Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Montenegron suosituin lomapaikka on Budva. Budvan puitteet kuten lukuisat rannat, venetsialaistyylinen vanhakaupunki ja täydet lomailijoille suunnatut palvelut ovat suotuisia hyvälle rantalomalle.
koristekuva Kroatian ja Albanian välissä sijaitseva Montenegro on yksi Euroopan pienimpiä ja uusimpia matkustusmaita. Rantalomilla siellä on käyty jo pitkään, ja jo Jugoslavian vuosikymmeninä etenkin Budvassa otettiin aurinkoa, mutta enemmän matkailijoita siellä alkoi käydä vasta 2010-luvulla.
Lue myös
koristekuvaViron kylpylät ovat äärimmäisen monipuolisia, ja niiden joukosta kuka tahansa voi löytää unelmiensa kylpylän. Eniten kylpylöitä on suurimmissa kaupungeissa, mutta kylpylähotelleja on myös pienillä paikkakunnilla ja kansallispuistoissa metsien keskellä. Lue lisää Viron kylpylöistä
Ilmoitus
Greeting to the Sun
Mitään varsinaista tekemistä ei lasten tai nuorten kanssa tarvitse keksiä, sillä kaikenlaiset yksityiskohdat pitävät lapsiperheet hereillä ainakin muutaman päivän ajan.

Perheen kanssa Zadarissa, liikkuminen, Zadarin-matkat ja hotellit

Perheen kanssa Zadariin

Zadar on mielenkiintoinen, rauhallinen ja kohtuuhintainen lomapaikka koko perheelle, ja siellä on mukava lomailla. Lomakausi alkaa huhtikuussa, enemmän ihmisiä alkaa saapua kesäkuussa ja heinä- ja elokuu ovat kuukausia, jolloin Zadarissa on normaalia korkeampia hintoja, tungoksia joka paikassa ja muutenkin väkeä riittää. Zadarissa on turhan kuumaakin keskikesällä, mutta syyskuu on touko- ja kesäkuun tavoin varsin ihanteellinen kuukausi matkustaa Pohjois-Dalmatiaan. Lokakuu on lämmin mutta epävarma kuukausi säiden suhteen, sillä tällöin siellä on melkoisesti sateita ja joinain vuosina todellisia myrskyjä. Näin ollen perinteiselle rantalomalle Zadariin kannattaa lähteä aikaisintaan toukokuun alussa eikä sinne kannata lähteä rantalomalle syyskuun jälkeen.

Borik [kartalla] on paras paikka perheille yöpyä kesäisin, mutta muulloin kuin toukokuun puolivälin ja syyskuun lopun välisenä aikana sinne ei ole järkevää majoittua. Muina vuodenaikoina Zadarin keskusta on perheillekin paras paikka yöpyä, ja jos ei ole kiinnostunut rannoista ja niihin liittyvistä aktiviteeteista, voi tänne matkustaa myös huhtikuussa ja lokakuussa. Mitään varsinaista tekemistä ei lasten tai nuorten kanssa tarvitse keksiä, sillä Rooman ajoilta peräisin olevat rauniot, viehättävä vanhakaupunki, satama-alueet ja kaikenlaiset muut alueet ja yksityiskohdat pitävät lapsiperheet hereillä ainakin muutaman päivän ajan.

Julkinen liikenne ja liikkuminen paikasta toiseen

Zadarissa ei ole pitkiä välimatkoja, mutta matka linja-autoaseman ja vanhankaupungin välillä on sen verran pitkä, että moni mielellään ainakin matkalaukkujen kanssa kulkee sen linja-autolla tai taksilla. Jos hotelli on Borikissa, on sieltä tietenkin hyvä siirtyä vanhaankaupunkiin taksilla tai linja-autolla. Polkupyöriä voi vuokrata Zadarissa, ja pyörän selästä näkeekin enemmän lyhyessä ajassa. Zadarissa on melko hyvä pyöräillä muualla kuin vanhassakaupungissa, ja etenkin keskustan ulkopuolella pyörällä pääsee ikävän pitkät välimatkat nopeasti.

Taksit liikkuvat Zadarissa nekin, ja sellaisella liikkuminen on Suomen hintoihin nähden edullista. on hyvä kuitenkin huomioida, että taksikyydit aiheuttavat lisäkuluja, joita melko pienessä Zadarissa on helppo vältellä. Zadarissa on Venetsian traghettojen tyylinen soutuvenekyyti, joka kulkee satama-altaan poikki vanhankaupungin edustalta kaupungin uudelle puolelle, mutta se on lähinnä kuriositeetti.

Jos mielii bussilla vanhaankaupunkiin, ovat pysäkit sataman [kartalla] vieressä. Näiltä pysäkeiltä pääsee myös linja-autoasemalle ja lentoasemalle, ja keskustan ja linja-autoaseman väliä kulkee bussi nimeltä ”Poluotok”. Päästäkseen Borikiin on mentävä linja-autoasemalle [kartalla], joka on parin kilometrin päässä satamasta, ja sieltä Borikiin kulkevat ”Puntamika”-nimellä tunnetut linjat 5 ja 8. Lipun saa 10 kunalla kuskilta tai sitten voi kioskilta ostaa etukäteen 2 lippua 16 kunalla. Liput pitää leimata heti kun nousee bussiin, eivätkä leimaamattomat liput ole voimassa.

Zadarissa toimii kesäkauden aikana melkoinen määrä takseja, ja niillä on erilaisia hintoja. Viiden kilometrin matka, joka esimerkiksi on Zadarin keskustan ja Borikin välimatka, maksaa yhtiöstä riippuen 20–40 kunaa. Iltaisin klo 20 jälkeen pitää maksaa 20 % enemmän. Varsin suosittu ja luotettava on Lulic ja toinen vaihtoehto on Taxi Zadar.

Zadarissa ei ole pyöräteitä mutta siellä ei ole paljon liikennettä ja kesäkauden aikana maaliskuulta marraskuulle muulloin kuin kovien tuulien ja sateiden aikaan on mukava pyöräillä. Pyöriä vuokrataan monessa eri paikassa, ja myös monet majapaikat vuokraavat pyöriä. Zadar Bike ei ainoastaan vuokraa vaan toimittaa pyörän majapaikkaan, lentoasemalle, bussiasemalle tai muuallekin. Toinen hyvä yhtiö on Bim Bim Bikes, jolla on pisteitä myös Zadarin ympäristössä ja saarilla, joilla on Zadariakin parempi pyöräillä.

Lähinnä paikallisten käyttämä ja turistille kuriositeetti on satamassa [kartalla] kulkeva soutuvene, jolla 5 kunan hinnalla saa itsensä satama-altaan toiselle puolelle. Zadarski barkajoli eli ”Zadarin soutumiehet” on Venetsiastakin tuttu tapa siirtyä lyhyen matkaa veneellä, ja tätä voi ainakin aikansa katsella, jos ei halua mennä yli soutuveneellä.

Matkat Zadariin

Zadarin lentoasema (Zračna luka) [kartalla] on 9 kilometrin päässä Zadarin keskustasta, Zemunik-nimisellä paikkakunnalla. Sieltä tulee busseja keskustaan jokaisen lennon jälkeen, ja lippu, jonka saa kuskilta, maksaa 25 kunaa eli vähän alle 4 euroa suuntaansa. Linja-auto menee linja-autoasemalle ja satamaan, joka on vanhankaupungin edustalla. Taksit kulkevat matkan nekin, ja Zadarin lentoasemalla ja muuallakin kuskit ovat rehellisiä.

Zadarista kulkee busseja lähelle ja kaukaa, mutta rautateitse sieltä on hankala mennä mihinkään, ja junamatka Zagrebiin kestää kauemmin kuin linja-automatka. Kätevä sivusto löytää linja-autoyhteyksiä on Bus Croatia. Paikalliseen tyyliin linja-autoasemalla on taulu, jossa selkeästi luetellaan kaikki määränpäät ja lähtöajat, ja linja-autot liikkuvat parhaiten viikolla virastojen aukioloaikoihin mutta muulloin vuoroja on vähän.

Narodni Trg, vanhakaupunki
Vanhakaupunki on ympäri vuoden hyvä paikka hotellille tai muulle majapaikalle, eikä siellä muulloin kuin aivan keskikesällä ole muuta kaupunkia korkeampia hintoja.

Hotellit ja muut majapaikat Zadarissa

Zadarissa kannattaa majoittua joko vanhaankaupunkiin (Stari grad), aivan sen lähelle tai sitten Borikiin, joka on muutaman kilometrin päässä keskustasta sijaitseva loma- ja jahtisatama-alue.

Vanhakaupunki on ympäri vuoden hyvä paikka hotellille tai muulle majapaikalle, eikä siellä muulloin kuin aivan keskikesällä ole muuta kaupunkia korkeampia hintoja. Hinnat ovat kohtuullisia huhti-, touko-, syys- ja lokakuussa, mutta muina kesäkuukausina hinnat nousevat ja varaukset pitää tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Jos Zadariin jostain syystä matkustaa marraskuun alun ja maaliskuun lopun välisenä aikana, kaikki majapaikat eivät ole toiminnassa ja hinnat ovat alhaisia ja ajoittain tasoon nähden jopa pilkkahintaisia. Huoneiston tai hotellihuoneen saa Zadarista alkaen 30–35 eurolla, ja muulloin kuin keskikesällä mutta ainakin kesäkuun alkupuolelta syyskuun puoliväliin hinnat ovat tätä korkeampia ja varaukset on tehtävä hyvissä ajoin etukäteen.

Zadarin vanhassakaupungissa erityisen miellyttävä vaihtoehto on Donat aivan Forumin vieressä, joskin siellä on aika aikainen lähtöaika. Se on pieni, huoneistohotellin tyylinen majapaikka, joka on ammattimaisesti hoidettu mutta suosittu majapaikka, joten varaus on hyvä tehdä kuukausia etukäteen.

Jos haluaa yöpyä vanhassakaupungissa perinteisessä hotellissa, joka on vanhankaupungin majapaikaksi melko kookas, on Bastion pidetty neljän tähden vaihtoehto.

Jos haluaa yöpyä hostelissa, on erittäin tasokas joskin vanhastakaupungista jonkin matkan päässä sijaitseva Family M uima-altaalla varustettu paikka, vähän käytetyn rautatieaseman vieressä. Toinen kaupungin hostel on 4 You, joka sekin on jonkin matkan päässä vanhastakaupungista.

Kaikki Hotels.comin majapaikat voi katsoa ja varata verkkosivuilta.

Jos mieluummin yöpyy talossa tai asunnossa ja etenkin sellaisessa, joka ei ole aivan kaupunkialueella, on Zadar Apartments paikallinen sivusto, jolta niitä voi katsella.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2016/12

Tilaa uutiskirjeemme

Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti