Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Rooma
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Lastenvaunuilla Roomassa
Perheille Rooma on parhaimmillaan keväällä ja syksyllä, mutta sekä vuodenvaihdetta että keskikesää heidän kannattaa vältellä.

Perheen kanssa Roomassa

Rooma on monipuolinen mutta monin tavoin hankala koko perheen kaupunkilomakohde, sillä se on vilkas, kaoottinen metropoli, jossa on tuhottomasti nähtävää ja tekemistä. Se on parhaimmillaan lomalle keväällä ja syksyllä, ja sekä vuodenvaihdetta että keskikesää perheiden kannattaa vältellä. Majapaikan sijaintiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, ja jos matka on vain viikonlopun mittainen, kannattaa yöpyä lähellä rautatieasemaa, jonne junat ja bussit lentoasemalta saapuvat.

Rooman parhaisiin puoliin kuuluvat unohtumattomat nähtävyydet, erinomaiset ruoat, monipuoliset ostoskadut ja ylittämätön tyylikkyys, jota suuretkaan turistivirrat eivät ole onnistuneet pilaamaan.

Parhaat matkustusajat

Roomaan kannattaa matkustaa keväällä tai syksyllä, ja kaikkein paras on vältellä sellaisia loma-aikoja kuin pääsiäinen.

Parhaat kuukaudet vierailla Roomassa ovat maalis-, huhti-, touko-, kesä-, syys-, loka- ja marraskuu.

Alle kouluikäisten kanssa maaliskuusta toukokuun loppuun ja syyskuun puolivälin tienoilta marraskuun puoliväliin ovat aikoja, jolloin kaupungista voi saada paljon irti.

Kouluikäisten lasten kanssa Roomaan kannattaa matkustaa kesäkuun kolmen ensimmäisen viikon aikana, jolloin kaupungissa ei ole yhtä kuumaa tai vilkasta kuin keskikesällä. Helmikuun loppupuolen talvilomaviikko on varteenotettava ajankohta vierailla Roomassa, sillä talvi alkaa silloin jo vähän hellittää otettaan ja yli 15 asteen päivälämpötilat ovat mahdollisia.

Lisää asiaa ilmastosta ja parhaista matkustusajoista

Ruokailu

Rooman ruoat ovat kuin lapsille tehtyjä, sillä etenkin pitsat, joita on hyvä syödä paloittain (al taglio), ovat edullisia ja maittavampia kuin missään muualla. Vanhempien onneksi monet lapset pitävät eniten kaikkein edullisimmasta, vain tomaattikastiketta sisältävästä pitsasta, ja kaupungin ravintoloissa myös erilaiset pasta-ateriat ovat hyviä ja edullisia.

Jälkiruoat kuuluvat olennaisena osana aterioihin. Jälkiruoista lapsille maistuvinta on yleensä gelato eli jäätelö, mutta myös tiramisu, suklaat ja erilaiset leivonnaiset maistuvat perheen pienimmille.

Lisää asiaa Rooman ravintoloista ja erilaisista ruoista.

Ostokset

Teini-ikään ehtineet innostuvat helposti Roomassa ostosten tekemisestä, ja niiden tekeminen onkin siellä helppoa ja mukavaa. Tärkeää on kuitenkin olla tietoinen, että lauantai- ja sunnuntai-iltapäivät ovat äärimmäisen vilkkaita ajankohtia, jolloin ytimen pääostoskatuja ei kannata kierrellä.

Kaikkein paras ostoksia on ympäri vuoden tehdä aamupäivisin ja arkena, sillä mikä tahansa yleinen lomapäivä tai loma-aika tuo tuhottomasti ihmisiä kaikille ostospaikoille.

Roomassa ostokset tehdään pienissä ja keskisuurissa liikkeissä, ja ostoskeskuksia tai tavarataloja siellä on hyvin vähän. Rooman ostospaikkoihin kuuluvat myös torit ja markkinat, joilla vierailu on perheille yksi parhaista ajanvietteistä Rooman-matkalla.

Lisää ostoksista Roomassa.

Liikkuminen

Roomassa liikkuminen perheen pienimpien kanssa ei etenkään ruuhka-aikoina ole helppoa, sillä busseissa ja raitiovaunuissa ei aamuisin ja iltaisin ole tilaa lastenrattaille ja metroasemat saattavat olla erittäin vilkkaita. Etenkin Termini-metroasemaa kannattaa koko perheenä liikuttaessa vältellä viikolla aamuisin ja iltaisin.

Roomassa paras tapa siirtyä paikasta toiseen on vilkkaudesta huolimatta metro. Metroon käyvät samat liput kuin muihinkin liikennelaitteisiin. Lippuja voi hankkia T-tunnuksella merkityistä kioskeista ja kahviloista, joita on erityisen paljon Termini-asemalla, ja niitä on helppo hankkia myös metroasemien automaateista. Muista kulkuneuvoista raitiovaunu on hyvä matkalla Trastevereen ja sieltä takaisin centro storicon viereen, ja joitain muitakin hyviä raitiovaunulinjoja Roomassa on.

Taksi on Roomassa kohtuuhintainen kulkuneuvo, jolla perhe voi päästä nopeasti paikasta toiseen. Roomassa on kuitenkin viikolla pitkin päivää ruuhkia, etenkin Tiberjoen rannoilla ja muualla keskustassa, ja nopeinta taksilla liikkuminen on lomapäivinä ja viikonloppuisin.

Lisää asiaa liikkumisesta

Levähdystauot

Puistot ovat lapsiperheille hyviä paikkoja hengähtää usein kuumassa ja vilkkaassa Roomassa, ja Villa Borghese -puistossa [kartalla] on mahdollista temmeltää, nauttia virvokkeita ja harrastaa kaikenlaista. Trasteveren kaupunginosa joen toisella puolella on hyvää maastoa lapsiperheille myös, sillä siellä on rauhallisempi tunnelma kuin ydinkeskustassa. Myös Testaccio pyramideineen on hyvää aluetta lapsiperheille.

Villa Borghese -puisto
Puistot ovat lapsiperheille hyviä paikkoja hengähtää usein kuumassa ja vilkkaassa Roomassa, ja Villa Borghese -puistossa on mahdollista temmeltää, nauttia virvokkeita ja harrastaa kaikenlaista.

Parhaat alueet lapsiperheille

Roomassa on paljon hyviä, tilavia alueita perheille mutta siellä on myös jatkuvasti tukossa olevia paikkoja, jotka pysyttelevät vilkkaina lähes ympäri vuoden. Eniten tungosta missä tahansa on viikolla alkuillasta ja viikonloppuisin, jolloin etenkin iltapäivät ovat lähes poikkeuksetta hyvin vilkkaita.

Monet kadut ovat Roomassa kapeita, ja ihmisiä on alun perinkin paljon, mutta väentungoksesta pääsee sielläkin melko nopeasti eroon, kunhan siirtyy pois pääkaduilta ja -aukioilta. Vaikka osa kaupungista on ajoittain täysin tukossa, löytyy sieltä silti myös tilaa ja mielenkiintoista nähtävää, esimerkiksi Tiberjoen rannoilla.

Parhaita alueita, joilla on hyvin tilaa vilkkaudesta huolimatta, ovat antiikin aikaiset Rooman alueet ydinkeskustassa, Trasteveren kaupunginosan jotkut korttelit, Villa Borghese ja muut Rooman puistot ja lähes kaikki vierailupaikat, jotka ovat vähän keskustan ulkopuolella ja jotka vaativat metromatkaa.

EUR-alueella
EUR-alueella

Paljon tilaa ja erikoisia, mielenkiintoisia nähtävyyksiä on esimerkiksi EUR-alueellaEUR-alueella [kartalla], joka tosin on melko kookas paikka vaellella. Mielenkiintoisia ovat myös Porta San Giovanni -portti [kartalla], jonne pääsee metrolla, ja Via Antica Appia [kartalla], muinainen Rooman valtakunnan tie, joka sijaitsee keskustan ulkopuolella ja joka tosin myös pitkien etäisyyksien alue.

Vilkkaimpia paikkoja, joissa on hankalinta pitää lapsikatrasta kasassa, ovat vanhojen korttelien (centro storico) kadut Via Corson johdolla ja etenkin niin sanottujen Espanjalaisten portaiden tienoilla ja niiltä lähtevillä kävelykaduilla. Ruuhkaisia ovat viikonloppuisin myös Piazza Navona- ja Campo de’ Fiori -aukiot sekä samalla seudulla sijaitsevat Pantheonia ja Trevin suihkulähdettä ympäröivät kadut ja aukiot. Myös Termini-aseman viereiset korttelit sen kaikilla puolilla, Castel Sant’Angelon ympäristö ja eritoten Borgo-kaupunginosan kadut joelta Sant’Angelon edestä Vatikaanille ovat viikonloppuisin ja kesäloman aikaan tukossa.

Vatikaanissa Pyhän Pietarin aukio on aina vilkas, ja kaikki sitä ympäröivät kadut niin Vatikaanissa kuin Borgossakin ovat lähes aina vilkkaita. Vatikaani on tarkoitettu pyhiinvaelluskohteeksi katolilaisille, eikä muiden kannata turhaan viettää siellä aikaa saati odotella tuntikausia jonoissa, jotta näkisi Pietarinkirkon ja muita tunnettuja nähtävyyksiä. Vatikaanissa tilannetta sekoittaa vielä se, että jos paavi lähtee kirkkoon rukoilemaan tai muuten vain käy jossain julkisella paikalla, laitetaan kirkko ja monet muut nähtävyydet täksi ajaksi kiinni.

Vilkkailla seuduilla on hyvä vierailla aamupäivisin ja muulloin kuin viikonloppuisin, ja myös vähemmän vilkkaat vierailuajat keväällä ja syksyllä ovat hyviä aikoja tutustua näihin alueisiin. Termini-aseman metroasemia kannattaa mahdollisuuksien mukaan vältellä, sillä ne ovat tukossa pitkin päivää ja etenkin aamupäivisin ja iltaruuhkan aikaan.

Lisää asiaa Roomaan suuntaaville perheille:

Pieni matkaopas esittelee vierailupaikkoja perheille.

Ciao Bambino kertoo mitä perheen kanssa voi kolmen vuorokauden aikana Roomassa tehdä.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Tästä matkakertomuksestakin voisi olla niukalla budjetilla, eli vähillä rahoilla matkustavalle lapsiperheelle iloa? Kävin kohta 8v lapsen kanssa Roomassa, Tivoli Rooma siis - ja selvisimme mielestäni kohtuu kuluilla.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti