Booking.com
Lastenvaunuilla Roomassa
Monet kadut ovat Roomassa kapeita, ja ihmisiä on paljon, mutta väentungoksesta voi päästä eroon, kunhan siirtyy pois pääkaduilta ja aukioilta.

Lasten kanssa Roomassa

Rooma on melko hyvä kohde lapsiperheille, sillä siellä on paljon näkemistä ja tekemistä perheen pienimmille ja italialaiset ovat lapsirakasta kansaa, mikä sekin parantaa perheen pienimpien viihtymistä kaupungissa.

Matkustusajoista

Rooma on vilkas kaupunki lähes aina, ja sinne matkustavan lapsiperheen on hyvä varautua tungoksiin ja yleiseen vilkkauteen. Eniten väkeä Roomassa on sellaisina ajankohtina kuin pääsiäisenä ja joulun ja uudenvuoden välisenä aikana. Myös maalis- ja lokakuun koulujen lomaviikot tuovat auttamatta tungoksia Roomaan, ja viikonloput ovat nekin aina vilkkaita. Koulujen loma-aikojen ulkopuolella on ehkä aavistuksen väljempää.

Toisin kuin voisi olettaa, kesäkausi ei ole vilkkainta aikaa matkustaa Roomaan, sillä tällöin Roomassa on niin tuskaisen kuumaa, että valtaosa paikallisista siirtyy suosiolla merenrannalle, lähinnä Lidoon, kesäkuun puolivälistä syyskuun puoliväliin. Elokuussa myös monet ravintolat ja putiikit pitävät lomaa, ja myös pienemmät majapaikat ovat tällöin usein lomalla.

Ruokailu

Rooman ruoat ovat kuin lapsille tehtyjä, sillä etenkin pitsat, joita on hyvä syödä siivuittain, ovat edullisia ja maittavampia kuin monessa muussa kaupungissa. Vanhempien onneksi monet lapset pitävät eniten kaikkein edullisimmasta, vain tomaattikastiketta sisältävästä pitsasta, ja kaupungin ravintoloissa myös erilaiset pasta-ateriat ovat hyviä ja edullisia.

Jälkiruoat kuuluvat olennaisena osana aterioihin. Jälkiruoista lapsille maistuvinta on yleensä gelato eli jäätelö, mutta myös tiramisu, suklaat ja erilaiset leivonnaiset maistuvat perheen pienimmille.

Liikkuminen

Roomassa liikkuminen perheen pienimpien kanssa ei etenkään ruuhka-aikoina ole helppoa, sillä busseissa ja raitiovaunuissa ei aamuisin ja iltaisin ole tilaa lastenrattaille ja metroasemat saattavat olla erittäin vilkkaita. Etenkin Termini-metroasemaa kannattaa koko perheenä liikuttaessa vältellä viikolla aamuisin ja iltaisin.

Roomassa paras tapa siirtyä paikasta toiseen on ruuhkista huolimatta metro. Metroon käyvät samat liput kuin muihinkin liikennelaitteisiin. Lippuja voi hankkia T-tunnuksella merkityistä kioskeista ja kahviloista, joita on erityisen paljon Termini-asemalla, ja niitä on helppo hankkia myös metroasemien automaateista. Muista kulkuneuvoista raitiovaunu on hyvä matkalla Trastevereen ja sieltä takaisin centro storicon viereen, ja joitain muitakin hyviä raitiovaunulinjoja Roomassa on.

Taksi on Roomassa kohtuuhintainen kulkuneuvo, jolla perhe voi päästä nopeasti paikasta toiseen. Roomassa on kuitenkin viikolla pitkin päivää ruuhkia, etenkin Tiberjoen rannoilla ja muualla keskustassa.

Levähdystauot

Puistot ovat lapsiperheille hyviä paikkoja hengähtää usein kuumassa ja vilkkaassa Roomassa, ja Villa Borghese -puistossa [kartalla] on mahdollista temmeltää, nauttia virvokkeita ja harrastaa kaikenlaista. Trasteveren kaupunginosa joen toisella puolella on hyvää maastoa lapsiperheille myös, sillä siellä on rauhallisempi tunnelma kuin ydinkeskustassa. Myös Testaccio pyramideineen on hyvää aluetta lapsiperheille.

Ostokset

Shoppailu on lasten kanssa melko mukavaa Roomassa, sillä monet kaupat ovat lapsiystävällisiä ja avuliaita. Roomassa on lapsille valtava määrä vaatteita aina edullisista viimeisintä huutoa oleviin. Myös puoteja, jotka myyvät mitä erilaisimpia tuotteita lapsille, on etenkin centro storicon ja Trevin alueella melkoisesti. Täällä on paljon ihmisiä liikkeellä etenkin viikonloppuisin ja iltapäivisin, mutta kauppoja ja kauppakatujakin on paljon.

Centro storicossa eniten kauppoja on Piazza di Spagna -aukiolta [kartalla] Espanjalaisten portaitten edestä lähtevillä kaduilla, kuten Babuino, Carrozze, Condotti, Croce ja Vittoria, sekä näiden sivukaduilla. Joen toisella puolella Trasteveren pääkatu eli Viale Trastevere samoin kuin sen keskiaikaiset kujat ovat hyviä shoppailulle nekin. Porta Portesen viikonlopun markkinat ovat hyvä joskin vilkas ajankohta vierailla Trasteveren laitaosissa.

Villa Borghese -puisto
Puistot ovat lapsiperheille hyviä paikkoja hengähtää usein kuumassa ja vilkkaassa Roomassa, ja Villa Borghese -puistossa on mahdollista temmeltää, nauttia virvokkeita ja harrastaa kaikenlaista.

Parhaat alueet lapsiperheille

Roomassa on paljon hyviä, tilavia alueita perheille mutta siellä on myös jatkuvasti tukossa olevia paikkoja, jotka pysyttelevät vilkkaina lähes ympäri vuoden. Eniten tungosta missä tahansa on viikonlopusta alkuiltaan ja viikonloppuisin, jolloin etenkin iltapäivät voivat olla hyvin vilkkaita.

Monet kadut ovat Roomassa kapeita, ja ihmisiä on alun perinkin paljon, mutta väentungoksesta pääsee sielläkin melko nopeasti eroon, kunhan siirtyy pois pääkaduilta ja aukioilta. Vaikka osa kaupungista on ajoittain täysin tukossa, löytyy sieltä silti myös tilaa ja mielenkiintoista nähtävää, esimerkiksi Tiberjoen rannoilla, aivan ydinkeskustassakin.

Parhaita alueita, joilla on hyvin tilaa vilkkaudesta huolimatta, ovat antiikinaikaiset Rooman alueet ydinkeskustassa, Trasteveren kaupunginosa, Villa Borghese ja muut Rooman puistot ja lähes kaikki vierailupaikat, jotka ovat vähän keskustan ulkopuolella ja jotka vaativat metromatkaa. Paljon tilaa ja erikoisia, mielenkiintoisia nähtävyyksiä on esimerkiksi EUR-alueella, joka tosin on melko kookas paikka vaellella. Mielenkiintoisia ovat myös Porta San Giovanni -portin tienoot antiikinaikaisine muureineen ja hienoine kirkkoineen ja Via Antica Appia, muinainen Rooman valtakunnan tie, joka sijaitsee keskustan ulkopuolella ja joka tosin myös pitkien etäisyyksien alue.

Vilkkaimpia paikkoja, joissa on hankalinta pitää lapsikatrasta kasassa, ovat centro storico -vanhankaupungin kadut Via Corson johdolla ja etenkin niin sanottujen Espanjalaisten portaiden tienoilla ja niiltä lähtevillä kävelykaduilla. Ruuhkaisia ovat myös centro storicon Piazza Navona- ja Campo de’ Fiori -aukiot sekä samalla seudulla Pantheonia ja Trevin suihkulähdettä ympäröivät kadut ja aukiot. Myös Termini-aseman viereiset korttelit sen kaikilla puolilla, Castel Sant’Angelon ympäristö ja eritoten Borgo-kaupunginosan kadut joelta Sant’Anglelon edestä Vatikaanille ovat usein tukossa.

Vatikaanissa Pyhän Pietarin aukio on aina vilkas, ja kaikki sitä ympäröivät kadut niin Vatikaanissa kuin Borgossakin ovat lähes aina vilkkaita. Vatikaani on tarkoitettu pyhiinvaelluskohteeksi katolilaisille, eikä muiden kannata turhaan viettää siellä aikaa saati odotella tuntikausia jonoissa, jotta näkisi Pietarinkirkon ja muita tunnettuja nähtävyyksiä. Vatikaanissa tilannetta sekoittaa vielä se, että jos paavi lähtee kirkkoon rukoilemaan tai muuten vain käy jossain julkisella paikalla, laitetaan kirkko ja monet muut nähtävyydet täksi ajaksi kiinni.

Vilkkailla seuduilla on hyvä vierailla aamupäivisin ja muulloin kuin viikonloppuisin, ja myös vähemmän vilkkaat vierailuajat marras-maaliskuussa ovat hyviä aikoja tutustua näihin alueisiin. Termini-aseman metroasemia kannattaa ehdottomasti vältellä, sillä ne ovat tukossa pitkin päivää ja etenkin aamupäivisin ja iltaruuhkan aikaan.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
Päivitetty: 2014/11

Miten onnistuimme? Arvostele tämä sivu

Arvostele napsauttamalla haluamasi tähtimäärän kohdalla.

Lukijoiden kommentteja

Tästä matkakertomuksestakin voisi olla niukalla budjetilla, eli vähillä rahoilla matkustavalle lapsiperheelle iloa? Kävin kohta 8v lapsen kanssa Roomassa, Tivoli Rooma siis - ja selvisimme mielestäni kohtuu kuluilla.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti