Italia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Hotelleja – Verona
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Adige-joki ja Sant'Anastasia -kirkko
Adige virtaa Veronan keskustan halki, ja se sen ylittävät sillat ovat hyviä paikkoja tähyillä joenrantojen maisemia ja nauttia aurinkoisista päivistä.

Puistot, puutarhat ja Adige-joki

Verona muistuttaa monia muita italialaisia kaupunkeja siinä mielessä, että alue on ollut asutettuna pitkään ja läheltä keskustaa ei juurikaan löydy mitään täysin luonnollista. Kaupungin keskustaa halkova joki eli Adige on helpoimmin lähestyttävissä olevia luonnonnähtävyyksiä, ja kaupungissa on muutama pieni puisto. Enemmän luonnon helmaan mielivien kannattaa kuitenkin tehdä matka Gardajärvelle, jonne on lyhyimmillään noin puolen tunnin matka Veronan keskustasta bussilla tai junalla.

Adige

410 kilometrin pituinen Adige virtaa Veronan keskustan halki, ja se tarjoaa parhaan tilaisuuden nauttia luonnosta kaupungissa ollessa. Joen ylittävät sillat ovat hyviä paikkoja tähyillä joenrantojen maisemia ja nauttia aurinkoisista päivistä. Etenkin Castelvecchio-linnakkeen vieressä olevalta Scaliger-sillalta (Ponte Scaligero tai Ponte di Castel Vecchio) [kartalla] on hienot puistomaiset näkymät eri puolille keskustaa.

Toinen miellyttävä tienoo on joen pohjoispäässä lähellä tuomiokirkkoa ja Pietra-kivisiltaa [kartalla], joka tuhoutui toisen maailmansodan aikana mutta joka rakennettiin samoista kivistä ja muista materiaaleista uudelleen. Sen lähellä olevan kukkulan päällä on San Pietron linnake, ja sen edustalla on näköalatasanne [kartalla], jolta näkyy hyvin joelle ja vanhan keskustan alueelle. Sen huipulle voi nousta melko vaivattomasti, mutta sinne voi mennä myös funikulaarilla, joka remontoitiin vuonna 2016. Kukkulan päällä on paitsi linnake ja hyvät näköalat myös muutama terassi, joille on mukava istahtaa juomalle tai aterialle.

Joenrannoilla ei ole mitään varsinaisia puistoalueita vaan lähinnä autojen suosimia rantakatuja, joilla ei ehkä ole niin miellyttävä tutustua jokimaisemiin kuin joissain muissa Italian kaupungeissa. Tästä huolimatta etenkin monta päivää Veronassa viihtyvien kannattaa viettää aikaa joenrannoilla ja tutustua niihin sekä keskustassa että Veronettan kaupunginosassa.

Giardini Pubblici Arsenale

Itävallan ajoilta 1800-luvulta peräisin oleva Arsenalen puistoalue [kartalla] on varsin laaja, ja siihen on hyvä tutustua samalla kun käy Castelvecchio-linnakkeella. Puisto on heti Castelvecchion kauniin sillan toisella puolella, ja siellä kannattaa ainakin käväistä.

Giardini Pubblici Arsenale
Arsenalen puistoalue on kansalaisten suosima paikka harrastaa kaikenlaista frisbeenheittelystä koiranulkoiluttamiseen.

Tämä suurehko puistoalue on kansalaisten suosima paikka harrastaa kaikenlaista frisbeenheittelystä koiranulkoiluttamiseen, ja siellä istuskellaan ja vietetään päivisin aikaa ympäri vuoden. Puisto on varsin tyypillinen pohjoisitalialainen puistoalue, joten siellä on rauhallista, häirikköjä tuskin tulee vastaan ja vierailu siellä on leppoisaa ja virkistävää. Erityisen hyvä se on lapsiperheille, ja etenkin kesähelteillä sinne on mukava paeta tungosta ja kuumuutta. Puistossa on väkeä tungokseen asti viikonloppuisin silloin kun päivisin ei ole tukahduttavan kuumaa. Kuumina kesäpäivinä sinne tullaan eniten illalla, jolloin siellä on muuta kaupunkia viileämpää.

Giardino Giusti

Veronettan kaupunginosassa, joen toisella puolella keskustasta nähden sijaitsee Giardino Giusti [kartalla], kenties hienoin Veronan keskustan puistoista. Tämä renessanssiajalta peräisin oleva puistoalue on jo pitkään ollut ihmisiä puoleensa vetävä paikka. Siellä ovat käyskennelleet niin Goethe kuin Mozartkin, ja edelleenkin siellä on sitä samaa tunnelmaa kuin on ollut pian puolen vuosituhannen ajan. Tunnelmaltaan ja ajanvietemahdollisuuksiltaan se poikkeaa täysin muista Veronan puistoalueista, ja tämä puutarhamainen puistoalue on tunnelmaltaan hyvin hillitty.

Puistossa on melkoisesti kaikenlaista koristeellista seeprapuista hienoihin kukkaistutuksiin, labyrintteihin, suihkulähteisiin ja vesistöihin. Puistossa ollessa kannattaa kiivetä sen korkeimmalle kohdalle, jolta on hyvät näkymät ympäri kaupungin. Kevät on värikäs ja toivoa täynnä oleva aika vierailla puistossa, mutta se on hyvä paikka myös kesähelteillä ja talvellakin.

Puiston lisäksi täällä voi myös vierailla aikoinaan Giusti-suvun omistuksessa olleessa palatsissa, joka on avoinna samoin ajoin ja jonne pääsee samalla pääsylipulla kuin puutarhaankin.

Puistoon on pääsymaksu, jonka joutuvat maksamaan yli 11-vuotiaat, ja se on 7 euroa aikuisilta, 5 euroa Verona Cardin haltijoilta. Puisto on avoinna kesällä klo 9–20.00 ja lokakuulta maaliskuulle vain klo 19 asti.

Cimitero Monumentale – Veronan kuuluisa hautausmaa

Vaikka hautausmaita ei voi millään tavalla kutsua luonnollisiksi nähtävyyksiksi, on yksi Veronan huomionarvoinen puistoalue Cimitero Monumentale eli hautausmaa [kartalla]. Se valmistui 1800-luvun alkupuolella, ja hautausmaalla on neljä eri osaa. Yksi mielenkiintoisimpia paikkoja on alue portin ympäristössä, jossa on melkoinen määrä veistoksia. Puistoon on kohtalaisen lyhyt kävelymatka Piazza Bralta, ja sinne on myös siedettävä kävelymatka Veronetan pääpaikoilta.

Lisätietoa

World Guides -sivustolla on lisätietoa Veronan luonnonmukaisista nähtävyyksistä

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2016/12

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti