Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Genova
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Lapsiperhe Piazza della Vittoria -aukiolla
Kaupungin uudella puolella on jonkin verran nähtävää Piazza della Vittoria -aukion vaiheilla, missä tosin on hivenen arveluttavaa porukkaa pyörimässä päivisinkin.

Lapsiperheen kanssa Genovassa

Genova on hyvä lomakohde perheille, etenkin jos matkan sinne yhdistää vierailuun jollekin Ligurian rantaresortille, Torinoon tai muuhun sisämaan kaupunkiin tai sitten Pisaan, joka sekään ei ole kuin parin tunnin junamatkan päässä.

Genovan satama ja vanhakaupunki ovat varmasti jokaisen mieleen, ja kuten italialaisissa kaupungeissa yleensäkin, lapset on aina otettu huomioon, heidät voi viedä joka paikkaan ja lomailu siellä on perheille aina miellyttävä kokemus. Säät ovat ympäri vuoden melko hyviä, yli 30 asteen helteitä tai pakkasta siellä ei juuri tavata, ja Genovan sijainti Välimeren rannalla vuorien suojaamana on vertaansa vailla.

Parhaat alueet lapsiperheille

Satama-alueet pitävät perheitä otteessaan merenkulkumuseon ja monen muun vierailupaikan ansiosta. Satamista voi nousta risteilyille, jotka vievät niin valaita katselemaan, sataman ympäristöön kiertelemään tunniksi kuin Cinque Terreenkin, parhaiten kesäkuukausina. Satamaan kuuluvat sekä Porto Antico että sen vieressä oleva Stazione Marittima, mistä lähtee laivoja Sardiniaan, Korsikalle ja Afrikkaan asti, ja myös tähän sataman osaan kannattaa tutustua ajan kanssa.

Merenkulkumuseon edessä olevalta Piazza Caricamentolta voi nousta kaupunkijunaan tai kiertoajeluja tekevään bussiin, ja se on myös portti centro storico -vanhaankaupunkiin, joka on alallaan Euroopan suurimpia. Täällä on hyvä syödä, shoppailla ja tutustua alueen monipuolisiin kujiin.

Vanhankaupungin ulkopuolella Via Garibaldi, joka on aivan vanhankaupungin rajalla, on mielenkiintoinen katu, ja Piazza del Portello on sekin kätevä aukio tuntea, sillä täällä on paljon hyviä ravintoloita ja sekä hissejä että köysijunia, jotka vievät Castelettoon ja muille Genovan näköalapaikoille.

Kaupungin uudella puolella Piazza de Ferrari -aukion alue vanhankaupungin vieressä on sekin paikka, jonka ympäristöä kannattaa tutkia, ja kauniiden rakennusten lisäksi täällä merkittävä on Via XX Settembre -katu, joka on hyvä shoppailu- ja ravintolakatu. Kadun monet lähikadut kuten Via Roma ovat nekin hyviä, mutta täällä on melko vilkasta ja liikennettä riittää. Kaupungin uudella puolella on jonkin verran nähtävää Piazza della Vittoria -aukion vaiheilla, missä tosin on hivenen arveluttavaa porukkaa pyörimässä päivisinkin, eikä tämä puistoalue ainakaan vielä ole päässyt oikeuksiinsa. Sen vieressä sijaitseva Brignole on toinen keskustan rautatieasemista, ja sieltä pääsee kuten Principe-asemaltakin toiselta puolelta keskustaa moneen eri paikkaan usein kulkevilla junilla.

Liikkuminen

Satama ja vanhakaupunki ovat hyviä kävelypaikkoja, ja niiden välillä kulkeminen kävellen onnistuu hyvin sekin. Matka vanhastakaupungista Brignolen asemalle on jo vähän pidempi, mutta kävellen voi hyvin tutustua Piazza Ferrarin ympäristöön ja Via XX Settembreen.

Milloin tahansa voi keskustassakin hypätä julkiseen liikenneverkostoon, joka vie minnepäin kaupunkia sitten haluaakin. Metro on kätevä, sillä pääsee hyvin Piazza Caricamentolta sataman ja vanhankaupungin välistä Piazza Ferrarille ja molemmille keskustan rautatieasemille, Brignolelle ja Principelle. Brignolelle on parempi siirtyä metrolla, sillä Principellä se ei ole aivan aseman yhteydessä ja alue on muutenkin vähän ikävä. Bussilla pääsee niilläkin hyvin minne tahansa, kunhan pysäkillä ensin tutustuu niiden reitteihin.

Lisäksi kaupungissa on vielä hissejä ja funikulaareja, eniten Piazza del Portellon ympäristössä, ja niillä kannattaa siirtyä ylös kukkuloille mistä on upeat näkymät satamaan ja muualle kaupunkiin. Funikulaareihin ja hisseihin käyvät samat liput kuin muihinkin liikennelaitteisiin, ja niitä saa hyvin esimerkiksi metroasemilta, funikulaareilta, hisseiltä ja T-kyltillä varustetuista kioskeista ja kahviloista.

Ruokailu

Genovassa on erinomaiset ruoat, eikä siellä monellekaan tule ongelmia lasten ruokailun kanssa. Ruoat ovat paitsi maukkaita myös kohtuuhintaisia ja kaikkialla tarjolla. Pitsat, pastat, risotot ja kalaruoat ovat kaikki hyviä, ja täällä on etenkin Piazza Caricamento -aukiolla sataman vieressä paljon kojuja ja kahviloita, joista saa panineja, pitsapaloja, focaccialeipää ja muita herkkuja, jotka käyvät välipalaksi tai aamiaiseksi. Vanhankaupungin leipomot, joita on hyvin heti Piazza Caricamenton takana etenkin Campetto-aukion tuntumassa ja jo matkalla sinne, ovat erittäin hyviä pitsapaloille ja muille vastaaville välipaloille.

Pasta-annos
Genovassa on erinomaiset ruoat, eikä siellä monellekaan tule ongelmia lasten ruokailun kanssa. Pitsat, pastat, risotot ja kalaruoat ovat kaikki hyviä.

Pitsat ovat Italiassa terveellisempiä vaihtoehtoja kuin kotimaassa, sillä ne eivät ole juustolla pilattuja kaloripommeja, vaan juustoa on vähän, se on usein laktoositonta mozzarellaa ja parhaat pitsat kuten marinara ja rosso tulevat täysin ilman juustoa. Erityisen hyvä pitsa täällä on frutti di mare eli merenelävin höystetty pitsa, joka mieluiten on valmistettu puulämmitteisessä uunissa, ja myös tätä nimeä kantavat pastat, keitot ja risotot ovat hyviä. Jäätelö, suklaa ja leivonnaiset ovat kaupungissa hyvin tarjolla ja edullisia, ja täällä on hyvä niin leipomoissa kuin kahviloissakin laittaa suu makeaksi.

Shoppailu

Shoppailu onnistuu hyvin siellä missä ruokailukin, ja vanhankaupungin edessä olevalta Piazza Caricamentolta saa matkamuistoja, elintarvikkeita ja muuta kätevää, ja sen takaa vanhastakaupungista saa kaikenlaisia tuotteita pienistä putiikeista, joita on sen pääkaduilla. Lisää liikkeitä on Piazza del Portellon ympäristössä ja Via XX Settembre -kadulla, jonka lähikadut kuten Via Roma ovat nekin hyviä ostoskatuja. Hyvä vierailupaikka on kadun varrella sijaitseva Galeria Mazzini [kartalla], joka on tyylikäs italialaistyylinen kauppakeskus.

Parhaat matkustusajat

Genova on periaatteessa hyvä lomakohde milloin tahansa, mutta kesäkuukaudet huhtikuun alusta lokakuun loppupuolelle tarjoavat parhaan ajankohdan matkustaa kaupunkiin. Keskikesä eli elokuu ei ole kovin hyvä aika vierailla Genovassa, sillä tällöin paikalliset suuntaavat rannikon pienempiin paikkoihin ja monet ravintolat ja kaupat ovat kiinni ainakin osan kuukaudesta.

Talvella tammi- ja helmikuussa on viileimpiä ilmoja luvassa ja tällöin voi myös sataa normaalia enemmän. Myös syksy voi olla sateista aikaa syys-joulukuussa, ja aika maaliskuusta heinäkuuhun on aikaa jolloin ei ole luvassa paljon myrskyjä tai sateita. Jalkapalloa pelataan syyskuusta toukokuulle, ja kulttuurielämä on parhaimmillaan syyskuusta kesäkuuhun.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/01

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti