Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Verona
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Veronan oopperajuhlat (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Veronan suurimpia vetonauloja on 2000 vuotta vanha amfiteatteri, nimeltään Arena. Se herää henkiin joka vuosi juhannusviikonloppuna, jolloin siellä alkavat oopperafestivaalit eli Arena di Verona Festival.

Kulttuuri, tapahtumat ja yöelämä

Veronan kulttuurielämä on vireää ja korkeatasoista, ja vuoden kulttuuririennot kruunaa keskikesän oopperajuhla. Veronassa on muina vuodenaikoina hyvin esillä klassista musiikkia, oopperaa, balettia ja muitakin esityksiä, ja sellaiseen meneminen kuuluu olennaisena osana Veronassa vietettyyn lomaan.

Iltaisin Veronan baareissa ja konserttisaleissa voi kuunnella muunkinlaista musiikkia, ja siellä on iltaisin hyvä lähteä ainakin vähän kiertelemään ja istahtaa terassille drinkille. Veronan jalkapallojoukkue tarjoaa sekin elämyksiä, ja kaupungissa on hyvä määrä muitakin tapahtumia, jotka antavat Veronalle lisäulottuvuuksia.

Klassinen musiikki, baletti, teatteri ja ooppera

Veronan suurimpia vetonauloja on 2000 vuotta vanha amfiteatteri, nimeltään Arena (Piazza Bra), joka oli Rooman valtakunnan kolmanneksi suurin ja joka on maanjäristyksestä huolimatta hämmästyttävän hyvin säilynyt. Se herää henkiin joka vuosi juhannusviikonloppuna, jolloin siellä alkavat syyskuun alussa päättyvät oopperafestivaalit eli Arena di Verona Festival. Mukana on aina sellaisia oopperoita kuin Aida, Nabucco ja Rigoletto, ja esitysten joukossa on myös Gala Domingo, jolloin Placido Domingo pääsee ääneen, kuten myös klassisen musiikin konsertteja.

Lippuja esityksiin voi olla vaikea saada lyhyellä varoajalla, ja niitä on hyvä katsella viimeistään alkuvuodesta. Esitykset alkavat yleensä klo 21 ja kestävät 3–4 tuntia. Liput maksavat 25 euroa harvoilta numerottomilta paikoilta, parhaat paikat maksavat yli 200 euroa ja kohtalaisen hyvän istumapaikan saa reilulla sadalla eurolla. Aikatauluja, hintoja ja erilaisia mahdollisuuksia voi katsella ja liput voi ostaa verkkosivujen kautta. Majoitus kannattaa tähän aikaan varata hyvissä ajoin etukäteen, kenties jo ennen oopperalipun hankkimista, sillä hotellit etenkin keskustassa ovat täysin tukossa koko kuuman oopperakesän ajan.

Teatro Romano (Via Rigaste Redentore 2) [kartalla] joen toisella puolella ja lähellä tuomiokirkkoa on paitsi arkeologisen museon kohokohtia myös baletin ja musiikin esityspaikka kesäaikaan. Konsertteja on kesäkuun alun ja elokuun loppupuolen välisenä aikana, ja parhaiten tarkkaa tietoa esityksistä kesällä saa vierailemalla museolla.

Muulloin kuin kesällä aivan Piazza Bran vieressä sijaitseva Accademia Filarmonica Di Verona (Via dei Mutilati 4) [kartalla] on paikka, jonne voi mennä seuraamaan oopperaa, mutta siellä kuten Arenassakin on muitakin esityksiä rokista jatsiin.

Teatro Ristori [kartalla] (Via Teatro Ristori 7) on baletin ja nykytanssin pääasiallinen esityspaikka kaupungissa talvikaudella. Siellä on myös konsertteja, oopperaa ja muitakin esityksiä.

Teatro Nuovo (Piazza Viviani 10) [kartalla], joka myös tunnetaan Teatro Stabile -nimisenä, on paikka, jossa voi nähdä näytelmiä, mutta siellä on klassista musiikkiakin tarjolla tämän tästä. Teatterissa, joka on aivan Piazza delle Erben lähellä, on myös elokuvaesityksiä, mutta yleensä elokuvat on dubattu italiaksi.

Jazz, rock, pop ja tanssimusiikki

Piazza Bra -aukiolla oleva Arena on ajoittaisten rock- ja muiden konserttien pitopaikka. Konsertteja on siellä parhaiten toukokuussa, kesäkuussa ennen juhannusta ja syyskuussa.

Jatsia kuulee parhaiten Verona Jazz -festivaalien aikaan, ja ne pidetään perinteisesti ennen juhannusta ja oopperafestivaalin alkamista. Festivaalin musiikkiosuus on Teatro Romanolla, ja koko festivaali kestää kesäkuun alusta elokuun loppupuolelle. Estate Teatrale tuo kaupunkiin ja Piazza delle Erben vieressä olevalle sisäpihalle myös näytelmiä ja tanssia.

Verona ei ole hyvä paikka klubikeikoille ja yökerhoillekin sillä ne ovat yleensä ylihintaisia ja niihin mennään vasta puolenyön jälkeen. Muutenkin Verona on hillitty kulttuurikaupunki, jonka baareissa ei ole paljon elävää musiikkia. Veronassa kuitenkin vierailee stadionilla ja muuallakin suuria tähtiä, ja suurista konserteista saa lisätietoa Eventful-sivulta.

Elokuvat

Harva lähtee Veronaan asti elokuviin, sillä Italiassa alkukielisiä elokuvia on hankala teatterissa katsoa, mutta kielitaitoiset voivat nähdä kaikenlaisia elokuvia kaupungissa, etenkin italialaisia elokuvia ja Hollywood-tuotantoa. Lisätietoa aiheesta saa Cinema Verona -sivuilta.

Urheilu

Veronan jalkapallojoukkue Hellas Verona voitti Serie A:n kaudella 1984–85 mutta nykyään menestys ei ole yhtä hyvää ja joukkue pelaa Serie B:ssä. Italian kakkosliigassa ottelut ovat yleensä lauantaisin, ja sunnuntaisin on otteluita jos Serie A:ta ei pelata. Otteluita on nykyisin joka kausi muutama myös maanantaisin, tiistaisin ja perjantaisin. Veronalla on kaudessa 42 ottelua, joista puolet pelataan kotona, ja tietoa päivämääristä, tuloksista ja sarjatilanteesta saa Hellaksen sivuilta.

Stadio Marcantonio Bentegodi (CC License: Attribution-Share Alike 3.0 Unported)
Veronan jalkapallojoukkueen Hellas Veronan ottelut pelataan melko lähellä rautatieasemaa sijaitsevalla stadionilla nimeltään Stadio Marcantonio Bentegodi.

Ottelut pelataan melko lähellä rautatieasemaa sijaitsevalla stadionilla nimeltään Stadio Marcantonio Bentegodi (Piazzale Olimpia) [kartalla], jonne pääsee arkisin ja lauantaisin linjoilla 11, 12 ja 13 ja sunnuntaisin ja arkipyhinä linjoilla 90 ja 95.

Tapahtumia

Veronan kesäkausi on parasta aikaa tapahtumille. Toukokuussa on ilmaisia musiikki- ja tanssiesityksiä pitkin keskustaa. Kesäkuussa pyörähtää käyntiin oopperakausi Arenalla, ja muulloin kuin oopperafestivaalin aikana samassa paikassa on luvassa myös rokkia ja muuta musiikkia. Toinen kesän kulttuuritapahtuma on Estate Teatrale, jolla on musiikkia, tanssia ja teatteriesityksiä.

Kesäkauden lisäksi karnevaalit 40 päivää ennen pääsiäistä ovat värikkäät ja miellyttävät, eikä paikalla ole kuin murto-osa siitä turistimäärästä, joka samaan aikaan suuntaa Venetsian karnevaaleille. Karnevaalien pääpäivä on laskiaistiistaita edeltävä perjantai.

Myös Veronan joulumarkkinat tuovat kaupunkiin kaikenlaista, ja joulun alla on myös konsertteja ja muuta vuodenaikaan liittyvää.

Kaikki Veronan tapahtumat

Veronan turistisivut kertovat kaupungin tapahtumista

Ilta- ja yöelämä

Veronassa on parempi yöelämä kuin monessa muussa italialaisessa kaupungissa, ja sen keskustassa on hyvä vaihtaa vapaalle iltaisin. Viinibaarit ja ravintolat ovat parhaita illanviettopaikkoja, mutta baareja, diskoja ja klubejakin on. Veronan turvallisilla kaduilla on mukava kävellä illan pimettyä, ja iltaa voi hyvin viettää sellaisilla turistien mieleen olevilla aukiolla kuin Piazza Bra.

Vähemmän turistivoittoinen ratkaisu on viettää iltaa Veronan keskustan sivukaduilla vilkkaimpien turistipaikkojen ulkopuolella, missä on edullisia viinibaareja ja paikallisten suosiossa olevia ravintoloita. Piazza delle Erben tienoo on vilkas iltaisin, sen kahvilat ovat suosittuja drinkkipaikkoja ja lähikadut kuten Corso Porta Borsari, Corso Sant’Anastasia ja Via Cappello ovat kaikki hyviä katuja viinibaarille, oluttuvalle tai ravintolalle.

Piazza delle Erbellä klassikkopaikka iltadrinkille on Caffè Filippini (Piazza delle Erbe 26), joka on avoinna aamukahteen. Lähistöllä sijaitseva Il Campidoglio (Piazzetta Tirabosco 4) [kartalla] on syrjäisempi drinkkipaikka, ja edullista viiniä nauttimaan mielivät voivat suunnata Osteria Sottorivaan (Via Sottoriva 9/A) [kartalla], jossa voi viinin kanssa syödä paikallisia pikkupurtavia, kuten makkaroita ja lihapullia. Toinen hyvä paikka käydä nauttimassa viiniä ja paikallisia purtavia on Osteria del Bugiardo (Corso Porta Borsari 17/A), kadulla jolla on paljon tasokkaita viinitupia ja ravintoloita.

Verona.net-sivulla listataan baareja ja muita anniskelupaikkoja ja myös klubeja, diskoja ja myös pelihalleja ja muita ilottelupaikkoja.

Seksuaaliset vähemmistöt: homot ja lesbot

Verona ei ole mikään suuri matkakohde homoille ja lesboille, mutta se on varsin vapaamielinen kaupunki ja siellä voi hyvin viettää aikaa. Veronan yksi suuria vetonauloja tässä mielessä on Liquid Club [kartalla], joka sijaitsee Porta Vescovo -rautatieaseman vieressä. Siellä on baari, sauna ja kaikenlaista muuta, ja paikka on hiljattain uudistettu.

Veronan toinen kiintopiste on kaupungin ainoa homobaari, Lucla Café (Via Bentegodi 4/A) [kartalla], joka sijaitsee kävelymatkan päässä Piazza Bralta.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Alex Watkins /Flickr, El passs /Wikimedia
2016/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti