Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Torino
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Lastenvaunut Piazza Castellolla
Torinossa harvan lapsen loma menee pilalle ruokien takia. Pitsat, pastat ja risotot ovat yleisiä kaupungin ravintoloissa, ja niitä on monenlaisia ja myydään monenlaisissa paikoissa.

Lasten kanssa Torinossa

Torino on varsin hyvä matkakohde perheille, etenkin jos sen yhdistää lomailuun rannikolla tai muualla sisämaassa tai hiihtolomaan Alpeilla. Torino on hyvä paikka tutustua merkittäviin nähtävyyksiin, syödä herkkuja pastasta suklaaseen ja jäätelöön, istua upeissa kahviloissa ja tutustua kaikenlaiseen kasvitieteellisestä puutarhasta linnoituksiin, museoihin ja Fiatin entisiin tehdashalleihin perustettuihin ostos- ja huvittelukeskuksiin. Torino on hyvä matkakohde niin päiväretkelle kuin useammaksi päiväksikin, ja sinne voi hyvin matkustaa miltei mihin vuodenaikaan tahansa.

Parhaat alueet lapsiperheille

Torinon pääaukio Piazza Castello tarjoaa kaikenlaista nähtävää perheille. Sen tuntumassa on hyviä kahviloita ja ravintoloita, ja sen läheltä löytyvät kaupungin parhaat ostoskadut. Piazza Castellolla on palatseja, kirkkoja ja museoita, sen alueella on usein katuesiintyjiä ja sillä on vilkasta ja hyvää tunnelmaa aamusta iltaan. Lisää mukavia näkymiä on luvassa, kunhan kävelee pitkin kaupungin pääkatua Via Romaa kohti Portoa Nuova -päärautatieasemaa. Kadulla on hyvin kauppoja avoinna sunnuntaisinkin, ja katu johtaa upealle Piazza San Carlo -aukiolle. Siellä on useita upeita kahviloita ja lisää kaupungin parhaita ostospaikkoja, kunhan jatkaa pitkin Via Romaa kohti rautatieasemaa.

Piazza Castellon vieressä sijaitsee San Giovanni -tuomiokirkko. Sen vieressä on Porta Palatina -portti antiikin ajoilta ja myös muuta Rooman valtakunnan aikaista rakennelmaa. Tästä on lyhyt matka Piazza della Repubblica -aukiolle, joka on Euroopan suurin ulkoilmatori. Aukiolla on vilkasta maanantaista perjantaihin aamupäivisin ja lauantaisin myös iltapäivinä. Pienistä lapsista kannattaa täällä pitää hyvää huolta, ja lompakkojen ja muiden arvoesineiden kanssa kannattaa tungoksessa olla tarkkana. Aukion laitamilla on kahviloita ja ravintoloita, ja lisää nähtävyyksiä on lyhyen matkan päässä Piazza della Consolata -aukion kulmilla, missä on museoita ja legendaarinen Al Bicerin -kahvila. Tästä on hyvä jatkaa takaisin kohti Via Romaa. Matkalla on hyvä bongata Via Garibaldi -kävelykatu, joka on miellyttävä mutta viikonloppuisin tukossa oleva ostoskatu.

Piazza Castellolta kohti Po-jokea lähtee Via Po, joka on hyvä ostoskatu ja joka vie Piazza Vittorio Veneto -aukiolle. Tämä aukio on perheille tukkoisina iltapäivinäkin hyvä oleskelupaikka, sillä täällä on tilaa eikä juurikaan tungosta ja aukion kahvilat ja ravintolat ovat erinomaisia paikkoja kesät talvet aterialle tai virvokkeelle. Aukion vierestä lähtee Murazzi-joenranta, jolla on mukava kävellä ja jolta voi vaikkapa nousta jokilaivaan, joka tutustuttaa paremmin joenrantoihin.

Parco del Valentino
Parco del Valentino -puisto on ympäri vuoden kauniina viikonloppupäivinä perheiden suuresssa suosiossa.

Rantaa pitkin voi kävellä Parco del Valentino -puistoon, joka ympäri vuoden kauniina viikonloppupäivinä on perheiden suuresssa suosiossa. Täällä on hyviä terasseja, mahdollisuus vuokrata koko perheen vetävä pyörä, kaikenlaista luonnollista nähtävää, palatseja ja keskiaikainen kylä. Täällä on myös Orto Botanico eli kasvitieteellinen puutarha, joka on avoinna huhtikuun puolivälistä lokakuun puoliväliin.

Niille, joilla on aikaa ja intoa, voidaan suositella joen ylittämistä ja kulkemista kohti kukkulan päällä siintäviä Monte dei Cappuccinin kirkkoa ja museota, joiden luo voi hyvin kävellä. Matkalla on hienoja taloja ja puistoja, ja yksinään täysin ilmaiset näkymät kukkulan huipulta ovat tänne tulemisen arvoisia.

Muualla kaupungissa Lingotto on etenkin sateella, helteellä tai talven ajoittaisina kylminä päivinä hyvä vierailupaikka perheille. Sinne pääsee nopeasti metrolla samannimiselle asemalle, ja pääpaikat ovat aivan metroaseman vieressä. Fiatin entisiin halleihin on viime vuosina tullut kompleksi, jossa voi yöpyä tasokkaassa hotellissa, shoppailla ja ruokailla sen ravintoloissa, jotka tarjoavat nirsoillekin takuuvarmasti vaihtoehtoja. Täällä voi myös viihtyä pienissä, lapsille tarkoitetuissa huvipuistoissa. Halleissa on myös taidemuseo, ja täällä voi hyvin viettää puolikin päivää.

Liikkuminen

Jos hotelli on keskustassa lähellä Porta Nuova -asemaa tai alle kilometrin matkan päässä siitä, ei kaupungissa välttämättä tarvitse lentokenttämatkoja enempää käyttää julkisia menopelejä. Kävely onnistuu melko laajalla alueella keskustassa, mutta kadut ovat etenkin viikonloppuisin tukossa, keskusta on vilkas ja matkat eivät kaikista tunnu kovin lyhyiltä. Näin ollen siellä on hyvä turvautua kohtuuhintaiseen julkiseen liikenteeseen, jonka metro ja raitiovaunut ovat etenkin erityisen käteviä perheille.

Liput täytyy ostaa etukäteen. Paras on viiden euron hintainen, vuorokauden voimassa oleva lippu, mutta lippuja myydään myös 2,50 eurolla per matka raitiovaunujen sisällä olevissa laitteissa ja metroasemilla. Liput kannattaa muistaa leimata, sillä etenkin raitiovaunussa keskustassa niitä tarkistellaan tuhkatiheään. Hyvä raitiovaunu kaupungissa on esimerkiksi 7, joka kiertää monen nähtävyyden kautta, ja 13 ja 15 ovat raitiovaunuja, joiden kyydistä näkee hyviä katunäkymiä. Myös numero 4, joka kulkee Porta Nuovalta Piazza della Repubblica -aukiolle ja siitä edelleen pitkin Corso Giulio Cesarea, on sekin varsin hyödyllinen kaupungissa. Torinon julkisesta liikenteestä vastaa GTT.

Ruokailu

Ruoat ovat Torinossa Italiankin mittapuulla erittäin korkeatasoisia. Täällä harvan lapsen loma menee pilalle ruokien takia. Pitsat, pastat ja risotot ovat yleisiä kaupungin ravintoloissa, ja niitä on monenlaisia. Muualta tulevista ruoista kebabit ja intialaiset ruoat ovat varsin yleisiä ja usein kohtuuhintaisia.

Teini-ikään ehtineet lapset voi hyvin ottaa mukaan syömään aperitivo-noutopöydästä klo 18-21.00. Näitä yhden drinkin hinnalla maisteltavissa olevia ruokia on tarjolla esimerkiksi Piazza San Carlon upeissa kahviloissa, mutta miltei paikka kuin paikka keskustassa laittaa alkuillasta jonkinlaisen noutopyödän koreaksi.

Shoppailu

Shoppailu on Torinossa suosittua puuhaa, ja erityisen moni suuntaa ostoksille perjantai-iltaisin ja lauantai-iltapäivisin, jolloin pääostoskadut voivat olla ärsyttävän tukossa. Paljon ihmisiä on ostospaikoilla myös passeggiata-iltakävelyn aikaan, joka ympäri vuoden on hektisimmillään auringonlaskun aikaan. Via Roma, Via Po ja Via Garibaldi ovat sivukatuineen parhaita ostoskatuja kaupungissa.

Piazza della Repubblican torilta ja kauppahallista saa edullisesti kaikenlaista elintarvikeista kiinalaisiin elektroniikkatuotteisiin. Piazza Cristina Madama -aukio lähellä Porta Nuovaa ja muu niin sanottu San Salvatore -kaupunginosa ovat hyvää maastoa paitsi lähteä pitsalle myös löytää paikallisten suosiossa olevia putiikkeja. Keskustan ulkopuolella Lingotto on paras paikka suorittaa ostoksia, ja Fiatin hallien lisäksi kauppoja on jonkin verran myös niiden viereisissä kortteleissa.

Parhaat matkustusajat

Torino on matkakohteena parhaimmillaan huhtikuun alkupuolelta kesäkuun puoliväliin ja taas syyskuun alkupuolelta lokakuun loppupuolelle. Tällöin kaupungissa on lämmintä mutta ei kovinkaan usein tukahduttavia helteitä, ja näinä aikoina matkustavat voivat kesäkuuta lukuun ottamatta nauttia myös jalkapallosta ja kulttuurielämästä vireimmillään. Siirtymäajat maaliskuussa ja marraskuussa ovat monina vuosina varsin hyviä vierailuaikoja nekin.

Talvikausi joulukuusta helmikuun loppuun on aikaa, jollon Torinossa käydään Alppien hiihtokeskuksista kaupunkiin tutustumassa, ja talvikausi on usein varsin miellyttävä aika tutustua Torinoon. Heinä- ja elokuu ovat huonoimpia kuukausia matkata kaupunkiin, sillä tällöin on kuumaa, urheilu- ja kulttuurielämä eivät ole parhaimillaan ja monet ravintolat ja kaupat sulkevat ovensa elokuun lomien ajaksi.

Teksti: Peter Forsberg
2014/01

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti