Kroatia – Lisää kiinnostavia paikkoja
Uutta Pienessä matkaoppaassa
koristekuva Kevät herättää monissa kaipuun matkustamiseen. Tässä tekstissä tarkastelemme vaihtoehtoja kevätmatkakohteille ja tarjoamme ideoita lomalle, joka on sekä lämmin että kohtuuhintainen. Lue, minne keväällä kannattaa matkustaa
Hotelleja – Zagreb
Linkit ovat hotellipalvelun mainoslinkkejä.
Booking.com
Ilmoitus
Lapsi ja aikuinen liikennemerkissä
Zagreb on varsin hyvä kaupunkilomakohde perheille, sillä se on edullinen, siisti, turvallinen ja suuresta koostaan huolimatta rauhallinen.

Perheen kanssa Zagrebissa

Zagreb on varsin hyvä kaupunkilomakohde perheille, sillä se on edullinen, siisti, turvallinen ja suuresta koostaan huolimatta rauhallinen ja paljon pikkukaupungin piirteitä säilyttänyt paikka. Kaikki nähtävyydet sijaitsevat pienellä alueella keskustassa, mutta jos haluaa siirtyä keskustan ulkopuolelle vaikka Jarun-järvelle tai Maksimir-puistoon, käy se edullisesti ympäri vuorokauden liikkuvilla julkisilla liikennevälineillä tai kohtuuhintaisella taksilla.

Zagreb on kaupunki, jonka nähtävyyksistä ja yleisluonteesta saa hyvän kuvan parissa kolmessa päivässä, mutta se on myös paikka, jossa voi viettää aikaa viikonkin. Parhaimmillaan Zagreb on lomakohteena yhdistettynä johonkin Adrianmeren rannikon lomakohteeseen, kuten Istriaan, Splitiin tai Dubrovnikiin.

Parhaat matkustusajat

Zagreb on varteenotettava matkakohde ympäri vuoden. Talvisin siellä on mahdollista luistella, nauttia kaupungista autenttisimmillaan ja mennä vaikka jalkapallo-otteluun tai konserttiin. Kesällä Zagrebista on kaikkein paras nauttia puistoista, järvistä, ajanvietteistä ja kesätapahtumista. Kulttuuri- ja urheiluelämä ovat parhaimmillaan syyskuun alusta toukokuun loppupuolelle, ja varsinainen kesäaika kaupungissa on toukokuun alusta syyskuun loppuun. Elokuu on ajankohta, jolloin Zagrebissa voi olla yli 40 asteen helteitä ja jolloin jotkin ravintolat ja kaupat ovat suljettuina, eikä se ole paras aika suunnata kaupunkiin. Myös marraskuu ja maaliskuu ovat monina vuosina ikäviä kuukausia, mutta jo huhtikuussa alkaa olla keväistä ja joulukuussa alkavat usein Euroopan parhaiksi mielletyt joulutorit, joten pitkiä rupeamia, jolloin Zagrebiin ei kannattaisi lainkaan matkustaa, on melko vähän.

Kesäkausi alkaa nikotellen huhtikuussa ja pääsee kunnolla vauhtiin aikaisintaan huhtikuun jälkimmäisellä puoliskolla. Toukokuussa on jo melko kesäistä, ja toukokuun aikana alkaa tulla hellettä ja aurinko paistaa lähes päivittäin. Paras kesäaika onkin touko- ja kesäkuussa, mutta heinäkuussa alkavat koulujen lomat, monet paikalliset ovat muualla ja monet asiat ovat tauolla. Heinä- ja elokuu ovat myös kuumia ja vilkkaita aikoja turismin suhteen, ja syy- ja lokakuu ovat niitä parempia kuukausia tutustua täysin siemauksin Zagrebiin. Kaupungin suosio matkakohteena on viime vuosina suuresti lisääntynyt, mutta edelleenkin monet ryhmät saapuvat sinne rannikolta vain päiväksi, joten turistimassojen takia Zagrebissa ei loma mene juuri koskaan pilalle.

Talvikausi, jolloin maassa on lunta joskus montakin päivää peräjälkeen, on parhaimmillaan joulunajasta helmikuun loppupuolelle. Joulukuu on värikäs aika lähteä Zagrebiin ostoksille ja joulutoreilla muutenkin viihtymään, ja tammi- ja helmikuussa kaupungissa on luistinratoja, hiihtolatuja ja mahdollisuus lasketella kaupungin lähellä olevalla vuorella.

Ruokailu

Kroatiassa on erinomaiset ruoat, jotka vetävät vertoja Italian ja Kreikan ruoille, ja Zagrebinkin tarjonta on sen verran monipuolista, että lapset ja teinit eivät siellä mielellään ala nälkälakkoon. Erityisen hyviä lapsille ja nuorille ovat pitsat, pastat, balkanilaiset ruoat ja tyypilliset kroatialaiset ruoat, joiden joukossa on paljon grillikaloja ja erilaisia mereneläviä, kuten mustekalaa. Pitsapaloja saa kaikkialta kaupungista, ja ne ovat erinomaisia vaikka pääaukion laitamilla tai rautatieasemalla. Pikkunälkään Zagrebissa on paljon muutakin, eikä siellä ole välttämätöntä montaa kertaa päivässä mennä ravintolaan syömään.

Balkanilaisia ruokia, joiden aateliin kuuluvat entisen Jugoslavian alueelta tulevat ruoat, on tarjolla hyvin vaikkapa Dolac-markkinapaikan ympäristössä, aivan pääaukion (Trg bana Jelačića) yläpuolella. Markkinapaikka onkin hyvä paikka lähteä katselemaan elintarvikkeita ja sitten syömään sen ravintoloissa, joiden joukossa on monenmoista ruokapaikkaa.

Muuallakin keskustassa on sen verran ravintoloita, että nälissään ei kauan tarvitse kulkea, ja esimerkiksi -pääkävelykadun (Tkalčićeva) varrella ja sen sivukaduilla on aamusta yömyöhään tarjolla mitä erilaisimpia ruokia, jotka paikallisten vaateliaisuuden vuoksi ovat miltei poikkeuksetta korkeatasoisia.

Ruokailu on Zagrebissa varsin kohtuuhintaista, mutta hienoja ja kalliitakin ravintoloita siellä on. Esimerkiksi Dolacin laitamilla voi hyvin syödä isonkin aterian 4–6 eurolla, ja suuren pitsapalan saa mistä tahansa reilulla eurolla. Kahvi on Zagrebissa poikkeuksetta edullista ja tasoltaan erinomaista, ja kahviloissa on erinomaisia jäätelöitä ja myös makeita paloja, kuten kakkuja, leivonnaisia ja muita herkkuja. Yksi suositeltava makupala on Samoborista kotoisin oleva kermakakku (Samoborske kremšnite), joka on monessa kahvilassa ja ravintolassa vitriinin takana.

Lue lisää Zagrebin ruoista ja ravintoloista.

Ostokset

Ostosten tekeminen onnistuu hyvin samoilla alueilla kuin ruokailukin. Ostospaikat ovat pääasiallisesti ytimessä, aivan pääaukion vieressä, mutta keskustan ulkopuolella on useita suuria ostoskeskuksia, jotka ovat hyviä sunnuntaisin ja huonoilla ilmoilla.

Pääaukion ympäristö on ehdoton paikka tehdä monenmoisia ostoksia, ja kaikki pääaukiolta lähtevät kadut ovat kaupungin pääasiallisia ostoskatuja. Dolac on kaupungin kauppahalli ja tori, jolta saa paitsi ruokia myös kaikenlaista muuta. Ilica on kaupungin pääostoskatu, ja sadesäillä aivan sen alussa oleva Nama on kookas tavaratalo, jossa myydään lähes mitä tahansa. Sen vierestä kohti Gradecia eli vanhaakaupunkia lähtevä Radićeva, joka kulkee kauppahallin vierestä, on kaupungin “design-katu”. Muualla ytimessä on lisää hyviä ostoskatuja, ja niistä pari on Ilican poikkikatuja ja pari on aivan sen lähellä.

Ostoksia on kaikkein paras tehdä maanantaiaamusta lauantai-iltapäivään, mutta lauantai-ilta ja sunnuntai eivät ole hyviä aikoja tehdä kaikenlaisia ostoksia. Pienet liikkeet sulkevat viikolla klo 18–20, ovat lauantaisin usein avoinna vain puoli päivää ja sunnuntaisin kiinni, mutta ostoskeskukset, etenkin keskustan ulkopuolella olevat, ovat sunnuntaisin avoinna yleensä klo 21 asti. Elintarvikeliikkeitä keskustassa on paljon, mutta monella niistä on sunnuntaisin hyvin rajoitettu aukioloaika.

Lue lisää parhaista ostospaikoista ja siitä mitä Zagrebista kannattaa ostaa.

Raitiovaunu
Julkisista menopeleistä raitiovaunut ovat kaupungissa vierailevalle kätevimpiä.

Liikkuminen

Kävely on paras tapa siirtyä paikasta toiseen Zagrebin keskustassa, mutta muualle mielivän kannattaa joko hypätä taksiin tai sitten siirtyä paikasta toiseen julkisin menopelein, joista raitiovaunut ovat kaupungissa vierailevalle kätevimpiä. Julkisiin myytävät liput ovat kohtuuhintaisia, ja lapset saavat niistä alennuksia. Myynnissä on joko yhden matkan lippuja tai sitten koko päivän matkustamiseen oikeuttavia päiväkortteja. Liikkuminen on varsin kohtuuhintaista, jos ostaa liput kioskilta ja etenkin jos ostaa päivälipun, mutta kuljettajalta ostettaessa matkat ovat miltei saman hintaisia kuin Suomessakin.

Käteviä raitiovaunulinjoja keskustasta ovat esimerkiksi numero 14, joka kulkee Novi Zagrebiin nykytaiteen museolle ja noin puolen kilometrin matkan päähän Bundek-järvestä, numero 17, joka menee Jarun-järvelle, ja numerot 1, 9, 11 ja 12, jotka vievät suurelle Maksimir-puistoalueelle ja sekä Kroatian maajoukkueen että Dinamo Zagrebin käyttämälle jalkapallostadionille.

Lue lisää liikkumisesta Pienestä matkaoppaasta.

Parhaat alueet perheille

Perheet viihtyvät hyvin rautatieaseman ja pääaukion välimaastossa olevalla puistoalueella, jonka yhteydessä on useita museoita. Samoin sen lähellä olevalla aukiolla (Trg maršala Tita), joka nykyään on eri niminen (Trg Republike Hrvatske) on monenmoista rakennusta, ja sen lähellä on tekniikan museo ja muita hyviä vierailupaikkoja, kuten kasvitieteellinen puutarha.

Hyviä alueita on myös muualla keskustassa. Pääaukion lähistöllä on monia eri kortteleita, joissa voi vähän jaloitella, ja keskustassa on hyvin kävelykatuja ja muita autottomia alueita. Pääaukion lähikortteleihin kannattaa vähän tutustua, mutta monet tietenkin hyökkäävät suoraan siitä ylöspäin oleviin kortteleihin, eli yläkaupunkiin (Gornji grad). Sen kaksi tärkeää osaa ovat Gradec, jossa on kaupungin suosituimpiin kuuluva nähtävyys, Pyhän Markuksen kirkko, ja Kaptol, jonka vetonaula on tuomiokirkko lähiympäristöineen. Näistä Kaptol on pieni ja varsin helposti lähestyttävä alue, mutta Gradec on laaja korttelisto, jonne pitää joko kavuta tai siirtyä köysijunalla. Sen kujilla on mukava koska tahansa vaellella, mutta kartta on hyvä olla mukana, jotta siellä ei turhaan tule pyörittyä.,

Muualla kaupungissa uusi Zagreb eli Novi Zagreb on laaja mutta osin mielenkiintoinen alue, jolla pidempään kuin pari päivää kaupungissa viihtyvät voivat vierailla. Siellä sijaitsevat erinomainen nykytaiteen museo, Zagrebin messukeskus ja Bundek-järvi, joka on kesäisin hyvä kohde luonnon helmaan mieliville perheille. Myös Maksimir-puistoalue, jossa sijaitsee Kroatian kuuluisin jalkapallostadion ja eläintarha, on hyvä paikka perheille lähteä käymään.

Muualla kaupungissa olevat Jarun-järvi ja Medvednica-luonnonpuisto ovat hyviä kohteita kesäisin, ja niille kuten Maksimiriin ja Novi Zagrebiinkin on hyvä siirtyä joko taksilla tai julkisilla kulkuneuvoilla. Medvednicalla voi talvisin lasketella ja sen rinteillä voi hiihtääkin, joten talvisin Zagrebissa käyvien on mahdollista mennä ainakin tammi- tai helmikuussa sinne viihtymään, joskin alue on parhaimmillaan kesäisin.

Lisää aiheesta:

Katso Pienen matkaoppaan vinkit Zagrebiin suuntaaville perheille.

Teksti: Peter Forsberg
Kuvat: Kevin George /Dreamstime, Peter Forsberg
2019/07

Älä majoitu minne tahansa – Lue alue- ja hotellivinkit

Alue- ja hotellivinkeissä kerromme parhaista alueista hotellille tai muulle majapaikalle sijainnin ja palveluiden kannalta. Lisäksi esittelemme eri alueiden pidetyimpiä yöpymispaikkoja.

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti