Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Montenegron suosituin lomapaikka on Budva. Budvan puitteet kuten lukuisat rannat, venetsialaistyylinen vanhakaupunki ja täydet lomailijoille suunnatut palvelut ovat suotuisia hyvälle rantalomalle.
koristekuva Kroatian ja Albanian välissä sijaitseva Montenegro on yksi Euroopan pienimpiä ja uusimpia matkustusmaita. Rantalomilla siellä on käyty jo pitkään, ja jo Jugoslavian vuosikymmeninä etenkin Budvassa otettiin aurinkoa, mutta enemmän matkailijoita siellä alkoi käydä vasta 2010-luvulla.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Ilmoitus
Hedelmä- ja vihanneskoju torilla vanhassakaupungissa
Elintarvikeostoksia kannattaa Zadarissa tehdä, ja siellä on hyvä ostella kaikenlaista maukasta ja ympäristöystävällisesti tuotettua. Myös ravintoloiden kokit suuntaavat aamuisin itse paikalliselle torille, jota pidetään yhtenä maan parhaista.

Ostokset, ruokailu ja yöelämä Zadarissa

Ostokset

Zadarissa ostokset on hyvä tehdä vanhassakaupungissa (Stari grad), jossa on muutama normaalia parempi ostoskatu. Ostoskatuja on aivan Forum-aukion eli kaikkein merkittävimpien nähtävyyksien vieressä, ja esimerkiksi Široka on monipuolinen ostoskatu.

Nykyaikaisia ostospaikkoja etsiville Zadarin keskustassa yksi hyvä ostoskeskus: City Galleria [kartalla] löytyy vanhankaupungin ja linja-autoaseman väliseltä matkalta. Sen ulkopuolella on terasseja, ja keskuksessa on suuri Konzum-valintamyymälä.

Elintarvikeostoksia kannattaa Zadarissa tehdä, ja siellä on hyvä ostella kaikenlaista maukasta ja ympäristöystävällisesti tuotettua. Hyviin hankintoihin kuuluvat juustot (etenkin Pag-saarelta tulevat vuohenjuustot), leivät, vihannekset, hedelmät joista esimerkiksi kiwi on paikallista alkuperää, pähkinät, kuivatut hedelmät, oliiviöljy ja alkoholijuomat, joista paikalliset viinit ovat hyviä hankintoja. Kannattaa aina varmistaa, että tuotteet ovat kroatialaista alkuperää, sillä siellä viljellään ekologisesti eikä mitään lannoitteita tai ympäristömyrkkyjä ole käytössä.

Elintarvikkeet eivät ole mitään hullunhalpoja, oliiviöljy maksaa usein 10 euroa litralta, mutta tuotteet ovat oliiviöljyn johdolla puhtaita ja äärimmäisen tasokkaita. Kroatialaista oliiviöljyä pidetään maailman parhaana, ja ravintoloissa on hyvä olla tietoinen siitä, että juuri mitään mausteita ei oliiviöljyn ja puhtaiden ja tuoreiden ainesten lisäksi käytetä. Kokit suuntaavat aamuisin itse paikalliselle torille [kartalla], jota pidetään yhtenä maan parhaista. Se on parhaiten toiminnassa päivittäin klo 6–15, mutta paikalla on tätä myöhempään aina muutama myyjä. Torilta voi ostaa kaiken mahdollisen, ja jos sieltä ostaa muovipullossa litran oliiviöljyä, tietää että rahat menevät suoraan tuottajalle. Sen mitä torilta ei saa kannattaa hakea viereisestä suuresta Konzum-ketjun valintamyymälästä. Se on avoinna varsin tyypillisin kroatialaisin aukioloajoin, ma–la klo 7–20 ja su klo 7–12.

Zadarin turistisivut esittelevät ostospaikkoja

Ruoat ja parhaat ravintolaseudut

Zadarissa on erinomaiset ruoat, ja siellä on hyvä syödä paikallisia ja italialaistyylisiä ruokia. Ruokailu ravintolassa on kohtuuhintaista, ruokajuomat ovat nekin varsin kohtuullisissa hinnoissa ja merenelävät ovat täällä suosituin ja paras aterioiden pääaines. Kahvittelu on yksi olennaisimpia ajanvietteitä kaupungissa, ja turistit syövät siellä mielellään maineeltaan erittäin hyvää jäätelöä.

Zadarin vanhakaupunki (Stari grad) on paras ja oikeastaan ainoa paikka, jossa kaupungissa kannattaa syödä. Muualla on ravintoloita ja erilaisia ruokapaikkoja, mutta erikseen ei muualle kannata lähteä syömään. Jos nälkä yllättää linja-autoasemalla, on siellä erilaisia vaihtoehtoja, ja muuallakin kaupungissa on ravintoloita, eikä nälkä voi oikeastaan missäänpäin kaupunkia tyystin yllättää.

Zadarissa ei tarvitse olla tietoinen mistään tietystä ravintoloista, mutta siellä on hinta-laatusuhteeltaan normaalia parempia ravintoloita ja siellä on muutama tienoo, joilla on normaalia enemmän ravintoloita. Muulloin kuin heinä- ja elokuun aikana Zadarissa ei ole valtavaa määrää turisteja, joten valtaosa ravintoloista saa elantonsa paikallisilta, ja nämä ovat varsin tarkkoja ruokien suhteen. Lounastarjoukset ovat arkipäivisin noin klo 11–15 hinta-laatusuhteeltaan kaikkein parhaita aterioita, ja niitä on hyvä katsella. Yleensä lounas maksaa alle 10 euroa ruokajuomineen kaikkineen, muu pääateria voi maksaa 15–20 euroa tai enemmänkin vähän paremmassa ravintolassa. Yleisesti ottaen kaupungista kuitenkin saa aterioita kaikkialta myös edullisesti, niin että pitsan, pasta-annoksen tai paikallista grillilihaa saa mahansa täyteen 25–35 kunalla, joka on alle 5 euroa. Olut on Kroatiassa erinomaista, ja puoli litraa maksaa 12–25 kunaa, keskihinnan liikkuessa 15 kunan tienoilla. Viinilasilliset ovat samoissa hinnoissa, ja pöytiintarjoilu on kaikkialla lähes ainoa toimintatapa. Niin kahviloissa kuin halvoissa ravintoloissakin ruoat ja juomat tuodaan pöytään, eikä asiakkaan ole järkevää itse viedä mitään pois, hakea mitään tai mennä lompakon kanssa tiskille mitään tilaamaan. Kaikki hoituu pöydästä, homma toimii monella eri kielellä ja palvelu on lähes poikkeuksetta taitavaa, ystävällistä ja avuliasta.

Siroka, vanhakaupunki
Forumin ohi kulkeva Široka on vanhankaupungin pääkatu, ja sen loppupäässä on muutama normaalia tasokkaampi ravintola.

Parhaita ruokia Zadarissa ovat grillatut kalat ja muut merenelävät, risotot, joista parhaat tulevat merenelävillä, italialaiset pasta-annokset, jotka ovat yhtä tasokkaita kuin Adrianmeren toisella puolella, ja pitsat, jotka Zadarissa ovat erinomaisia, etenkin jos ne höystetään merenelävillä. Lisäksi Zadarista saa pihvejä ja muita liharuokia, ja talvisin siellä on tarjolla enemmän keittoja ja muhennoksia, joita kesäkauden aikana on tarjolla vain vähän. Parhaan kuvan kaupungissa tarjottavista ruoista saa menemällä vanhankaupungin Varoš-osaan, jossa on eniten ravintoloita.

Forum-aukion tienoilla on kaikenlaisia ja myös edullisia vaihtoehtoja, kuten sen vieressä olevan Zeleni trg -aukion harvinaisen ruman kerrostalon alakerrassa [kartalla]. Forumin ohi kulkeva Široka on vanhankaupungin pääkatu, ja sen loppupäässä on muutama normaalia tasokkaampi ravintola. Esimerkiksi Teatro Konoba on tasokas vaihtoehto paikallisille ja italialaistyylisille ruoille, joita on saatavissa myös lounasaikaan. Paras paikka nauttia jäätelöä, joka täällä on italialaistyylistä ja jota myydään gelaterioissa, on kadun varrella, tuomiokirkkoa vastapäätä, ja tuomiokirkon edustalla on useita hyviä terasseja.

Jonkin matkan päässä Forumista sijaitsee Varoš-osa, jonka Varoška [kartalla] on yksi kaupungin pääravintolakatuja. Myös sen sivukatu Stomorica on normaalia parempi katu ravintoloidensa suhteen. Tämä on kesäisin turistien suosimaa aluetta, mutta täällä pyörii melkoisesti myös paikallisia, homma toimii hyvin rehellisesti ja avoimesti ja täällä voi syödä edullisesti tai sitten hyvin tyylikkäästi. Lähellä tätä aluetta on Bruschetta-ravintola, joka on Stomorican alussa, ja sen terassi on suosittu paikka hyvälle illalliselle.

Zadarin turistisivut esittelevät kaupungin ravintoloita

Yöelämä

Zadarissa on monenmoista yöelämää, ja siellä on tarjolla lähinnä rentoa, harmitonta illanviettoa, jota voi harrastaa normaaleissa baareissa, vähän hienommissa bistroissa tai ravintolassa aterian kanssa. Stomorica -katu on hyvä paikka löytää baari, mutta olutta ja muitakin alkoholijuomia tarjotaan lähes missä tahansa. Terassit ovat kesäajalla kaikkein suosituimpia paikkoja ottaa ilo irti, ja niitä on kaikkialla.

Kahvila Forum-aukiolla
Pöytiintarjoilu hallitsee Zadarin kahvila- ja myös baarielämää, eikä siellä ole tapana mennä tiskille itse tilailemaan mitään eikä kanniskella mitään pöytään tai pöydästä pois.

Pöytiintarjoilu hallitsee Zadarin kahvila- ja myös baarielämää, eikä siellä ole tapana mennä tiskille itse tilailemaan mitään eikä kanniskella mitään pöytään tai pöydästä pois, vaan tätä varten on taitavat ammattitarjoilijat, jotka ovat ystävällisiä ja kielitaitoisia. Baareja ja erilaisia anniskelupaikkoja on kaikkialla, mutta varsinaisia baareja ei tule valtavaa määrää vastaan. Hyvää baarialuetta perinteiselle illanvietolle on Varoška, sitä jatkava Stomorica [kartalla] ja muut lähikadut. Esimerkiksi Cult osoitteessa Stomorica 6 on normaali baari, josta oluen saa alle 2 eurolla. Kuten monissa muissakin paikoissa saa siellä polttaa, sillä Kroatia ei jatkanut sisätilojen tupakointikieltoa.

Sataman vieressä olevat suuret kompleksit ovat suosittuja illanvietolle. Arsenal [kartalla] on varsinainen monitoimikeskus, ja siellä on kaikenlaista tapahtumaa myös muulloin kuin keskikesällä. Sen vieressä oleva Garden on paikka, jossa voi päivisin syödä tienoon ainoita raaka- ja vegaaniruokia.

Zadarin virallinen turistisivu esittelee illanviettopaikkoja

Tapahtumat

Zadarissa on eniten tapahtumia kesäkauden aikana, eikä niitä yleensä erikseen etsiä. Lähes aina rantapromenadilla, joka täällä Splitin promenadin tavoin tunnetaan Riva-nimisenä, on jotakin tapahtumaa tai markkinaa. Zadariin ei kenties kannata lähteä pelkästään tapahtumien takia, mutta sinne suuntaavien on kannattavaa ainakin vilkaista turistisivujen tapahtumakalenteria

Juttu jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Lapsiperheet, liikkuminen, matkat ja hotellivinkit

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2016/12

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti