Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Torino
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Parco del Valentino
Torinon keskustan suurin puistoalue on Po-joen rannalla sijaitseva Parco del Valentino, joka on suosittu ulkoilualue ja jossa on kaikenlaista nähtävää.

Puistoja ja luonnonnähtävyyksiä

Torino on italialaisten suurten kaupunkien tyyliin melkoinen kivikaupunki, jossa on ollut asutusta jo tuhansien vuosien ajan ja jossa ei paljon mitään täysin luonnonmukaista.

Kasvitieteellisen puutarhan, Po-joen rannalla olevien puistojen ja parin keskustan pikkupuiston lisäksi kaupungin lähistöllä kohoavat tietenkin Alpit, joiden pääkaupunkina Torino tunnetaan. Luonnon helmaan mielivien onkin hyvä siirtyä keskustan ulkopuolelle, joko Alpeille tai sitten pienemmille paikkakunnille, joita Piemonten alueella on muutaman kymmenen minuutin junamatkan päässä Torinosta.

Giardino Reale - kuninkaallisen palatsin puutarha

Palazzo Realen eli kuninkaallisen palatsin puutarha on palatsin takana [kartalla]. Sinne on vapaa pääsy kenelle tahansa, ja se on avoinna aamuyhdeksästä aina noin aikaan tuntia ennen auringonlaskua joka päivä, ympäri vuoden. Se perustettiin 1600-luvun lopulla, ja sen pääarkkitehtina toimi Versailles’n puutarhatkin suunnitellut Andre le Notre. Tänne on kesäkaudella mukava tulla kiertelemään tukahduttavan kuumilla ilmoilla, mutta puisto on varsin suosittu etenkin viikonloppuisin, joten jos siihen haluaa tutustua rauhallisissa merkeissä, ovat aamupäivät yleensä kaikkein parhaita vierailuaikoja.

Parco del Valentino -puistoalue

Torinon keskustan suurin puistoalue on Po-joen rannalla sijaitseva Parco del Valentino [kartalla], joka on paitsi suosittu ulkoilualue myös kaupungin yöelämän keskuksia ja jossa on kaikenlaista nähtävääkin. Puistoon on mukava tulla vain kävelylle, juomaan kahvit tai niitä terävämmät yhdellä sen terasseista tai sitten syömään sen ravintoloissa. Yökerhot ja yöelämä ovat niin sanotulla Murazzi-alueella, joka on joenrannalla ja Ponte Umberto I -sillan kupeessa. Samalla alueella on myös ravintoloita, joissa on mukava syödä ateria ja nauttia puiston ja joenrannan tunnelmasta. Syvemmällä puistossa on pyöränvuokraajia, kauniita rakennuksia ja runsaasti tilaa. Siellä on myös rekvisiittaa, kuten vesiputouksia, lähinnä Borgo e Rocca Medievale -alueen vieressä.

Borgo e Rocca Medievale [kartalla]on vuonna 1884 perustettu keskiaikainen näyttelytila, joka on avoinna ympäri vuoden ja jossa pääsee tutustumaan Piemonten keskiaikaisiin asumuksiin ja elämäntapaan. Taloja rakennettaessa on käytetty samoja materiaaleja ja työmenetelmiä kuin keskiajallakin. Täällä pääsee näkemään paitsi Piemonten myös Aostanlaakson hienoimpia taloja keskiajalta. Keskiaikaiseen kylään pääsee ilmaiseksi tutustumaan, mutta Rocca-linnaan on muutaman euron pääsymaksu eikä se ole maanantaisin auki. Rocca on keskiaikaisen linnan kopio, ja siellä pääsee tutustumaan goottilaistyyliseen sisustukseen ja keskiaikaiseen elämään, josta kiinnostuneiden on erityisesti hyvä vierailla linnassa.

Parco del Valentino -puiston toinen arkkitehtoninen kohokohta on Castello Valentino -palatsi [kartalla], joka aikoinaan oli Savoy-suvun asunto ja jossa nykyään sijaitsee yliopiston arkkitehtuurin laitos.

Puistolle on lyhyt kävelymatka Piazza Vittorio Veneto -aukiolta, mutta ei sinne ole pitkä matka kävellä oikeastaan mistään päin keskustaa. Tänne tulevan on hyvä puiston lisäksi tutustua Po-jokeen ja sen rannalla oleviin nähtävyyksiin.

Po-joki

Italian pisin ja lähes neljänneksen sen pinta-alasta vievä Po on maan suurin ja Välimeren alueen kolmanneksi pisin joki Niilin ja Rhônen jälkeen. Po laskee Alpeilta, kulkee Torinon ja monen muunkin kaupungin läpi ja laskee sitten Adrianmereen Venetsian ja Ravennan välimaastossa, Ferrarin kaupungin kohdalla.

Torinossa yöelämä on joenrannalla lähellä Murazzi-rantabulevardia Umberto I- ja Vittorio Emanuele I -siltojen välissä [kartalla]. Joenrannalla on myös muutama puisto, ja ylhäällä kukkuloilla sijaitsee kaupungin hienoimpia asuinalueita ja jonkin verran nähtävää. Murazzilta voi nousta Navigazione sul Po -jokiristeilyihin, joita lähtee yleensä neljästi päivässä ja sunnuntaisin useammin. Toukokuusta syyskuulle risteilyjä on enemmän kuin muina vuodenaikoina.

Joenrannalta näkyvä kukkula on Monte dei Cappuccini [kartalla]. Siellä sijaitsevat kirkko ja museo, joihin on hyvä käydä tutustumassa. Murazzin lisäksi toisella puolella jokea, Monte dei Cappuccinin alapuolella, sijaitsee Lungo Po Piemonte -rantapromenadi ja puisto, ja se on yleensä rauhallisempi kävelypaikka kuin Murazzi.

Kasvitieteellinen puutarha

Orto Botanico eli kasvitieteellinen puutarha sijaitsee sekin Parco del Valentinon alueella, lähellä Valentino-pysäkkiä [kartalla]. Tässä alun perin vuonna 1729 avatussa ja vuonna 1997 uudelleen avatussa puutarhassa on kaikenlaista kasvillisuutta, josta nimenomaan Raamatussa mainitut kasvit ovat tärkeä osa puiston tarjontaa. Täällä on myös melkoisesti Po-joen varren ja suiston kasvillisuutta. Puisto on avoinna vain huhtikuun puolivälistä lokakuun puoliväliin, lauantaisin klo 15-19.00 ja sunnuntaisin ja juhlapyhinä klo 10-13.00 ja klo 15-19.00.

Lisätietoa Torinon puistoista ja muista luonnollisista nähtävyyksistä on esimerkiksi World Guides -sivustolla.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2014/01

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti