Minne talvella kannattaa matkustaa

Hiihtokeskuksessa

Talveksi lämpimään tai alppimaisemiin laskettelemaan

Suomen talvi kestää loka-marraskuusta aina maalis-huhtikuun vaihteeseen. Tämä on pimeää aikaa, ja moni haluaakin näinä synkkinä kuukausina matkustaa valoon ja lämpöön, tai toisaalta Keski-Euroopn hiihtokeskusiin nauttimaan niiden pitkistä rinteistä.

Tällä sivulla esitellään joukko houkuttelevia lomakohteita, jotka soveltuvat erityisesti joululoma- ja talviloma-ajan matkailuun. Käsittelemme vaihtoehtoja niin talvisen pimeyden keskellä valoa ja lämpöä etsiville kuin myös hiihtokeskuksista nauttiville matkailijoille.
Esille tuodaan kohteita Euroopasta, kuten Kanariansaaret ja Keski-Euroopan hiihtokeskukset, sekä kaukaisempia, kuten Kaakkois-Aasia ja erityisesti Thaimaa.

Joululomalla tai talvilomalla matkustaminen

Talveen ajoittuu monia lomia, joiden ajankohta vaikuttaa matkustamisen hintaan ja saatavuuteen. Joululoma alkaa ennen joulua ja päättyy loppiaiseen tammikuun ensimmäisenä viikonloppuna. Joissakin tapauksissa joululomaa venytetään kuun puoliväliin asti.
Toinen merkittävä loma on helmi-maaliskuun vaihteen tienoille sijoittuva talviloma. Tämän ajanjakson aikana vietetään myös ystävänpäivää, jolloin monet parit matkustavat lyhyille lomille.

Keskeinen seikka talvella matkustettaessa on, että lomien aikana kaikki on kalliimpaa. Ystävänpäivän ja eteläisessä Euroopassa järjestettävien laskiaiskarnevaalien aikaan tiedossa on usein tungosta, mikä voi tehdä matkustamisesta ja matkailuarjesta haastavaa. Suosituissa kohteissa hotellihuoneiden saatavuus on rajoitettu ja hinnat ovat korkeampia.

Välttääkseen saatavuuteen liittyvät haasteet, matkailijoiden on suositeltavaa tehdä varaukset hyvissä ajoin etukäteen. Esimerkiksi Kanarialle, erityisesti Las Palmasiin suuntaavien, on hyvä varata majoitus jo useita kuukausia ennen lomakautta. Vaikka turistille suunnatuissa kohteissa, kuten Maspalomasissa, voi olla helpompi löytää majoitusta, myös näissä paikoissa hinnat nousevat loma-aikoina.

Kanariansaaret
Jos kaipaa lämpöä joulukuun alkupuolelta helmikuun loppuun, ovat Kanariansaaret silloin oiva lomapaikka.

Etelän lämpöön talvella

Joulukuussa monet matkailijat etsivät lämpöä ja aurinkoa, ja Manner-Euroopassa onkin tähän aikaan useita kohteita, joissa voi kokea mukavia lämpötiloja.
On kuitenkin hyvä huomioida, että vaikka Kreikassa, Kroatiassa, Italiassa, Espanjassa ja Portugalissa on suomalaisittain miellyttävät olosuhteet ulkoiluun ja kaupunkimatkaan, ne eivät ole ihanteellisia rantalomakohteita näin talvella. Näissä maissa on kuitenkin viehättäviä kaupunkeja ja mielenkiintoisia nähtävyyksiä, jotka tekevät niistä houkuttelevia kohteita talvilomalle.

Kanariansaarten ja Marokon lisäksi Aasia on paikka, jonne monet suuntaavat talven aikana. Kaakkois-Aasia, johon kuuluvat Thaimaa ja sen vieressä olevat maat, ovat takuuvarmasti kuumia, sateettomia ja aurinkoisia, ja ilmat ovat siellä monin tavoin parhaimmillaan juuri keskitalven aikana.

Espanja on talvella Manner-Euroopan lämpimin paikka

Manner-Euroopan lämpimin paikka talvella on Espanja, ja Espanjan lämpimmät seudut sijaitsevat Andalusiassa. Tällä alueella keskimääräiset talvilämpötilat liikkuvat noin 15–20 °C välillä. Tämä on totta erityisesti Andalusian rannikkoalueilla, kuten Costa de Almeriassa ja Costa del Solissa, jossa on erityisen leudot talvisäät ja myös vähiten sateita.

Espanjan matkakohteista esimerkiksi Cádiz kunnostautuu ja on tunnettu leudoista talvistaan, ja myös Málagassa, joka sijaitsee noin kolmen tunnin matkan päässä Cádizista, vallitsee samankaltainen säätila. Málagan rannoilla on jonkin verran elämää yli koko talven, ja joulukuun päivälämpötilat ovat tyypillisesti 16–20 astetta, yöt hieman viileämpiä, alle 10 asteen. Málagaan voi harkita matkustavansa myös tammikuussa tai helmikuussa, mutta tällöin on syytä varautua kylmempiin säihin.

Alicantessa, toisessa suositussa Espanjan kohteessa, talvet ovat vilkkaampia ja hinnat kohtuullisia. Vaikka Alicantessa öisin voi olla viileää, rannalla elämä jatkuu vielä joulukuussa, ja leutoina vuosina jopa uiminen on mahdollista. Myös Mallorca on noustanut suosiotaan talvilomakohteena, vaikka saarella ei talviaikaan hellettä koetakaan. Talvella Mallorcan Palmassa on mukavaa aikaa viettää, sillä siellä sääolosuhteet ovat suotuisat leppoisalle lomailulle.

Kanariansaaret tarjoavat takuuvarmaa auringonpaistetta ja lämpöä

Jos haluaa lämpöön ja aurinkoon talvikauden aikana, Kanariansaaret on turvallinen ja säiltään hyvin varma valinta, joka on säilyttänyt suosionsa suomalaisten keskuudessa jo 1970-luvulta alkaen.

Gran Canaria on saarista vilkkain, ja täällä omatoimimatkailjoiden suosiossa on erityisesti Las Palmasin kaupunki. Teneriffan saari ei tule kaukana perässä, ja siellä Santa Cruzin kaupunki tarjoaa myös paljon nähtävää ja tekemistä. Sekä Las Palmasista että Santa Cruzista pääsee helposti kiertämään saaren muita alueita, ja niissä on myös runsaasti edullisia majoitusvaihtoehtoja, mikä selittää niiden suosiota omatoimimatkalijoiden keskuudessa.

Lanzaroten saari on paras valinta, jos haluaa nauttia lämpimästä ja rentouttavasta lomasta. Lanzarote on talvisin Kanariansaarten lämpimin saari, jolla voi olla jopa hellepäiviä. Fuerteventuran saari on toinen hyvä vaihtoehto, joka on rauhallisempi ja väljempi kuin Gran Canaria tai Teneriffa. Jos suunnittelee omatoimimatkaa Kanarialle jouluna tai talvilomalla, on hyvä tehdä varaukset kuukausia etukäteen.

Marrakech, Marokko
Marokon suosio matkakohteena on kasvanut viime aikoina. Kuva: Rita Phessas

Marokko

Marokon suosio matkakohteena on kasvanut viime aikoina, mikä johtuu monista tekijöistä, kuten rikkaasta kulttuurista, historiasta ja luonnosta, vaikkakin osittain myös turvallisuusnäkökohdista verrattuna Egyptiin ja muihin vastaaviin kohteisiin.
Vaikka Marokko sijaitsee lähellä lämmöstään tunnettuja Kanariansaaria, Marokossa on talviaikaan yllättävän viileä, erityisesti sisämaassa, missä lämpötilerot päivän ja yön välillä voivat olla huomattavat. Lämmitysjärjestelmiä ei kuitenkaan ole kaikkialla yleisesti käytössä, erityisesti perinteisissä asumuksissa ja maaseutualueilla.

Marokossa Agadir on erinomainen valinta talvilomalle. Se sijaitsee rannikolla, aavikon reunalla ja Atlasvuorten juurella, missä sateet ovat harvinaisia ja lämpötilat ovat ympäri vuoden vakaat ja miellyttävät ulkona oleskelulle, keskimäärin 20–27 astetta. Toinen vaihtoehto on Marrakech, joka kuitenkin sijaitsee 460 metriä merenpinnan yläpuolella ja jossa yölämpötilat voivat laskea alle 5 °C.
Tanger ei ole parhaimmillaan talviaikaan, sillä esimerkiksi tammikuussa lämpötila saattaa pudota jopa pakkasen puolelle, vaikka sää voi vaihdella vuodesta toiseen.

Thaimaa
Thaimaassa säät ovat parhaimmillaan joulukuusta maaliskuulle. Kuva: Jinaritt Thongruay

Thaimaa on talvien kestosuosikki

Thaimaa on yksi Aasian suosituimmista lomakohteista, ja sen suosio suomalaisten joulu- tai talvilomalaisten viettävien matkailijoiden keskuudessa on verrattavissa Kanariansaarten vetovoimaan. Vaikka Thaimaa ei ole vielä täysin syrjäyttänyt Kanariansaaria, se on noussut merkittäväksi kilpailijaksi.

Thaimaan paras aika matkustaa on marraskuusta maaliskuuhun, mikä tunnetaan siellä viileänä kautena. Tänä aikana vallitsevat miellyttävät lämpötilat, kirkkaat taivaat ja kuiva sää, mikä tekee ajankohdasta ihanteellisen tutustua kaupunkeihin, kulttuurikohteisiin ja rannoille.
Huippusesonki ajoittuu yleensä marraskuusta helmikuuhun tai maaliskuuhun, jolloin suosittuihin kohteisiin suuntautuu eniten turisteja ja majoitushinnat voivat nousta. Varausten tekeminen etukäteen on suositeltavaa, jotta voi hyödyntää parhaita tarjouksia.

Lennot Suomesta Thaimaahan suuntautuvat pääasiassa Bangkokiin ja Phuketiin. Bangkok ja Pattaya ovat suomalaisten keskuudessa suosittuja omatoimikohteita Thaimaassa. Krabi ja Phuket houkuttelevat sekä omatoimi- että pakettimatkaajia, ja niissä on monenlaisia rantalomapaikkoja. Golfia harrastaville Hua Hin on sopiva lomakohde. Koh Chang ja Koh Samet, jotka ovat lähellä Bangkokia ja Pattayaa sijaitsevia saaria, ovat saarista kiinnostuneille helposti saavutettavia kohteita.

Vietnam ja Kambodža

Kambodžassa Phnom Penhin ohella vierailun arvoisia paikkoja ovat Battambang ja Siem Reap, joka on lähellä tunnettua Angkorin temppelialuetta. Myös Vietnam on herättänyt paljon kiinnostusta. Se on turvallinen ja edullinen kohde, jossa voi hyvin viettää kahden viikon loman.

Munchen, Saksa
München on miellyttävä paikka viettää aikaa myös talvisin. Muutaman tunnin matkan päässä siitä on laskettelukeskuksia, ja monet saapuvat niille Münchenin lentokentän kautta.

Euroopan kaupunkikohteet yhdistettynä laskettelulomaan

Talvikausi on hiihdon ja laskettelun aikaa, ja laskettelukohteet etenkin Alpeilla ovat suosittuja lopputalvesta. Silloin on vielä lunta, mutta sää on sen verran lämmin, että ulkona voi rentoutua juoman kanssa.

Keski-Euroopassa, Saksassa, on useita erinomaisia laskettelukeskuksia, joissa rahalleen saa hyvää vastinetta. Näistä esimerkiksi Garmisch-Partenkircheniin kuljetaan lentämälle ensin Müncheniin, ja jatkamalla sitten kohti laskettelukeskusta. München on kuitenkin itsessäänkin miellyttävä paikka viettää aikaa talvisin, ja sinne voi huoletta suunnata kaupunkilomalle koko talvikauden.

Innsbruck Itävallassa on toinen suosittu laskettelukohde. Se on lumoava paikka lasketteluun ja Keski-Euroopan ihasteluun häikäisevimmillään. Muutaman tunnin matkan päässä sijaitseva Salzburg on myös satumainen kohde, joka sijaitsee lähellä lukuisia laskettelukeskuksia. Salzburgissa ja Innsbruckissa voi kummassakin hyvin viettää päivän tai kaksi kaupunkiin tutustuen.

Saksan ja Itävallan ohella, myös Italiassa on erinomaisia hiihtokeskuksia, ja siellä on yleensä talvella lämpimämpää ja aurinkoisempaa kuin enempi pohjoisessa olevilla Alpeilla. Milanon ympäristössä on houkuttelevia hiihtokeskuksia, ja kaupungissa myös hyvällä onnella nähdä talvella korkeatasoisen jalkapallo-ottelunkin. Myös Torino sopii talviseksi kaupunkikohteeksi.

Laskiaislarnevaalit Santa Cruzissa Tenefirralla
Laskiaiskarnevaalien keskeinen piirre on niiden suuret ja näyttävät paraatit ja kulkueet. Kuva: Yury Morozov

Laskiaiskarnevaalit

Laskiaiskarnevaalit ovat värikkäitä ja energisiä juhlia, jotka järjestetään monissa katolisissa yhteisöissä ympäri maailmaa. Ne merkitsevät viimeistä juhlintaa ennen paastoaikaa, huipentuen erityisesti laskiaistiistaina. Karnevaalit ovat peräisin keskiaikaisista perinteistä, jolloin ihmiset nauttivat runsaasta ruoasta ja juhlimisesta ennen paaston alkua.

Karnevaalien keskeinen piirre on niiden suuret ja näyttävät paraatit ja kulkueet. Näissä paraateissa nähdään loistokkaita pukuja, vaunuja ja tanssijoita energisen musiikin säestämänä. Karnevaalien luonne ja juhlintatapa vaihtelevat suuresti eri maissa.

Espanjassa, mukaan lukien Kanariansaaret, karnevaalit ovat suosittuja, ja ne järjestetään monissa kaupungeissa. Kanariansaarilla suurimmat karnevaalit järjestetään Teneriffan Santa Cruzissa, ja ne ovat erityisen suosittuja paikallisten nuorten keskuudessa, jotka osallistuvat aktiivisesti kulkueisiin ja nauttivat täysin siemauksin keväisestä juhlasta.

Espanjan Andalusiassa laskiaiskarnevaalien aikaan sää alkaa lämmetä. Málagassa ja Sevillassa järjestetään suuria karnevaaleja. Alicantessa on myös kulkueita, ja siellä sää saattaa olla jo hieman leudompi. Sitgesissä, Barcelonan lähellä, pidetään yksi suurimmista laskiaiskarnevaaleista. Barcelona on myös hyvä vaihtoehto karnevaalien aikaan, ja siellä majapaikan voi löytää normaalilla hinnalla.

Italiassa järjestetään myös merkittäviä laskiaiskarnevaaleja. Venetsiassa on erityisen suuret ja tunnetut karnevaalit, jotka kestävät 10 päivää. Siellä majoitushinnat nousevat ja parhaat paikat varataan kuukausia etukäteen. Venetsian kupeessa olevassa Mestressä majapaikkoja voi kuitenkin olla vapaana, ja sieltä on helppo siirtyä Venetsiaan raitiovaunulla.

Joulumarkkinat

Keski-Euroopan joulumarkkinat ovat viehättäviä ja eloisia paikkoja, joilla on mukava tehdä jouluostoksia ja virittäytyä joulun tunnelmaan. Joulumarkkinoilta voi vaikka löytää uusia koristeita kuuseen, kodin koristeluun tai tutustua erilaisiin herkkuihin sekä juomiin.
Eri kaupungeissa on myös muita omia erikoisuuksiaan, joita kannattaa kokeilla. Esimerkiksi Wienin joulumarkkinoilta voi löytää kuuluisia sachertorttua, Münchenin joulumarkkinoilta lebkuchen-pikkuleipiä ja Prahan joulumarkkinoilta trdelnikkejä, jotka ovat eräänlaista fiinimpää tikkupullaa.

Erityisesti Wienin ja Münchenin joulumarkkinat erottuvat joukosta, mutta myös muissa Saksan kaupungeissa on mainioita joulutoreja. Dresdenin ja Leipzigin kaltaisissa hieman pienemmissä kaupungeissa tunnelma on luonnollisesti vähemmän hälyinen verrattuna suurempiin kaupunkeihin, kuten Berliiniin.
Bremenin, Hampurin ja Lyypekin joulumarkkinat ovat nekin mainitsemisen arvoisia ja usein leudommat sään suhteen kuin eteläisen Saksan markkinat, joilla saattaa olla lunta ja pakkasta. Suurin osa Saksan joulumarkkinoista päättyy jouluaattoon.

Itäisen Keski-Euroopan joulutorit, kuten Prahan, Varsovan, Bratislavan, Budapestin ja Gdanskin, markkinoilla tunnelma on omaleimainen ja hinnat edullisempia kuin Itävallassa ja Saksassa. Vieraanvaraisuus ja rennompi ilmapiiri ovat näiden markkinoiden valtteja. Glögit ja hehkuviinit ovat edullisia, ja hotelleissa on paremmin tilaa kuin esimerkiksi Wienissä tai Münchenissä. Budapest ja Praha ovat erityisen suosittuja, sillä niiden joulumarkkinat jatkuvat usein loppiaiseen asti.

Vaikka Keski-Euroopan toreilla on yleensä leudompaa kuin Suomessa, Etelä-Euroopassa voi kokea vielä lämpimämpiä sääolosuhteita joulutorilla vieraillessa. Tällaisia ovat esimerkiksi Barcelona ja Madrid. Madridissa joulukuun lämpötilat ovat yleensä maltillisia, ja Barcelonassa lämpötilat ovat yleensä yli 15 astetta päivisin ja öisin hieman alle 10 astetta.