Pohjois-Pohjanmaa – Vinkkejä ja matkakohteita

Kuvituskuva

Tälle sivulle on koottu kunkin paikkakunnan uusimmat vinkit. Lisää vinkkejä löydät paikkakuntakohtaisilta sivuilta.

Alavieska

Haapajärvi

Haapavesi

Musiikkiliike Jousisoitin P. Suihkonen

Jousisoitinten ja taidekehystyksen erikoisliike vuodesta 1987 Haapaveden keskustassa. Tutustu soitinvalikoimaan ja jututa itse viulunrakentajaa. Jousisoittimella rakennetaan, korjataan & huolletaan sekä maahantuodaan jousisoittimia sekä soitintarvikkeita. Taidekehystyksen puolella onnistuu kehystää taulut, peilit yms. mitä tarve vaatiikaan. Lisäksi vanhoja kehyksiä korjataan ja taululaseja vaihdetaan.

Kulttuurikartano Pekan Pirtit

Haapaveden keskustassa toimiva majoitus-, juhla- ja kokouspalveluyritys. Pihapiiri koostuu mm. 1800-luvun hirsipirteistä kera vanhojen traktoreiden. Tunnelmalliset tilat löytyy kokouksien ja juhlien ympärivuotiseen järjestämiseen. Hirsipirtin ylisillä voi kesäaikaan majoittua. Majoituskäytössä on lisäksi kaksi ympärivuotista majoitushuonetta. Pekan Pirteillä järjestetään kausittain tapahtumia, joiden yhteydessä palvelee tunnelmallinen Marian kahvila.

Hailuoto

Luotsihotelli

Luotsihotelli sijaitsee Hailuodon Marjaniemen upeissa merimaisemissa. Hotellissa on myös ravintola. Aikaisemmin hotelli toimi luotsitalona. Vieressä on Marjaniemen majakka, joka on avoinna kesäisin. Alueella on ympäri vuoden loistavat ulkoilumahdollisuudet, merkittyjä reittejä, taukopaikkoja ja erilaisia, paikallisia luonto-ja muita nähtävyyksiä. Hailuotoon pääsee lautalla ja hyvänä talvena jäätietä pitkin.

Emutarha lähellä Hailuodon lauttarantaa

Emutarha on lintutarha, jossa asuu sekä täysikasvuisia lintuja että poikasia. Tarhan aukiolo kannattaa varmistaa ennen paikalle menoa. Lisäksi myynnissä emutuotteita.

Haukipudas

Kipponit Kylä ja Satumetsäretki

Kipponit Satumetsäretkellä lapsi ratsastaa Kipponin selässä satumetsässä ja seuraa sinne sijoittuvaa tarinaa. Kipponit Kylässä voi selvittää minkälainen on Takun taikamökki tai Pikku-Siiven pieni puutarha, leikkiä ja ratkaista tehtäviä, joita löytyy eri ikäisille. Täällä on myös kahvila ja nuotiopaikka.

Ii

Kalajoki (7 vinkkiä)

Kalajoki Seikkailugolf

Jos etsit tekemistä koko perheelle, Kalajoki Seikkailugolf on hauska, merihenkinen, koko perheen kokemus. Täällä helposti hurahtaa useampikin tunti. Seikkailugolf on kätevästi ihan Vesipuisto Jukuparkin naapurissa.

Risteily Kalajoen vesillä

Kalajoelta voit tehdä lyhyen tai vaikka oikein pidemmänkin risteilyn lähivesille. Vaihtoehtoja on useampia, haluat sitten lähteä katsastelemaan lintuja, kalastamaan, bongailemaan hylkeitä tai ihan vaan nauttimaan maisemista ja merituulesta - sopiva varmasti löytyy.

Kempele

Kuusamo (4 vinkkiä)

Varaa itsellesi tehokas perhokalastusopas

Haluatko päästä kiinni perhokalastuksen perusteisiin tehokkaasti ja nopeasti? Tai oppia kalastamaan vaikka Kuusinkijoen, Kuhmon tai Karkkilan koskia? Kalastusopastus on silloin oikea vastaus tarpeisiisi. Räätälöimme sisällöt tarpeittesi mukaan tulit kalalle sitten yksin, kaverin kanssa tai isommalla porukalla. Kalastusopastuksemme teho perustuu henkilökohtaiseen yksilölliseen ohjaukseen. Meillä annetaan ohjeita,neuvoja ja apua niin, että varmasti ymmärrät kuinka sinun tulisi kalastaa.

Kuusamon suurpetokeskus

Kuusamon suurpetokeskus aloitti orpokotina emonsa menettäneille karhunpennuille, joiden kohtalona olisi muuten ollut menehtyä luonnossa. Nykyään tarhassa asustelee useita karhuja, pääasiassa alkuperäisten karhujen jälkeläisiä, jotka paikan isäntä, Sulo Karjalainen, on kasvattanut pennusta alkaen. Suurpetokeskus onkin myös ainutlaatuinen ilmentymä ihmisen ja suurpetojen välisestä ystävyydestä. Karhujen lisäksi täällä kohtaa kettuja, ilveksiä sekä koirasusia.

Kärsämäki (3 vinkkiä)

Kahvila-ravintola Juustoportti ja Pentikin outlet -myymälä

Täältä saa jokaisena viikonpäivänä lounasta ja lisäksi tiloissa on juustopuoti ja Pentikin outlet-myymälä. Täällä on kylmiöt täynnä Juustoportin herkullisia juustoja ja hyllymetreittäin keramiikka- ja sisustustavaraa Pentikiltä. Lyhyesti sanoen, monipuolinen pysähdyspaikka aivan 4-tien varrella, jossa pidetyn tauon jälkeen matkaa jatkuu virkistyneenä.

Kärsämäen skeittipuisto

Kärsämäen rullalautailupuistossa on betonisia skeittielementtejä, luiskia ja ramppeja, joita voi täällä ollessa käydä käyttämässä. Skeittiparkki sai alkunsa paikkakuntalaisten nuorten aloitteesta, mutta ajatus on koko ajan ollut, että paikkakunnalle vaikka vain tauolle pysähtyvät voivat myös tulla sinne skeittaamaan. Skeittipuisto sijaitsee aivan nelostien vieressä, Juustoportin naapurissa.

Liminka

Kukka- ja eläinpuisto Escurial

Aaseja, poneja, alpakoita, kanoja, fasaaneita ja monia muita eläimiä, niin kotieläimiä kuin eksoottisia asuu Escurialiksessa, joka on koti yli 400 eläimelle, jotka edustavat yli 50 lajia. Lisäksi alue on koristeltu lukuisilla kukkaistutuksilla, ja taimia myydään myös paikan omassa puutarhassa. Aktiviteetteja on talutusratsastuksesta, lasten pallomeren kautta saunomiseen. Escurialiksessa on kahvila ja siellä voi myös yöpyä.

Lumijoki

Merijärvi

Muhos (4 vinkkiä)

Mimmin Pulla - Maukasta ja tuoretta leipää, leivonnaisia ja tuoksuvaa kahvia

Mimmin Pulla on pieni leipomo-konditoria, jossa on hyvä pitää tauko matkan varrella ja nauttia munkkikahvit tai -limut. Leivosten lisäksi täältä saa herkullisia leipiä, kuten perunarieskaa, kaurasämpylöitä ja viljakasleipää. Makeista paloista munkkeja, viinereitä ja pullaa. Pikkusuolaisista kannattaa kokeilla poro- ja kinkkukuppia. Sijaitsee Valtatie 22:n varrella Muhoksen pääpaikoilla.

Laukanranta - Aamiaismajoitus B&B

Täällä voit yöpyä joko päärakennuksessa, joka on kodikas vanha hirsitalo tai idyllisessä luhtiaitassa Oulujoen rannalla. Luhtiaitassa on ilmalämpöpumppu jolla tila pysyy sopivan lämpöisenä. Pihapiirissä on grillipaikka ja lapsille sievä leikkimökki ja liukumäki. Piha on niin iso, että tänne mahtuu kookkaampikin auto. Sijaitsee lähellä Laitasaaren seurojentaloa, joka on suosittu juhlapaikka. Sieltä on tänne vain noin 4 kilometrin ajomatka, joten Laukanranta sopii hyvin juhlavieraiden yösijaksi.

Nivala

Crazyland - Teemapuisto, jossa on erikoisia rakennelmia ja kantaaottavia luomuksia

Kun hankittu lentokone ei mahtunutkaan omaa pihaa koristamaan, sille piti löytää uusi paikka. Sen jälkeen sen viereen tarvittiin lennonjohtotorni, sitten Charlie Chaplin, sitten Saturn V -kantoraketti, Titanic ja Eiffel-torni. Alienien pakkolaskun tehneen avaruusaluksen ympärillä voi myös pelata minigolfia ja aluetta kiertää polkuautolla. Crazyland tuo iloa elämään road tripin varrella. Sisäänpääsy on ilmainen. Paikalle voi tulla milloin vain, ja yöaikaan alue on myös hienosti valaistu.

Hotelli Huiskankorpi - Kaunis vanha rautatieasema

Taiten kunnostettu kodikas majatalo, jossa on neljä eri väriteeman mukaista huonetta, nimiltään: brown sugar, green day, white wedding ja red lips. Huoneet ovat valoisia ja korkeita. Ympäristö on idyllinen, rakennusta ympäröi komea puutarha, joka on omalla tavallaan hieno kaikkina vuodenaikoina. Kulkuyhteydet ovat hyvät, Nivalan pääpaikoille ei ole kilometriä enempää. Omistaja on paljon matkustellut, mistä pääsevät nauttimaan kaikki hotellin ravintolassa ruokailevat.

Oulainen

Oulu (9 vinkkiä)

Ravintola Sokeri-Jussin Kievari

Punamullalla maalattu, sisältä pirttimäinen vanha hirsimakasiini Oulun Pikisaaressa kätkee sisäänsä yhden Oulun idylisimmistä ruokaravintoloista. Sokeri-Jussin Kievarin ruoka-annokset ovat herkullista, oikeaa suomalaista ruokaa, joissa hyödynnetään kaudelle ominaisia, lähistöltä saatavia raaka-aineita. Otatpa sitten muikut, savuporokorvasienikeittoa tai luomupiimävanukasta, et pety. Ruokajuomaksi hyvä valikoima pienpanimo-oluita. Annokset ovat reippaan kokoisia, täällä syödessä ei jää nälkä.

Pizzeria Da Mario - Oulun vanhin pitsapaikka (jo vuodesta 1981)

Täällä keskitytään siihen, mikä osataan parhaiten - pizzaan. Reilut 40 vuotta sitten italialainen pizzamestari Mario Patella perusti Ouluun pizzerian, ja hänen viitoittamallaan tiellä ja resepteillä myös nykyinen Da Mario jatkaa. Täältä saat pizzan, joka on yksi parhaista pizzoista mitä olet koskaan syönyt! Myös salaattibaari on todella runsas ja erinomainen. Vaikka ruoka on herkullista, hinnat ovat silti kohtuulliset. Lapset voivat odotellessa seurata kalojen puuhia suuressa akvaariossa.

Pudasjärvi

Liukulumikenkäseikkailu Syötteen kansallispuistossa

Tule kokeilemaan supersuosittuja liukulumikenkiä ohjatusti Syötteen kansallispuistoon! Voit ostaa tämän retken kätevästi Taigavireen verkkokaupasta ja valita lisäpalveluksi vaikkapa herkullisen letunpaistoelämyksen kruunaamaan luontoretkesi. Tervetuloa Syötteelle, Suomen eteläisimmälle tunturialueelle!

Pyhäjoki

Pyhäjärvi

Pyhäntä

Raahe

Langin Kauppahuone

1800-luvun interiöörissä toimiva kahvila-ravintola ja hotelli. Omassa keittiössä leivotut leivonnaiset ja herkulliset kotiruuat. Lounas ma-pe 11-13.30. Juhla-ja kokoustiloja varattavissa. 7 uniikkia hotellihuonetta, 3 terassia. Sisäpihalla aurinkoiset terassit ja kesäisin kanoja.

Reisjärvi

Pizzeria

Parasta pitsaa mitä olen ikinä syönyt. Isoja pitsoja jos otat perhepizzan. Sijaitsee kirkon lähettyvillä ja myös pankin lähettyvillä. Mene käymään!😜

Kirkko

Kaunis ja vetää hiljaiseksi. Pyhä paikka jossa voin hiljentyä kun on raskasta. Rauhoittaa mieltä. Suosittelen jokaiselle nenään sinne naimisiin.

Sievi

Puuhaparkki - Lähiseudun monipuolisin liikuntapuisto

Täällä on kaikille liikkujille jotain. Lapset voivat leikkiä leikkipuiston kiipeilytelineillä ja muilla välineillä, ulkokuntosalissa on kaikille kuntoiluvälineitä, mobiilisti voi pelata interaktiivisia pelejä, joita ohjataan liikkumalla ja ikäihmisten terveysliikuntaan on Senior Sport -kuntoilutuotteita. Tällä alueella kaikki kolme sukupolvea voivat luontevasti kohdata. Puuhaparkki sijaitsee Sievin keskustassa.

Siikajoki

Pienkustantamo Koikkela Kustannuksen varastomyymälä

Lukutoukan paikka: kaikkea ihaniin luku- ja puuhahetkiin. Mm. ainutlaatuisia kirjoja lapsille ja aikuisille, Lukutoukan t-paitoja + siivousliinoja, herkkuja, tarroja. Kotimaisia Avainlippu-tuotteita kotimaiselta pienkustantamolta. Koska lukeminen antaa siivet!

Siikalatva

Taivalkoski

Jalavan kauppa ja pirttikahvila - Suomen vanhin kauppa

Tässä 1883 perustetussa maalaiskaupassa on vuosien kuluessa käyty kauppaa niin ruplilla, markoilla kuin euroilla. Myynnissä on talonpoikaistavaraa, vaatteita, jalkineita, säilykkeitä, persoonallisia seinäkelloja, koruja, voiteita ja kaikenlaista muuta teemaan sopivaa. Kauppa toimii edelleen samassa rakennuksessa kuin aikoinaan. Pirttikahvilassa voi käydä hörppäämässä vahvat kahvit ja herkuttelemassa munkeilla tai muilla leivonnaisilla ja suolaisilla paloilla tai lautasellisella lihakeittoa.

Kallioniemi - Kirjailija-professori Kalle Päätalon lapsuudenkoti ja museo

Kalle Päätalo vietti täällä lapsuutensa vuodet 1922-1939. Päätalojen saapuessa ei Kallioniemen 1800-luvun alkuperäisistä rakennuksista ollut paljoa jäljellä, ja esimerkiksi nykyinen pirtti salvattiin lapsuusvuosien aikana 1931. Kalustus ja esineet Kallioniemen asuinrakennuksessa ovat suurelta osin alkuperäisiä, ja täällä saa hyvän kuvan ajan pienviljelijä-metsätyömiesperheen elämästä. Erityisesti Iijoki-sarjan ja elokuvien kuten Elämäni vonkamies ystävät saavat vierailusta tänne paljon irti.

Tyrnävä

Utajärvi

Rokuan kansallispuisto

Ainutkertainen luonto retkeilijän paratiisi. Kiiminki joen yläjuoksu sijaitsee utajärvellä johon nousee merestä arvokalaa. Tervareitistö rokualta ouluun patikoiden tai pyörällä. Oulujoki maisemineen.

Vaala

Ylivieska