Booking.com
paraati
Muiden tapahtumien ohella Firenzessä järjestetään aika-ajoin myös paraateja.

Tapahtumat, kulttuuri- ja yöelämä

Tällä sivulla kerrotaan, minkälaisia tapahtumia Firenzessä on odotettavissa, missä suosituimmat tapahtumien pitopaikat ovat ja miten lippuja voi hankkia. Lisäksi luodaan katsaus kaupungin ilta- ja yöelämään.

Musiikkielämä

Firenzessä on hyvin kuultavissa klassista musiikkia ja jazzia, ja paras aika kuulla musiikkia on muulloin kuin heinä- ja elokuussa, jolloin etenkin jazzpaikat ovat kiinni.

Blues, jazz ja rock

Jazzia kuulemaan haluavien kannattaa huomata, että monet jazzklubit ovat keskustan ulkopuolella. Varteen otettavia paikkoja kuulla jazzia ja bluesia keskustassa ovat Jazz Club [kartalla] ja Be Bop [kartalla]. Jazz Clubille on 5 euron jäsenmaksu, joka vain kerrankin siellä käyvien kannattaa maksaa. Jäsenet voivat siellä nauttia 4 euron tuopeista musiikkia kuunnellessaan.

Poppia, rokkia ja muunkinlaista musiikkia voi kuulla lokakuusta huhtikuulle Tenaxissa [kartalla], jonne pääsee Santa Maria Novella -päärautatieasemalta busseilla Linea CF, 29 ja 30. Firenze Notte -sivusto kertoo kaupungin musiikkitarjonnasta ja klubien ohjelmasta lisää.

Baletti, klassinen musiikki ja ooppera

Klassista musiikkia voi Firenzessä kuulla hyvin kesälläkin, etenkin heinäkuussa, jolloin Festival Firenze Classica -tapahtuma tuo Orchestra da Camera Toscana -orkesterin musiikkia muun muassa Palazzo Strozziin. Orchestra da Camera Toscana soittaa myös huhtikuusta lokakuulle Chiesa di Orsanmichele -kirkossa ja Museo del Bargello -museon sisäpihalla säännöllisesti. Classic Tic -sivusto listaa kaikki Firenzen klassisen musiikin konsertit.

Balettia, oopperaa ja klassista musiikkia voi kuulla upeissa puitteissa Teatro del Maggio Musicale Fiorentino -teatterissa (Via Magenta 4) [kartalla]. Täällä pidetään myös Maggio Musicale Fiorentina -konserttifestivaalit huhtikuusta kesäkuulle.

Toinen hyvä paikka seurata draamaa, oopperaa, konsertteja ja tanssiesityksiä on Teatro Verdi [kartalla]. Myös Teatro della Pergola -kaupunginteatteri [kartalla] on oiva paikka kuulla Amica della Musican järjestämiä konsertteja lokakuusta huhtikuulle. Oopperasta kiinnostuneiden on muuten hyvä tietää, että Firenzessä sävellettiin maailman ensimmäinen ooppera, Dafne. Sen sävelsi Jacopo Corsi, ja se esitettiin ensimmäistä kertaa Palazzo Corsissa, vuoden 1597 laskiaiskarnevaalien yhteydessä.

Liput

Lippuja klassisen musiikin konsertteihin ja muihin esityksiin saa hyvin Box Officesta (Via Luigi Alamanni 39) ja Ticket One -pisteestä.

Elokuva

Italia on suuria elokuvamaita, mutta Firenze ei kuulu kaupunkeihin, joissa olisi tehty elokuvia tai joista tulee suuria ohjaajia tai tähtiä. Niinpä Firenzessä ei ole elokuva samalla lailla esillä kuin joissain muissa kaupungeissa, ja italialaiseen tyyliin elokuvat on miltei poikkeuksetta dubattu italiaksi. Ainoa mahdollinen poikkeus on keskustan ainoa elokuvateatteri, Odeon (Via Anselmi 7) [kartalla]. Alkukielisinä esitettävät elokuvat tuntee tunnuksesta "versione originale".

Kesäisin kaupunkiin ilmaantuu ulkoilmaelokuvateattereita, joista keskeisin on Odeonin yhteydessä, Piazza Strozzi -sisäpihalla, missä elokuvia esitetään alkukielisinä. Toinen vaihtoehto Oltrarnossa on Chiardiluna [kartalla], mutta valtaosa elokuvista on italialaisia tai dubattu italiaksi.

Urheilu

Jalkapallo on tietenkin Italian suosituin urheilulaji, ja ACF Fiorentina on firenzeläisten suosikkijoukkue. Joukkueen menestys on vaihtelevaa, mutta se pelaa joka vuosi Italian Serie A:ssa ja joskus kuten 2014-15 Euroopan liigoissa. Joukkue pelaa Stadio Artemio Franchi -stadionilla [kartalla], joka sijaitsee sijaitsee Campo Marte -rautatieaseman lähistöllä. Ajoittain stadionilla on myös Italian maajoukkueen pelejä.

Muut tapahtumat

Lisätietoja tapahtumista Firenzessä voi katsoa Visitflo- ja Visit Florence -sivuilta. Myös Eventful-sivusto listaa tapahtumia Firenzessä.

Ilta- ja yöelämä

Firenze on kaukana yöelämän keskuksesta, ja etenkin sen keskiaikainen ydinkeskusta sopii paremmin tunnelmalliselle drinkille ja aterialle kuin raisulle bailuputkelle. Tanssia kaupungissa voi diskoissa ja joissain muissa paikoissa, mutta kesäisin ne paikat laitetaan kiinni. Kahvilat ja baarit poikkeavat hivenen kotimaan illanviettopaikoista, mutta ne ovat hyviä myöhäiselle drinkille tai noin klo 18-21.00 pidettäville aperitivo-noutopöydille, joita on erityisen hyvin Oltrarnossa, Arnojoen toisella puolella.

Firenze yöaikaan (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Firenze ei ole mikään yöelämän keskus, ja se sopii paremmin tunnelmointiin kuin raisulle bailuputkelle.

Oltarno

Oltrarno ja etenkin Piazza Santo Spirito on hyvää maastoa löytää illanvietto- ja aperitivo-paikka. Myös Piazza del Carminen laidalla [kartalla] sijaitseva La Dolce Vita kunnostautuu muutaman kerran viikossa erinomaisella, latinorytmien tahdissa tarjottavalla noutopöydällään. Myös muualla, etenkin Piazza Santo Spirito -aukion [kartalla] laitamilla ja lähistöllä Oltrarnossa aperitivo-paikat soittavat illansuussa hyvää musiikkia, ja aperitivon eli happy hourin aikana paikalla on yleensä tiskijukkakin.

Muinakin aikoina aina myöhäiseen yöhön monet kahvilat ja ravintolat ovat täällä nuorekkaita, eläväisiä illanviettopaikkoja. Oltrarnossa drinkkien hinnat ovat halvempia kuin keskiaikaisessa ydinkeskustassa, sillä nuoret ja etenkin opiskelijat muodostavat suuren osan Oltrarnon baarien ja kahviloiden asiakaskunnasta. Oltrarno on kaiken kaikkiaan hyvin trendikäs illanviettopaikka, jossa on mukava tutustua paikalliseen nuorisomuotiin ja maistella erinomaisia ruokia ja drinkkejä.

Muualla Firenzessä

Keskiaikaisen ydinkeskustan puolella hyvä illanviettopaikka on Piazza della Repubblica -aukio [kartalla], jonka laidalla etenkin Cafè Gilli ja Cafè Paszowski ovat auki myöhään ja tarjoavat kaikenlaista ruokien ja kahvien lisäksi. Nämä eivät ole mitään halpoja paikkoja, ja mikäli haluaa pitää drinkkituokion kohtuuhintaisena, kannattaa jäädä baaritiskille seisomaan – Firenzessä juomat ovat aina halvempia, jos tarjoilija ei tuo niitä pöytään vaan ne juodaan baaritiskillä. Myös Piazza della Signoria- ja Piazza del Duomo -aukiot ovat kohtuullisia iltadrinkille, sillä kansainvälistä ilmapiiriä riittää ja muutenkin näillä aukioilla on sitä varsinaista kaupunkilomatunnelmaa, josta on hyvä nauttia aukion terassilla.

Baarit ja pubit

Varsinaisia baareja, joissa iltaisin juodaan, katsotaan urheilua ja kuunnellaan musiikkia, Firenzessä on muiden italialaisten kaupunkien tavoin vähän. Siellä on kuitenkin etenkin irkkupubeja, kuten Dublin Pub (Via Faenza 27) aivan pääkauppahallin vieressä. Siellä on myös rokkibaareja kuten aivan Santa Croce -kirkon lähellä sijaitseva Rumble Rock Bar (Via Borgo Santa Croce 31), jossa on happy hour klo 18-22, jolloin tuopin saa neljällä eurolla. Yellow Bar (Via Proconsolo 39) ei ole varsinainen baari, mutta se on nuorekas paikka, jossa on hyvä syödä halpaa pitsaa ja muita ruokia ja juoda normaalia edullisempaa olutta nuorekkaassa ilmapiirissä.

Lisätietoa

Party Earth -sivusto esittelee enemmän kaupungin baareja ja yökerhoja.

Homoille ja lesboille

Firenzen suurin ja suosituin gaybar on Crisco, ja huomattavasti rauhallisempi, lesboillekin soveltuva hengailupaikka on Piccolo Cafe Santa Crocen -kirkon vieressä. Sekä homot että lesbot ovat tervetulleita Y.A.G.-bariin parin korttelin päässä Santa Crocen kirkosta. Perinteisin alan paikka Firenzessä on Tabasco (Piazza Santa Cecilia 3R), jolla on myös sauna (Via Guelfa 93r). Kaiken olennaisen Firenzen gay-puolesta käy läpi Patroc-sivusto.

Teksti: Peter Forsberg
Päivitetty: 2014/12

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti