Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Split
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Lapsiperhe
Vanhaakaupunkia kannattaa lähteä tutkimaan aamutuimaan, sillä aamukymmenen jälkeen se kuhisee vierailijoista, ja iltaisin kun päiväretkeläiset ovat lähteneet.

Perheen kanssa Splitissä

Split on oiva kohde perheille, jolla on minkäikäisiä lapsia tai nuoria matkassa tahansa. Se on koko kesäkauden vilkas paikka, jossa saa olla tarkkana, mutta se on myös rento ja turvallinen kaupunki, jossa harvoin sattuu ikäviä asioita.

Split on mielenkiintoinen kaupunki, josta on helppo tehdä moneen suuntaan päiväretkiä tai siirtyä muualle, ja jos haluaa nähdä viikossa parissa mitä ihmeellisimpiä paikkoja, on Split hyvä tukikohta tai ainakin paikka, jossa kannattaa viettää muutama yö.

Split on nykyään ainakin puolet vuodesta vilkas paikka, ja se on myös talvikaudella suosittu vierailukohde. Kaikkein paras sinne on matkustaa keväällä tai syksyllä, mutta etenkin heinäkuuta kannattaa vältellä. Splitissä majapaikat voivat olla ytimessä hintavia, mutta jos yöpyy keskustan lähellä olevilla alueilla, voi löytää hinta-laatusuhteeltaan edullisen majapaikan, joiden joukossa on paljon huoneistoja.

Parhaat matkustusajat

Splitissä kaikkein vilkkainta on yleisinä loma-aikoina, ja sellaiset ajankohdat kuin pääsiäinen ja heinä-elokuu ovat siellä äärimmäisen vilkkaita. Kevät alkaa maalis- tai huhtikuussa, ja huhtikuu on monina vuosina yksi parhaita kuukausia viettää aikaa Kroatian rannikolla. Toukokuu on sekin vielä hyvä kuukausi, ja säät ovat toukokuussa usein ihanteellisia.

Kesäkuu on jo melko vilkas ja kuuma kuukausi, jolloin Splitiin matkustavalla on hyvä olla majapaikassa ilmastointi, ja sama pätee myös heinä- ja elokuuhun. Syyskuussa Split on monin tavoin parhaimmillaan, ja alkukuu on vielä hyvin lämmintä aikaa eikä loppukuukaan ole juuri koskaan säiltään huono. Lokakuussa alkaa sataa entistä enemmän, ja jossakin vaiheessa kuun puoliväliä trooppiset yöt katoavat ja illat alkavat viiletä entistä varhemmin. Jos Splitiin mielii syyslomalle, kannattaa sinne matkustaa viimeistään kuun puolivälissä, ja suorat lennot Splitiin loppuvatkin lokakuun jälkimmäisellä puoliskolla.

Split on yhdessä Dubrovnikin kanssa Kroatian rannikon ainoa kaupunki, johon voi hyvin matkustaa myös marraskuulta maaliskuulle. Etenkin joululoma on suosittu vierailuaika, mutta talvisin ei säiltä kannata odotella ihmeitä vaan pakatessa kannattaa valmistautua siihen, että päivisin voi parhaimmillaan olla lähes 15 astetta ja öisin on harvoin yli viittä astetta ja joskus sitäkin kylmempää.

Perhe ravintolassa
Splitissä pitsat ja pasta-annokset ovat kohtuuhintaisia, ja myös balkanilaiset grillilihat ovat edullisimpien ruokien joukossa.

Ruokailu

Splitissä on erinomaiset mutta melko hintavat ruoat, ja monet ruoat ovat sellaisia, että lapset ja nuoret pitävät niistä erityisen paljon. Balkanilaiset grillilihat, pitsat, pastat ja grillatut kalat ja merenelävät ovat kaikkien mieleen. Pitsat ja pasta-annokset ovat kohtuuhintaisia, ja myös balkanilaiset grillilihat ovat edullisimpien ruokien joukossa.

Aamiainen hoituu hyvin leipomotuotteilla, joita voi surutta ottaa mukaan kahvilaan, ja niiden joukossa on kaikenlaista pitsapaloista juustopiiraisiin. Iltapalan kanssa voi samalla tavalla säästellä, ja leipomoissa on kaikenlaista sellaista mitä voi viedä majapaikallekin. Jos haluaa säästää, kannattaa katsoa majapaikka, jossa on ainakin jääkaappi ja ruokailutila, mutta monissa huoneistoissa on kunnollinen keittiö. Kaupoista saatavat leivät ja juustot ovat erinomaisia, ja ne kelpaavat kyllä lapsille ja teineillekin.

Lisää asiaa ruokailusta Splitissä.

Ostokset

Splitistä ostetaan lähinnä tuliaisia ja matkamuistoja, eikä sinne kannata lähteä varsinaiselle ostosmatkalle. Kaikkein mukavinta siellä on kierrellä vanhankaupungin kujia kauppoja katsellen, ja siellä jokin voi pistää silmään, vaikka monet tuotteet ovatkin melko hintavia. Tuliaisia sieltä saa monesta paikasta, ja niitä on myös torilla (Stari Pazar), joka on aivan vanhankaupungin vieressä. Eräitä parhaita ostoksia ovat paikalliset herkut, kuten pähkinät ja kuivatut hedelmät, ja niitä on eniten tarjolla juuri torilla.

Lisää asiaa ostosten tekemisestä Splitissä.

Liikkuminen paikasta toiseen

Splitissä voi liikkua kaikki matkat kävellen, mutta jos sieltä mielii rannikolle tai sisämaahan retkelle, voi muualle mennä paikallisbusseilla, jotka lähtevät [kartalla] joko HNK-pysäkiltä tai vanhastakaupungista noin vartin kävelymatkan päässä olevalta paikallisbussiasemalta. Retkille pääsee myös taksilla, mutta se tulee huomattavasti kalliimmaksi. Taksi on perheille joissain tapauksissa hyvä kyyti silloin kun pitää siirtyä esimerkiksi asemalta tai satamasta majapaikalle, mutta Splitin kaltaisessa kaupungissa kannattaa majapaikka valita paikasta, jonne voi kaikkialta kävellä.

Lisää asiaa liikkumisesta Splitissä.

Parhaat alueet perheille

Vanhakaupunki ja sen ympärillä olevat alueet ovat tienoita, joilla kaikki Splitissä lomailevat liikkuvat, ja niihin kannattaa tutustua perinpohjaisesti. Vanhakaupunki ei ole suuri alue, mutta se on sokkeloinen paikka, jossa on paljon pieniä kujia, ja siihen kannattaa tutustua ajan kanssa. Vanhaakaupunkia kannattaa lähteä tutkimaan aamutuimaan, sillä aamukymmenen jälkeen se kuhisee vierailijoista, ja iltaisin, kun päiväretkeläiset ovat lähteneet, se alkaa uudelleen neljän viiden maissa olla hyvä tutustumispaikka.

Vanhankaupungin edustalla oleva promenadi (Riva) on ehdoton paikka viettää aikaa, ja sinne tulee loman aikana monta kertaa palattua. Sen toisessa päässä oleva Narodni trg on hyvä aukio mennä vaikka kahville, ja sen vierestä lähtevä Marmontova on kaupungin parhaita katuja, jonka varrella on kauppoja ja hyvää tunnelmaa.

Hotelli Splitissä
Jos Splitiin tai sen lähistölle mielii vilkkaina aikoina, joihin kuuluvat pääsiäinen, keskikesä juhannuksen tienoilta syyskuun alkuun tai joululoma, kannattaa majapaikka varata kuukausia etukäteen.

Majapaikat

Splitissä ei ole kovin paljon hotelleja, ja siellä on varsin tavallista, että loma vietetään huoneistossa. Monet huoneistohotellit ovat parhaita kahdelle hengelle, mutta kaupungissa on myös huoneistoja, joihin koko perhe voi majoittua.

Vanhassakaupungissa on kalleimmat hinnat ja pienimmät huoneistot, ja kannattavaa on yöpyä muualla kuin siellä. Aivan vanhankaupungin vieressä olevat kaupunginosat ovat parhaita majapaikalle, ja johonkin sataman lähellä olevaan kaupunginosaan majoittuminen myös tutustuttaa uusiin tienoihin. Kovin kauas vanhastakaupungista ei kannata lähteä, mutta jotkut perheet saattavat haluta mieluummin yöpyä jossakin lähellä olevassa, pienemmässä paikassa kuin lähes aina vilkkaassa Splitissä. Niihin kuuluvat Stobreč, lukuisista ajanvietemahdollisuuksistaan tunnettu Omiš, lentoaseman ja keskustan välimaastossa oleva Kaštela ja lentoaseman lähellä oleva Trogir. Niistä on kaikista paikallisbussilla hyvät yhteydet Splitiin, mutta niihin majoittuva joutuu istumaan loman aikana busseissa, jos mielii tutustua Splitin keskustaan.

Jos Splitiin tai sen lähistölle mielii vilkkaina aikoina, joihin kuuluvat pääsiäinen, keskikesä juhannuksen tienoilta syyskuun alkuun tai joululoma, kannattaa majapaikka varata kuukausia etukäteen. Jos Splitiin matkustaa keskikesän aikana, on ilmastointi välttämätön, ja jos sinne suuntaan joulu- tai tammikuussa, on lämmitys välttämätön.

Jos nelihenkinen perhe haluaa yöpyä samassa huoneistossa, voi keskustan lähelle majoittua 35–40 eurolla, mutta silloin makuuhuoneita on vain yksi ja sohva ja varavuode otetaan käyttöön. Maksamalla yli 40 euroa voi saada kahden makuuhuoneen huoneiston, mutta niin edulliset ovat melko harvinaisia ja yleensä ne sijaitsevat ainakin kilometrin tai parin päässä vanhastakaupungista. Jos suostuu maksamaan 80–150 euroa, saa vanhastakaupungistakin neljälle tai useammalle hengelle huoneiston, joka on kaikin tavoin moitteeton.

Edullinen, pelkistetty majapaikka, jossa on huoneita 2–5 hengelle, on Guest House Heart and Soul. Se sijaitsee erinomaisella paikalla muutaman sadan metrin päässä sekä vanhastakaupungista että satamasta.

Samoilla tienoilla mutta lähempänä vanhaakaupunkia sijaitseva Epicenter Apartments on monipuolinen huoneistohotelli, jossa on yli 50 neliön huoneistoja perheille. Se on tasoonsa ja sijaintiinsa nähden kohtuuhintainen majapaikka.

Lähes sadan neliön kokoinen huoneisto, jonka nimi on Apartment Lelli, on myös lähellä vanhaakaupunkia. Huoneiston hinta määräytyy yöpyjien mukaan, ja siellä voi yöpyä 4–9 henkeä.

Kaikki Booking.comin majapaikat Splitissä.

Perheille erityisen hyvin soveltuvia vierailupaikkoja

Lyhyellä lomalla ei Splitissä tarvitse etsiä erikseen tekemistä, sillä tutustumiseen vanhaankaupunkiin ja sitä ympäröiviin alueisiin kuluu oma aikansa. Kun ydin on hallussa, voi siirtyä esimeriksi Marjan-kukkulalle tai sen alapuolella, merenrannalla oleville alueille, joilla on rantoja ja puistoja. Myös Bačvice-rannan ympäristö on oma maailmansa, ja siellä on mukava kävellä ja viettää aikaa. Jos kaikki tämä on jo tehty, riittää Splitin lähistöllä vierailupaikkoja, joista hienoimpia ovat Trogir ja Hvar, mutta muitakin vierailupaikkoja löytyy.

Jos Splitissä mielii tutustua merien värikkääseen elämään, on hiljattain remontoitu akvaariomaailma, Aquarium Split [kartalla] varteenotettava vierailupaikka. Siellä on noin 100 kalalajia sekä meristä että makeista vesistä. Se on avoinna klo 10–20, ja alle 3-vuotiaat pääsevät ilmaiseksi sisään, lastenlippu on 40 kunaa ja aikuisten lippu 60 kunaa. Paikalle on vähän hankala mennä julkisilla, ja matka sinne kannattaa taittaa taksilla. Akvaariomaailma on saanut ristiriistaista palautetta ja se on melko hintava paikka. Ihmisten kokemuksista akvaariomaailmassa voi lukea TripAdvisorista.

Lisää aiheesta:

Split Croatia esittelee tekemistä lasten ja nuorten kanssa.
Total Croatia antaa vinkkejä Splitiin suuntaaville perheille.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/09

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Muokattu: 7.11.2019  |  Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti