Patsas Piazza Vittoria -aukiolla
Napolin pääpuistona voidaan pitää Piazza Vittoria -aukion vieressä olevaa ja Lungomare-merenrantabulevardin vierellä kulkevaa Parco di villa Comunale -puistoaluetta.

Puistoja ja luonnonnähtävyyksiä

Napolin keskustassa ei ole paljon puistoja tai muita luonnonnähtävyyksiä. Napolin alue on ollut asutettuna kauempaan kuin monet muut, sillä siellä on ollut asutusta jo 2 800 vuoden ajan. Napoli oli 1600-luvulla Euroopan toiseksi suurin kaupunki, ja näin koko Napolin kaupunkialue on ihmisen kädenjäljen muovaama eikä siellä ole juuri mitään täysin luonnonmukaista.

Mikäli haluaa nähdä enemmän luontoa, on hyvä suunnata Napolinlahden saarille, kuten Caprille, Procidaan tai Ischiaan, joilla on paljon luonnonmukaista nähtävää.

Tällä sivulla esitellään joitain Napolin luonnonnähtävyyksiä.

Villa Comunale -puistoalue

Napolin pääpuistona voidaan pitää Piazza Vittoria -aukion vieressä olevaa ja Lungomare-merenrantabulevardin vierellä kulkevaa Parco di villa Comunale -puistoaluetta, joka on pitkä ja kapea subtrooppinen kaupunkipuisto. Puisto sai alkunsa 1780-luvulla, mutta se tunnettiin pitkään vain kuninkaallisille tarkoitettuna puistona, ja yleisölle se avattiin vasta Italian jo tultua yhtenäiseksi valtioksi vuonna 1869.

Puistossa on paljon veistoksia, suihkulähteitä ja palmupuita. Sen alueella viihtyvät hyvin lapsiperheet, ja siellä on mukava miltei ympäri vuoden päiväsaikaan lueskella, katsella hienoja merimaisemia mutta myös kukkuloilla olevia rakennuksia ja nauttia Napolin rauhallisesta puolesta. Puiston alueella on Euroopan vanhin akvaariomaailma, Anton Dohrn -akvaario, joka avattiin remontin jälkeen hiljattain uudelleen. Tämä on ensiluokkainen vierailukohde lapsiperheille.

Parco Castello

Piazza Municipio -aukion, Molo Beverello -matkustajasataman ja Piazza del Plebiscito -aukion välimaastossa on mukava puisto, Parco Castello, joka tarjoaa rauhallisen ja viileän rentoutumispaikan lähistön vilkkailta ja kesäaikaan tukahduttavan kuumilta aukiolta. Puistossa on hyvä vierailla samalla kun käy Castel Nuovossa tai on muutenkin alueella. Täältä on kaiken lisäksi mukava tarkkailla sataman vilinää ja sen vieressä olevia suuria venelaitureita. Puiston alueelta on näkymät Vesuviukselle, ja muutenkin puisto antaa näkymää merelliseen Napoliin. Kuumina kesäpäivinä puistossa on mukava etenkin lapsiperheiden rentoutua, mutta kuka tahansa siirtyy sinne silloin mielellään hetkeksi lepäilemään.

Orto Botanico di Napoli - Kasvitieteellinen puutarha

Napolin kasvitieteellinen puutarha (Via Foria 223) sijaitsee suhteellisen lyhyen matkan päässä Piazza Garibaldi -aukiolta. Puisto on osa Napolin luonnonhistoriallista tiedekuntaa. Tänne on 15 hehtaarin alueelle saatu kaikenlaista, mikä pitää kaikkein kokeneintakin alan harrastajaa otteessaan usean tunnin. Puisto avattiin vuonna 1810, ja nykyisin siellä on yli 25 000 kasvia, jotka edustavat yli 10 000 eri lajiketta. Puiston luonnetta kuvaa hyvin se, että vaikka se on yleisölle avoin, se ei ole mikään varsinainen puisto vaan opetuspaikka niin yliopiston tiedekunnalle kuin lähistön kouluillekin. Puiston alueella on linnake ja yli 5 000 neliön suuruinen kasvihuone.

Vesuvius -tulivuori

Vesuvius-tulivuori, joka sijaitsee yhdeksän kilometrin päässä Napolin keskustasta, näkyy moneen paikkaan kaupungissa ja myös Napolia ympäröiviltä saarilta ja rannikon kaupungeista. Tulivuori purkautui tiettävästi ensimmäisen kerran syksyllä 79, joskin pitkään on luultu, että purkaus tapahtui kesällä, 24.8. Viimeaikaiset havainnot ihmisten vaatteista ja valmiista viinistä kuitenkin antavat ymmärtää, että purkaus tapahtui myöhemmin syksyllä, lokakuussa tai kenties vasta marraskuun alussa. Purkauksessa laavan alle jäi Pompeijin kaupunki. Tämän tapahtuman dokumentoi Plinius nuorempi kahdessa kirjeessä, jotka historioitsija Tacitus myöhemmin otti osaksi Historiae-kirjaansa. Vesuvius on sittemmin purkautunut yli 30 kertaa, tuhoisimmin vuonna 1631 ja viimeisimmän kerran vuonna 1944. Asiantuntijoiden mukaan Vesuvius ei ole ollut näin pitkään purkautumatta yli 500 vuoteen.

Vesuviuksen yhteyteen perustettiin vuonna 1995 luonnonpuisto Parco Nazionale del Vesuvio, jossa vierailee miltei puoli miljoonaa ihmistä vuosittain. Jos haluaa kiivetä Vesuviuksen kraatteria kohti, on se 1281 metrin korkeudessa. Matkalla sinne on Museo dell'Osservatorio Vesuviano, jossa voi poiketa tutustumaan tulivuoren vaiheisiin tarkemmin. Mikäli Vesuviuksen huipulle haluaa kiivetä, on tärkeää ottaa mukaan aurinkolasit ja hyvät kengät. Ympäri vuoden kannattaa ottaa myös lämmin paita päälle, sillä Vesuviuksella sää saattaa koska tahansa muuttua yhtäkkiä kylmäksi ja sateiseksi. Matkaa luonnonpuiston parkkipaikalta Vesuviukselle on 860 metriä melko loivaa rinnettä pitkin. Hintaa sinne menemiselle tulee alle 10 euroa, ja hintaan kuuluu opastettu kierros.

Vesuviukselle on helpoin päästä Pompeijsta, mistä Vesuviana Mobilita tekee bussimatkoja alle 10 eurolla edestakaisin Piazza Anfiteatro -aukiolta Pompei Scavista. Tulivuorelle on paras kiivetä aurinkoisella ja lämpimällä ilmalla, sillä kuumallakin säällä ylhäällä on tuulista ja viileää ja sateella pääsy kraatteriin voidaan sulkea.

Lisätietoa luonnonnähtävyyksistä Napolin seudulla on esimerkiksi Napoli Unplugged -sivustolla.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2012/12

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti