Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Bologna
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Radiohead Italian kiertueella Bolognassa 2012
Bologna on hyvä paikka kuulla musiikkia laidasta laitaan, pienistä bändeista suuriin megabändeihin. Kuvassa Radiohead Bolognassa 2012.

Kulttuuri, tapahtumat ja yöelämä

Bologna on hyvä kulttuurikaupunki, jossa on paljon oopperaa ja klassisen musiikin konsertteja. Bologna on myös nuorekas kaupunki, jossa on jazzklubeja ja paljon muutakin elävää musiikkia. Kaupungissa on myös mahdollista mennä elokuviin, teatteriin tai musikaaliin, ja siellä on hyviä tapahtumia ympäri vuoden. Bolognan yöelämä kuuluu Italian vauhdikkaimpiin, ja se on kohtuuhintainen ja turvallinen kaupunki siirtyä iltaisin vapaalle.

Klassinen musiikki, baletti, ooppera ja Bologna Festival

Bolognassa on paljon erilaisia konsertteja, ja siellä on useita hyviä konserttisaleja. Lisäksi keväällä ja syksyllä pidettävä Bologna Festival on tapahtuma, jonka aikana on paljon konsertteja ympäri kaupungin.

Paras esityspaikka klassisen musiikin konserteille, oopperalle ja muillekin esityksille on Teatro Comunale (Largo Respighi) [kartalla]. Tämä vuonna 1763 avattu teatteri tunnetaan yhtenä Italian parhaista oopperataloista, ja siellä on perinteisesti kahdeksan eri oopperaa marraskuulta huhtikuulle kestävän kauden aikana ja kullakin oopperalla on kuusi eri esitystä. Klassisen musiikin konserttien ja oopperan lisäksi salissa on balettia, mutta ei kovin usein. Kesäkuulta syyskuulle on hyvin vähän konsertteja, ja eniten niitä on lokakuun alusta toukokuun loppuun. Lippuja esityksiin voi hankkia verkkosivujen kautta, ja niitä voi hakea Piazza Verdillä olevan oopperatalon lippukassalta ti–pe klo 14–18 ja la klo 11–15. Lippuja voi myös kysellä kaksi tuntia ennen esityksen alkua, ja niitä myydään vielä vartin ajan esityksen alkamisesta.

Toinen hyvä teatteri- ja konserttisali on Teatro Auditorium Manzoni (Via Dè Monari 1/2) [kartalla], joka sijaitsee pääaukioiden ja rautatieaseman välisissä kortteleissa.

Klassisen musiikin ystäville keväällä maaliskuun puolivälistä toukokuun loppuun ja syksyllä syyskuulta marraskuun loppuvuodelle pidettävä Bologna Festival tarjoaa parhaan tilaisuuden päästä konserttiin. Siihen saa lippuja Bologna Welcome -turisti-infosta, joka on Piazza Maggiorella.

Bolognassa on muitakin paikkoja, joissa on konsertteja ja muita vastaavia tapahtumia, ja tietoa kaikista kaupungin musiikkitapahtumista saa Bologna Welcome -sivuilta.

Bravo Caffe (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Bravo Caffessa esitetään live-jatsia. Bravo sijaitsee yliopistoalueella, monen baarin ja muun illanviettopaikan naapurissa.

Jazz, rock, pop ja tanssimusiikki

Bologna on nuorekkaana opiskelijakaupunkina hyvä paikka kuulla jatsia, rokkia ja kaikenlaista muutakin musiikkia niin bändien kuin tiskijukkienkin soittamana.

Bravo Caffè (Via Mascarella 1) [kartalla] on tyylikäs drinkkipaikka, jossa esitetään live-jatsia. Bravo sijaitsee yliopistoalueella, monen baarin ja muun illanviettopaikan naapurissa ja se on avoinna muina päivinä paitsi maanantaisin klo 19–02.

Kaupungin parhaana jazzklubina pidetään yleisesti saman kadun varrella sijaitsevaa Cantina Bentivogliota (Via Mascarella 4b). Tässä vuonna 1989 avatussa klubissa on yleensä 270 konserttia vuodessa, ja se on myös yksi Bolognan jazzfestivaalien esityspaikkoja.

Bologna Jazz Festival pidetään lokakuun lopulta marraskuun puolivälin tienoille, ja esityksiä on monessa eri paikassa Bolognassa ja muutama on myös läheisessä Ferraran kaupungissa.

Bluesia mutta myös muutakin vastaavaa musiikkia on hyvä lähteä kuulemaan Chez Bakeriin (Via Polese 7a) [kartalla]. Klubi sijaitsee keskusaukioiden ja rautatieaseman välimaastossa, ja sinne on yliopistoalueelta parinkymmenen minuutin kävelymatka.

Rokkia, poppia ja muuta kevyempää musiikkia on hyvin tarjolla etenkin Piazza Verdi -aukion laitamilla ja lähikaduilla, joista sille johtava Via Zamboni on varsin vireä katu. Bologna Welcome listaa baareja ja klubeja, joilla on live-musiikkia.

Eventful-sivuilta saa tietoa keikoista. Bologna Welcome listaa kaikenlaisia musiikkipitoisia tapahtumia sekin.

Il Cinema Ritrovato (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Il Cinema Ritrovato on vuotuinen Bolognan harvinaisten tai vastikään löytyneiden elokuvien festivaali.

Elokuvat

Italiassa elokuvat yleensä dubataan niin televisiossa kuin teatterissakin, mutta Bolognassa on parikin vaihtoehtoa englanninkielisille ja muille alkukielisinä esitetyille elokuville.

Cinema Lumière eli Cineteca di Bologna (Via Azzo Gardino 65) [kartalla] on MAMbo-taidemuseon yhteydessä oleva elokuva-arkisto, jossa kaikki elokuvat esitetään alkukielisinä. Tässä uudessa elokuvateatterissa on kaksi eri salia, elokuvia esitetään päivittäin ja lippu maksaa 6–7 euroa, paitsi keskiviikkoisin 5 euroa.

Elokuva-arkiston tiloissa pidetään myös Bolognan harvinaisten tai vastikään löytyneiden elokuvien festivaalit eli Il Cinema Ritrovato. Ne pidetään keskikesällä juhannuksen tienoilta heinäkuun alkuun.

Cinema Chaplin (Piazza di Porta Saragozza 5/A) [kartalla] esittää elokuvia englanniksi ja ilman dubbausta. Teatterissa esitetään melko vähän elokuvia nykyään, ja liput normaalinäytökseen maksavat 8 euroa.

Teatteri ja musikaalit

Italian kieltä taitaville Bologna on erinomainen teatterikaupunki, jossa voi nähdä korkeatasoisia näytelmiä muulloin kuin keskikesällä. Arena de Sole (Via dell'Indipendenza 44) [kartalla] pääkadun varrella on kaupungin perinteisin teatteritalo. Toinen hyvä teatteri on muutenkin aktiivinen konsertti- ja tapahtumapaikka, Teatro Auditorium Manzoni (Via Dè Monari 1/2) [kartalla], joka sijaitsee sekin pääaukioiden ja rautatieaseman välimaastossa.

Jos mielii seuraamaan viihteellisiä ja kielitaidottomallekin soveltuvia musikaaleja, on kaupungin ykköspaikka siihen taksimatkan etäisyydellä ydinkeskustasta sijaitseva Teatro Il Celebrazioni (Via Saragozza 234) [kartalla].

Musikaalit ja muut musiikkipitoiset tapahtumat listaa kätevästi Bologna Welcome.

Urheilu: jalkapallo

Bolognan jalkapallojoukkue eli FC Bologna oli vuonna 1929 yksi Italian pääliigan eli Serie A:n perustajajoukkueita, ja se on yksi Italian menestyneimpiä joukkueita. FC Bologna on voittanut maan mestaruuden seitsemän kertaa, ja se on näin maan kuudenneksi parhaiten pärjännyt jalkapallojoukkue.

Italian Serie A on kovatasoinen liiga, jota pelataan elokuun lopulta toukokuun lopulle. Kullakin joukkueella on 38 ottelua, joista puolet pelataan kotistadionilla, yleensä sunnuntaisin mutta joskus muinakin päivinä.

FC Bologna pelaa kotiottelunsa yleensä joka toinen sunnuntai kentällä nimeltään Stadio Renato Dall’Ara (Via Andrea Costa 174) [kartalla]. Stadion on kolmen kilometrin päässä keskustasta, ja jos sinne ei halua mennä taksilla, kulkevat sinne myös julkiset liikennevälineet. Pelipäivinä Bolognan rautatieasemalta kulkee ilmainen bussi stadionille, ja siihen voi yrittää mahtua sisään. Stadionin edessä olevalle Stadio-nimiselle pysäkille tulevat myös linja-autolinjat 14 ja 21.

Tapahtumat

Bolognassa on paljon erilaisia tapahtumia, joiden vuoksi kaupunkiin ei ehkä kannata lähteä mutta joista kannattaa ennen matkaa kuitenkin ottaa selvää.

Messut

Eräitä kaikkein suosituimpia tapahtumia kaupungissa ovat messut, joita on eniten keväällä ja syksyllä, eli maaliskuun alusta toukokuun alkuun ja syyskuulta joulukuun alkuun. Messut ovat yleensä suuren luokan tapahtumia, jotka nostavat majapaikkojen hintoja ja vievät ainakin parhaat pedit täysin. Messujen aikaan Bolognaan matkustavan onkin hyvä varata majapaikkaansa hyvissä ajoin etukäteen ja valmistautua maksamaan jonkin verran normaalia enemmän. Messumielessä muuten heikot matkustusajat eli keskitalvi (lukuun ottamatta tammikuun viimeisiä päiviä) ja keskikesä ovat hyviä, sillä tällöin messuja ei ole ja majapaikat ovat normaalia edullisempia. Messukalenterin voi nähdä Bologna Fiere -sivuilta. Messut pidetään lähellä rautatieasemaa olevalla messualueella, nimeltään Bologna Fiere [kartalla].

Arte Fiera (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Messuista erityisen suuret ovat tammikuun lopulla pidettävät taidemessut (Arte Fiera), jotka ovat suuret nykytaiteen messut.

Messuista erityisen suuret ovat tammikuun lopulla pidettävät taidemessut (Arte Fiera), jotka ovat suuret nykytaiteen messut ja joille osallistuu yli 250 taidegalleriaa.

Muut tapahtuma

Bolognassa on hyviä tapahtumia ympäri vuoden, ja niistä tietenkin keväällä ja syksyllä pidettävä Bologna Festival on yksi tärkeimpiä. Sillä esitetään lähinnä klassista musiikkia.

Pääsiäinen on tärkeä ajankohta Bolognassa, mutta se on monin tavoin huono vierailuaika. Kesän matkustuskausi pyörähtää silloin käyntiin, ja paikalle saapuu tuhottomasti ihmisiä niin Italiasta kuin muualtakin.

Syksyllä pidettävä Tartufesta on loka- ja marraskuussa hyvä tapahtuma ruoan ja juomien ystäville. Gourmet-henkisiä tapahtumia on lauantaisin ja sunnuntaisin parin kuukauden ajan, ja myös elokuun alussa on pari tapahtumaa.

Kaikki Bolognan tapahtumat

Bologna Welcome -sivuston tapahtumakalenteri

Ilta- ja yöelämä

Bologna on yöelämältään koko Italian eläväisimpiä kaupunkeja. Kaupungissa on valtavasti opiskelijoita, ja monet parhaat illanviettopaikat normaaleista baareista jazzklubeihin ja yökerhoihin löytyvät yliopistoalueelta tai sen liepeiltä.

Nuorekasta ja usein riehakastakin yöelämää on Piazza Verdin laitamilla, joka kauniilla ilmoilla on vilkas juhlimispaikka jo päiväsaikaankin. Aukio on varsin monipuolinen paikka, sillä sen laidalla ovat myös Bolognan pääasiallinen oopperatalo, Teatro Comunale, ja Palazzo Poggissa sijaitseva yliopiston päärakennus. Yksi maineeltaan parhaita baareja eli La Scuderia [kartalla] sijaitsee yliopiston päärakennuksen ja Piazza Verdin välissä olevassa Palazzo Paleottissa.

Piazza Verdille La Due Torrilta eli Bolognan kahdelta jäljellä olevalta tornilta johtava Via Zamboni on monipuolinen katu, jonka varrella on monta hyvää illanviettopaikkaa. Baareja ja hyviä kahviloita on koko kadun varrella, ja jos ei halua lähteä seikkailemaan kauas Bolognan pääpaikoista, voi hyvin jäädä kadun alkupäähän, jossa on sellaisia baareja ja klubeja kuin Lab 16 ja Cluricaune Irish Bar, joka on yksi kaupungin suurimpia ja menevimpiä baareja. Jos mielii yökerhoon, jossa on kaikenlaista ohjelmaa ja tapahtumaa taidenäyttelyistä videoesityksiin, kannattaa mennä noin klo 23 alkaen muulloin kuin kesällä Kinkiin, joka löytyy tornien vierestä, numerosta 1.

Yöelämä (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Bolognassa on valtavasti opiskelijoita, ja se on on yöelämältään koko Italian eläväisimpiä kaupunkeja.

Via Zambonin monet sivu- ja lähikadut ovat baareiltaan ja muilta illanviettopaikoiltaan hyviä, ja niihin kuuluu Piazza Verdiltä lähtevä Via Petroni. Aukion toisella eli pohjoispuolella Teatro Comunalen takana on lukuisia katuja, joilla on normaalia enemmän illanviettopaikkoja. Näihin kuuluu ”jazzkatu” Via Mascarella [kartalla], jonka varrella on monipuolinen valikoima ruoka- ja juomapaikkoja. Sen vieressä oleva Via delle Belle Arti kuuluu sekin kaupungin johtaviin yöelämän keskuksiin.

Jos haluaa ryypylle muualle kaupungissa, on vaihtoehtoja runsaasti, sillä lähes kaikki paikat Bolognassa tarjoavat alkoholia eikä sen myymistä ole juurikaan rajoitettu. Koko kaupunki on täynnä houkuttelevia terasseja, mutta ne eivät tietenkään myöhään illalla ole enää avoinna eikä normaaleilla terasseilla tapahdu mihinkään vuorokaudenaikaan mitään. Jonkin verran kaikenlaista on pääaukioiden ja rautatieaseman välisissä kortteleissa, joissa Marsalino (Via Marsala 13d) [kartalla] on tasokas ruoka- ja drinkkipaikka. Aivan pääaukioiden vierestä löytyy menevä irkkupubi Celtic Druid (Via Caduti di Cefalonia 5) [kartalla], joka tosin kuten irkkupubit Italiassa yleensäkin on hintava paikka.

Bolognassa on paljon baareja ja muita anniskelupaikkoja, joissa olutta voi juoda kohtuuhintaan, mutta yleisesti ottaen Bologna on juomien hinnoilta Italian kalleimpia kaupunkeja. Puoli litraa olutta maksaa siellä yleensä 4–5 euroa, viini maksaa suhteessa saman verran ja erilaiset drinkit ja etenkin koktailit ovat monessa paikassa samoissa hinnoissa kuin Suomessakin. Olutta kuten muitakin juomia baarissa juomassa ollessa on hyvä olla tietoinen siitä, että tarjoilijan tuomana samat juomat maksavat usein tuplastikin sen mitä ne maksavat jos juomia juo baaritiskillä tai paikassa, jossa ei ole pöytiintarjoilua. Edullista olutta on tarjolla parhaiten kahviloissa, joissa ei ole pöytiintarjoilua, ja joistain pääkadun varrella olevista pikkubaareista voi saada tyypillisen 0,66 litran pullon esimerkiksi Peronia tai Morettia alle 3 eurolla.

Jos Bolognassa mielii diskoon tai yökerhoon, kannattaa varautua jonoihin, korkeisiin hintoihin ja siihen että niissä tapahtuu vähän ennen puoltayötä. Bologna Welcome listaa diskoja ja yökerhoja.

TripAdvisor esittelee ja rankkaa Bolognan illanviettopaikkoja

Seksuaaliset vähemmistöt: homot ja lesbot

Bolognassa on Italian suurin homo- ja lesboväestö, ja se on myös kesäkuussa Italian Gay Priden pitopaikka. Näin ollen se on hyvä matkakohde homoille ja lesboille, eikä heille ole luvassa siellä minkäänlaisia hankaluuksia.

Yksi parhaita ja perinteisimpiä paikkoja on monipuolinen Cassero (Via Don Minzoni 18) [kartalla], jossa on kaikenlaista kirjastosta neuvontapalveluun. Samassa paikassa on disko perjantai- ja lauantaiöisin, ja tämä on paikka, jossa alan ihmisten on hyvä vierailla ja saada lisätietoa mahdollisuuksista.

Bolognassa on gay-baareja ja muita vastaavia paikkoja, joista Bologna Welcome kertoo lisää.

Teksti: Peter Forsberg
2017/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti