Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Verona
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Rattaat Corso Sant Anastasialla
Corso Sant’Anastasia on niin kaupoiltaan kuin ravintoloiltaankin erinomainen lapsiperheille, ja sitä ja lähistön aukioita tutkien voi viettää hyvin koko päivän.

Lasten tai nuorten kanssa Veronassa

Verona on hyvä kaupunkilomakohde lapsiperheille ja myös perheille, joilla on jo teini-ikään ehtineitä nuoria. Ilmasto on siellä keskikesää ja keskitalvea lukuun ottamatta miellyttävä, ja kaupungin ydinkeskusta on melko pieni mutta nähtävyyksiltään monipuolinen. Veronassa myös ruoat ja ostosmahdollisuudet ovat nekin taatusti ainakin teini-ikään ehtineiden nuorten mieleen.

Veronan ja lähiympäristön yleisluonteesta

Veronassa on helppo liikkua kävellen suhteellisen autottomassa vanhassa keskustassa. Siellä on hyvä tutustua nähtävyyksiin Piazza Bralta lähtevällä kaupunkijunalla, ja tältä keskusaukiolta pääsee tarvittaessa siirtymään bussilla tai taksilla muualle, kuten rautatieasemalle tai jalkapallostadionille.

Veronan valttikortteja lapsiperheitä silmällä pitäen on myös se, että kaupunki sijaitsee lähellä Gardajärveä, jonka ympäristössä, noin 40 minuutin matkan päässä Veronan rautatieasemasta, on kaikenlaista lapsia ja nuoria kiinnostavaa.

Kannattaa myös tutustua Pienen matkaoppaan tarjoamiin vinkkeihin parhaista vierailukohteista lasten ja nuorten kanssa.

Parhaat matkustusajat

Veronaan voi matkustaa miltei koska tahansa, mutta kannattaa ottaa huomioon, että jotkin ajankohdat eivät välttämättä ole parhaita mahdollisia vierailuaikoja perheille. Jos Veronasta haluaa nauttia täysin siemauksin, kannattaa vältellä keskikesää juhannuksesta elokuun loppupuolelle ja keskitalvea tammikuun alusta maaliskuun alkupuolelle. Ympäri vuoden on hyvä ottaa huomioon se, että viikonloppuiltapäivät ovat hyvin vilkkaita Veronan keskustassa, eikä silloin ole mukavaa tehdä ostoksia tai tutustua nähtävyyksiin.

Keskikesän kuumuus ja oopperafestivaalien tungos tekevät kaupunkiin matkustamisesta juhannuksesta syyskuun alkuun normaalia kalliimpaa ja hektisempää. Majapaikka kannattaa varata kuukausia etukäteen, samoin oopperaliput. Keskikesällä terassit ovat hyvin kiireisiä iltapäivästä iltaan koko keskustan alueella, ja kaupat ja nähtävyydet ovat etenkin iltapäivisin todella kiireisiä.

Vilkkaita aikoja ovat myös pääsiäinen, joka aloittaa kesän varsinaisen matkustuskauden, lokakuun syyslomien viikot ja aika joulukuun puolivälistä loppiaiseen. Veronaan tulee paljon ihmisiä päiväretkelle Venetsiasta ja muualta Italiasta, joten siellä on keskikesää lukuun ottamatta melko rauhallista iltaisin. Kaikkein pahimpia vilkkaudeltaan ovat koko kesäkauden (huhtikuun alkupuolelta marraskuun alkupuolelle) ajan lauantai- ja sunnuntai-iltapäivät, jolloin esimerkiksi Piazza Bran ravintolat ovat lounasaikaan tupaten täynnä.

Parhaat matkustusajat perheille Veronaan ovat aika maaliskuun loppupuolelta pääsiäiseen, pääsiäisen päättymisestä juhannukseen, syyskuun alkupuolelta tai viimeistään puolivälistä aina marraskuun alkupuolelle ja mieltymysten mukaan pidemmällekin. Jos mielii Gardajärvelle harrastamaan, kannattaa paikalle tulla varsinaisen kesäkauden aikana eli toukokuun alkupuolelta lokakuun alkupuolelle. Kesäkauden lisäksi yksi normaalia eläväisempi ajankohta käydä Veronassa on 40 vuorokautta ennen pääsiäistä pidettävä karnevaali, joka on upea mutta täysin eri suuruusluokkaa kuin Venetsian äärimmäisen suosittu karnevaali.

Ruokailu

Ruokailu on Veronassa lapsiperheille varsin kohtuuhintaista, ja lapset yleensä pitävät paikallisista ruoista. Pitsat ovat erityisen hyviä ja yleensä edullisimpia ruokia, pasta-annokset ovat annoksista edullisimpia, maukkaimpia ja terveellisimpiä ja myös liharuoat ja keitot ovat Veronassa etenkin talvikaudella suosittuja. Ateriointi tapahtuu miltei koko vuoden ulkosalla, ja mieleenpainuvia terasseja on etenkin Piazza Bralla ja Piazza delle Erbellä. Talvikaudella päivät ovat usein tarpeeksi lämpimiä lounaalle, ja huhti–toukokuulta lokakuun alkupuolelle illallisenkin voi hyvin syödä terassilla.

Lapset ovat tervetulleita useimpiin Veronan ravintoloihin, mutta kannattaa muistaa, että ympäri vuoden noin klo 21 alkaen paikalliset lähtevät yksissä tuumin syömään, ja valtaosa ravintoloista on tämän jälkeen sulkemisaikaan asti täynnä. Viikonloppuiltapäivisin kannattaa vältellä suurten aukioiden ravintoloita, ja etsiä ruokapaikka lounaalle muualta kuin kaikkein suosituimmilta alueilta.

Ostokset

Veronassa on mukava tehdä ostoksia muulloin kuin viikonloppuiltapäivisin, jolloin sen pääasialliset ostoskadut ovat täysin tukossa. Paras ostoskatu on Via Mazzini, joka kulkee Piazza Bran ja Piazza delle Erben välillä, ja myös monet sen sivukadut ovat kaupoiltaan hyviä. Piazza delle Erbeltä lähtevä Via Cappello, jolla suosittu Julian talo sijaitsee, on sekin kaupoiltaan hyvä katu. Toisella puolella aukiota kulkeva katu, joka on Porta Borsarin ja Sant’Elenan kirkon välissä, on viehättävä ostoskatu, jolla liikkuu aina niin paikallisia kuin turistejakin. Piazza delle Erbellä on torikojuja, joilta saa kaikenlaista elintarvikkeista matkamuistoihin, ja Piazza delle Erben ympäristössä on sunnuntaisin muitakin kojuja, joista saa kaikenlaista.

Via Mazzini
Piazza Bralta alkava Via Mazzini on kaupungin pääshoppailukatu, jonka varrella on paljon muotia ja luksusluokan tuotteita.

Ostoksia voi nykyään tehdä sunnuntaisinkin, mutta silloin iltapäivät ovat vilkkaita eivätkä sivukatujen kaupat ole kovin hyvin avoinna. Parhaita ostosaikoja Veronassa ovat aamupäivät, etenkin arkisin, ja myös maanantaista torstaihin iltapäivät ovat käypiä aikoja katsella ja ostella kaikenlaista. Iltapäivätaukoa pidetään vieläkin pienissä liikkeissä, ja eniten kauppoja on tauolla parin tunnin ajan klo 13–17. Veronassa ostoksia tehdään pienissä liikkeissä, eikä siellä juuri ole ostoskeskuksia tai tavarataloja.

Liikkuminen

Veronassa liikutaan suurelta osalta kävellen. Vanha keskusta Piazza Bralta aina Piazza delle Erbelle ja siitä tuomiokirkolle on melko autotonta tienoota, ja kokonaisuudessaan tämä alue on hyvin mielenkiintoinen paikka liikkua. Jos haluaa siirtyä vaivattomasti reilun kilometrin matkan Piazza Bralta päärautatieasemalle, kannattaa nousta kaupungintalon edestä bussiin tai sitten hypätä taksiin, joita on aina odottelemassa Piazza Bralla.

Päiväretkille Gardajärvelle siirrytään bussilla joko rautatieasemalta tai sitten Corso Porta Nuova -kadulta. Joihinkin Gardajärven etelärannikon kaupunkeihin voi matkustaa myös junalla, joihin kannattaa nousta Porta Nuova -rautatieasemalla. Kaupungintalon vieressä Piazza Bralla sijaitsevasta turisti-infosta [kartalla] saa parhaiten tietoa siitä, mistä ja milloin bussit lähtevät ja mihin kaupunkeihin ja kyliin.

Jos mielii päiväretkelle vaikkapa Mantovaan, Venetsiaan tai Vicenzaan, on juna siihen paras vaihtoehto. Niin lippujen hintoja kuin aikataulujakin voi etukäteen tarkastella Trenitalian sivuilta. Bussit ovat hyviä Gardajärvelle suuntaaville, joskin Peschiera del Garda on junamatkan päässä, samoin kuin Desenzano. Junaan nousevan on hyvä olla tietoinen siitä, että henkilö- tai paikallisjunat (regionale) ovat edullisimpia. Lippuja voi ostaa automaateista tai tiskiltä, ja liput ovat syksystä 2016 lähtien voimassa vain sen vuorokauden ajan, jolloin ne ostetaan. Liput on leimattava asemalla ennen junaan nousemista, leimauslaitteita on parhaiten asemarakennuksen yhteydessä ja laitureille vievässä maanalaisessa tunnelissa, ja liput ovat voimassa neljä tuntia leimaamisesta. Edestakaiset liput ovat saman hintaisia kuin kaksi yhdensuuntaista lippua, ja lapsille ja nuorille on alennuksia.

Piazza Bra
Piazza Bra on suurelta osin autoton, sillä on väriä ja menoa, ja sen ympäristössä on mukava liikuskella varsin laajalla alueella.

Parhaat alueet lapsiperheille

Verona ei ole mikään pikkukaupunki, mutta sen vanhat keskustan osat, jotka ovat miltei ainoita turistien suosimia alueita kaupungissa, ovat kokonaisuudessaan erittäin sopivaa maastoa lapsiperheille. Piazza Bra on suurelta osin autoton, ja sen ympäristössä on mukava liikuskella varsin laajalla alueella. Sillä on väriä ja menoa, ja sen keskellä olevassa puistikossa voi hetken levähtääkin. Aukion terassit ovat turistivoittoisia, ravintoloiden tarjoilijat ovat kielitaitoisia ja he osaavat ottaa perheen pienimmät hyvin huomioon. Täällä voi nauttia aterioita ja juomia mutta hyvin istahtaa jäätelöllekin.

Piazza Bralta alkava Via Mazzini on kaupungin pääshoppailukatu, jonka varrella on paljon muotia ja luksusluokan tuotteita. Katu on kapea kävelykatu, jonka sivukadut ovat myös tutkimisen arvoisia. Siellä on hyvä oleskella muulloin kuin hektisinä iltapäivinä, jotka perjantaista sunnuntaihin ovat liian vilkkaita lähes kenelle tahansa. Via Mazzinin varrella on paljon mielenkiintoisimpia putiikkeja, mutta lapsiperheiden ikisuosikkeja on Disney Store (Via Mazzini 25).

Via Mazzini johtaa Piazza delle Erbelle, joka yhdessä Via Cappellon ja Piazza dei Signorin kanssa on kaupungin paras alue turisteille. Niiden lisäksi Piazza delle Erben ohi kulkevat Corso Porta Borsari ja Corso Sant’Anastasia ovat poikkikatuineen rauhallisia ja mielenkiintoisia katuja tutustua muulloin kuin keskikesällä ja muina kaikkein vilkkaimpina matkustusaikoina. Piazza delle Erbellä ja Piazza dei Signorilla on eniten nähtävyyksiä Veronan aukioista, ja niiden ympäristöä muutaman tunnin kiertävä pääsee hyvin kärryille kaikkein olennaisimmista nähtävyyksistä. Via Cappello on tunnettu niin sanotusta Julian talosta, jonka parveketta ja graffiteja on hyvä käydä katsomassa. Via Cappello, Corso Porta Borsari ja Corso Sant’Anastasia ovat niin kaupoiltaan kuin ravintoloiltaankin erinomaisia lapsiperheille, ja niitä ja lähistön aukioita tutkien voi viettää hyvin koko päivän.

Muualla Veronassa Adigejoen rannat tarjoavat jonkin verran nähtävää etenkin Duomon eli tuomiokirkon [kartalla] lähistöllä, samoin kuin Castelvecchio-linnakkeen tienoilla. Puistoista Arsenale [kartalla] aivan lähellä Castelvecchiota on paras puisto lapsille, ja siellä pidetään myös lokakuiset lastenviikot.

Veronettan kaupunginosa toisella puolella keskustaa on sekin varsin miellyttävä paikka lapsiperheille, joskin kova liikenne pilaa tunnelmaa siellä etenkin lähellä arkeologista museota ja joenrantaa. Hyvät näkymät tuomiokirkolle ja sen yli koko vanhaan keskustaan saa Castel San Pietron näköalatasanteelta [kartalla]. Sinne voi nousta kävellen portaita pitkin, jolloin näkee Rooman aikaisen amfiteatterin yläilmoista, tai sitten sinne voi nousta funikulaarilla. Näköalatasanteelta näkee myös ikivanhan kivisillan eli Ponte Pietran, ja toinen hieno vanhanajan kivisilta on Castelvecchion ja Arsenalen puiston välillä kulkeva silta.

Veronan lähellä sijaitseva Gardajärvi on Pohjois-Italian paras paikka lapsiperheille. Sinne kannattaa tehdä ainakin yksi kokonaisen päivän kestävä retki, ja hyvä paikka siellä lapsiperheille on etelärannikko. Täällä, hyvin lähellä Peschiera del Garda -kaupunkia on kaksi hyvää huvipuistoa, mutta tienoolla on kaikenlaista muutakin tekemistä, kuten veneajeluita ja harrastusmahdollisuuksia.

Lisätietoa

Life in Italy esittelee Veronaa perheille

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2016/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti