Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Ostospaikkoja vanhassakaupungissa
Ostokset on hyvä tehdä vanhassakaupungissa, jossa on muutama normaalia parempi ostoskatu.

Ostokset, ruokailu ja yöelämä Zadarissa

Ostokset

Zadarissa ostokset on hyvä tehdä vanhassakaupungissa, jossa on muutama normaalia parempi ostoskatu. Ostoskatuja on aivan Forum-aukion eli kaikkein merkittävimpien nähtävyyksien vieressä, ja esimerkiksi ŠirokaŠiroka [kartalla] on monipuolinen ostoskatu.

Elintarvikeostoksia kannattaa Zadarissa tehdä, ja siellä on hyvä ostella kaikenlaista maukasta ja ympäristöystävällisesti tuotettua. Hyviin hankintoihin kuuluvat juustot ja etenkin Pag-saarelta tulevat vuohenjuustot ja muut fetan tyyliset juustot, leivät, vihannekset, hedelmät joista esimerkiksi kiwi on paikallista alkuperää, pähkinät, kuivatut hedelmät, oliiviöljy ja alkoholijuomat, joista paikalliset viinit ovat hyviä hankintoja. Kannattaa aina varmistaa, että tuotteet ovat kroatialaista alkuperää, sillä siellä viljellään ekologisesti eikä annoitteita tai ympäristömyrkkyjä ole käytössä.

Elintarvikkeet eivät ole hullunhalpoja, esimerkiksi oliiviöljy maksaa keskimäärin 10 euroa litralta, mutta tuotteet ovat oliiviöljyn johdolla puhtaita ja äärimmäisen tasokkaita. Kroatialaista oliiviöljyä pidetään maailman parhaana, eikä ravintoloissakaan käytetä oliiviöljyn ja puhtaiden ja tuoreiden ainesten lisäksi juuri mitään mausteita. Kaikkein paras näitä tuotteita on katsella toreilla, joskin myös valintamyymälöissä on varsin hyviä valikoimia.

Kokit suuntaavat aamuisin itse paikalliselle torille [kartalla], jota pidetään yhtenä maan parhaista. Se on parhaiten toiminnassa päivittäin klo 6–15, mutta paikalla on tätä myöhempään aina muutama myyjä. Torilta voi ostaa kaiken mahdollisen, ja jos sieltä ostaa muovipullossa litran oliiviöljyä, tietää että rahat menevät suoraan tuottajalle. Sen mitä torilta ei saa kannattaa hakea viereisestä suuresta Konzum-ketjun valintamyymälästä. Se on avoinna varsin tyypillisin kroatialaisin aukioloajoin, ma–la klo 7–20 ja su klo 7–12.

Nykyaikaisia ostospaikkoja etsiville Zadarin keskustassa yksi hyvä ostoskeskus. City Galleria [kartalla] on vanhankaupungin ja linja-autoaseman välimaastossa. Sen ulkopuolella on houkuttelevia terasseja, ja keskuksessa on suuri Konzum-valintamyymälä.

Lisää asiaa ostoksista:

Zadar Insider esittelee ostospaikkoja.

Ravintolan terassi, Zadar
Zadarin vanhakaupunki on paras ja oikeastaan ainoa paikka, jossa kaupungissa kannattaa syödä.

Ruoat ja parhaat ravintolaseudut

Zadarissa on erinomaiset ruoat, ja siellä on kaikkein paras syödä paikallisia ja italialaistyylisiä ruokia. Ruokailu ravintolassa on kohtuullisen hintaista, ruokajuomat ovat nekin varsin kohtuullisissa hinnoissa ja merenelävät ovat täällä suosituin aterioiden pääaines. Kahvittelu on yksi olennaisimpia ajanvietteitä kaupungissa, ja turistit syövät Zadarissa mielellään maineeltaan erittäin hyvää jäätelöä.

Zadarin vanhakaupunki (Stari grad) on paras ja oikeastaan ainoa paikka, jossa kaupungissa kannattaa syödä. Muualla on ravintoloita ja erilaisia ruokapaikkoja, mutta erikseen ei muualle kannata lähteä syömään.

Jos nälkä yllättää linja-autoasemalla, on siellä erilaisia ruokapaikkoja. Muuallakin kaupungissa on ravintoloita, eikä nälkä voi oikeastaan missäänpäin kaupunkia tyystin yllättää.

Zadarissa ei välttämättä tarvitse etsiä etukäteen tietoa tietyistä ravintoloista, mutta siellä on hinta-laatusuhteeltaan normaalia parempia ravintoloita ja siellä on muutama tienoo, joilla on normaalia enemmän ravintoloita. Muulloin kuin heinä- ja elokuun aikana Zadarissa ei ole valtavaa määrää turisteja, joten valtaosa ravintoloista saa elantonsa paikallisilta, ja nämä ovat varsin tarkkoja ruokien suhteen. Näin ollen ruokien taso on lähes poikkeuksetta hyvä, eikä hinta-laatusuhteeltaan huonoja ravintoloita ole paljon.

Ruokailuajat ja ruokien hintoja

Lounastarjoukset ovat arkipäivisin noin klo 11–15 hinta-laatusuhteeltaan kaikkein parhaita aterioita, ja niitä on hyvä katsella. Yleensä lounas maksaa noin 10 euroa ruokajuomineen, muina aikoina aterian saa 5–15 eurolla (35–120 kunaa) mutta Zadarissa on myös hintavia ravintoloita, joissa ruokaan ja juomaan kuluu 20–30 euroa.

Olut on Kroatiassa erinomaista, ja puoli litraa maksaa 15–25 kunaa, keskihinnan liikkuessa 18 kunan tienoilla. Viinilasilliset ovat samoissa hinnoissa, ja viinatkin ovat huomattavasti edullisempia kuin kotimaassa. Alkoholia tarjoillaan vapaamielisesti lähes kaikkialla, mutta sen nauttimista kaduilla, puistoissa tai näkyvillä julkisilla paikoilla ei katsota hyvällä.

Niin kahviloissa kuin halvoissa ravintoloissakin ruoat ja juomat tuodaan pöytään, eikä asiakkaan ole järkevää itse viedä mitään pois, hakea mitään tai mennä lompakon kanssa tiskille mitään tilaamaan. Kaikki hoituu pöydästä, homma toimii monella eri kielellä ja palvelu on lähes poikkeuksetta taitavaa, ystävällistä ja avuliasta.

Spagettia merenelävillä Zadar
Parhaita ruokia Zadarissa ovat grillatut kalat ja muut merenelävät, risotot, pasta-annokset ja pitsat.

Zadarin ravintoloissa tarjottavat ruoat

Parhaita ruokia Zadarissa ovat grillatut kalat ja muut merenelävät, risotot, joista maukkaimmat höystetään merenelävillä, italialaiset pasta-annokset, jotka ovat yhtä tasokkaita kuin Adrianmeren toisella puolella, ja pitsatPitsa, jotka Zadarissa ovat erinomaisia, etenkin jos ne höystetään merenelävillä. Lisäksi Zadarista saa pihvejä ja muita liharuokia, ja talvisin siellä on tarjolla enemmän keittoja ja muhennoksia, joita kesäkauden aikana on tarjolla vain vähän.

Parhaat tienoot ravintolalle

Parhaan kuvan kaupungissa tarjottavista ruoista saa menemällä vanhankaupungin Varoš-osaan, jossa on eniten ravintoloita. Tämän alueen kujat ovat kaikkein parasta ja tunnelmallisinta Zadaria, ja korttelisto on tunnettu lukuisista ravintoloistaan, joiden joukossa tosin on entistä vähemmän edullisia tai edes yksinkertaisia ruokapaikkoja. Katuterassilla ruokailu on suosittua huhtikuulta lokakuuhun, mutta monilla ravintoloilla on myös sisäpihat ja mukavat sisätilat. Varoška [kartalla] on yksi kaupungin pääravintolakatuja. Myös sen sivukatu Stomorica on ravintoloiltaan normaalia parempi katu.

Osa Varoš-alueen ravintoloista on maineeltaan normaalia parempia, kuten 4 kantuna, ja sen ulkopuolelle ilmestyy usein iltaisin jonoJono ravintolaan. Iltaa varten varaus kannattaa tehdä etukäteen, sillä muuten paikan ulkopuolella joutuu todennäköisesti odottelemaan vapautuvaa pöytää.

Myös muualla tällä alueella on hyviä ravintoloita. Yksi kortteliston pääaukioita on Trg Pet Bunara [kartalla], ja sen laidalla oleva ravintola Pet Bunara on yksi kaupungin pidetyimpiä. Ravintola on erittäin suosittu, ja etenkin illalliselle sinne mielivien kannattaa tehdä varaus etukäteen.

Forum-aukion tienoilla on kaikenlaisia ja myös edullisia ruokapaikkoja, kuten sen vieressä olevan Zeleni trg -aukion harvinaisen ruman kerrostalon alakerrassa [kartalla]. Forumin ohi kulkeva Široka on vanhankaupungin pääkatuVanhankaupungin pääkatu, ja sen loppupäässä on niin sillä kuin lähikaduillakin muutama normaalia tasokkaampi ravintola. Konoba Martinac on sisäpihan terassistaan tunnettu tasokas ravintola, jonka suppeaan ruokalistaan kuuluvat olennaisena osana merenelävillä höystetyt pastat ja risotot. Lähellä sitä on Pizzeria Tri Bunara, jonka pitsoja pidetään erittäin hyvinä ja jossa myös on muita maukkaita italialaisia ruokia.

Paras paikka nauttia jäätelöä, joka täällä on italialaistyylistä ja jota myydään gelaterioissa, on Široka-kadun varrella, tuomiokirkkoa vastapäätä, ja tuomiokirkon edustalla on useita hyviä terassejaTerasseja.

Lisää asiaa Zadarin ruoista ja ravintoloista:

Zadarin matkailusivut esittelevät kaupungin ravintoloita

TripAdvisor esittelee Zadarin ravintoloita.

Yöelämä

Zadarissa on monenmoista yöelämää, ja siellä on tarjolla lähinnä rentoa, harmitonta illanviettoa, jota voi harrastaa normaaleissa baareissa, vähän hienommissa bistroissa tai ravintolassa aterian kanssa. Stomorica -katu on hyvä paikka löytää baari, ja lähikatuineenStomorican lähikatu se on yksi pääpaikkoja istahtaa terassille.

Kahvila Forum-aukiolla
Pöytiintarjoilu hallitsee Zadarin kahvila- ja myös baarielämää, eikä siellä ole tapana mennä tiskille itse tilailemaan mitään eikä kanniskella mitään pöytään tai pöydästä pois.

Pöytiintarjoilu hallitsee Zadarin kahvila- ja myös baarielämää, eikä siellä ole tapana mennä tiskille itse tilailemaan mitään eikä kanniskella mitään pöytään tai pöydästä pois, vaan tätä varten on taitavat ammattitarjoilijat, jotka ovat ystävällisiä ja kielitaitoisia. Baareja ja erilaisia anniskelupaikkoja on kaikkialla, mutta varsinaisia baareja ei tule valtavaa määrää vastaan.

Hyvää baarialuetta perinteiselle illanvietolle on Varoška, sitä jatkava Stomorica [kartalla] ja muut lähikadut. Esimerkiksi Stomorican numerossa 7 oleva Lotus on perinteinen baari, jossa soi rokki ja jolla on tilava terassi. Terassit ovat kesäajalla kaikkein suosituimpia paikkoja ottaa ilo irti, ja niitä on kaikilla baareilla, kahviloilla ja ravintoloilla. Terasseilla juhliminen päättyy kuitenkin klo 22 jälkeen, sillä Zadarissa kuten muuallakin Kroatiassa yö alkaa aikaisin ja metelöintiä ulkotiloissa myöhään vältellään.

Vanhankaupungin edustalla olevan sataman vieressä olevat suuret kompleksit ovat suosittuja illanvietolle. Arsenal [kartalla] on varsinainen monitoimikeskus, ja siellä on kaikenlaista tapahtumaa myös muulloin kuin keskikesällä.

Sen vieressä oleva Garden on paikka, jossa voi päivisin syödä raaka- ja vegaaniruokia. Ravintola on vanhankaupungin muurien päällä, ja sieltä on mukavat näkymät satama-altaalle.

Lisää asiaa illanvietosta:

Zadarin virallinen matkailusivusto esittelee illanviettopaikkoja

Tapahtumat

Zadarissa on eniten tapahtumia kesäkauden aikana, eikä niitä yleensä tarvitse erikseen etsiä. Lähes aina rantapromenadilla, joka täällä Splitin promenadin tavoin tunnetaan Riva-nimisenä, on jotakin tapahtumaa tai markkinaaMarkkinat. Zadariin ei kenties kannata lähteä pelkästään tapahtumien takia, mutta sinne suuntaavien on kannattavaa ainakin vilkaista matkailusivujen tapahtumakalenteria.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Lapsiperheet, liikkuminen ja matkat

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2022/04

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti