

Talvikausi, joka alkaa loka-marraskuussa ja päättyy maalis-huhtikuun vaihteen tienoilla, on pitkä ja pimeä aika, jolloin moni mielellään matkustaa muualle kuin Suomen lähialueille. Varsinainen talvi joulukuun alusta helmikuun loppuun on monien lomien aikaa, ja talvella onkin kaikkein helpointa lähteä kauaskin.
Hyviä talvikohteita onkin melko lähellä, parin tunnin lentomatkan päässä, ja kenties kaikkein turvallisin ja säiltään varmin matkakohde talvella Euroopassa on Kanariansaaret. Sitäkin lämpimämpiä ja ehdottomasti eksoottisempia ovat Kaakkois-Aasian kohteet, joista Thaimaa on suosituin mutta jonka naapurissa on nykyään monia muitakin suosiotaan nostaneita lomakohteita.
Talvella on paljon lomia, joista ennen joulua alkava joululoma jatkuu aina loppiaiseen eli tammikuun ensimmäisen viikonloppuun ja jota jotkut onnistuvat venyttämään kuun puoliväliin asti. Toinen loma on talviajan perinteinen hiihtoloma eli nykyään talvilomaksi kutsuttu loma-aika, joka yleensä on helmikuun kahden viimeisen viikon aikana. Sen alkupuolella myös ns. ystävänpäivä on ajankohta, jolloin etenkin monet parit suuntaavat lyhyelle lomalle Euroopan romanttisimmiksi ajateltuihin kaupunkeihin. Samoihin aikoihin pidetään myös lukuisia laskiaiskarnevaaleja, jotka etenkin eteläisessä Euroopassa merkitsevät talven lopun lähenemistä.
Kaikki nämä ajankohdat ovat normaalia kalliimpia matkustusaikoja, ja sekä ystävänpäivän että laskiaiskarnevaalien aikaan matkustavalla on päänsärkynään tungoksia, jotka voivat tehdä äkillisestä matkalle lähtemisestä hankalaa ja kallista. Etenkin sellaisissa paikoissa kuin Venetsiassa, jossa on kuuluisat laskiaiskarnevaalit, kaikki hotellihuoneet on varattu pitkiä aikoja etukäteen ja jos jonkin huoneen onnistuu löytämään, on se ylihintainen. Niinpä, jos ei varta vasten matkusta laskiaiskarnevaaleja tai ystävänpäivää viettämään, kannattaa etukäteen tutkia koska ne ovat, ja matkustaa mieluummin ennen tai jälkeen karnevaalien.
Ylipäätään talvikauden varaukset kannattaa tehdä hyvissä ajoin etukäteen, ja esimerkiksi omatoimimatkalle Kanarialle ja etenkin Las Palmasiin suuntaavan kannattaa varata joulu- tai talviloman majapaikka ainakin kolme neljä kuukautta etukäteen. Pelkästään turisteille suunnatuista lomapaikoista, kuten Maspalomasista, saa yleensä helpommin majapaikan lomienkin aikaan, mutta niissäkin hintoja nostellaan yleisten loma-aikojen ajaksi.
Keski-Euroopan joulumarkkinat ovat suosittuja ja värikkäitä paikkoja tehdä jouluostoksia ja siirtyä joulutunnelmiin. Joulutoreilta saa kuuseen uusia koristeita, vähän erilaisia joulukoristeita muualle kotiin ja kenties myös joitain erilaisia herkkuja ja juomia.
Keski-Euroopan joulumarkkinoiden kärkikastiin kuuluvat ehdottomasti Wienin ja Münchenin joulumarkkinat. Toki myös Berliinissä ja muissa Saksan kaupungeissa erinomaisia joulutoreja. Myös vähän pienemmissä Saksan kaupungeissa, kuten Dresdenissä ja Leipzigissä, on erinomaista tunnelmaa ja vähemmän urbaania hälyä kuin kaikkein suurimmista kaupungeissa. Myös Bremenin, Hampurin ja Lyypekin joulutorit, jotka ovat lyhyen lentomatkan päässä, ovat hyviä ja usein säiltään leudompia kuin eteläisen Saksan joulutorit, joilla usein on lunta ja pakkasta. Valtaosa Saksan joulutoreista lopetetaan jouluun, eivätkä ne jatku enää joulun saati uudenvuoden jälkeen.
Itäisen Keski-Euroopan joulutorit eivät pysty kilpailemaan Itävallan ja Saksan torien kanssa tuotteiden laadussa, ohjelmistossa tai muussa tarjonnassa, mutta niille suuntaava säästää selvää rahaa. Bratislavan, Budapestin, Gdanskin, Prahan ja Varsovan joulutoreilla on rutkasti tunnelmaa, kohtuullisia hintoja eikä mitään turvatoimia, ja muutenkin touhu on rennompaa kuin tiukkapipoisessa lännessä. Glögit ja hehkuviinit irtoavat parilla eurolla, ja hotelleissa on joulukuussa paremmin tilaa ja huokeammat hinnat kuin vaikka Wienissä tai Münchenissä, joihin joulumarkkinoiden takia suunnataan Aasiasta asti. Jos mielii nähdä useita joulutoreja nauttia alueen parhaista paloista, tarjoavat Budapest ja Praha parhaat apajat joulutoreille, ja niiden joulutorien on tapana jatkua aina loppiaiseen asti. Muidenkin itäisen Keski-Euroopan kaupunkien joulumarkkinat jatkuvat tammikuulle, ja joissain paikoissa, kuten Varsovassa, jouluun liittyvä rekvisiitta ei vielä helmikuuhun mennessäkään ole kadonnut.
Keski-Euroopan toreilla on leudompaa kuin Suomessa, mutta jos haluaa vähän nähdä aurinkoa ja kokea mahdollisesti lämpimiäkin säitä, on Etelä-Euroopassa myös joulutoreja. Etenkin Barcelona ja Madrid, kuten myös muut Espanjan kaupungit, ovat hyvien torien pitopaikkoja, ja vaikka tunnelma on täysin toinen, on siinäkin joulumaisia piirteitä. Madridissa on harvoin joulukuussa lämmintä, mutta yleensä siellä voi istuskella ulkosalla ainakin päivällä kahvilla. Barcelonassa on varsin mukavat ilmat joulukuussa päiväsaikaan, ja lämpötila on päivisin yleensä yli 15 ja öisin vain vähän alle 10, mutta lämpimämpää tai kylmempääkin voi toki olla.
Espanjan lisäksi Italiassa on hyviä joulutoreja, ja kaikissa suurissa kaupungeissa on joulumarkkinat. Rooma on hyvä vierailupaikka joulukuun joulutoreja ajatellen, mutta siellä ei ole mikään kovin lämmin vaan päivisin on hädintuskin 10 astetta ja öisin voi olla alle 5.
Myös Ranskassa, joka tosin on Italiaakin viileämpi vierailupaikka, on hyviä joulutoreja, ja jos Pariisiin mielii talvikauden aikana, ovat joulukuun kolme ensimmäistä viikkoa yksi parhaita ajankohtia vierailla siellä. Joulumarkkinat tuovat lisäväriä, ja joulukuussa on leudommat ilmat kuin tammi- tai helmikuussa.
Joulukuussa moni mielellään siirtyy lämpöön ja aurinkoon, ja joulukuu on ajankohta, jolloin Manner-Euroopassakin vielä on melko hyviä lämpötiloja. Kreikkaan, Kroatiaan, Italiaan, Espanjaan tai Portugaliin ei kannata tähän aikaan matkustaa rantalomalle, mutta etelässä on paikkoja, joissa on mukava joulukuussa ja muulloinkin talvikaudella lomailla.
Kanariansaarten ja Marokon lisäksi Aasia on paikka, jonne monet suuntaavat talven aikana. Kaakkois-Aasia, johon kuuluvat Thaimaa ja sen vieressä olevat maat, ovat takuuvarmasti kuumia, sateettomia ja aurinkoisia, ja ilmat ovat siellä monin tavoin parhaimmillaan juuri keskitalven aikana.
Lämpimimmät ilmat Manner-Euroopassa talvella on eteläisessä Espanjassa, ja siellä oleva Cádiz on tunnettu siitä, että siellä on Euroopan leudoimmat talvet. Siellä on koko talvikauden ajan päivisin reilut 15 astetta, ja joulukuussa siellä voi hyvin olla lähes 20 astetta. Siitä reilun kolmen tunnin matkan päässä sijaitseva Málaga, jonka vieressä on useita lomapaikkoja, on säiltään samantyylinen paikka, ja siellä on läpi talvikauden rannalla jonkin verran elämää. Málagassa on joulukuussa päivisin 16–20 ja öisin vähän alle 10, ja tietyin varauksin sinne voi matkustaa myös tammi- tai helmikuussa.
Muista Espanjan kohteista Alicantessa on paljon lomailijoita talvisin ja hinnat ovat kohtuullisia, mutta siellä voi öisin olla melko viileää. Alicantessakin on rannalla joulukuussa elämää, ja leudoimpina vuosina siellä uidaan vielä joulukuussakin. Mallorca on noussut kohteeksi, jonne matkustetaan entistä enemmän myös talvisin, mutta sielläkään ei talvisin ole mitään helteitä, ja jos sinne matkustaa, kannattaa loma viettää Palmassa.
Jos haluaa lämpöön ja aurinkoon joulukuun alun ja helmikuun lopun välisenä aikana, ovat Kanariansaaret suurta suomalaisten suosiota nauttiva lomakohde, joka on turvallinen ja säiltään hyvin varma paikka viettää lomaa. Kiivainta tunnelmaa on Gran Canarialla, jossa omatoimimatkailijat viihtyvät parhaiten Las Palmasissa. Paljon siitä ei jää jälkeen Teneriffa, jossa Santa Cruz on hyvä kohde omatoimimatkailijalle.
Sekä Las Palmasista että Santa Cruzista on helppo tutustua saaren muihin osiin, ja niissä on eniten kohtuuhintaisia majapaikkoja omatoimimatkailijalle. Jos mielii viettää lämmintä lepolomaa, on Lanzarote talvisin lämpimin saari, jossa voi hyvin olla hellettäkin. Fuerteventura on sekin oiva lomapaikka, ja kuten Lanzarotellakin siellä on vähemmän vipinää ja enemmän tilaa kuin Gran Canarialla tai Teneriffalla. Jos Kanarialle mielii omatoimimatkalle joulu- tai hiihtolomalla, kannattaa varaukset tehdä kuukausia etukäteen.
Egyptin ja joidenkin muiden kohteiden epävarmuustekijöiden vuoksi entistä enemmän on alettu tehdä matkoja myös Kanarian naapurissa olevaan Marokkoon. Maa on eteläisestä sijainnistaan huolimatta talvisin melko viileä paikka, jossa etenkin muualla kuin rannikolla on öisin kylmää. Talveen ei siellä kuitenkaan ole sen kummemmin varauduttu eikä mitään lämmityksiä juuri ole, mutta varsinainen talvi on lyhyt jakso, joulukuun puolivälistä helmikuun loppupuolelle.
Talvella Agadir on paras paikka viettää lomaa auringossa, ja Agadir voi hyvinkin olla rantapaikka, jossa on koko talvikauden ajan hellettä. Öisin kuitenkin on talvisin viileää, ja Agadirissa on jaksoja, jolloin lämpötila jää 15 asteen tienoille tai ainakin alle 20 asteen. Agadirin lisäksi Marrakech on paikka, jossa on päivisin melko lämmintä mutta öisin kylmää, ja jos talvella matkustaa Marrakechiin, kannattaa katsoa majapaikka, jossa on lämmitys. Tanger ei talvisin ole kaikkein paras lomapaikka, mutta sielläkin voi olla hyvinkin leutoja säitä öitä myöten. Parhaimmillaan Tanger on matkakohteena kuitenkin maaliskuun alusta marraskuun loppuun.
Aasian suosituin lomakohde on Thaimaa, jonne suuntaa suurin piirtein yhtä moni suomalainen kuin Kanariansaarillekin. Thaimaassa säät ovat parhimmillaan joulukuun alusta maaliskuun loppupuolelle, ja kaikkein ihanteellisimpia ilmoja niin siellä kuin naapurimaissakin on nimenomaan joulukuun alusta helmikuun loppuun. Se on oiva maa joulu- tai hiihtolomalle, ja vaikka se on varsin vilkas koko talven ajan, saa sieltä lyhyelläkin varoajalla kohtuuhintaisen majapaikan.
Lentoja Thaimaahan tehdään Suomesta lähinnä Bangkokiin ja Phuketiin, ja edullisimmillaan Aeroflotin tai Air Chinan edestakaiset lennot maksavat 500 euron hujakoilla. Thaimaassa Bangkok ja Pattaya on suomalaisten suosituimpia omatoimikohteita, ja niin omatoimi- kuin pakettimatkailioitakin vetävät suuresti puoleensa myös Krabi ja Phuket, joissa molemmissa on useita erilaisia rantalomapaikkoja ja kaupunkeja. Jos haluaa golfaamaan, on Hua Hin hyvä lomapaikka aikuiseen makuun, ja jos haluaa saarille, ovat lähellä Bangkokia ja vielä lähempänä Pattayaa sijaitsevat Koh Chang ja Koh Samet eräitä kaikkein helpoimmin lähestyttäviä.
Muista Aasian maista Kambodža on nostanut paljon suosiotaan, ja Phnom Penhin lisäksi siellä on muitakin hyviä vierailupaikkoja, joihin kuuluvat Battambang ja Siem Reap, joka on lähellä kuuluisaa Angkorin temppelialuetta.
Muitakin maita Kaakkois-Aasiassa on, ja yksi kaikkein eniten mielenkiintoa herättäneistä maista siellä on Vietnam. Tämä kaikkien tuntema maa on tullut tutuksi kymmenistä sotaelokuvista, mutta nykyään se on rauhallinen, turvallinen ja erittäin edullinen maa lähteä vähintään parin viikon lomalle.
Pahin talvi on ympäri Euroopan joulun jälkeisestä ajasta aina maaliskuun alkuun, ja kaikkialla on pimeää, vähintäänkin viileää ja usein ikäviä säitä. Talvikausi on kuitenkin entistä suositumpi ajankohta matkustaa kaikkialla Euroopassa, ja etenkin aasialaiset matkustelevat sankoin joukoin pimeimpäänkin vuodenaikaan. Tällöinkin on kuitenkin kohteita, jotka ovat parempia kuin toiset, ja oikean kohteen valitsemalla voi monessa eri Euroopan kolkassa viettää onnistuneen ja ikimuistoisen loman.
Hiihto- ja laskettelukohteet ovat erinomaisia paikkoja koko talvikauden ajan, ja parhaimmillaan etenkin Alppien laskettelukohteet ovat keväällä, jolloin on vielä lunta maassa mutta ilma niin lämmintä, että ulkona voi hyvin ottaa drinkin. Hinta-laatusuhteeltaan parhaat laskettelukohteet ovat Keski-Euroopassa Saksassa, ja siellä on Münchenin lähellä monia hyviä laskettelukeskuksia. München on kaupunki, jossa on talvisinkin mukavaa, ja sinne voi hyvin matkustaa koko talven ajan.
Samantyylinen paikka on melko lähellä Münchenia mutta Itävallassa sijaitseva Innsbruck, joka on taianomainen paikka lasketella ja tutusta Keski-Eurooppaan häikäisevimmillään, etenkin helmikuussa ja maaliskuun parin kolmen ensimmäisen viikon aikana. Siitä muutaman tunnin matkan päässä oleva Salzburg on samanlainen satumainen kohde, jonka ympäristössä on useita laskettelukeskuksia. Sekä Salzburgissa että Innsbruckissa on paljon kaikenlaista mielenkiintoista, ja niiden lähelle suuntaavien on hyviä viettää päivä tai pari kaupunkeihin tutustuen.
Saksan ja Itävallan lisäksi Italiassa on loistavia hiihtokeskuksia, ja siellä on koko talven ajan lämpimämpää ja aurinkoisempaa kuin pohjoisemmilla Alpeilla. Jos Italiaan mielii talvella lomalle, on Milanon ympäristössä mielenkiintoisia hiihtokeskuksia, ja Milanoon on melko mukava tutustua myös talvella ja hyvällä tuurilla siellä voi nähdä huippuluokan jalkapallo-ottelunkin. Myös Torino on erinomainen tutustumispaikka, ja jalkapalloa seuraavat kiinnittävät seuraavina kausina paljon huomiota Torinon Juventukseen, johon Ronaldo kauden 2018 alussa siirtyi pelaamaan.
Katolinen maailma viettää 40 vuorokautta ennen pääsiäistorstaita päättyviä laskiaiskarnevaaleja, joiden pitoaika vaihtelee vuodesta toiseen. Days to -sivusto kertoo joka vuosi, koska seuraavat karnevaalit pidetään, mutta karkelot ovat yleensä tammikuun lopun ja maaliskuun alun välisenä aikana, useimmiten helmikuussa.
Espanja ja Kanariansaaret ovat eräitä pääpaikkoja riehakkaille karnevaaleille, ja karnevaaleja katsomaan voi Espanjassa matkustaa lähes minne tahansa. Kaikissa kaupungeissa on kulkueita, ja yleensä karnevaalit kestävät viikon tai 10 vuorokautta. Kanarialla kaikkein suurimmat karnevaalit, jotka saavat melko rasittavia piirteitä, ovat Teneriffan Santa Cruzissa pidettävät karnevaalit, jotka eivät ole paras ajankohta lomailla siellä, sillä monena iltana äänekkäät juhlat jatkuvat aamuun asti. Las Palmasissa on melko suuret karnevaalit, ja eniten melua ja häiriöitä on Santa Catalinan -puistoaukion tienoilla, missä kovaa meteliä riittää pikkutunneille asti. Kanariansaarten karnevaalit eivät ole mikään suuri asia turisteille, vaan eniten niistä nauttivat paikalliset nuoret, jotka osallistuvat kulkueisiin ja ottavat kaiken irti tästä kevätriehasta.
Muualla Espanjassa ainakin Andalusiassa laskiaiskarnevaalien aikaan alkaa jo hivenen lämmetä. Málagassa on suuret karnevaalit kuten myös Sevillassa, mutta karnevaalien aikaan varaukset kannattaa tehdä hyvissä ajoin etukäteen. Muualla Espanjassa Alicantessa on kulkueita ja kenties jo vähän kovinta talvea leudompaa. Yhdet suurimmat laskiaiskarnevaalit ovat Barcelonan lähellä Sitgesissä, jonne karnevaalien aikaan mielivän pitää tehdä majapaikkavaraus kuukausia etukäteen. Barcelona on sekin varteenotettava paikka laskiaiskarnevaaleille, ja sieltä voi hyvin saada majapaikan aivan normaalilla hinnalla. Jos matka ajoittuu helmikuun parin viimeisen viikon ajalle, kannattaa majoitus varata hyvissä ajoin etukäteen ja valmistautua siihen, että hinnat ovat jonkin verran normaalia kalliimpia. Jos onnistuu lykkäämään karnevaalimatkaa maaliskuun puolelle, voivat etenkin lennot ja pakettimatkat olla helmikuuta edullisempia.
Italia on sekin tunnettu laskiaiskarnevaaleistaan, ja siellä on eräitä kaikkein suurimpia karnevaaleja. Jos haluaa nähdä kaikkein hienoimmat karnevaalit, jotka yleensä kestävät 10 vuorokautta, kannattaa suunnata Venetsiaan. Siellä tosin majapaikat nostavat hintojaan ja parhaat niistä menevät kuukausia etukäteen, mutta Mestressä voi olla tilaa ja sieltä on uuden raitiovaunun kanssa helppo siirtyä Venetsiaan. Jos Venetsiaan haluaa matkustaa joulusta loppiaiseen, helmikuun lopulla tai karnevaalien aikaan, kannattaa varaukset tehdä monta kuukautta etukäteen ja kannattaa myös varautua maksamaan etenkin majapaikasta normaalia enemmän.
Jos mielii Etelä-Eurooppaan talvella juuri helmikuussa mutta ei missään nimessä halua karnevaalien nostavan hintoja ja aiheuttavan tungoksia, on yksi hyvä lomapaikka Lissabon. Se onkin talvisin Euroopan lämpimin pääkaupunki, ja siellä voi jo helmikuun lopulla olla yli 20 astetta ja ihanteelliset olosuhteet ulkona oleskelulle. Illat ja yöt ovat siellä talvella viileitä, mutta siellä ei koskaan ole paljon alle 10 asteen. Lissabonissa on talvella vähemmän turisteja kuin kesäkauden aikana, ja näin siihen voi tutustua ainakin jonkin verran autenttisemmissa olosuhteissa kuin muina aikoina. Vaikka muualla Portugalissa on laskiaiskarnevaaleja, niitä ei ole ollut tapana pitää lähelläkään Lissabonin keskustaa.
Teksti ja kuvat: Peter Forsberg
2019/11
Lue ensimmäisten joukossa uusista oppaista, artikkeleista ja muista Pienen matkaoppaan kuulumisista.