Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Rodos on yksi Kreikan suosituimmista lomakohteista, missä aurinko paistaa ja lämpöä piisaa. Rentoutuminen, auringonotto, shoppailu, herkuttelu ja arjesta irtautuminen ovat sen parasta antia. Lue lisää Rodoksesta
Ilmoitus
Ravintola, Dubrovnik, Kroatia
Kroatiassa voi nauttia esimerkiksi ćevapčićia, jossa on kymmenkunta lihapötköä, sipulia ja joko sumin- tai lepinja-leipää.

Ruokailu, ostokset ja majoittuminen

Ruokailu Kroatiassa

Kroatiassa ruokailu, kahvilla istuskelu tai jonkinlaisen ryypyn ottaminen kuuluvat päivittäin loman kohokohtiin. Ruoat ovat erinomaisia, kahvi hakee hinta-laatusuhteessa vertaistaan ja erilaiset alkoholijuomat ovat varsin kohtuullisissa hinnoissa ja vaivattomasti saatavilla.

Kroatiassa paikalliset eivät syö paljon ravintoloissa, sillä niiden hinnat ovat vauraammista maista saapuneiden turistien takia monessa paikassa nousseet pilviin, ja kun he menevät ulos syömään, he valitsevat hinta-laatusuhteeltaan parhaat paikat. Katsomalla missä paikalliset ruokailevat niin arkena kuin pyhänäkin voi helposti löytää kaikkein suositeltavimmat ravintolat. Toisaalta kahvi ja alkoholijuomat ovat Dubrovnikia ja joidenkin muiden kaupunkien vanhoja osia lukuun ottamatta edullisissa hinnoissa, ja vain turistien suosimissa paikoissa niidenkin hintoja on hilattu ylöspäin.

Hintojen puolesta Dubrovnik on aivan oma maailmansa, jonka hintataso lähentelee paremminkin Ranskaa kuin Kroatian hiljaisia paikkakuntia, mutta ikävä kyllä sielläkään laatu ei välttämättä liity millään lailla aterian hintaan. Vaikka ateriat usein maksavat Dubrovnikissa tuplasti sen mitä maan halvimmissa kolkissa, eivät ne silti välttämättä ole yhtä hyviä kuin paikallisille jossakin pikkupaikassa tarjottavat ruoat.

Ravintola, jossa pöytiintarjoilu, Kroatia
Söi Kroatiassa missä tahansa, aivan kuten istahtaa kahville tai muulle juomallekin, on kaikkialla lähes poikkeuksetta pöytiintarjoilu.

Söi Kroatiassa missä tahansa, aivan kuten istahtaa kahville tai muulle juomallekin, on kaikkialla lähes poikkeuksetta pöytiintarjoilu. Mitään ei tarvitse lompakko kädessä lähteä tiskiltä tilailemaan, ja ihmisiä kehotetaankin istuutumaan ja pysyttelemään poissa tiskin luota. Kaikki tuodaan niin ravintoloissa kuin kahviloissa ja baareissakin pöytään, ja myös laskun voi maksaa tarjoilijalle, joskin joissain paikoissa on selkeästi nähtävissä oleva kassa, jossa voi myös nopeasti käydä maksamassa ruoan ja juomat.

Hinnat ovat useimmissa tapauksissa niin korkeita, ettei mistään juomarahoista kannata huolehtia, mutta hyvästä palvelusta voi aina jättää ylimääräistä. Jos on vain kahvilla tai muulla juomalla, ei mitään juomarahoja kannata jättää, mutta höveleihin turisteihin tottuneissa baareissa, kahviloissa ja ravintoloissa, jotka ovat keskeisillä paikoilla, voidaan odottaa juomarahaa myös vain juomista.

Kroatiassa aamiainen syödään joko majapaikassa tai haetaan leipomosta jotakin, mutta varsinaisia aamiaisia ei noin vain löydy ja jos löytyy, ne ovat hintavia. Monen kahvilan terassille voi ottaa mukaansa vaikkapa burekia, mutta leipomoiden yhteydessä on usein pöytiä, joiden äärellä aamiaisen voi syödä.

Aikoja, jolloin mennään normaaleihin ravintoloihin, ovat lounas verrattain myöhään, alkaen klo 12–13, ja illallinen, joka Kroatiassa syödään aikaisemmin kuin monessa muussa Etelä-Euroopan maassa, alkaen noin klo 18 ja jatkuen melko hiljaisena klo 21–22 asti. Yleisesti ottaen illallista ei kannata jättää liian myöhäiseksi, sillä keittiöt eivät yleensä ole klo 22 jälkeen avoinna, eikä maassa ole lainkaan myöhään avoinna olevia pikaruoka- tai kebabpaikkoja, sillä niitä ylipäätään on hyvin vähän.

Tietoa Kroatian ruoista, joista lomailijalle ovat oleellisimpia rannikon kesäajan ruoat, on kunkin kohteen Pienessä Matkaoppaassa ja mukana on aina alueelle tyypillisten ruokien esittelyä. Etenkin Splitin tarjontaan kannattaa kiinnittää huomiota, sillä siellä tarjotaan muuallakin tyypillisiä ruokia.

Kroatian ostokset

Kroatia ei ole mikään ostosparatiisi, eikä juuri kukaan lähde sinne ostokset pelkästään mielessään. Siellä on kaupan kaikenlaista sellaista, mistä turistien ajatellaan olevan kiinnostuneita, ja niihin tietenkin kuuluvat käsityöt kuten pitsituotteet ja erilaiset koristellut liinat, juomat ja etenkin alkoholijuomat, elintarvikkeet, sellaiset joillekin paikoille tyypilliset tuotteet kuten Hvarin saarella ja muualla samalla alueella laventeli ja monenlaiset muut paikalliset tuotteet, jotka ovat yleensä muuta kuin massatuotantoa.

Turismin lisääntyessä monet torit ovat ainakin osaksi vuotta alistuneet täysin vierailijoiden hahmoteltuja tarpeita varten, ja näin niistä harmillisen usein löytyy samoja ylihintaisia tuotteita, joista monet eivät sinänsä ole edes Kroatialle sen kummemmin tyypillisiä.

Kiertely ja aitojen torien tutkiminen on aina kannattavaa, ja esimerkiksi Pulassa, Rijekassa, Splitissä, Zadarissa ja Zagrebissa on paljon hyviä ostospaikkoja etenkin paikallisille suunnattujen torien ja kauppahallien yhteydessä ja tuntumassa. Tutustumalla kunkin Pienen Matkaoppaan ostosvinkkeihin parhaiden ostosten tekeminen on helppoa.

Kenties hienoin Kroatian ostospaikka on Zagrebin kauppahalli ja tori, ja erinomainen on myös Splitin keskustan ulkotori. Yksi ehdoton vierailupaikka kaikkialta Istriasta on Pulan tori ja kauppahalli, ja se ei ole vai ostospaikka vaan paikka, jossa paikalliset seurustelevat ja viettävät paljon aikaa.

Varsinaisia turistirysiä, joissa pääsee rahoistaan, ovat Dubrovnikin vanhankaupungin käsityöt ja turisteille suunnattuja tuotteita myyvät kojut ja torit, sellaisten saarien kuten Hvarin pääpaikat, joilla kaikki on ylihintaista, ja Makarskan rantapromenadin kojut, joita kaikkia on kuitenkin hyvä käydä vilkaisemassa.

Hotelli, Kroatia

Kroatian majapaikat

Kroatia oli yksi Euroopan ensimmäisiä maita, jossa huoneissa ja huoneistoissa yöpyminen oli suositumpaa kuin hotelleissa. Hotelleja ei maassa ole koskaan ollut niin paljon, että ne kaikille turisteille riittäisivät, ja erilaiset rakennussäädökset eivät suosi suurten hotellien rakentamista esimerkiksi merenrannoille kuin joissain paikoissa.

Grand Hotel, Dubrovnik, Kroatia
Dubrovnikin hotellihinnat voi pitää kurissa jos tutustuu parhaisiin matkustusaikoihin ja tekee varauksensa hyvissä ajoin etukäteen.

Dubrovnik on ympärivuotinen lomapaikka, jossa on melko paljon hotelleja, ja niitä on kaikkialla kaupungissa. Hinnat ovat normaalia korkeampia mutta ne voi pitää kurissa jos tutustuu parhaisiin matkustusaikoihin ja tekee varauksensa hyvissä ajoin etukäteen.

Split on kaupunki, jossa ei ole paljon hotelleja ja jossa on aina ollut paljon huoneita ja huoneistoja. Monet niitä vuokraavat ovat ammattilaisia, eikä huolta esimerkiksi avainten saamisesta tai hädän tullessa avun saamisesta ole.

Hotellit, huoneistot ja hostelit

Muualla maassa on sekä hotelleja että huoneistoja, mutta muita majapaikkoja maassa on vähemmän. Hostelit olivat aikoinaan yleisiä mutta halpojen huoneiden saatavuus on vienyt niiltä paljon asiakkaita.

Erilaisia majataloja ja muita huoneistojen ja hotellien välimaastossa olevia majapaikkoja on melko vähän, sillä matkustelu maahan on hyvin kausiluontoista ja lähes kaikki matkat Kroatiaan tehdään toukokuun puolivälin ja syyskuun puolivälin välisenä aikana. Ainoa poikkeus on Dubrovnik, jossa käy varsin paljon ihmisiä talvikaudellakin, mutta myös Dubrovnik on muulloin kuin neljän kuukauden pääsesongin aikaan majapaikoiltaan normaalia edullisempi ja muulloin vierailijoita on kesää huomattavasti vähemmän.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 4: Ajanvietettä Kroatiassa.

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2021/06

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti