Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Firenze
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Paraati Firenzessä
Muiden tapahtumien ohella Firenzessä järjestetään aika-ajoin myös paraateja.

Kulttuuri, tapahtumat ja yöelämä

Firenze on tietenkin huippuluokan kulttuurikaupunki, jossa voi mennä korkeatasoiseen oopperaan, balettiin tai klassisen musiikin konserttiin. Firenze on myös nuorekas opiskelijakaupunki, jossa on paljon kaikenlaista musiikkia tarjolla, ja sitä kuten yöelämääkin löytyy paljon sekä ytimestä että joen toisella puolella olevasta Oltrarnosta. Firenzen jalkapallojoukkue pelaa Italian pääsarjassa, eikä otteluihin ole vaikea saada lippuja. Firenzessa on jonkin verran merkittäviä tapahtumia, mutta vain harva matkustaa kaupunkiin Suomesta tapahtumien takia.

Ooppera, baletti ja klassinen musiikki

Oopperasta kiinnostuneet voivat tietää, että Firenzessä sävellettiin maailman ensimmäinen ooppera eli Dafne. Sen sävelsi Jacopo Corsi, ja se esitettiin ensimmäistä kertaa Palazzo Corsissa, vuoden 1597 laskiaiskarnevaalien yhteydessä.

Oopperaa, balettia ja klassista musiikkia voi kuulla upeissa puitteissa oopperatalossa (Opera di Firenze) nimeltään Teatro del Maggio Musicale Fiorentino [kartalla]. Se on mahdollisen kävelymatkan päässä rautatieasemalta, mutta sinne voi mennä kulkemalla pysäkille nimeltä “Porta el Prato” raitiovaunulla, johon voi nousta vaikka rautatieaseman edustalla. Huhtikuusta kesäkuulle oopperatalossa pidetään Festival di Maggio Musicale Fiorentina. Sen aikana esitetään yleensä neljä eri oopperaa, mutta on ollut aikoja, kuten vuosi 2009, jolloin kustannussyistä oopperoita on esitetty vain kaksi.

Klassisen musiikin konsertteja voi kuulla monessa eri paikassa, ja yksi sellainen on Teatro Verdi [kartalla], jossa on paitsi niitä myös muuta ohjelmaa. Se sijaitsee ytimen vieressä olevassa Santa Crocen kaupunginosassa, ja siellä on myös musikaaleja, kevyttä musiikkia ja näytelmiä.

Myös kaupunginteatteri eli Teatro della Pergola [kartalla] on oiva paikka kuulla Amica della Musican järjestämiä konsertteja lokakuusta huhtikuulle. Sen konsertteja on myös Teatro Niccolinissa [kartalla], joka on aivan tuomiokirkon vieressä ja näin turistien suuressa suosiossa.

Klassista musiikkia voi Firenzessä mennä kuuntelemaan kesälläkin. Vilkas ja kuuma heinäkuu on ajankohta, jolloin pidetään Festival Firenze Classica. Se tuo Orchestra Toscana Classica –orkesterin musiikkia muun muassa Palazzo Strozziin [kartalla], joka on lähellä päärautatieasemaa ja ytimen pääpaikkoja.

Orchestra da Camera Toscana soittaa myös huhtikuusta lokakuulle Chiesa di Orsanmichele -kirkossa ja Museo del Bargello -museon sisäpihalla säännöllisesti.

Monilta sivuilta voi hankkia lippuja ilman välikäsiä, ja niitä voi hiljaisimpina aikoina myös käydä kysymässä paikan päällä. On olemassa paljon erilaisia toimijoita ja verkkosivuja, jotka myyvät lippuja, mutta usein ne on hintavampia kuin suoraan konserttisalien yhteydessä myytävät liput. Rajallisella matkakassalla liikkeellä olevien kannattaakin aina tarkastaa minkälaisia hintoja tulee vastaan eri paikoista ja pitää mielessä, että useimpiin konsertteihin voi päästä alkaen 15–20 eurolla.

Lisää asiaa korkeakulttuurista:

Music in Florence myy lippuja ja antaa tietoa kulttuuritapahtumista.

Classictic myy lippuja mitä erilaisimpiin konsertteihin.

Blues, jazz ja rock

Jatsia kuulemaan haluavien kannattaa huomata, että monet jazzklubit ovat keskustan ulkopuolella. Firenzessä juomien hinnat eivät ole baareissa läheskään samalla tasolla kuin kaupassa juomia katsellessa voisi luulla, ja kaikkihan tietävät, että jazzklubit ovat kaikkialla juomien suhteen kalleimmasta päästä.

Varteen otettava klubi kuulla jatsia ja bluesia keskustassa on Jazz Club Firenze [kartalla]. Keskustassa oli toinenkin klubi, mutta se jouduttiin sulkemaan.

Ainakin tiskijukkia ja joskus elävää musiikkiakin voi kuulla Tenaxissa [kartalla], joka tosin nykyään mainostaa itseään diskona. Se on kuitenkin hankalassa paikassa, Peretolassa lähellä lentoasemaa.

Firenze Notte kertoo kaupungin musiikkitarjonnasta ja klubien ohjelmasta lisää.

Lisää aiheesta:

Vähän keskustan ulkopuolella oleva Box Office Toscana [kartalla] on kätevä paikka saada paitsi verkossa myös paikan päällä tietoa kaikenlaista ilta-aikaan esitettävästä ohjelmistosta, mukaan lukien elokuvat. Jos haluaa käydä siellä, on se melko lähellä Sant’Ambrogion kauppahallia.

Elokuvat

Italia on maailman suuria elokuvamaita, mutta Firenze ei kuulu kaupunkeihin, joissa olisi tehty elokuvia tai joista olisi tullut suuria ohjaajia tai tähtiä. Niinpä Firenzessä ei ole elokuva samalla lailla esillä kuin joissain muissa kaupungeissa, ja italialaiseen tyyliin elokuvat on miltei poikkeuksetta dubattu italiaksi. Alkukielisinä esitettävät elokuvat tuntee tunnuksesta "versione originale".

Monet elokuvateatterit ovat Firenzessä sulkeutuneet, mikä on maailmanlaajuinen ilmiö, eikä keskustassa alun alkaenkaan ole ollut paljon elokuvateattereita. Elokuvanystäville mielenkiintoinen paikka mennä viettämään iltaa ja mahdollisesti nähdä elokuvakin on Spazio Alfieri Cinema Teatro Bistrò [kartalla], ja siellä voi vain juoda jotakin tai kuunnella konsertin.

Kesäisin kaupunkiin ilmaantuu ulkoilmaelokuvateattereita, ja Oltrarnossa on Chiardiluna [kartalla], mutta valtaosa elokuvista on italialaisia tai dubattu italiaksi.

Urheilu: Jalkapallo

ACF Fiorentina on firenzeläisten suosikkijoukkue. Joukkueen menestys on vaihtelevaa, mutta se pelaa joka vuosi Italian Serie A:ssa ja joskus Euroopan liigoissa.

Joukkue pelaa stadionilla nimeltään Stadio Artemio Franchi [kartalla], joka sijaitsee sijaitsee Campo Marte -rautatieaseman lähistöllä. Ajoittain stadionilla on myös ollut Italian maajoukkueen pelejä, mutta ne ovat äärimmäisen harvinaisia. Yhtä harvinaisia ovat suuren luokan konsertit, joita ovat vuosikymmenten mittaan pitäneet David Bowie, Madonna ja Bruce Springsteen. Madonnan konserttitaltiointi vuodelta 1987, “Ciao, Italia”, kuitenkin kuvattiin tällä stadionilla.

Firenzen tapahtumia

Firenzessä on vuotuisia klassisen musiikin ja oopperan festivaaleja, jotka eivät millään tavalla näy katukuvassa. Niitäkin yleisempiä ovat korkeatasoiset taidenäyttelyt, joita on kaikkein tunnetuimmissa museoissa, ja niiden yhteydessä voi olla luentoja ja muita tilaisuuksia.

Muuallakin Italiassa yleiset ruokaan liittyvät festivaalit (sagras) näkyvät myös Firenzessä, ja eri vuodenajoilla on eri teemoja ja ruokia. Keväällä tryffelit ja muut sienet ovat tapahtumien keskipisteessä, ja syksyllä niiden lisäksi kastanjat, perunat ja viinit ovat tärkeässä asemassa. Sekä kesällä että talvella pasta on festivaalien tärkeimpiä ruokia, ja talvella grillilihat ja kesällä kalaruoat ovat yleisiä. Kaikkein parhaat ruokatapahtumat ovat Italiassa pienillä paikkakunnilla, joten Firenzessä ne eivät näy yhtä selkeästi, mutta monessa paikassa on vuodenaikaan liittyviä ruokia tarjolla. Asiasta enemmän kiinnostuneet voivat kierrellä Toscanan ruokatapahtumia.

Visit Florence näyttää jokaisen kuukauden merkittävimmät tapahtumat, ja niitä kannattaa ennen matkaan lähtöä vilkaista.

Piazza della Signoria
Piazza della Signorian terassit ovat jo päivällä tunnelmallisia juomalle ja kesäiltaisin niillä voi istua vaikka koko illan.
Kuva: Peter Forsberg

Yöelämä

Firenze on kaukana yöelämän keskuksesta, ja etenkin sen keskiaikainen ydinkeskusta sopii paremmin tunnelmalliselle drinkille ja aterialle kuin raisulle bailuputkelle. Tanssia kaupungissa voi diskoissa ja joissain muissa paikoissa, mutta kesäisin ne laitetaan pitkiksi ajoiksi kiinni. Kahvilat ja baarit poikkeavat hivenen kotimaan illanviettopaikoista, mutta ne ovat hyviä myöhäiselle drinkille tai noin klo 18–21 pidettäville aperitivo-noutopöydille, joita on erityisen hyvin Oltrarnossa ja joiden yhteydessä on eläväistä ja joskus ohjelmaakin. Esimerkiksi Piazza Santo Spirito [kartalla] on erinomainen paikka aperitivolle, illanvietolle ja mahdollisesti myös konsertille tai muulle tapahtumalle.

Firenze yöaikaan (CC License: Attribution-ShareAlike 2.0 Generic)
Firenze ei ole mikään yöelämän keskus, ja se sopii paremmin tunnelmointiin kuin raisulle bailuputkelle.

Ytimen yöelämä

Keskiaikaisen ydinkeskustan puolella hyvä illanviettopaikka on Piazza della Repubblica [kartalla], jonka laidalla etenkin Cafè Gilli ja Cafè Paszowski ovat auki myöhään ja tarjoavat kaikenlaista ruokien ja kahvien lisäksi.

Ne eivät ole edullisia paikkoja, ja mikäli haluaa pitää illanvieton kohtuuhintaisena, kannattaa jäädä baaritiskille seisomaan. Firenzessä kuten muuallakin Italiassa juomat ovat aina halvempia, jos tarjoilija ei tuo niitä pöytään vaan ne juodaan baaritiskillä.

Myös Piazza della Signoria- ja Piazza del Duomo ovat aukioita, joilla voi siirtyä jo varhain juomalle. Etenkin Piazza della Signorian terassit ovat jo päivällä tunnelmallisia juomalle ja kesäiltaisin niillä voi istua vaikka koko illan.

Neljäs aukio, jonka tuntumassa on normaalia enemmän illanviettopaikkoja, on Piazza Santa Croce [kartalla]. Se on keskeisestä sijainnistaan huolimatta paikka, jossa on melkoisesti paikallisväriä, ja siellä on paljon vähemmän turisteja kuin tuomiokirkon ympäristössä olevilla aukioilla.

Jonkin verran baareja ja muita illanviettopaikkoja on keskuskauppahallin (Mercato Centrale) [kartalla] ympäristössä. Itse kauppahallin toinen kerrosKeskuskauppahallin toinen kerros on eläväinen paikka iltaisin, ja siellä voi syödä ja juoda monia paikkoja kohtuullisimmin hinnoin.

Kauppahallin ympäristö on paikka, jossa on paljon ulkomaalaisten pitämiä kebabpaikkoja ja muita ravintoloita, ja niissä juomien hinnat ovat kohtuullisia. Varsinaisia baareja ovat kauppahallin laidalla oleva Atlantic Pub (Piazzo del Mercato Centrale 44r), ja aivan sen vieressä oleva korkeatasoinen koktailbaari Sabor Cubano, joka on avoinna ti–la klo 20–01.

Kauppahallin vieressä on myös Dublin Pub, jonka nimestäkin arvaa, että se on irkkupubi, ja ne ovat harvoin edullisia.

Melko lähellä kauppahallia ja aivan San Lorenzon kirkon lähellä on oluenystäviä kiinnostava ketjubaari, BrewDog [kartalla]. Siellä on kaikenlaista ohjelmaa, kuten lauantaisin pidettävä brunssi.

Muualla ytimessä on baareja etenkin Santa Crocessa ja sen ja tuomiokirkon välimaastossa. Aivan Santa Crocen kauniin kirkon lähellä sijaitsee Rumble Rock Bar (Via Borgo Santa Croce 31).

Oltarno

Oltrarno ja etenkin Piazza Santo Spirito on hyvää maastoa löytää illanvietto- ja aperitivo-paikka. Aukio on pitkän kesäkauden aikana ja osin talvisinkin terassien täyttämä, ja se on kenties paras paikka valtaosalle turisteja viettää iltaa. Se on nuorekas alue, mutta se sopii varsin hyvin myös keski-ikäiseen ja sitä kypsempäänkin makuun. Se on paremminkin aperitivo- ja illallispaikka kuin yöelämän keskus, mutta siellä on mukava myös vain juoda jotain ja nauttia joen tämän puolen tunnelmasta, joka on rennompaa ja nuorekkaampaa kuin ytimen pääaukioilla.

Piazza del Carmine [kartalla] on aukio, jolla ja jonka lähellä on paljon baareja ja muita perinteisiä illanviettopaikkoja. Esimerkiksi sen laidalla sijaitseva La Dolce Vita kunnostautuu muutaman kerran viikossa erinomaisella, latinorytmien tahdissa tarjottavalla noutopöydällään. Aukion laitamilla on myös sellaisia perinteisiä pubeja kuin The Hidden Pub.

Jos haluaa viettää iltaa Firenzessä, Oltrarno on ehkä parempi majapaikalle kuin joen toinen puoli. Yksi hyvä katu, jolla on paljon baareja, on Via Santo Spirito, jolla sijaitsee esimerkiksi Gosh.

Lisää asiaa illanviettopaikoista:

Party Earth esittelee enemmän kaupungin baareja ja yökerhoja.

Seksuaaliset vähemmistöt: Homot ja lesbot

Firenzen suurin ja suosituin gaybar on Crisco, ja huomattavasti rauhallisempi, lesboillekin soveltuva hengailupaikka on Piccolo Cafe, joka sijaitsee Santa Crocen -kirkon vieressä.

Sekä homot että lesbot ovat tervetulleita Y.A.G. -bariin, joka on parin korttelin päässä Santa Crocen kirkosta. Lähellä Santa Crocen aukiota on myös Queer [kartalla], joka on perinteinen homobaari.

Perinteisin alan paikka Firenzessä on Tabasco (Piazza Santa Cecilia 3R)

Queer in the World on sivusto, joka esittelee Firenzeä homoille ja lesboille.

Teksti: Peter Forsberg
2020/03

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti