Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Ilmoitus
Jalkapalloa, Kroatian liiga
Kroatia on jalkapallomaa, jossa on myös kohtalaisen hyvä oma liiga ja jonka joukkueita yleensä on Euroopan liigoissa.

Kroatian parhaita ajanvietteitä

Kroatia on paikka, jossa voi seurata urheilua ja jossa loman ohessa voi harrastaa kaikenlaista. Kroatia on urheilumaa, ja siellä erityisen hyvä on mennä jalkapallo- tai koripallo-otteluun.

Krotiassa on hyvät olosuhteet pyöräilylle, ja niin alan kilpaharrastajat kuin muutkin voivat pyöräillä siellä monessa eri paikassa. Toinen samantyylinen urheilullinen ajanviete, jota voi harrastaa tosissaan tai vain vähän, on patikointi, joka onnistuu vaikkapa Splitissä ja saarilla.

Erilaiset risteilyt ja laivaretket ovat Kroatian rannikolla yleisiä, mutta siellä voi myös veneillä ja viihtyä paljonkin vesillä. Myös tennis etenkin Splitissä mutta myös muualla maassa on mahdollista hyvillä kentillä, ja Kroatia on oiva paikka pelata vaikka loman joka päivä.

Urheilu: Jalkapallo ja koripallo

Jalkapallo

Kroatia pelasi vuoden 2018 jalkapallon MM-kisoissa finaaliin, mutta se ei suinkaan ollut maan ensimmäinen arvokisamitali. Jo Jugoslavian aikoina jalkapallossa tuli menestystä, maa tunnettiin ”Euroopan Brasiliana” ja vuoden 1987 nuorten maailmanmestaruuden voittaneet jugoslaavit olivat vuonna 1998 ratkaisevassa asemassa kun Kroatian maajoukkue sai aikuisten MM-kisoissa pronssia, vain kolmisen vuotta sodan päättymisen jälkeen.

Kroatia on jalkapallomaa, jossa on myös kohtalaisen hyvä oma liiga ja jonka joukkueita yleensä on Euroopan liigoissa. Monet pelaajat ovat lähteneet lännemmäs rahakkaammille kentille, mutta Kroatian jalkapalloliiga, jota pelataan syyskuulta toukokuulle, on parempi kuin monet muut Euroopan pikkuliigat. Huomionarvoista on kuitenkin se, että jotkut joukkueet pelaavat Euroopan liigojen karsintoja jo heinäkuun alusta lähtien.

Legendaarisin joukkue on Hajduk Split, sen pahin kilpakumppani on HNK Rijeka ja paras joukkue viime vuosikymmeninä on ollut Dinamo Zagreb. Zagrebin stadionilla pelaa ottelunsa yleensä myös Kroatian maajoukkue.

Koripallo

Jugoslavia oli aikoinaan urheilun tähtimaita, ja Sarajevossa järjestettiin vuoden 1984 olympialaiset, jotka olivat maailman ainoat sosialistisessa maassa järjestetyt talviolympialaiset. Jugoslavian koripallojoukkue voitti kultaa vuoden 1980 olympialaisissa, sai olympiahopeaa kolmasti ja kerran olympiapronssia. Tämän lisäksi se voitti maailmanmestaruuden kolme kertaa ja Euroopan mestaruuden viisi kertaa. Näiden legendaaristen joukkueiden kroaattitähtiin kuuluivat Krešimir Ćosić, Dino Rađa, Dražen Petrović ja Toni Kukoč.

Kroatian koripallojoukkue jatkoi Jugoslavian hyviä otteita vielä vuonna 1992, jolloin se pelasi olympialaisten finaalissa, ja 90-luvulla se sai vielä myös pronssia sekä EM- että MM-kisoissa. Tämän jälkeen Jugoslavian paukut oli käytetty, eikä Kroatia 2000-luvulla enää edes päässyt kaikkiin arvokisoihin mukaan.

Zagrebissa voi lokakuun alusta toukokuun alkuun mennä koripallo-otteluun, ja sen Cibona-joukkue kuuluu maan kärkikastiin.

Toinen varsin hyvä joukkue on KK Split, joka Jugoslavian viimeisinä vuosina voitti Euroopan cupin kolme kertaa peräkkäin.

Myös Zadarin joukkue on pärjännyt varsin hyvin.

Splitin ja Zagrebin tavoin Zadar pelaa yhdessä Euroopan parhaista liigoista, ABA-liigassa. Siinä on joukkueita kaikista entisistä Jugoslavian maista, ja taso on tietenkin korkea.

Zadar voitti kauden 2020–21 Kroatian liigan, jossa maan joukkueita myös pelaa, ja myös siellä on tasokkaita otteluita.

Polkupyöräilijöitä, Kroatia
Kroatian saarilla ja Istriassa pyöräily on erinomainen tapa siirtyä paikasta toiseen.

Muita ajanvietteitä

Kroatiaan ei välttämättä kannata ensisijaisesti lähteä harrastamaan jotakin tiettyä asiaa, joskin pyöräily ja patikointi ovat sellaisia, että niitä sinne usein lähdetään varta vasten harrastamaan. Kuuma kesä ja etenkin paahtava aurinko kuitenkin vaikuttavat harrastusmahdollisuuksiin niin, että kevät ja syksy ovat parhaat ajat muille kuin vesilajeille. Eri ajanvietemahdollisuuksista ja harrastuksista on erikseen asiaa kunkin mainitun matkakohteen Pienessä Matkaoppaassa.

Pyöräily

Kroatian tiet ovat Autoliiton mukaan paremmassa kunnossa kuin Suomessa, ja siellä onkin vuodesta 2015 lähtien järjestetty Kroatian ympäriajo, joka vuonna 2021 pidetään vuoden 2019 tavoin lokakuussa (ennen sitä huhtikuussa).

Polkupyörävuokraamo, Kroatia
Pyöriä voi vuokrata monesta paikkaa.

Huomionarvoinen seikka on se, että parhaat ajat pyöräilylle ovat alkaen lämpenevistä ilmoista maaliskuulta aina toukokuun loppupuolelle, jolloin alkaa olla aivan liian kuuma. Syksy ei ole yhtä hyvä ajankohta pyöräilylle, sillä päivät lyhenevät nopeasti ja myrskyjä esiintyy, mutta syyskuun loppupuolelta ainakin lokakuun loppupuolelle on hyviä pyöräilykelejä. Seesteiset ja aurinkoiset pitkät kevään ja alkukesän päivät ovat kuitenkin kaikkein parhaita pyöräilyaikoja, sillä myrskyjä ei tähän vuodenaikaan esiinny mutta lokakuussa esiintyy. Toinen merkillepantava seikka on se, että esimerkiksi Makarskan ympäristössä, Kroatian saarilla ja Istriassa pyöräilyä ei kannata ottaa turhan tosissaan vaan se on erinomainen tapa siirtyä paikasta toiseen ja nähdä lyhyessä ajassa enemmän. Niille, jotka pelkäävät mäkiä ja pitkiä matkoja, on tarjolla sähköpyöriä.

Kroatiassa on muutama eri tienoo, joita pidetään muita parempina pyöräilypaikkoina.

Istria, joka on maan pohjoisosissa, on lumoava niemimaa viettää aikaa, ja pyöräily sen hyväkuntoisilla teillä on ilo. Istrian suurimmat kaupungit ovat suosittuja mutta rauhallisia vierailupaikkoja, joiden ympäristössä ei ole turhia ruuhkia. Porečista alkava 49 kilometriä pitkä Parenzana on kaikkein legendaarisin pyöräilyreitti, jonka varrella on vaikka mitä ja joka on rakennettu entiselle viininkuljetukseen erikoistuneelle rautatiereitille.

Dalmatian keski- ja eteläosissa oleva Biokovon luonnonpuisto on ainutlaatuinen vierailupaikka, joka on myös hyvä paikka pyöräillä. Myös pyöräily läheisestä Makarskasta pohjoiseen, hyvää rantaa pitkin kulkevaa maantietä ohi Splitin ja Trogirin aina Šibenikiin ja mahdollisesti siitä vielä Zadariin ja Zagrebiin on oiva pitkä pyöräretki.

Kolmas varteenotettava pyöräilypaikka ovat Splitin ja Dubrovnikin välissä olevat saaret. Ne ovat kuitenkin parhaita harrastelijoille ja sunnuntaipyöräilijöille, jotka ovat tyytyväisiä korkeintaan parin kolmen tunnin päivittäisistä pyöräretkistä. Etenkin Hvar on hyvä paikka vähän pyöräillä, Brač on sekin varteenotettava ja kookas saari, ja myös Korčula on oiva saari pyöräillä.

Tietoa reiteistä ja muista yksityiskohdista saa Kroatian pyöräilypaikoista helposti mutta vain englanniksi. Korčulan, Hvarin ja Bračin pyöräilyreittejä kannattaa tutkia etukäteen, ja paikan päällä voi turisti-infoista hakea paperikarttoja ja muuta tietoa.

Patikointi-polku, Kroatia
Kroatiassa on paljon hyviä paikkoja patikoida.

Patikointi

Patikointi onnistuu hyvin samoissa maisemissa kuin pyöräilykin, ja siihen pätevät aivan samat asiat. Kevät ja syksy ovat parhaat ajankohdat patikoida, ja etenkin vähäpuiset paikat kuten rannikko ja saaret ovat paikkoja, joissa ei kesäkuulta syyskuun puoliväliin voi patikoida kuin mahdollisesti varhain aamulla tai juuri ennen auringonlaskua. Sääolosuhteet voivat koska tahansa muuttua melko nopeasti, mutta eivät ehkä niinkään rannoilla tai saarilla. Korkeilla paikoilla kuten Makarskan lähellä olevassa Biokovossa pitää aina varautua kaikkiin mahdollisiin sääilmiöihin.

Biokovon luonnonpuisto Splitistä etelään ja lähellä Makarskaa on ehdoton patikointipaikka, jossa voi hyvin viihtyä pitkiäkin aikoja.

Istria on hyvä paikka harrastaa patikointia, ja siellä Porečista alkava 49 kilometriä pitkä Parenzana on kenties maan hienoin paikka kävellä paikasta toiseen.

Muuallakin maassa on paljon hyviä paikkoja patikoida, ja esimerkiksi Zagrebin ympäristössä oleva Medvenica tarjoaa oivia maastoja patikointiretkille. Myös Splitissä voi hyvin kävellä paljonkin, ja patikointi Marjanin niemimaalla on jokaisen kaupungissa vierailevan ulottuvilla.

Saarista etenkin Hvarilla on paljon hyviä patikointimaastoja, joita on sekä teiden varsilla että muualla. Saarella voi esimerkiksi tutustua tuhansia vuosia vanhoihin, kreikkalaisten siirtokuntien alulle panemiin viiniviljelyksiin, joita on tällä kauniilla saarella paljon. Reitteihin ja karttaan kannattaa kuitenkin tutustua tarkoin, sillä kävely voi mäkien takia olla joissain paikoissa kuten Stari Gradin ja Hvarin kaupungin välillä lähes mahdotonta.

Laitaretkelle lähdössä, Trogir, Kroatia
Kroatian rannikko ja saaristo ovat huhtikuulta lokakuun alkuun erinomainen paikka lähteä laivaretkelle.

Veneily ja laivaretket

Kroatian rannikko ja saaristo ovat huhtikuulta lokakuun alkuun erinomainen paikka lähteä risteilylle, purjehtimaan, laivaretkelle, kanootilla soutelemaan tai muutakin tekemään. Se ei ole paikka, jossa lainelautailtaisiin tai ajeltaisiin vesiskootterilla tai vesisuksilla, mutta rauhallinen veneily ja risteily ovat siellä hyvin tavanomaisia puuhia sekä vierailijoille että paikallisille.

Adrianmerelle seilailemaan haluava voi lähteä Splitistä lyhyelle laivamatkalle joillekin saarista, joista Bračiin on tunnin matka. Splitistä voi myös mennä kaikille muille lähisaarille, ja sieltä voi siirtyä katamaraanilla monen saaren kuten Hvarin ja Korčulan kautta Dubrovnikiin. Splitissä voi myös tehdä vene- ja purjehdusretkiä, ja kaikki tällainen toiminta on hyvin tyypillistä ja myös suositeltavaa ajanvietettä Splitissä lomaileville. ACI-satamasta voi lähteä mitä erilaisimmille risteilyille ja laivaretkille. Splitin eteläpuolella sijaitsevassa Omišissa voi myös soudella kanootilla, mikä tapahtuu Cetinajoella. Splitin risteily- ja veneilymahdollisuuksista voi lukea sen Pienestä Matkaoppaasta.

Katamaraani, Krilo, Kroatia
Dubrovnikin satamaan saapuu Hvarin ja Mljetin kautta Splitistä kulkeva Krilo-yhtiön katamaraani.

Dubrovnik on toinen rannikon kaupunki, jossa erilaiset veneretket ja risteilyt kuuluvat monen lomaan. Siellä kuitenkin on hankalampi lähteä muille kuin vanhasta satamasta lähteville risteilyille ja laivaretkille. Mahdollisuuksia on useita, ja lippuja niihin myydään myös Lapadin rannan vieressä. Lisätietoa risteilyistä voi katsoa Pienestä Matkaoppaasta.

Dubrovnikin varsinainen satama sijaitsee melko kaukana vanhastakaupungista, ja sinne saapuu Hvarin ja Mljetin kautta Splitistä kulkeva Krilo-yhtiön katamaraani. Nykyään on myös toinen, Makarskankin kautta kulkeva katamaraani, josta myös vastaa Krilo.

Sekä Dubrovnikista että Splitistä kuten myös Zadarista voi kulkea Jadrolinijan laivoilla saarille, rannikolle ja myös Italiaan. Kesällä on eniten vuoroja, katamaraanit kulkevat vain kesän aikana ja kaikki laivamatkat ovat parhaimmillaan huhtikuulta lokakuun alkuun. Kaikkein helpoin siirtyä saarille on Splitistä, jossa satama on aivan keskustassa ja josta voi kulkea moneen eri paikkaan.

Zadarista voi tehdä mitä erilaisempia laiva- ja veneretkiä, joita on tarjolla useita aivan ytimessä olevassa satamassa.

Dalmatian keskiosissa, lähellä Splitiä sijaitsevassa Trogirissa lomailevalla on hyvät apajat lähteä jonkinlaiselle meriseikkailulle.

Istriasta voi Porečista kulkea katamaraanilla Venetsiaan, jonne voi mennä vain päiväretkelle, ja matka suuntaansa kestää kolme tuntia. Adriatic Lines vastaa matkoista, mutta lippuja voi ostaa myös paikallisista matkatoimistoista.

Kroatian rannikolla ja saaristossa on paljon hyviä paikkoja, joissa voi risteillä ja mennä veneretkelle. Hvar on yksi saari, josta on helppo tehdä meriretkiä. Nopeat katamaraanit kulkevat siellä Hvarin kaupungista ja muut alukset Stari Gradin lähellä olevasta varsinaisesta satamasta.

Tennis

Kroatia on pieneksi maaksi menestynyt hyvin tenniksessä, ja sen kuuluisin pelaaja on Goran Ivanišević, joka voitti Wimbledonin vuonna 2001. Vuodesta 2020 hän on toiminut serbialaisen (mutta puoliksi kroaatin) Novak Djokovicin valmentajana. Hän myös valmensi kroatialaista Marin Čilićiä, joka voitti Yhdysvaltain avoimet vuonna 2014.

Vaikka Kroatian tunnetuimmat pelaajat ovat olleet parhaimmillaan nopeilla alustoilla, ovat Kroatiassa kentät eteläeurooppalaiseen tyyliin lähes poikkeuksetta massakenttiä. Talvikaudellakin eli marraskuulta maaliskuulle Kroatiassa pelataan paljon ulkona mutta huonoilla ilmoilla ja iltaisin massakenttien ylle laitettavissa kuplahalleissa ja tennishalleissa. Tennistä ei kannata pelata auringon porottaessa kuumimmillaan, mikä on keskipäivisin toukokuun puolivälin tienoilta syyskuun loppupuolelle. Aamupäivät ja alkuillat noin klo 17 jälkeen ovat parhaita aikoja pelata keskikesän aikana. Talvikauden aikana voi ulkona pelata valoisaan aikaan, ja etenkin Dubrovnikissa on paljon talvipäiviä, jolloin pelaaminen ulkona on mukavaa. Maan eteläosissakin kuitenkin on paljonkin talvisin ja joskus muulloinkin aikoja, jolloin ulkona ei ole huonojen takia mahdollista pelata.

Kroatian tunnetuin tennispaikka on Istrian niemimaalla sijaitseva Umag [kartalla], jossa pelataan Kroatian perinteisin ATP-turnaus ja jossa on yli 60 kenttää. Tennistä voi pelata myös muualla Istriassa, ja esimerkiksi Novigradissa on 23 massakenttää. Tietoa Istrian mahdollisuuksista tennispelaajille voi katsoa Colours of Istriasta.

Dalmatian pohjoisosissa sijaitseva Zadar on mukava kaupunki, mutta se ei kuulu maan suosituimpiin vierailupaikkoihin. Siellä voi harrastaa kaikenlaista ja myös tennistä ja siellä on uusi ammattilaisturnaus, joka pelataan maaliskuussa. Zadarissa on melkoinen määrä tenniskeskuksia, mutta niistä ei juuri ole tietoa verkossa englanniksi. Paras tapa pelata tennistä Zadarissa on varata hotelli, josta on pääsy tennistä pelaamaan. Zadarissa ja sen lähistöllä on yli 100 majapaikkaa, joissa voi pelata tennistä tai joista voi päästä tenniskeskukselle, joten tähän kannattaa varausta tehdessä kiinnittää huomiota.

Dalmatian keskiosissa tennistä voi pelata Splitissä ja sen lähiympäristössä.

Dubrovnikissa on myös kenttiä, joskin se on hintava paikka lähteä vain tennistä pelailemaan. Jos lomailun ohessa haluaa pelata myös tennistä, on Dubrovnikin joidenkin hotellien yhteydessä kenttiä ja siellä on myös tenniskeskuksia, joista yksi on Lapadissa. Läheisellä Babin Kukin niemimaalla on myös kenttiä, ja siellä on massakenttien joukossa myös kovia alustoja. Tarkempaa tietoa Dubrovnikin tennispaikoista voi katsoa Dubrovnik Digestista.

Opas jatkuu seuraavalla sivulla >> Sivu 5: Tutustu Kroatian eri kaupunkeihin tarkemmin.

Teksti: Peter Forsberg
2021/06

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti