Taksi on kohtuuhintainen matkustusmuoto Napolissa, ja sen käyttäminen on suositeltavaa kuumalla ilmalla tai esimerkiksi Capodimonten linnakkeelle mentäessä.

Ruokailu

Harvalla lapsella on ongelmia syömisen kanssa Italiassa, sillä ruoat ovat aivan omaa luokkaansa. Ainekset ovat tuoreita, ruoat ovat terveellisiä ja usein kevyitä, ja jälkiruoat ja makeiset kuuluvat olennaisena osana paikalliseen ruokavalioon.

Pitsaleipuri
Pitsojen valmistaminen tapahtuu kaikkien nähden ja pitsantekijän touhujen tarkkailu kuuluu Napolissa asiaan.

Pitsa, joka keksittiin Napolissa, on täällä parhaimmillaan. Sitä on tarjolla sekä kokonaisina että paloina, ympäri kaupungin ja aamusta iltaan. Aitoja pitsoja on kahdenlaisia, mozzarellaa ja tomaattisosetta sisältävä margherita, ja tomaattisosetta, valkosipulia ja basilikaa sisältävä marinara. Erilaisia lisukkeita pitsoihin laitetaan monessa paikassa, etenkin turistien suosimissa pizzerioissa, mutta aidot napolilaiset pitsat ovat yksinkertaisia ja äärimmäisen maukkaita. Ne paistetaan aina puulämmitteisessä uunissa, niiden valmistaminen tapahtuu kaikkien nähden ja pitsantekijän touhujen tarkkailu kuuluu Napolissa asiaan. Pitsat ovat edullisia, alkaen 3 eurosta, ja toisin kuin monia muita ruokia, niitä voi syödä miltei koska tahansa.

Muista ruoista pastat ovat hyviä, gelato eli paikallinen jäätelö hakee vertaistaan ja erilaiset leivonnaiset, munkit ja makeiset ovat paitsi hyviä myös edullisia ja kaikkialla tarjolla.

Ostokset

Spaccanapoli, Via dei Tribunali, Via Toledo ja Via Chiaia ovat kaupungin pääasiallisia ostoskatuja. Niiden lisäksi Quartieri Spagnoli, joka on Via Toledon vieressä, on alue johon kannattaa tutustua. Sen pääkatu (Via Pignasecca) on yksi kaupungin värikkäimpiä, mutta näillä tienoin ei ole yhtä paljon turisteja kuin vanhoissa kortteleissa. La Pignaseccan markkinoihin kannattaa lähteä tutustumaan aamupäivisin, ja muuallakin kaupungissa aamupäivä on paras aika tehdä ostoksia. Iltaisin, klo 17 jälkeen, kaikki kaupat ovat uudelleen avoinna mutta alkuilta on aamupäivää huomattavasti vilkkaampi ajankohta.

Ostosten tekeminen Napolissa on värikästä mutta ei mitenkään erityisen eksoottista, tinkaaminen ei kuulu asiaan ja vilkkailla markkinoilla kannattaa pitää ryhmä kasassa ja lompakot tallessa.

Napolissa ostoksia ei tehdä juurikaan ostoskeskuksissa tai tavarataloissa vaan markkinoilla ja pienissä liikkeissä, joita on sekä vanhassakaupungissa että muualla keskustassa. Via dei Tribunali on paras katu ruokaostoksille, mutta sinne kannattaa mennä hyvissä ajoin ennen puoltapäivää tai iltakuutta, sillä se on hyvin vilkas paikka tehdä ostoksia muihin aikoihin.

Parhaat matkustusajat

Napoli on hyvä matkakohde huhtikuun alkupuolelta lokakuun loppuun, joskin uimaan Napolinlahden seudulla uskaltaudutaan usein vasta vapun jälkeen, vähän sen mukaan, millaiset ovat ilmat. Lämmintä kaupungissa alkaa olla iltaisinkin maaliskuun puolenvälin jälkeen, ja huhtikuusta marraskuun alkupuolelle päivät ovat lämpimiä, vähintään 20-asteisia.

Kesäkausi on kuuma etenkin heinä-elokuussa, joka ei vilkkaudessaan ja kuumuudessaan ole hyvä aika vierailla kaupungissa. Kesäkausi jatkuu kuumana vielä syyskuussa, osin lokakuussakin, mutta lokakuun aikana auringonpalvojat katoavat Napolin seudulta.

Mikäli haluaa lähteä pääasiallisesti tutustumaan kulttuuriin, kaupungin katuihin ja nähtävyyksiin, kannattaa sinne suunnata ajanjaksolla lokakuun alusta juhannukseen. Jos taas haluaa uida ja olla rannalla, on aika toukokuun alkupuolelta syyskuun loppuun tähän takuuvarmin aika.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti