Varsinais-Suomi – Vinkkejä ja matkakohteita

Varsinais-Suomi

Tälle sivulle on koottu kunkin paikkakunnan uusimmat vinkit. Lisää vinkkejä löydät paikkakuntakohtaisilta sivuilta.

Aura (6 vinkkiä)

Prunkkalan Poikettava

Kotiseutuyhdistys järjestää Prunkkalan poikettavassa toimintaa ja näyttelyitä, kuten runoiltoja ja lauluiltoja ja näyttelyitä, joiden esineistö liittyy aina jollain tavalla Auraan. Prunkkalan poikettava sijaitsee Auran kirkon viereisen makasiinin yläkerrassa.

Veräjänkorvan museo

Veräjänkorvan museo on sopimuksen mukaan auki oleva museo, jossa eri huoneet on kalustettu eri vuosikymmenten mukaan. Esillä on kolmisentuhatta esinettä Aurasta ja sen lähikunnista. Piharakennuksen salista on tehty pirtti, ja siellä voi tutustua erilaisiin isännän ja emännän työkaluihin. Lisäksi museossa voi nähdä, millainen oli vanhan ajan kauppa ja koululuokka 1900-luvun alussa. Museon kokoelman on kerännyt kotiseutu- ja museotyöstään palkittu Ari Vilén.

Kaarina (5 vinkkiä)

Kuusiston piispanlinnan rauniot

Piispanlinnan rauniot on kesäisin kiva retkikohde Kaarinassa, Piikkiönlahden rannalla. Raunioihin pääsee kulkemaan ja on hauska miettiä, mitä missäkin kohtaa linnaa on aikoinana ollut. Vieressä on pieni kesäkahvila ja lähistöllä on myös luontopolkuja. Monet ottavat omat piknik-eväät mukaan ja niitä voi vaikka grillipaikalla nauttia.

Lastenkirppis Seesam

Onko lastenvaatteet haussa? Kaarinassa on alueen parhaimpia ellei paras lastenkirppis, Seesam, josta varmasti löytyy jälkikasvulle päällepantavaa ja kaikkea muutakin pikkuväkeä kiinnostavaa.

Kemiönsaari (10 vinkkiä)

Kasnäsin kylpylähotelli

Paikka, jossa voit majoittua hotellissa, mökeissä tai camping-alueella omassa matkailuautossa. Kylpylässä on isompi allas ja pari muuta allasta ja se sijaitsee Kemiönsaaren eteläisessä kärjessä. Aivan vierestä lähtevät yhteysalukset esimerkiksi Rosalan viikinkikeskukseen, Bengtskäriin ja Kasnäsiin.

Sagalundin museo

Sagalund on maaseutumuseo, jonka alueella pääsee tutustumaan vanhanajan rakennuksiin ja siihen, miten ihmiset aikoinaan Kemiönsaaressa asuivat. Museon on perustanut Nils Oskar Jansson käyttäen esikuvanaan Skansenia. Vapaaehtoiset järjestävät museossa erilaista toimintaa, johon vierailijat voivat osallistua.

Kustavi (7 vinkkiä)

Kustavin Savipaja

Kustavin Savipaja on perheyritys, jonka keramiikkapajassa valmistuu käsityönä edelleen niin Aija Paateron perinteikästä perusmallistoa kuin uudempaa käyttökeramiikkaa. Tehtaanmyymälä on lähes pakollinen käyntikohde keramiikanystäville. Koko perineinen mallisto on siellä esilä kaikissa väreissä uutuuksia unohtamatta. Lisäksi valikoimiin kuuluu uniikkeja tekstiilejä, puutuotteita, paperitavaraa, pehmoleluja, ja löytöjä voi kesäisin tehdä myös pihan II-laadun ulkotorilta.

Peterzensin ranta ja mökit

Peterzensin rannalla voi majoittua ihanissa kaislakattoisissa saaristolamismajoissa, jotka jäljittelevät kalastajien vaatimattomia mökkejä tai vaikkapa stringray-teltassa, joka roikkuu ilmassa kolmeen ympäröivään puuhun vaijerilla kiinnitettynä. Vierasvenesatamassa on satoja venepaikkoja odottamassa omalla veneellä paikalle saapuvia, ja lisäksi täällä on reilun kokoinen ravintola, ruokakauppa, vaateliike, sisustusliike ja alue, jolla voi pelata puistogolfia.

Laitila (4 vinkkiä)

Munamarkkinat

Aina viikko ennen juhannusta Laitilassa pärähtää - on munamarkkinoiden aika. Munamarkkinoiden ytimessä sykkii vilkas ja monipuolinen markkinatori, jonka ympärillä järjestetään maksutonta ohjelmaa, konsertteja, esityksiä ja muita oheistapahtumia. Munamarkkinat on Laitilan suurin vuotuinen tapahtuma, jotka on pidetty vuodesta 1972 lähtien. Vuonna 2021 perinne kuitenkin koronan takia katkeaa, mutta seuraavana vuonna yritetään uudestaan, ja silloin onkin aika viettää tapahtuman 50-vuotisjuhlavuotta.

Jazzkukko - jazzin ja rytmimusiikin festivaali

Jazzkukon heinäkuinen kiekaisu on samalla kutsuhuuto jazzin ja rytmimusiikin esiintyjille ja innokkaille kuulijoille. On aika saapua Laitilan kaupungintalolle ja Kirkkopuistoon nauttimaan hyvästä musiikista. Jazzkukon takana on yleishyödyllinen yhdistys, ja festivaalia on järjestetty vuodesta 2014. Tätä taiteellisesti laadukasta tapahtumaa voidaankin jo pitää vakiintuneena osana Laitilan kesää.

Lieto (4 vinkkiä)

Liedon Vanhalinna ja Linnavuori - Museo, kahvila ja kauppa

Aurajoen kulttuurimaisemissa sijaitsee Liedon vanhalinna kartanomiljöineen. Aivan sen vieressä kohoaa Linnavuori, jolle voi kiivetä portaita pitkin ja jolta on hienot näköalat aina Turkuun asti. Vanhalinnassa on näyttelyitä (esim. Elämänlanka-näyttely, joka kertoo 1800-luvun ihmiselämän kulusta juhlineen) ja museokauppa Hildan puoti, jossa myydään mm. Isoisän Puulelujen, Noitavasaran ja MAKEEdesignin tuotteita (tarkista kaupan aukioloajat kotisivuilta). Tänne on toteutettu myös pakopeli.

Zoolandia - Puuha- ja eläinpuisto

Zoolandiassa voi samalla vierailulla pyöriä huvipuistolaitteissa, puuhata sisäleikkipuistossa ja seurata eläinten touhuja laajalla kotieläinpihalla. Eläimiä on, mutta ei enää niin paljon kuin joskus aikoinaan. Alueen ravintola (Härmälinna) tarjoaa lounasta, jonka voi nauttia sisällä tai ulkoterassilla. Alueen kahvilasta saa pientä naposteltavaa. Yöpyminen onnistuu Zoolandian omalla leirintäalueella, jonne sopivat myös matkailuautot tai 2-7 hengen huoneessa Zoo-hostellissa.

Loimaa (9 vinkkiä)

Alastaro golf

Alastaro Golf on suomen pisin golf kenttä. Alastaron golf kenttä soveltuu hyvin myös aloittelijoille ja antaa laadukkaan alun golfaamiselle. Rata kulkee enimmäkseen mäntymetsässä. Alastaro golfilla järjestetään monipuolisia kursseja sekä kilpailuja joita on kiva seurata jos on golfista kiinnostunut. Alastaro golfilla on myös oma ravintola josta voi napata vaikka nakit ja smoothien päivän päätteeksi.

Harjureitti

Harjureitti on 28 km pitkä kaunis luontoreitti joka kulkee Loimaan, Säkylän, Huittisen ja Oripään alueella. Suurin osa reitistä on harjumetsää mutta alueella on myös lähteitä ja järviä. Reitin varrella on myös kotia ja laavuja joissa voi pysähtyä syömään. Reitin varrella on myös muutama ravintola. Talvisin reitillä on ladut ja latujen kunnon voi tarkistaa helposti reaaliajassa nettisivuilta.

Marttila

Masku

Isonkiven ranta

Puhdasvetinen isohko lampi jolla hiekkaranta. Matalaa lapsia ajatellen. Samalla alueella frisbeegolf-rata, ja muutaman kilometrin päässä Naantalin suuntaan kirppis Vanha Nestori, jossa saa ajan kulumaan.

Mynämäki

Mietoisten lahti

Lintubongari paratiisi! Kansainvälisesti arvokas lintulahti Luontopolku ja näköalatorni.

Savikulma B&B, Mynämäki

Yli 100-vuotta vanhaan hevostalliin Laajoen rannalla kunnostettu tunnelmallinen majoitustila herkullisella aamupalalla.

Naantali

Perinnehoitoja, sauna-elämys & folklore-taidetta

Kuppari-Hannan parantola Livonsaarella huokuu kansanomaista folklore-tunnelmaa ja tarjoaa vierailijoille hierontaa, kuppausta, akupunktiota ja jäsenkorjausta. Kaikkiin hoitoihin on yhdistettävissä puulämmitteinen sauna ja välipala/keitto. Kuppari-Hanna on pitkänlinjan kansanlääkintäkulttuurin ammattilainen ja lisäksi osaa hyvin opastaa muihin paikallisiin palveluihin ja nähtävyyksiin.

Nousiainen

Oripää (5 vinkkiä)

Oripään frisbeegolfrata - Rento kesäpäivän höntsäilyrata

Puustoittuneelle entiselle hekkakuopalle rakennettu 9-vöyläinen tekninen rata, jolla hyväkuntoiset tiiauspaikat ja helpohkot, aloittelijaystävälliset väylät, joiden välillä on helppo liikkua. Erillinen, pieni alue puttailun harjoitteluun ja pituusheittoalue. Maltillisesti metsää ja sopivasti korkeuseroja. Vieressä pieni kioski/kahvila, jota juuri remontoitiin kun olimme täällä. Runsaasti paikoitustilaa. Alueella myös ampumarata ja "Hipon pulkkamäki" talvisin. Hyvä myös pienemmille pelaajille.

Uimapaikka hiekkakuopalla

Oripään vapaa-aikakeskuksen uimapaikalla voi pulahtaa laiturilta uimaan pieneen hekkakuopalle syntyneeseen lampeen, jonka vieressä on kopperot vaatteidenvaihtoon. Erittäin rauhallinen, tänäänkään ei ketään muita paikalla. Uimaveden mikrobiologinen laatu kunnossa, raportti löytyy. Paljon hiekkaa, jota kaivella, melkein kuin hiekkarannalla olisi.

Paimio

Sauvon kesäteatteri - Iloista kesäteatteria jo vuodesta 1986

Kesäisin Paimiosta kannattaa tehdä noin vartin ja 13 km ajomatka, ja tulla seuraamaan Sauvon kesäteatterin esitystä. Sauvon kesäteatteri on tunnettu rempseästä ja yllätyksellisestä otteestaan, jonka mukaisesti he ovat esittäneet tunnettuja vanhoja satuja ja käsitelleet historian merkkihenkilöitä. Tunnelma on noussut pilviin niin Lumikkia ja seitsemää kääpiötä kuin Romeota ja Juliaa seuratessa. Väliajalla on aina tarjolla kahvia ja pullaa, mutta myös jäätelöä.

Parainen (10 vinkkiä)

Solliden Camping - Leirintäalue ja mökkikylä

Saariston Rengastien varrella sijaitseva mökkikylä ja leirintäalue, jossa voi majoittua joko mökeissä, telttailualueella tai asuntoauto- ja asuntovaunualueella. Leirintäalue on varsin pieni, erittäin rauhallinen ja siisti. Juuri roskan roskaa ei löydy. Täällä ei myöskään tarvitse paahtua teltassa auringon paisteessa koska puut varjostavat aluetta mukavasti. Pientä naposteltavaa voi hakea kesäkahvilasta ja löylyihin pääsee alueen saunassa. Alueen uimarantana toimii kaupungin yleinen uimaranta.

Seikkailugolf Centris - Ei mikään perinteinen laatikko-minigolfrata

Paraisten kaupungintaloa vastapäätä keskuspuistosta löytyy perinteisiä laatikkoratoja mielenkiintoisempi toteutus minigolfista. Täällä peliradat on toteutettu puistomaisesti osaksi maastoa tavoitteella, että rata olisi kaunis katsella ihan sellaisenaankin. Hieno minigolfrata tämä onkin, ja varmasti tarjoaa haastetta kaikille, mutta onneksi radan oman kioski-kahvilan terassilta voi käydä välillä hakemassa lasten ja aikuisten virvoitusjuomia siivittämään putin kulkua. Samasta paikasta saa myös pelivälineet.

Pyhäranta

Pöytyä

Vanha Vehnämylly

Pöytyän Riihikoskella kahvilaksi ja nähtävyydeksi kunnostettu vanha Vehnämylly. https://www.facebook.com/Vanha-Vehn%C3%A4mylly-2423767724313080/

Raisio (3 vinkkiä)

Kukkatalo

Pirilän Kukkatalo Raisiossa on kaikkien viherpeukaloiden unelmapaikka. Täällä on kasvihuonekaupalla kaikenlaista värikästä ja vehreää omaan puutarhaan tai vain ajan kuluksi katseltavaksi. Kukkien, siementen, taimien ja kaikenlaisten kasvien lisäksi löytyy tietysti myös kukkakoreja, ruukkuja, telineitä, puutarhatyökaluja, ja kaikenlaista koristetta pihapiiriä piristämään.

Kauppakeskus Mylly - Varsinais-Suomen suurin kauppakeskus

Mylly on valtavan kokoinen kauppakeskus Raision ja Turun rajan tuntumassa. Täällä on yli 150 liikettä, joiden joukkoon mahtuu niin tavarataloja, urheilutarvikeliikkeitä, vaateliikkeitä, ravintoloita, kahviloita ja monenlaisia erikoisliikkeitä. Parkkipaikkoja on enemmän kuin riittävästi. Muutaman minuutin ajomatkan etäisyydellä Myllystä löytyy myös muita kauppoja, kuten Ikea, Verkkokauppa.com, Bauhaus, Plantagen, Gigantti ja Scandinavian Outdoor Store (entinen Partiovaruste).

Rusko (5 vinkkiä)

Vahdon uimapaikka / hiekkakuopat

Vahdolla, entisessä hiekkamontussa sijaitsee kiva ja vähemmän tunnettu mutta nykyään aivan virallinen uimapaikka. (Vahtohan kuuluu nykyään Ruskoon.) Veden täyttämien kuoppien vierellä on parkkipaikka autoille. Alueella on vessa, mutta se on auki vain kesäisin uimakauden aikana. Tämän tyyppisiä hiekkakuoppiin muodostuneita polskimispaikkoja on Suomessa enemmänkin, mutta tämä on niistä suurimpia. Hyvällä tuurilla lapset voivat bongata kirkkaasta vedestä myös sammakoita.

Nummilammen virkistysalue ja hiekkaranta

Nummilampi on virkistysalue Ruskolla. Täällä on kesäisin suosittu hiekkaranta, lentopallokenttä, sauna ja laituri.

Salo (3 vinkkiä)

Mathildedalin ruukkikylä meren äärellä

Mathildedalin entisöidyssä ruukkikylässä on mukava kesäinen tunnelma ja siellä on myynnissä paikallisten pienyrittäjien tuotteita, varsinkin käsitöitä. Lisäksi täällä on ravintola (Ruukin krouvi) ja kahvila (Cafe Mathildedal), alpakoita ja ruukin rakennuksia, kuten entinen valimo, joissa voi tutustua täällä valmistettuihin puimakoneisiin ja muihin koneisiin ja paikan historiaan. Lähistöllä on ulkoilureittejä, kuten Matildhe-järven ympäri kiertävä reitti. Noin 27 km (puoli tuntia) Salosta.

Ilmusmäen luola, muinaishauta ja näköalapaikka

Noin 6 kilometrin ajomatkan päässä Salosta pitkin Perniöntietä tulee vastaa Ilmusmäki, jonka laelta aukeavat komeat näköalat ympäröiville seuduille. Niiden lisäksi tänne houkuttelee kävijöitä Ilmusmäen luola, jonka sanotaan olevan itse hiisien rakentama. Luolasto on pitkähkö ja ilman valoa sinne ei ole asiaa mennä. Siellä täällä mäellä on myös pienempiä luolamaisia onkaloita ja aivan mäen laelta löytyy pronssikautisia hautakiviröykkiöitä. Mäelle kiipeäminen vaatii hyvää kuntoa ja varovaisuutta.

Sauvo

Sauvon kesäteatteri - Iloista kesäteatteria jo vuodesta 1986

Sauvon kesäteatteri on tunnettu rempseästä ja yllätyksellisestä otteestaan, jonka mukaisesti he ovat laittaneet uusiin kuosiin niin satuja kuin historian merkkihenkilöitä. Yhtä jännittävää joka vuosi on myös seurata, miten ennen Sauvoa sijaitsevan ladon seinään pikku hiljaa rakentuva mainos antaa kerta kerralta enemmän vinkkejä kuluvan vuoden käsiteltävästä aiheesta. Kuten kesäteatterissa kuuluukin, väliajalla on aina tarjolla kahvia ja pullaa, mutta myös jäätelöä.

Kankaanrannan puutarha - Aivan loistava puutarhamyymälä

Kesämatkaajille ehdoton pysähtymispaikka on Kankaanrannan puutarha aivan Sauvon keskustassa ja Sauvon-Kemiöntien varrella. Täällä on kasvihuonekaupalla mitä värikkäämpiä kesäkukkia, joita ihastella ja ostaa viemisiksi vaikka kesämökille tai tuliaisiksi. Kun sato kypsyy, täältä voi ostaa myös oman paikallisesti tuotettua mansikkaa, vadelmaa, herneitä ja muita vihanneksia. Kukat ja kasvit ovat hyvinhoidettuja ja elinvoimaisia, niiden valikoima on runsas ja myyjät hyväntuulisia. Kannattaa poiketa.

Somero (4 vinkkiä)

Muotiputiikki Helmi - Intohimosta kellohelmoihin ja tyllihameisiin

50-luvun henkisistä klassisista ja ajattomista vaatteista ja asusteista kiinnostuneet löytävät tästä suurella sydämellä pidetystä putiikista kaikenlaista ihanaa alkaen kellomekoista ja boleroista aina patellavöiden kautta tyllihameisiin ja koruihin. Myynnissä on niin vintagea kuin uustuotantoa ja yli 15 vuoden toimintansa aikana liike on saanut hurjan kannattaja- ja fanijoukon, joista suuri osa tulee ostoksille Someron ulkopuolelta. Kokoja liikkeestä löytyy niin isoille kuin pienille.

Sisumetsän seikkailupuisto

Kiipeily- ja seikkailupuisto, jossa kaikkia ratoja ei ole suunniteltu ilmojen kaistapäille, vaan sopivia ratoja on useampikin myös ala-asteikäisille. Toisaalta, mustan radan numero 9:n selvittääkseen pitää jo aikuisenkin olla melkoinen ninja ja liimanäppi. Hiidenpolulla on peikkohahmoja ja taidetta. Rakkauden siltaan parit voivat kiinnittää riippulukon ja muiskauttaa pusun "pussauskopissa". Mukava kesäinen paikka, jossa viihtyvät kaiken ikäiset. Toisen nähtävyyden, Hiidenlinnan naapuri.

Taivassalo

Pollin Piha - Kesäkahvio ja majapaikka kauniissa maalaismiljöössä

Pollin Pihan vanhassa kivinavetasta toimii viihtyisä ja tunnelmallinen kesäkahvila, jonka antimet ovat vertaansa vailla. Maistuisiko vaikka Millan tyrnijuustokakku, Pollin Britakakku tai Antin kermainen lohikeitto tumman saaristolaisleivän kera? Pihapiirissä on myös vanhan ajan piian vintti ja rengin tupa, joiden esineistö kertoo entisaikojen maatalouselämästä. Pollin pihalla voi myös majoittua, sinisessä, keltaisessa tai punaisessa huoneessa. Vierailun kruunaa iloinen ja ystävällinen palvelu.

Turku (20 vinkkiä)

Turun paras leikkipuisto - Kupittaan Seikkailupuisto eli Seikkis

Turun paras lasten leikkipuisto löytyy Kupittaan puistoalueelta. Täällä on niin pienille kun isommille lapsille kiipeilytelineitä, liukumäkiä, keinuja, köysiliuku, puro jota pitkin uittaa veneitä, lampi jonka yli kulkee riippusilta, kesällä vettä ympärilleen säännöllisin väliajoin suihkiva pylväs, pomppulinna ja urheiluvälinevuokraus. Myös muuta ohjelmaa järjestetään kuten teatteriesityksiä ja askartelutyöpajoja. Kesäperjantaisin pidetään lasten oma kirpputori. Seikkiksessä on myös ulkokahvila.

Vesipuisto JukuPark

Aurinkoisena ja kuumana kesäpäivänä vesipetojen suosikkikohteisiin Turussa lukeutuu Jukuparkin vesipuisto ulkona Impivaarassa. Täällä on tietenkin vesiliukumäkiä, joita voi viilettää alas renkailla, vauhtimatoilla tai perinteiseen tyyliin. Lisäksi on allas, jossa voi meloa miniveneellä ja pomppulinnoja. Liukujen lisäksi on toiminta-allas, jossa vesi on lämmintä ja paljon tilaa ja aurinkotuoleja. Ruokailu on mahdollista alueen ravintolassa.

Uusikaupunki (8 vinkkiä)

Risteilyt M/S Kertulla Isokarille ja Uudenkaupungin sisäsaaristoon

Isonkarin majakkasaarella pääsee käymään kätevästi M/S Kertun kyydissä, joka ajaa sinne vakioaikataulun mukaan ja starttaa Uudenkaupungin vierassataman laiturista Pakkahuoneen takaa. Lisäksi Kerttu tekee parin tunnin pituisia iltaristeilyjä, joilla on myös ohjelmaa ja kesäistä tarjoilua. Perjantaisin lähdetään sight seeing -risteilyille, joiden aikana nähdään mm. merimetsokolonia Urpoisen saaressa ja törmäpääskyjä Yaran kipsivallilla samalla kun kapteeni kertoo meriluonnosta.

Hotelli Aittaranta - Modernit, vuonna 2018 valmistuneet hotellihuoneet

Kaupunginlahden rannalla, vanhojen suolamakasiinien jonon jatkona sijaitsee Hotelli Aittaranta. Tässä uutuudenkarheassa hotellissa on 16 huonetta, jotka ovat valoisia ja siistejä. Rakennus on kaksikerroksinen, ja huoneissa on joko terassi tai ranskalainen parveke. Myös jääkaappi. Hotelli sijaitsee käytännössä keskustassa, joten Ukin palvelut ovat lähellä, tienoilta löytyy niin ruokapaikkoja, kauppoja kuin nähtävyyksiä. Hotellirakennuksessa toimii myös kahvila, Cafe Aitta, jossa myös aamiainen tarjoillaan.

Vehmaa