Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Rooma
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Ravintola mainostaa elävää musiikkia
Roomassa on baareja, joissa on elävää musiikkia, ja niitä on ympäri kaupungin.

Tapahtumat, kulttuuri ja yöelämä

Ympäri vuoden mutta erityisesti lokakuulta toukokuulle Rooma on erinomainen paikka korkeakulttuurille, ja yksi suosittu ajanviete iltaisin on mennä oopperaan, klassisen musiikin konserttiin tai muuhun vastaavaan esitykseen. Toinen suosittu ajanviete on mennä jalkapallo-otteluun, ja Roomassa on kaksi joukkuetta, joista yleensä ainakin toinen pelaa Euroopan liigoissa.

Roomassa on melkoinen määrä erilaisia tapahtumia, joskin harva lähtee erikseen sinne jonkin tapahtuman takia, mutta niitä on siellä ympäri vuoden. Rooman yöelämä on hintavaa ja laimeaa, ja siellä paras alue siirtyä viihteelle on Trastevere.

Ooppera, baletti, klassinen musiikki ja tanssi

Roomassa on keskeisillä paikoilla mahdollista mennä oopperaan, balettiin, klassisen musiikin konserttiin tai johonkin muuhun vastaavaan esitykseen. Kaikkein eniten esityksiä on syksystä kesän alkuun, ja jos haluaa nauttia Rooman monipuolisesta kulttuurielämästä, kannattaa matka ajoittaa suurin piirtein lokakuun ja toukokuun väliselle ajalle. Nykyään kuitenkin etenkin oopperaa on myös kesäkauden aikana.

Ooppera ja baletti

Teatro dell'Opera di Roma [kartalla] toimii sekä baletin että oopperan esityspaikkana. Uusi kausi alkaa joulukuun alussa, eikä yhtä oopperaa esitetä kuin muutaman viikon ajan. Esityksiä on kesälläkin, mutta elokuun alusta lokakuun alkuun ei yleensä ole mitään ohjelmaa.

Balettikausi on vähän erilainen, sillä toukokuun alusta kesäkuun loppuun, ja heinäkuun alusta syyskuun loppupuolelle ei ole esityksiä.

Esityksen alkavat eri viikonpäivinä eri aikoihin, ja niitä on yleensä viikolla klo 20 ja viikonloppuisin joko klo 16.30 tai 18.

Kesäisin Teatro dell’Opera siirtyy Terme di Caracallaan (engl. Baths of Caracalla) [kartalla], jonne mahtuu 20 000 ihmistä ja joka jo puitteiltaan on ainutlaatuinen kokemus. Siellä on esityksiä heinä- ja elokuussa, ja sen jälkeen Rooman ooppera- ja balettiesityksissä alkaa reilun parin kuukauden tauko.

Lippu kannattaa hankkia hyvissä ajoin, sillä monet esitykset ovat loppuunmyytyjä ja hinta-laatusuhteeltaan parhaat liput menevät ensimmäisinä. Vaikka myynnissä on hyvin edullisiakin lippuja, joutuu oopperasta yleensä pulittamaan 65–130 euroa. Liput voi varata verkkosivuilta, mutta homma toimii italiaksi. Kenties helpompaa on varata lippu sivuilta Rome Opera Tickets, jolta saa lippuja muihinkin korkeakulttuuritapahtumiin.

Oopperatalo sijaitsee lähellä Termini-rautatieasemaa, ja sen lähin metroasema on Repubblica.

Klassinen musiikki

Klassisen musiikin konsertteja pidetään upeissa konserttisaleissa ja kirkoissa ympäri vuoden. Etenkin pääsiäisen, joulun ja vuodenvaihteen aikaan Rooman kirkoissa on paljon erilaisia klassisen musiikin konsertteja, joista monet ovat ilmaisia ja tasoltaan huippuluokkaa. Mikäli niihin haluaa istumapaikan, kannattaa paikalle tulla hyvissä ajoin ennen konsertin alkamista.

Accademia Nazionale di Santa Cecilia [kartalla] sijaitsee alueella, jolla on muutakin musiikkiin liittyvää, kuten musiikki-instrumentteihin pureutuva museo eli MUSA. Salissa on konsertteja viikolla alkaen klo 19–20.30 ja viikonloppuisin, jolloin on myös jo päivällä perhekonsertteja. Alle 30-vuotiaat saavat lipun normaalia edullisemmin, ja normaalin aikuisten lipun voi saada alkaen 12–20 eurolla.

Samassa “musiikkipuistossa”, joka on kaukana keskustasta ja jonne pitää mennä bussilla (esim. linja 53 ja 168) tai taksilla, on myös Auditorium Parco della Musica, jossa on muutama eri sali. Siellä on kaikenlaista musiikkia, jonkin verran ilmaisia tapahtumia ja klassisen musiikin konsertteja. Monet konsertit alkavat viikolla klo 21, ja viikonloppuisin ohjelmaa on usein klo 11, 15 tai 18.

Myös jonkin verran hankalassa paikassa sijaitsee Rooman filharmoniaorkesterin kotisali, Accademia Filarmonica Romana [kartalla]. Siellä on usein klo 17.30 konsertteja, joista monet ovat pianokonsertteja, tosin konsertteja on eri puolilla kaupunkia, ja vain osa konserteista on filharmoniatalolla (Sala Casella).

Lisää asiaa klassisen musiikin konserteista:

Romeing kertoo konserteista ja myy lippuja.

Vivaticket myy lippuja paitsi klassisen musiikin konsertteihin myös muihin tapahtumiaan.

Angloinfo esittelee klassisen musiikin konsertteja.

Jazzklubit

Väkijuomien litkiminen Rooman kuppiloissa on lähes poikkeuksetta hintavaa puuhaa. Niinpä harva menee pelkästään baariin vaan yleensä sinne mennään katsomaan urheilua, etenkin jalkapalloa, tai sitten seuraamaan tapahtumaa. Roomassa on muutama klubi, joissa soi jazz ja joissa voi illasta ottaa enemmän irti kuin normaalissa pubissa.

Keskeinen jazzklubi, joka sijaitsee lähellä Barberini-metroasemaa, on Gregory’s Jazz Club [kartalla]. Siellä on eniten elävää musiikkia tiistaisin ja sunnuntaisin, mutta myös muina päivinä on konsertteja, joihin voi ja kannattaa varata liput verkkosivuilta. Lippu maksaa yleensä noin 20 euroa ja sisältää drinkin, mutta se pitää noutaa klubilta 45 minuuttia ennen esityksen alkamista.

Roomassa on paljon muitakin jazzklubeja, jotka tosin ovat muualla kuin keskustassa, ja niistä saa tietoa TripAdvisorista.

Rock, pop ja muu viihteellinen musiikki

Roomassa on baareja, joissa on elävää musiikkia, ja niitä on ympäri kaupungin.

Termini-rautatieaseman läheisyydessä oleva The Yellow Bar [kartalla] on hostelin yhteydessä oleva baari. Siellä on konsertteja, jotka alkavat vasta klo 22 jälkeen, ja osa konserteista kestää aamukolmeen.

Aikuiseen makuun oleva baari lähellä Piazza Navonaa on latinorytmeihin erikoistunut Ex Circus [kartalla].

Roomassa on paljon muitakin musiikkibaareja, joissa on usein elävää musiikkia, ja ne listaa Romeing.

Romeing kertoo myös erilaisista Rooman konserteista, ja niiden joukossa on kaikkia musiikkilajeja.

Stadio Olimpico (CC License: Attribution-ShareAlike 4.0 International)
Stadio Olimpico on molempien kaupungin jalkapallojoukkueiden kotistadion.
Kuva: DoubleJack92 /Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

Urheilu: Jalkapallo

Rooma ei ole enää pitkään aikaan ollut suuri jalkapallokaupunki siinä mielessä, että sen joukkueiden menestys on ollut kehnoa. Lazio, joka aikoinaan oli yksi Euroopan kovimpia joukkueita, oli pitkään täysin alamaissa, mutta se on viime vuosina parantanut otettaan ja sitä on viime vuosina nähty Euroopan kentillä. AC Roma, joka vuodesta toiseen nähdään Euroopan kentillä, pärjää Euroopan kärkijoukkueita vastaan huonosti, mutta usein joukkue kuitenkin pääsee Euroopan liigoissa pitkälle. Otteluita on alkaen elokuun viimeiseltä viikonlopulta aina toukokuun toiseksi viimeiselle viikonlopulle, ja vain Euroopan liigojen ottelut ovat viikolla (ti, ke tai to).

Stadio Olimpico [kartalla] on molempien kaupungin joukkueiden kotistadion. Se ei ole lähellä keskustaa tai metroasemaa, ja vaikka sinne kulkee busseja (esim. linja 32, pysäkki Boselli), on sinne ruuhkaisina ottelupäivinä paras mennä taksilla. Joukkueet pelaavat Italian ykkösarjassa, joiden lisäksi stadionilla on lähes joka vuosi Euroopan liigojen otteluita ja myös Italian cupin (Coppa Italiana) otteluita. Varsinaisessa liigassa (Serie A Tim) pelataan kaudessa 38 ottelua, eli kullakin joukkueella on 19 kotiottelua. Ottelut pelataan lähes poikkeuksetta sunnuntaisin, joskin jonkin verran otteluita on myös lauantaisin.

Viime vuosina AS Roma on usein ollut Euroopan liigajoukkueiden parhaimmistoa, mutta joka vuosi se ei pärjää kovin hyvin edes Italian liigassa, jossa kovatasoisia joukkueita riittää. Otteluihin voi ostaa lipun verkkosivujen kautta, ja ne maksavat alkaen 20–25 euroa. Normaaliin liigaotteluun, joka ei ole mikään kärkikamppailu tai ottelu milanolaista seuraa vastaan, voi hyvin ostaa lipun ennen ottelua.

Lazio oli aikoinaan yksi Euroopan parhaita joukkueita, pitkään se oli alamaissa mutta 2020-luvulle tultaessa joukkue on palannut Italian parhaiden joukkoon. Myös Lazion otteluihin voi ostaa lipun verkkosivuilta, mutta keskinkertaista vastustajaa vastaan pelattavaan otteluun saa lipun juuri ennen otteluakin.

Rooman tapahtumia

Rooman kevään aloittaa salamurhatun Caesarin muistelu tapahtumalla Ides of March, jolloin roomalaisiin asuihin sonnustautuneita ihmisiä vaeltelee Rooman kaduilla. Päivä on 15.3.

Huhtikuussa Cittá della Pizza tuo aivan kuun ensimmäisenä viikonloppuna maan parhaat pitsantekijät Roomaan.

Syyskuussa VinoForum tarjoaa erinomaisen tilaisuuden maistella paikallisia viinejä.

Myös syyskuussa mutta kuun lopussa pidetään ruokafestivaali, Taste of Roma.

Lokakuussa Rooman elokuvajuhlat eli Festa del Cinema di Roma alkavat kuun puolivälin paikkeilla ja päättyvät 10 vuorokauden kuluttua.

Joulukuussa Roomassa on joulutunnelmaa, joulumarkkinoita ja joulukonsertteja, ja se on talven paras kuukausi vierailla Roomassa. Jos Roomaan matkustaa joulun ja loppiaisen välisenä aikana, kannattaa varaukset tehdä kuukausia etukäteen.

Romeing listaa valtavan määrän mitä erilaisimpia Rooman tapahtumia.

Yöelämä

Rooman yöelämä ei ole nykyisin kovin vilkasta muille kuin diskoissa ja klubeissa pikkutunneilla viihtyville. Rooman katukuvasta puuttuvat tyystin perinteiset kapakat, ja tätä paikkaamaan on tullut hyvä määrä irlantilaisia ja englantilaisia pubeja, joiden miinuspuolena ovat korkeat hinnat (pint eli 0,568 litraa maksaa yleensä vähintään 6 euroa). Niissä on kuitenkin mukava nauttia kansainvälisestä ilmapiiristä, seurata suurilta näytöiltä urheilua ja myös syödä tyypillisiä pubiruokia. Erityisen paljon irkkupubeja on centro storicon alueella.

Rooman katukuvassa on runsaasti Bar-nimisiä paikkoja, mutta ne eivät ole mitään juottoloita, joskin alkoholia niissä kyllä myydään. Bar on yleensä yksinkertainen paikka, josta saa pikkupurtavia ja joskus suurempiakin ruoka-annoksia usein edulliseen hintaan, ja suuri osa niissä käyvistä nojailee baaritiskillä kahvia tai jotain muuta drinkkiä nauttien. Ne eivät kuitenkaan ole paikkoja, joissa vietettäisiin muutamaa minuuttia kauempaa, ja näin ne sopivat lähinnä virkistävälle cappuccinolle, drinkille tai välipalalle.

Termini ja San Lorenzo – peruspaikkoja ja aina vilkasta

Bar-kahviloita on erityisen paljon Termini-päärautatieaseman lähettyvillä ja matkalla sieltä kohti Piazza Veneziaa. Paljon erilaisia ruokapaikkoja ja muita anniskelupaikkoja on Termini-aseman kummallakin puolella. Täällä voi intialaisissa tai kebabpaikoissa nauttia tyypillisen 0,66 litran pullon Peronia tai Morettaa yleensä 3 eurolla, mutta mitään varsinaisia, vain juomiselle vihkiytyneitä baareja ei tälläkään tienoolla juuri ole. Huomionarvoinen seikka on se, että etenkin kahviloissa pöytään tarjoillusta juomasta joutuu maksamaan huomattavasti enemmän kuin sellaisesta, jonka juo tiskillä.

Roomalaisessa baarissa (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Trasteveren tunnelmallisilla keskiaikaisilla kaduilla on paljon erilaisia anniskelupaikkoja, jotka monet ovat myöhään avoinna (yleensä klo 02.00 asti).

Terminin vieressä oleva San Lorenzo on oiva illaviettopaikka nuorille ja nuorenmielisille. Alueella on ruoka- ja juomapaikkoja lähinnä Largo degli Osci -aukion [kartalla] liepeillä.

Vanhat korttelit – hienoa ja hintavaa illanviettoa

Ydinkeskustassa on hyviä drinkkipaikkoja etenkin perheille, pariskunnille ja porukoille. Niitä on lähinnä centro storicossa, jonka terassit etenkin Piazza Navonan ja Campo de’ Fiorin laidoilla ja lähettyvillä ovat hyviä paikkoja tulla iltadrinkille. Centro storico on hyvää illanviettoaluetta varttuneelle väelle ja perheille, ja siellä on jonkin verran myös musiikkibaareja, irkkupubeja ja muita meneviä paikkoja. Miinuspuoli vanhoissa osissa on se, että hinnat ovat kaupungin korkeimpia, huomattavasti korkeampia kuin Termini-aseman ympäristössä.

Trastevere – nautinnollista yöelämää

Trastevere tarjoaa ehkä parhaan paikan nauttia illasta hyvän aterian ja muutaman juoman kera. Se sopii hyvin illanviettopaikaksi kenelle tahansa, ja sen pääpaikat ovat melko pienessä korttelistossa, mikä tekee siitä täysin toisenlaisen illanviettopaikan kuin laaja ja sokkeloinen vanha korttelisto eli ytimen centro storico.

Trasteveren tunnelmallisilla keskiaikaisilla kaduilla on paljon erilaisia anniskelupaikkoja, jotka monet ovat myöhään avoinna (yleensä klo 02.00 asti). Hyvää illanviettomaastoa melko laajassa Trasteveressa on Via della Scala [kartalla] lähikatuineen, ja muita hyviä katuja aivan lähellä illanvietolle tai vain aterialle ovat Vicolo de Cinque ja Via Benedetta, jotka kolmistaan muodostavatkin oikean Bermudan kolmion.

Testaccio ja Ostiense – yökerhoja ja klubeja

Klubeja ja yökerhoja Roomassa on runsaasti, niihin on usein pääsymaksut eivätkä drinkit niissä ole ikinä edullisia. Erityisen paljon klubeja on Testacciossa, Via Monte Testaccio -kadun [kartalla] liepeillä.

Toinen suosittu paikka biletykselle on Ostiense (metroasema: Garbatella) [kartalla], joka on erityisen hyvä tienoo aktiivisille tanssijoille ja muille varsinaisille bilehileille.

Lisää aiheesta:

Rooman pubeja ja muita anniskelupaikkoja

Rooman klubeja

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Peter Forsberg, DoubleJack92 /Wikimedia, Jonny Hunter/Flickr
2020/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lukijoiden kommentteja

Rooma on todella kiehtova kaupunki. /Suomalainen

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti