Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Napoli
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Patsas Piazza Vittoria -aukiolla
Napolin pääpuistona voidaan pitää Piazza Vittorian vieressä olevaa ja Lungomare-merenrantabulevardin vierellä kulkevaa Parco di villa Comunale -puistoaluetta.

Puistoja ja luonnonnähtävyyksiä

Napolin keskustassa ei ole paljon puistoja tai muita luonnonnähtävyyksiä. Napolin alue on ollut asutettuna kauempaan kuin monet muut Euroopan alueet, sillä siellä on ollut urbaania asutusta jo 2800 vuoden ajan. Napoli oli 1600-luvulla Euroopan toiseksi suurin kaupunki, ja näin koko Napolin kaupunkialue on ihmisen kädenjäljen muovaama eikä siellä ole juuri mitään täysin luonnonmukaista.

Mikäli haluaa nähdä enemmän luontoa, kannattaa suunnata Napolinlahden saarille, kuten Caprille, Procidaan tai Ischiaan, joilla on paljon luonnonmukaista nähtävää.

Villa Comunale

Napolin pääpuistona voidaan pitää Chiaia-kaupunginosassa Piazza Vittorian vieressä olevaa ja Lungomare-merenrantabulevardin vierellä kulkevaa puistoaluetta. Parco di villa Comunale [kartalla] on monipuolinen ja suorakaiteen muotoinen puisto, jossa on perinteisesti ollut vierailupaikkoja perheille ja joka on pohjoiseurooppalaiselle eksoottinen subtrooppinen kaupunkipuisto. Puisto sai alkunsa 1780-luvulla, mutta se tunnettiin pitkään vain kuninkaallisille tarkoitettuna puistona, ja yleisölle se avattiin vasta Italian jo tultua yhtenäiseksi valtioksi vuonna 1869.

Puistossa on paljon veistoksia, suihkulähteitä ja palmupuita. Sen alueella viihtyvät hyvin perheet ja kuntoilijat. Siellä on mukava miltei ympäri vuoden päiväsaikaan lueskella, katsella hienoja merimaisemia mutta myös kukkuloilla olevia rakennuksia ja nauttia Napolin rauhallisesta puolesta.

Puiston alueella on ollut Euroopan vanhin akvaariomaailma, Anton Dohrn -akvaario, joka remontoitiin 2000-luvulla mutta joka vuodesta 2016 lähtien on ollut uudelleen suljettuna.

Giardini del Molosiglio

Piazza Municipio -aukion, Molo Beverello -matkustajasataman ja Piazza del Plebiscito -aukion välimaastossa on mukava puisto, Giardini del Molosiglio [kartalla], joka tarjoaa rauhallisen ja viileän rentoutumispaikan lähistön vilkkailta ja kesäaikaan tukahduttavan kuumilta aukiolta. Puistossa voi parhaiten vierailla samalla kun käy Castel Nuovossa tai on muutenkin alueella.

Täältä on kaiken lisäksi mukava tarkkailla sataman vilinää ja sen vieressä olevia suuria venelaitureita. Puiston alueelta on näkymät Vesuviukselle, ja muutenkin puisto antaa näkymää merelliseen Napoliin. Kuumina kesäpäivinä puistossa on mukava rentoutua, mutta kuka tahansa siirtyy sinne silloin mielellään hetkeksi lepäilemään.

Koko alue on etenkin metron rakennustöiden takia ollut jo pitkään myllättynä, eikä täällä ole yhtä mukava viettää aikaa kuin joskus aikoinaan. Paljon erilaisia vierailupaikkoja on kadonnut ja paikasta toiseen liikkuminen on hankalaa, joten alueella kiertely voi olla rasittavaa.

Orto Botanico di Napoli - Kasvitieteellinen puutarha

Napolin kasvitieteellinen puutarha (Via Foria 223) [kartalla] sijaitsee suhteellisen lyhyen matkan päässä Piazza Garibaldi -aukiolta, mutta ei aivan sen vieressä. Puisto on osa Napolin yliopiston luonnontieteellistä tiedekuntaa, ja yliopiston ylläpitämänä kasvitieteellisenä puutarhana tämä on korkeatasoinen vierailupaikka, jossa viihtyvät alan ammattilaisetkin.

Kasvitieteellisen puutarhan 15 hehtaarin alueelle on saatu mahtumaan kaikenlaista, mikä pitää kaikkein kokeneintakin alan harrastajaa otteessaan usean tunnin ajan. Puisto avattiin vuonna 1810, ja nykyisin siellä on yli 25 000 kasvia, jotka edustavat yli 10 000 eri lajiketta. Puiston luonnetta kuvaa hyvin se, että vaikka se on yleisölle avoin, se ei ole mikään varsinainen puisto vaan opetuspaikka niin yliopiston tiedekunnalle kuin lähistön kouluillekin. Puiston alueella on linnake ja yli 5000 neliön suuruinen kasvihuone.

Paikalle ei ole kovin hyvä saapua julkisilla, mutta bussilinjat (esim. 147, 182, 184 ja 201) saapuvat pysäkille nimeltään “Foria – Orto Botanico”. Pääsymaksua ei ole, mutta aukioloajat vaihtelevat päivittäin sen verran, että kannattaa katsastaa ne ennen paikan päälle lähtemistä.

Olennainen seikka on se, että ilman etukäteen tehtyä varausta puistossa ei voi vierailla kuin keskiviikkoisin ja torstaisin huhtikuun puolivälistä kesäkuun puoliväliin. Toukokuun jokaisena sunnuntaina puistossa voi vierailla klo 9–13.30. Hyvällä tuurilla sinne voi päästä ilman etukäteisvarausta ma–pe klo 9–14, mutta tämä ei ole varmaa.

Vesuvius
Vesuviukselle voi mennä monin eri tavoin, mutta kaikkein paras on mennä Pompeijiin ja kulkea sieltä bussilla Vesuviuksen juurelle.

Vesuvius

Vesuvius on kaikkien tuntema tulivuori, joka sijaitsee yhdeksän kilometrin päässä Napolin keskustasta. Tämä jykevä tulivuori näkyy Napolissa moneen paikkaan, etenkin sen satama-alueille, ja myös Napolia ympäröiville saarille ja rannikon kaupunkeihin.

Tulivuori purkautui tiettävästi ensimmäisen kerran syksyllä 79, joskin pitkään on luultu, että purkaus tapahtui kesällä, 24.8. Viimeaikaiset havainnot ihmisten vaatteista ja valmiista viinistä kuitenkin antavat ymmärtää, että purkaus tapahtui myöhemmin syksyllä, lokakuussa tai kenties vasta marraskuun alussa. Purkauksessa laavan alle jäi Pompeijin kaupunki, joka ikään kuin pysähtyi siihen hetkeen. Tämän tapahtuman dokumentoi Plinius nuorempi kahdessa kirjeessä, jotka historioitsija Tacitus myöhemmin otti osaksi Historiae-kirjaansa. Vesuvius on sittemmin purkautunut yli 30 kertaa, tuhoisimmin vuonna 1631 ja viimeisimmän kerran vuonna 1944. Asiantuntijoiden mukaan Vesuvius ei ole ollut näin pitkään purkautumatta yli 500 vuoteen.

Vesuviuksen yhteyteen perustettiin vuonna 1995 luonnonpuisto Parco Nazionale del Vesuvio [kartalla], jossa vierailee miltei puoli miljoonaa ihmistä vuosittain. Jos haluaa kiivetä Vesuviuksen kraatteria kohti, on se 1281 metrin korkeudessa. Matkalla sinne tulee ensin vastaan Museo dell'Osservatorio Vesuviano [kartalla], joka tosin viime vuosina on ollut suljettu.

Mikäli Vesuviuksen huipulle haluaa kiivetä, on tärkeää ottaa mukaan aurinkolasit ja hyvät kengät. Ympäri vuoden kannattaa ottaa myös lämmin paita päälle, sillä Vesuviuksella sää saattaa koska tahansa muuttua yhtäkkiä kylmäksi ja sateiseksi. Matkaa luonnonpuiston parkkipaikalta Vesuviukselle on 860 metriä, ja matkaa tehdään melko loivaa rinnettä ylöspäin. Hintaa sinne menemiselle tulee alle 10 euroa, ja hintaan kuuluu opastettu kierros. Tulivuorelle on paras kiivetä aurinkoisella ja lämpimällä ilmalla, sillä keskikesälläkin ylhäällä on tuulista ja viileää ja sateella pääsy kraatteriin voidaan sulkea.

Vesuviukselle voi mennä monin eri tavoin, mutta kaikkein paras on mennä Pompeijiin ja kulkea sieltä bussilla Vesuviuksen juurelle. Busvia del Vesuvio lähtee Pompeijin porteilta Vesuviukselle klo 9–15, ja koko matkaan kuluu 2 ½ tuntia. Muitakin tapoja vierailla Vesuviuksella on, ja niistä voi lukea Rome Tool Kitistä.

Lisää asiaa Napolin tienoon luonnollisista nähtävyyksistä:

TripAdvisor esittelee Napolin tienoon puistoja ja muita luonnollisia vierailupaikkoja.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2020/02

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti