Booking.com
Lapsi ja aikuinen liikennemerkissä
Zagreb on varsin hyvä kaupunkilomakohde lapsiperheille, sillä se on edullinen, siisti, turvallinen ja suuresta koostaan huolimatta rauhallinen.

Lasten kanssa Zagrebissa

Zagreb on varsin hyvä kaupunkilomakohde lapsiperheille, sillä se on edullinen, siisti, turvallinen ja suuresta koostaan huolimatta rauhallinen ja paljon pikkukaupungin piirteitä säilyttänyt paikka. Kaikki nähtävyydet sijaitsevat pienellä alueella keskustassa, mutta jos haluaa siirtyä keskustan ulkopuolelle vaikka Jarun-järvelle tai KHL-liigan jääkiekko-otteluun, käy se edullisesti ympäri vuorokauden liikkuvilla julkisilla liikennevälineillä tai kohtuuhintaisella taksilla.

Zagreb on kaupunki, jonka nähtävyyksistä ja yleisluonteesta saa hyvän kuvan päivässä parissa, mutta se on myös paikka, jossa voi viettää aikaa viikonkin. Parhaimmillaan Zagreb on lomakohteena yhdistettynä johonkin Adrianmeren rannikon lomakohteeseen, kuten Istriaan, Splitiin tai Dubrovnikiin.

Parhaat alueet lapsiperheille

Lapsiperheet viihtyvät hyvin rautatieaseman ja Trg bana Jelačića -aukion välimaastossa olevalla puistoalueella, jonka yhteydessä on useita museoita, samoin kuin sen lähellä sijaitsevalla Trg maršala Tita -aukiolla, jonka ympäristössä myös on paljon kaikenlaista nähtävää. Näiden kolmen aukion väliin jäävä alue on niin sanottu alakaupunki, joka on mäetön mutta etenkin viikolla varsin vilkas paikka. On hyvä pitää mielessä, että Trg bana Jelačića -aukiolta raitiovaunukyydit ovat ilmaisia kahden pysäkin välisen matkan, joten pääaukion ja rautatieaseman välin voi huoletta matkustaa ilmaiseksi raitiovaunulla.

Lisää nähtävyyksiä on Trg bana Jelačića -aukion lähistöllä, missä Ilica-pääshoppailukatu ja Kaptol-alue ovat aivan sen vieressä ja samalla tasolla. Aukiolta nähden etelään ja ylöspäin sijaitsee Gradec-alue, joka on kaunis ja tunnelmaltaan miellyttävä, nähtävyyksien täyttämä alue. Gradec on kenties lapsiperheille paras paikka vaellella kesäpäivinä, mutta se on ylhäällä mäen päällä. Sinne pääsee vaivattomimmin köysijunalla, joka kulkee 10 minuutin välein Tomiceva-kadun päästä, aivan Trg bana Jelačićan läheltä. Tällä keskustan alueella ollessa on hyvä jo päiväaikaan tutustua Tkalčićeva-katuun, joka on kesäaikaan terassien täyttämä kävelykatu, jolla niin paikalliset kuin turistitkin viihtyvät aamusta iltaan.

Muualla kaupungissa niin sanottu Novi Zagreb eli Zagrebin uusi puoli on alue, jolla sijaitsevat erinomainen nykytaiteen museo, Zagrebin messukeskus ja Bundek-järvi, joka on kesäisin hyvä kohde luonnon helmaan mieliville perheille. Myös Maksimir-puistoalue, jossa sijaitsee Kroatian kuuluisin jalkapallostadion ja eläintarha, on hyvä paikka lapsiperheille. Muualla kaupungissa Jarun-järvi ja Medvednica-luonnonpuisto ovat hyviä kohteita kesäisin, ja niille kuten Maksimiriin ja Novi Zagrebiinkin on hyvä siirtyä joko taksilla tai julkisilla kulkuneuvoilla.

Liikkuminen

Kävely on paras tapa siirtyä paikasta toiseen Zagrebin keskustassa, mutta muualle mielivän on hyvä joko hypätä taksiin tai sitten siirtyä paikasta toiseen julkisin menopelein, joista raitiovaunut ovat kaupungissa vierailevalle kätevimpiä. Liikkuminen raitiovaunulla Trg bana Jelačića -aukiolta kahden pysäkin verran mihin suuntaan tahansa on ilmaista, mutta muille matkoille tulee hankkia liput, joita voi ostaa kioskilta tai kuljettajalta. Myynnissä on joko yhden matkan lippuja tai sitten koko päivän matkustamiseen oikeuttavia päiväkortteja. Liikkuminen on varsin kohtuuhintaista, jos ostaa liput kioskilta ja etenkin jos ostaa päivälipun, mutta kuljettajalta ostettaessa matkat ovat miltei saman hintaisia kuin Suomessakin.

Käteviä raitiovaunulinjoja keskustasta ovat esimerkiksi numero 14, joka kulkee Novi Zagrebiin nykytaiteen museolle ja noin puolen kilometrin matkan päähän Bundek-järvestä, numero 17, joka menee Jarun-järvelle, ja numerot 1, 9, 11 ja 12, jotka vievät suurelle Maksimir-puistoalueelle ja sekä Kroatian maajoukkueen että Dinamo Zagrebin käyttämälle Maksimir-jalkapallostadionille.

Ruokailu

Kroatiassa on erinomaiset ruoat, jotka vetävät vertoja Italian ja Kreikan ruoille, ja Zagrebinkin tarjonta on sen verran monipuolista, että lapset eivät siellä mielellään ala nälkälakkoon. Erityisen hyviä lapsille ovat pitsat, pastat, balkanilaiset ruoat ja tyypilliset kroatialaiset ruoat, joiden joukossa on paljon grillikaloja ja erilaisia mereneläviä, kuten mustekalaa. Pitsapaloja saa kaikkialta kaupungista ja ne ovat erinomaisia vaikka Trg bana Jelačića -pääaukion laitamilla.

Balkanilaisia ruokia, joiden aateliin kuuluvat entisen Jugoslavian alueelta tulevat ruoat, on tarjolla hyvin vaikkapa Dolac-markkinapaikan ympäristössä, aivan Trg bana Jelačićan yläpuolella. Markkinapaikka onkin hyvä paikka lähteä katselemaan elintarvikkeita ja sitten syömään sen ravintoloissa, joiden joukossa on monenmoista ruokapaikkaa. Muuallakin keskustassa on sen verran ravintoloita, että nälissään ei kauan tarvitse kulkea, ja esimerkiksi Tkalčićeva-kävelykadun varrella on aamusta yömyöhään tarjolla mitä erilaisimpia ruokia, jotka paikallisten vaateliaisuuden vuoksi ovat miltei poikkeuksetta korkeatasoisia.

Ruokailu ei Kroatiassa ole yhtä edullista kuin joissain muissa entisissä sosialistimaissa, mutta se on silti kohtuuhintaista puuhaa ja hyviä aterioita saa 3-5 eurolla. Kahvilat ja monet kojut tarjoavat jäätelöä, joka on täällä erinomaista, ja myös leivoksia ja muita makeita paloja on hyvin ja kohtuuhinnalla tarjolla pääshoppailukatujen varrella.

Shoppailu

Ostosten suorittaminen onnistuu hyvin samoilla alueilla kuin ruokailukin. Heti Trg bana Jelačića -pääaukiolla on hyviä liikkeitä, ja siltä lähtevä Ilica on kaupungin tyylikäs pääostoskatu. Dolac-markkinapaikka pääaukion yläpuolella on tietenkin erinomainen paikka suunnata katselemaan elintarvikkeita, käsitöitä ja muutakin, ja paljon keskustassa on myös ostoskeskuksia, joihin on hyvä paeta sadesäätä.

Ostosten suorittaminen on helppoa maanantaiaamusta lauantai-iltapäivään, mutta lauantai-ilta ja sunnuntai eivät ole hyviä aikoja tehdä ostoksia. Pienet liikkeet sulkevat viikolla klo 18-20.00, ja ostoskeskukset ovat avoinna ma-la yleensä klo 21-22.00 asti. Elintarvikeliikkeitä keskustassa on paljon. Dolac-markkinapaikka on paras paikka ruokaostoksille, mutta ostoskeskusten yhteydessä on suuria ruokakauppoja, joista Konzum-ketjun liikkeet ovat parhaimmistoa.

Parhaat matkustusajat

Zagreb on hyvä matkakohde ympäri vuoden, sillä talvisin siellä on mukava lähteä jalkapallo- tai jääkiekko-otteluun, kesäisin on hyvä nauttia puistoista, järvistä ja kesäisistä harrastuksista ja kesätapahtumista. Kulttuuri- ja urheiluelämä ovat parhaimmillaan syyskuun alusta toukokuun loppupuolelle, ja varsinainen kesäaika kaupungissa on toukokuun alusta syyskuun loppuun. Elokuu on ajankohta, jolloin Zagrebissa voi olla yli 40 asteen helteitä ja jolloin jotkin ravintolat ja kaupat ovat suljettuina, eikä se ole paras aika suunnata kaupunkiin.

Vuodenaikojen väliset siirtymäkaudet ja etenkin maalis-huhtikuu ja loka-marraskuu voivat joinain vuosina olla säiden puolesta erittäin hyviä aikoja vierailla kaupungissa, mutta ne voivat myös olla mutaisia ja märkiä aikoja, jolloin sää tuottaa täydellisen pettymyksen. Talvikausi, jolloin maassa on lunta joskus montakin päivää peräjälkeen, on parhaimmillaan joulunajasta helmikuun loppupuolelle. Zagreb ei ole mikään suurten turistivirtojen matkakohde, joten tilaa siellä on hyvin viikonloppuisin ja kesäisinkin.

Teksti: Peter Forsberg
2013/10

Lue verkkopalvelun käyttöehdot ja tietosuojakäytäntö.  |  Tietoa palvelusta  |  Mediakortti