Kroatian kaikki suositut vierailupaikat ovat sen pääkaupunkia Zagrebia lukuun ottamatta rannikolla. Suosittuja vierailupaikkoja on pohjoisessa olevassa Istriassa, joka on melko lähellä Zagrebia, kuten myös sen ja Dalmatian välissä olevalla Kvarnerinlahdella, jossa sijaitsee rannikon toiseksi suurin kaupunki ja maan suosituin kylpylälomakohde. Dalmatia alkaa melko pohjoisesta ja jatkuu kapeaa rannikkoa pitkin aina Dubrovnikiin asti, mutta välissä on kaistale Bosnia- Hertsegovinaa.
Kroatia jakautuu muutamaan eri alueeseen, joista turistille olennaisimpia ovat rannikko ja sisämaa, jossa tosin sijaitsee vain Zagreb. Rannikko jakautuu useaan eri alueeseen, jotka ovat kaukana toisistaan ja joiden välillä ei aina ole helppo nopeasti siirtyä.
Kroatian sisämaa on laaja, ja valtaosa siitä kuuluu alueeseen nimeltään Slavonia (Slavonija). Se poikkeaa täysin rannikon Kroatiasta, ja se on ilmastoltaan ja tunnelmaltaan samantyylistä keskistä Itä-Eurooppaa kuin Unkari ja Serbiakin.
Sisämaan ainoa suosittu vierailupaikka on pääkaupunki Zagreb, johon ja jonka ympäristöön tutustuva saakin riittävän hyvän näkökulman Kroatian sisämaan elämänmenoon ja tunnelmaan. Kaikkein paras Kroatian sisämaahan on tutustua Zagrebista käsin tehtävillä päiväretkillä, joskin myös yöpymistä pikkupaikoissa kannattaa harkita.
Zagrebin ja sisämaan ilmasto on varsin mannermainen ja kevätkin alkaa yllättävän myöhään, usein vasta huhtikuun puolivälin jälkeen. Zagrebissa tulee talvisin lunta, mutta eteläisen sijainnin takia lumet usein sulavat nopeasti pois ja päivisin on lähes aina muutama lämpöaste. Kesäkausi poikkeaa melkoisesti talvikaudesta, sillä kesäkauden aikana eli huhtikuulta lokakuulle ollaan paljon ulkona ja syödään kevyitä, rannikolle tyypillisiä ruokia. Talvikausi on urheilun ja kulttuurin juhlaa, ruoat ovat tukevia sisämaan pöperöitä ja kellariravintolat ovat silloin parhaimmillaan. Toisaalta keskikesä on yleensä hyvin kuuma jakso, jolloin auringossa ei voi keskipäivän aikaan juurikaan oleskella, ja nykyisin ilmastoidut sisätilat vetävät runsaasti ihmisiä kesäisin puoleensa.
Sisämaassa monet hinnat ovat täysin erilaisia kuin esimerkiksi turistien suosimilla saarilla, Dubrovnikissa ja Splitissä, ja etenkin ruokailuun kuluu yleensä huomattavasti vähemmän rahaa. Esimerkiksi maan toiseksi suurimman kaupungin Splitin ja maan neljänneksi suurimman kaupungin Osijekin hintavertailu näyttää minkälainen on rannikon ja sisämaan ero.
Kroatian rannikko on pitkä ja rikkonainen, ja se alkaa Istrian niemimaasta, joka osin on Slovenian puolella. Istria on monin tavoin oma maailmansa, ja se poikkeaa sekä tunnelmaltaan että historialtaan melkoisesti muusta Kroatiasta. Sehän oli vielä sotien välisenä aikana osa fasistista Italiaa, ja vasta toisen maailmansodan aikana Titon partisaanijoukot toivat sen jälleen osaksi Jugoslaviaa, joskin maa muuttui sodan jälkeen sosialistiseksi liittotasavallaksi. Alue on ollut pääosin eteläslaavien hallussa jo 600-luvulta lähtien, mutta vieraat vallat valloittivat osia Kroatiasta aina 1940-luvulle asti ja sama päti muihin alueen maihin, jotka ovat aina vetäneet sotaisia tahoja puoleensa, ottomaaneista Itävallan imperiumiin, Natsi-Saksaan ja Napoleonin joukkoihin.
Istrian yksi suosittu vierailupaikka on Poreč, jossa kannattaa viettää mahdollisuuksien mukaan aikaa. Sen salat eivät ehkä vain päiväretkellä avaudu, mutta jos siellä viettää muutaman päivän tai viikonkin, pääsee nauttimaan sen mukavasta tunnelmasta, voi istuskella iltaa suurilla terasseilla ja sieltä voi vierailla päiväretkellä Venetsiassa tai ainakin lähisaarilla.
Istrian tavallisin kaupunki on sen suurin kaupunki Pula, jossa on upean amfiteatterin johdolla hämmästyttäviä, pääosin Rooman valtakunnan ajoilta peräisin olevia nähtävyyksiä. Pula on ehdoton paikka viettää ainakin muutama yö, ja vähintäänkin siellä kannattaa käydä muualta Istriasta päiväretkellä. Pulasta on bussilla Istrian parhaat yhteydet muualle, ja sieltä voi nopeasti siirtyä Rijekan suuntaan, Zagrebiin ja myös Italiaan, jonne Pulan bussiasemalta on voi kulkea etenkin Slovenian ja Triesten kautta Venetsiaan. Pulasta voi tietenkin myös suunnata Kroatian ja Italian välissä olevaan Sloveniaan, jossa bussit koukkaavat Koperin kautta.
Istrian tarunhohtoisin ja upein vierailupaikka on Rovinj. Se on luova, puitteiltaan unohtumaton pikkupaikka, jossa on aivan ainutlaatuista Adrianmeren rannikon tunnelmaa. Rovinj on hintava paikka viettää koko loma, mutta siellä voi muualta Istriasta nopeasti vierailla ja Rovinjissa lomailevat voivat helposti tutustua myös muuhun Istrian tarjontaan.
Istrian eteläpuolella on Kvarnerinlahti, jonka tarjontaan kuuluu Rijeka, ja se on maan kolmanneksi suurin kaupunki. Sen lähellä sijaitseva Opatija on yksi Kroatian vanhimpia ja kuuluisimpia lomapaikkoja, ja se on tullut erityisen tutuksi kylpyläkaupunkina, jonne voi matkustaa talvisinkin.
Rijeka on satamakaupunki, jossa on merellistä kansainvälistä tunnelmaa, ja se on kenties paras paikka kohtuuhinnalla tutustua Kroatian rannikon keskittymään. Eroa hintatasossa on etenkin Splitiin, ja Rijeka on siitä hyvä paikka, että sinne on vain parin kolmen tunnin bussimatka sekä Pulasta että Zagrebista.
Kvarnerinlahden saaret ovat ainutlaatuisia, mutta ne eivät ole kovin suosittuja suomalaisten turistien keskuudessa. Rijeka on erinomainen tukikohta tai lähtöpaikka saariin tutustumiselle, sillä sieltä on busseja, jotka vievät vaivattomasti sellaisille saarille kuin Krkiin. Krk on helpoin vierailupaikka, sillä se on yhteydessä mantereeseen sillalla, mutta Cresiin on helpompi siirtyä Istrian kautta, esimerkiksi Pulasta.
Kenties parhaimmillaan ja monipuolisimmillaan Kroatia on Dalmatian keskivaiheilla, jossa on useita mielenkiintoisia vierailupaikkoja. Rijekasta on matkaa Zadariin saati Splitiin, joten rannikkoa pitkin matkustavan ei kannata yrittää hoitaa liian pitkiä etappeja kuin kiireessä. Bussi on paras tapa siirtyä rannikkoa pitkin, ja pyöräilyä voi joillain osilla harkita. Laivoilla ei tällä hetkellä pääse yhtä hyvin rannikkoa pitkin kuin aikoinaan, ja nykyisin se onnistuu oikeastaan vain Splitin ympäristössä ja Splitin ja Dubrovnikin välillä.
Eteläisin kohde varsinaisessa Dalmatiassa ennen Bosnian rajaa on Makarska, joka on lomapaikka vailla vertaa. Kauniit maisemat, Biokovon vuoristo, hyvät rannat, rento lomatunnelma ja Dubrovnikia ja Splitiä alhaisemmat hinnat takaavat, että loma Makarskassa on onnistunut. Se on ranta- ja lepolomalle kenties Kroatian paras paikka, ja se soveltuu erinomaisesti myös aktiivilomailijalle. Split ja sen lentoasema eivät ole sieltä kaukana, joten siirtymiseen lentoaseman ja majapaikan välillä ei kulu tuntitolkulla.
Toinen melko tuntematon mutta mieleenpainuva ja äärimmäisen tasokas lomakaupunki on Dalmatian keski- ja pohjoisosien välissä oleva Šibenik. Sen vanhat kaupunkikorttelit ovat silmää miellyttäviä, ja pitkää rantapromenadia pitkin kuljeskellessa voi hengitellä Adrianmeren raikkaita tuulia. Kaupunki ei ole mikään varsinainen rantalomakohde, vaan se on parhaimmillaan muutaman päivän tai viikon oleskelulle. Se tarjoaa myös mahdollisuuden tutustua ympäristöön, kuten siitä etelään sijaitsevaan Primošteniin, jossa legendaarinen elokuvantekijä Orson Welles asui 1970-luvulla. Šibenik ei myöskään ole kaukana Splitistä saati Trogirista, joten niistä voi käydä siellä päiväretkellä tai päinvastoin.
Split on rannikon suurin kaupunki, ja se on vasta noin vuosikymmenen ajan ollut paikka, joka on vetänyt ihmisiä paljon puoleensa. Aiemmin se oli lähinnä kaupunki, josta kätevästi pääsi siirtymään muihin paikkoihin, mutta nykyään sinne mennään myös yöpymään ja jopa viikoksikin viihtymään. Tosin valtaosa edelleen vierailee siellä päiväretken yhteydessä, ja näin Split onkin ainakin keskikesällä parhaimmillaan varhain aamulla ja alkuillasta, jolloin päiväretkeläiset ovat poistuneet.
Splitin lähellä sijaitseva Trogir on kaunis mutta hintava ja snobahtava paikka viettää koko lomansa. Sinne on helppo siirtyä Splitistä päiväretken yhteydessä, mutta myös Trogir on suosittuna nopeana vierailupaikkana parhaimmillaan alkuillasta eteenpäin. Se on rauhallinen, siisti ja tasokas lomapaikka, joka soveltuu erinomaisesti pariskunnille ja pienille porukoille, jotka haluavat kenties juhlistaa jotakin.
Dalmatian pohjoisin suosittu vierailupaikka on Zadar. Se on yksi monipuolisimpia ja parhaita Kroatian matkakohteista, sillä siellä voi harrastaa kaikenlaista kuten tennistä ja sen ympäristössä on paljon rantoja ja myös saaria, joilla voi vierailla. Se on kaukana muista paikoista, eikä siellä oikein kannata käydä päiväretkellä, mutta jokaisen kynnelle kykenevän kannattaa yrittää viettää ainakin muutama päivä elämänsä aikana Zadarissa.
Dalmatian edustalla olevat saaret ovat Kroatian tavaramerkkejä, jotka tosin ovat suosittuja vierailupaikkoja oikeastaan vain keskikesällä. Saarten rauhallinen elämänmeno on nähtävyys ja kokemus sinänsä, ja vain harva paikka Euroopassa tarjoaa yhtä miellyttävät puitteet lomalle kuin Dalmatian saaristo. Saarten joukossa on niitä, joilla eivät monet käy tai ainakaan lomaile, kuten Šolta ja Vis, ja myös niillä kannattaa mahdollisuuksien mukaan vierailla.
Splitistä ja sen lentoasemasta helpoimman matkan päässä on Brač, joka on monipuolinen ja miellyttävä saari. Sen rauha ei katoa vilkkainakaan aikoina, ja sen koko auttaa häivyttämään turistilaumat keskikesänkin aikana. Saari soveltuu niin lepo- kuin aktiivilomallekin, ja sen rannat ovat eräitä saariston parhaita.
Tarunhohtoisin Kroatian saarista on Hvar, joka pääosin on huippusuosittu matkakohde vain heinä- ja elokuussa. Koulujen kesäloman aikaan siellä ei ole kaikkein paras lomailla, mutta huhti–toukokuussa ja syys-lokakuussa sen saloista voi rauhassa ottaa selvää. Pääkaupunki Hvar on lähes aina vilkas paikka, jossa on aivan armottomat hinnat, mutta Stari Grad pysyttelee valtaosan vuodesta rauhallisena eikä Jelsakaan ole muuten kuin keskikesällä suosittu paikka. Hvar on hintava saari etenkin ravintoloissa tarjottavien ruokien suhteen, ja siitä kannattaa etukäteen ottaa mahdollisimman paljon selvää.
Kauimpana Splitistä sijaitseva Korčula on myös hieno ja varsin hintava saari, jossa tosin on vähemmän vierailijoita kuin Hvarilla. Pääkaupunki on henkeäsalpaava vierailupaikka, jonka näyt eivät mielestä katoa, ja sen lähellä on rantoja ja lomakyliä, joissa voi viettää yönsä ja aikaa rannalla. Vela Luka on rauhallisempi paikka, jossa valtaosan vuotta hintavat ravintolat odottelevat lähes tyhjinä lyhyttä turistikautta, mutta sen tunnelma on silti lyömätön. Splitin lisäksi Korčulaan pääsee nopeasti Dubrovnikista, josta on melko lyhyt katamaraanimatka Mljetin kautta Korčulaan.
Vaikka aluetta, joka sijaitsee Makarskasta etelään, Bosnian pienen rannikon eteläpuolella, ei aina täysin mielletä osaksi Dalmatiaa, ovat Dubrovnik ja sen lähellä olevat paikat kuitenkin sen eteläosia. Alue on saumattomassa yhteydessä Keski-Dalmatiaan vain katamaraaneilla, jotka kulkevat Hvarin ja Korčulan kautta Splitin ja Dubrovnikin väliä, sillä bussilla matka kulkee Bosnia-Hertsegovinan kautta. Jos Splitistä tai Makarskasta suuntaa bussilla Dubrovnikiin, pitää passi tai henkilökortti olla matkassa mukana. Bussi pysähtyy lähes poikkeuksetta Neumissa [kartalla], jossa yleensä käydään edullisilla tupakkaostoksilla tai syömässä. Bosnia ei kuulu EU:hun, joten se saa hinnoitella tupakan miten haluaa, ja siellä askit maksavat noin puolet siitä mitä ne Kroatiassa maksavat. Viina tai viini eivät ole paljon halvempia kuin Kroatiassa, sillä Kroatian kaupoissa on erittäin kilpailukykyiset hinnat, jotka eivät alkoholin suhteen poikkea entisen Jugoslavian muista maista juuri lainkaan.
Dubrovnik on Kroatian suosituin matkakohde ja kuuluu samoihin unelmakohteisiin kuin Venetsian ja Pariisin tyyliset vierailupaikat. Se on suosittu kohde juhlistaa jotakin niin pariskunnan kuin porukankin, mutta se on hintava ja vilkas paikka, jossa harva viihtyy viikkoakaan. Dubrovnik on yksinomaan kohde, jonne lähdetään turistina patsastelemaan, eikä se ole paikka, jossa sen kummemmin harrastettaisi mitään tai jonne kannattaisi mennä pyöräretken yhteydessä. Sinne ei kannata myöskään lähteä rentoutumaan, sillä Dubrovnik on hektinen paikka, jonka pääpaikoista saa päivässä parissa tarpeekseen.
Dubrovnikiin lähtevän kannattaa tehdä majapaikkavaraukset hyvissä ajoin etukäteen ja valmistautua siihen, että lomasta tulee melko hintava. Jos loman suhteen on joustoa, parhaisiin vierailuaikoihin kannattaa tutustua tarkoin, sillä ajoittamalla matkan oikein voi säästää kuluissa ja nauttia Dubrovnikista silloin kun siellä ei ole valtava tungos. Dubrovnik ei ole hyvä päiväretkikohde, sillä vanhakaupunki on aivan tukossa nimenomaan päivisin, ja iltaisin kun päiväretkeläiset ovat lähteneet kaupunki on parhaimmillaan.
Dubrovnikin lisäksi lomailua kannattaa harkita jossakin sen lähistöllä, sillä niin rannikolla kuin saarillakin on muutama hyvä kohde, joista voi kerran pari käydä katsomassa Dubrovnikia. Jos kaupungissa viihtyy pidempään kuin kolme neljä päivää, kannattaa harkita päiväretkeä joko Bosniaan, jossa Mostar on lähellä ja Sarajevo melko kaukana päiväretkeksi, tai sitten saarille, joista Mljet on tunnetuin. Mahdollista on myös vierailla päiväretkellä Montenegron parhaissa vierailupaikoissa, eli rantapaikka Budvassa ja huikaisevan upeassa Kotorissa. Dubrovnik on hyvä vierailupaikka myös niille, jotka omatoimisesti matkustelevat alueella, ja sieltä voi bussilla siirtyä Bosnian ja Montenegron lisäksi Makedoniaan ja joihinkin muihinkin paikkoihin.
Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 3: Ruoat ja juomat Kroatiassa.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2021/06