Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Torino
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Konsertti Jazz Club Torinossa (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Jazz Club Torino on paras paikka kuulla jatsia ja bluesia kaupungin keskustassa.

Tapahtumat, kulttuuri- ja yöelämä

Tällä sivulla kerrotaan, minkälaisia kulttuuria, konsertteja ja tapahtumia Torinossa on odotettavissa, missä suosituimmat tapahtumien pitopaikat ovat ja miten lippuja voi hankkia. Lisäksi luomme katsauksen kaupungin ilta- ja yöelämään.

Klassinen musiikki, baletti, teatteri ja ooppera

Pääaukion laidalla sijaitseva Teatro Regio Torino (Piazza Castello 215) on kaupungin pääasiallinen kulttuuripyhättö, ja siellä voi seurata oopperaa, balettia ja klassisen musiikin konsertteja. Kausi kestää lokakuun alusta heinäkuun alkuun, ja jos liput ovat loppuneet, esityksiä voi joskus seurata livenä televisioruudun välityksellä samassa rakennuksessa olevassa Teatro Piccolo Regiossa, missä Puccini johti La Bohémen ensiesityksen vuonna 1896.

Torino on arvostetun RAI-sinfoniaorkesterin kotikaupunki. Orkesterin konsertit pidetään keskustassa sijaitsevassa RAI-konserttisalissa [kartalla].

Torinon keskustassa on useita teattereita, jotka ovat erityisen hyviä italian kieltä taitaville mutta joissa voi olla ohjelmaa myös muille. Yksi tällainen on Teatro Stabile (Via Gioacchino Rossini 12), toinen Teatro Colosseo (Via Madama Cristina 71), jossa on musikaaleja, esityksiä lapsille ja muuta viihteellistä.

Elokuvat, elokuvamuseo ja elokuvafestivaalit

Torino on merkittävä elokuvakaupunki, jossa on paljon hyviä elokuvateattereita. Italiassa elokuvat yleensä dubataan, mutta Torinon elokuva-arkistoissa ja muissa elokuvafriikkien suosimissa teattereissa elokuvat näytetään usein alkukielisinä. Cinema Massimo (Via Giuseppe Verdi 18) on elokuvamuseon alaisuudessa toimiva teatteri, jossa elokuvat on tekstitetty ja jonka kolmesta valkokankaasta yksi näyttää vain klassikkoja.

Cinema Lux (Galleria S. Federico) lähellä rautatieasemaa on yksi vaihtoehto, ja tyypillinen multiplex-teatteri kaupungissa on Reposi (Via XX Settembre 15), joka sekin sijaitsee lähellä Porta Nuovaa.

Torino Film Festival (TFF) (CC License: Attribution 2.0 Generic)
Torinon elokuvafestivaalit (TFF) näkyvät myös katukuvassa, ja ne pidetään perinteisesti vuoden pimeimpään aikaan marraskuun lopulla.

Torinon elokuvamuseo sijaitsee lähellä Cinema Massimoa, kaikkialle kaupunkiin näkyvässä Mole Antonelliana -tornissa (Via Montebello 20). Sinne on sen tornin panoraamanäkymien takia melkoisia jonoja viikonloppuisin ympäri vuoden, etenkin kirkkaalla ilmalla, jolloin tornin huipulta on näkymät Alpeille asti, ja tänne on hyvä tulla muina aikoina.

Torinon merkittävimpiä tapahtumia on elokuvafestivaali, joka perinteisesti pidetään vuoden pimeimpään aikaan marraskuun lopulla. Museo järjestää myös muita festivaaleja, kuten Cinemambienten, joka on ympäristöön liittyvä elokuvafestivaali ja joka pidetään touko-kesäkuun vaihteessa. Kolmas museon järjestämä festivaali on Da Sodoma a Hollywood, joka järjestetään huhti-toukokuun vaihteessa.

Jazz, rock, pop ja tanssimusiikki

Jazz Club Torino (Piazzale Valdo Fusi) [kartalla] on paras paikka kuulla jatsia ja bluesia kaupungin keskustassa. Huhtikuussa pidettävät jazzfestivaalit ovat tietenkin aika, jolloin Torinossa voi kuulla normaalia enemmän jatsia.

Rokkia, poppia ja tanssimusiikkia on luvassa erityisen hyvin Lingotto-kaupunginosassa Hiroshima Mon Amour -klubilla (Via Bossoli 63) [kartalla].

Urheilu

Torinon kahdesta jalkapallojoukkueesta Juventus on maailman suosituimpia ja seuratuimpia joukkueita ja Torino on puolestaan torinolaisten keskuudessa kaupungin suosituin joukkue. Kummankin otteluissa on aivan ainutlaatuista tunnelmaa, oli kyseessä sitten Italian liiga tai Euroopan liiga, mutta ikävä kyllä käytännössä lippuja on erittäin vaikea hankkia ja otteluita on helpompi seurata paikan päällä baarissa. Molemmat joukueet pelaavat Lingotossa sijaitsevalla Stadio Olimpico di Torino -stadionilla [kartalla].

Hyvä baari katsella keskustassa jalkapallo-otteluita suurilta ruuduilta on Jumping Jester (Via Mazzini 2) [kartalla], joskin sillä on tapana olla sunnuntaisin kiinni.

Tapahtumia

Torinossa on paljon hyviä tapahtumia jalkapallo-otteluista elokuvafestivaaleihin, jotka vetävät ihmisiä paikalle kaikkialta maailmasta. Kaupunki on myös suuri messukaupunki, ja jotkin näistä kuten muistakin tapahtumista ovat sellaisia, että ne vievät valtaosan kaupungin vuodepaikoista. Suosituimmat ovat kirjamessut, ja myös autoiluun liittyvät messut ovat suosittuja. Eventseye-sivusto listaa kaupungissa pidettäviä messuja.

Torinon muista tapahtumista erityisen kiinnostavia ovat CioccolaTo-suklaafestivaalit maaliskuussa ja Slow Food -kokkaukseen erikoistunut Salone Internazionale del Gusto, joka pidetään joka toinen vuosi lokakuussa, seuraavan kerran vuosina 2014 ja 2016.

Suositut ovat myös huhtikuun jazzfestivaalit. Allevents-sivusto listaa kaupungin tapahtumia.

Ilta- ja yöelämä

Torinon yöelämä on italialaiseen tyyliin laimeaa eikä edes yhtä hyvää kuin Milanossa, mutta siellä on paljon tekemistä iltaisin ja siellä on alueita, joilla illanvietto onnistuu kohtalaisen hyvin miltei koska tahansa.

Suosituin illanviettopaikka on Murazzi-joenranta (Murazzi del Po tai Lungo Po Murazzi) [kartalla], joka on Pon rannalla Umberto I ja Vittorio Emanuele I -siltojen välissä. Täällä meininki pyörähtää käyntiin iltayhdeksän jälkeen. Klubeja, joille on erilaisia sisäänpääsymaksuja, on useita, ja juhlinta jatkuu aina aamuun asti. Eniten ihmisiä on paikalla viikonloppuisin, jolloin paikalla on yleensä myös taskuvarkaita ja huomattava määrä poliiseja.

Joenrannan vieressä oleva Piazza Vittorio Veneto -aukio on kaupungin mieleenpainuvimpia, ja sen laitamilla olevaissa baareissa, viinituvissa ja ravintoloissa on mukava viettää iltaa, joskaan mitään diskoja täällä ei juuri ole. Yksi varteenotettava drinkkipaikka täällä on La Drogheria (Piazza Vittorio Veneto 18)

Quadrilatero Romano -alue lähellä Piazza della Repubblica -aukiota on hyvä alue shoppailulle ja myös illanvietolle. Sen parhaat illanviettopaikat löytyvät Piazza Emanuele Filiberto -aukion [kartalla] ja Via Santa Chiara -kadun [kartalla] tuntumasta. Parhaita illanviettopaikkoja täällä on Tre Galli -viinikellari ja ravintola (Via Sant’Agostino 25). Sen lähellä sijaitseva Las Rosas (Via Bellezia 15) on myöhään auki oleva tapas- ja viiniravintola. Kolmas hyvä vierailupaikka täällä on legendaarinen kahvila Al Bicerin (Piazza della Consolata 5), jossa kuuluu käydä maistamassa bicerin-juomaa, alueen omaa kuumaa drinkkiä eli konjakilla terästettyä kahvia.

Piazza delle Repubblican laitamilla on myös jonkin verran baareja ja myöhään auki olevia kahviloita, joissa on edullisempia hintoja kuin Quadrilatero Romanon tunnelmallisilla kaduilla.

Like a Local -sivusto antaa lisätietoa kaupungin baareista.

Teksti: Peter Forsberg
2014/01

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti