logo
Haluatko hotellin läheltä kauppakatuja, ravintola-alueita tai hyvien kulkuyhteyksien varrelta? Pienen matkaoppaan lämpökartoilta näet, minne päin kaupunkia ravintolat ja kaupat ovat keskittyneet ja mitkä alueet ovat lähellä metroasemia. Lisäämme jatkuvasti palveluun uusia karttoja, nyt niitä on seuraaviin kaupunkeihin:

Pienen matkaoppaan hotellivinkit

Monissa kaupungeissa ja lomakohteissa on tarjolla majapaikkoja täyden palvelun luksushotelleista ja suurien hotelliketjujen tunnetuista vaihtoehdoista aina hostelleihin ja perheomisteisiin majataloihin. Seuraavassa on vinkkejä asioista, jotka sinun kannattaa ottaa huomioon, kun vertailet hakukoneemme löytämiä hotelleja.

Pieni matkaopas on eritellyt matkakohteittain niitä kaupunginosia ja alueita, jotka sijainniltaan ja palveluiltaan ovat parhaita hotellille tai muulle majapaikalle. Jos lisäksi haluat lukea vinkkejä niistä, valitse matkakohde tästä:

Valitse hotellin sijainti viisaasti

Hotelli tai muu majapaikka kannattaa usein varata keskeiseltä paikalta läheltä nähtävyyksiä ja jos kaupungissa on metro, läheltä metroasemaa. Metroverkostoon pääsee yleensä helposti liittymään lentokentän ja kaupungin välillä myös muiden liikennevälineiden reiteiltä. Kun valitsee hotellin läheltä metroasemaa, säästyy matkalaukkujen turhalta raahaamiselta perille saapumisen ja lähdön yhteydessä. Useimpien kunnolle ihanteellisinta on, jos lähimmälle metroasemalle on matkaa korkeintaan puoli kilometriä. Jos metro on tarjolla, se on usein myös luotettavin liikenneväline. Näin on varsinkin vilkasliikenteisissä kaupungeissa, joissa tieliikenne voi pahimmillaan seisoa ruuhka-aikoina niin, että lentokentän ja kaupungin väliseen matkaan voi kulua jopa moninkertainen aika.

Vilkkaus ei välttämättä kiinnosta kaikkia lomalaisia, ja rauhaa hakevien kannattaa usein yöpyä jonkin matkan päässä keskustan vilkkaimmilta kaduilta. Alueet, jotka sijaitsevat aivan tärkeiden liikenteen solmukohtien ja kaupungin päärautatieaseman lähistöllä, voivat olla rauhatonta seutua, jolla liikkuu epämääräistä väkeä. Onkin hyvä selvittää etukäteen, millaisia nämä tienoot omassa matkakohteessa ovat. Ostosten tekemisestä kiinnostuneiden on syytä selvittää hotellin sijoittuminen kauppakatuihin, ostoskeskuksiin, markkinatoreihin, kauppahalleihin jne. nähden. Niiden, jotka mielivät maistella paikallisia herkkuja muuallakin kuin hotellissa, on syytä kaivella tietoa ravintolakeskittymistä, food court -paikoista jne. Nämä ovat juuri niitä asioita, joita käsitellään mm. tällä sivustolla eri kohteiden pienissä matkaoppaissa, ja apua on myös Pienen matkaoppaan lämpökartoista, joista näkee, miten tiheästi ravintolat ja kaupat sijaitsevat.

Jos kaupungissa on ns. vanhakaupunki, sen moottoriajoneuvoliikennettä on voitu rajoittaa, ja aina eivät edes taksit välttämättä saa ajaa kaikilla vanhankaupungin sokkeloisilla ja mukulakivetyillä kaduilla. Mikäli aikoo turvautua taksikyytiin perillä, kulku hotellille on syytä selvittää etukäteen. Se, mikä vanhoissa kaupunginosissa hävitään kuljettavuudessa, voitetaan kuitenkin usein niin miljöön kuin tarjolla olevien hotellien tunnelmassa.

Kokeneet matkailijat voivat hyvin majoittua myös kauemmas pääkallopaikoilta, missä hintataso on usein edullisempi. Näitä alueita ovat kaupungin laitaosat tai kaupunkia ympäröivät pienemmät paikkakunnat, joilta kuitenkin pääsee usein kulkemaan kätevästi paikallisjunalla. Niiden, jotka suunnittelevat tekevänsä päiväretkiä lähistön mielenkiintoisiin paikkoihin, kannattaa selvittää, miltä rautatie- tai linja-autoasemalta kuljetukset näihin paikkoihin lähtevät, ja valita hotelli riittävän läheltä asemaa. On hyvä huomioida, että junat lähistön paikkakunnille eivät välttämättä kulje kaupungin päärautatieasemalta vaan pienemmiltä sivuasemilta.

Oletko liikkeellä omalla autolla?

Hyvä syy majoittua muualle kuin keskustaan on se, että on liikkeellä omalla kulkuneuvolla, ja tällöin kannattaa katsella parkkihallilla varustettua majapaikkaa, joita on usein myös lentoaseman lähettyvillä. Vartioidut parkkipaikat ovat luonnollisesti turvallisimpia. Vartioinnista huolimatta tavaroita ei kannata jättää lojumaan etu- ja takapenkille vaan siirtää ne pois näkyvistä tavaratilaan, ja arvoesineet on hyvä ottaa mukaan. Hansikaslokero kannattaa tyhjentää ja jättää auki kertomaan, että autossa ei yksinkertaisesti ole mitään murtautumisen arvoista.

Tutustu muiden antamaan palautteeseen

Yösijaa valitessa kannattaa tarkastella, mitä hotellista on sanottu ja minkälaisia reaktioita se on vieraissa herättänyt. Erityisesti kannattaa katsoa, minkälaisia kommentteja majapaikat ovat kirvoittaneet matkustajilta, jotka ovat liikkeellä samoissa tunnelmissa kuin itsekin. Lapsiperheitä kiinnostavat tietenkin muiden lasten kanssa matkustaneiden hotellikokemukset ja romanttiselle matkalle lähteviä muiden kuhertelijoiden vaikutelmat. Pelkkien palautteiden lisäksi kannattaa kiinnittää huomio myös siihen, onko hotelli itse vastannut saamiinsa palautteisiin ja miten. Tämä luo näkökulmaa kärjistettyihin purkauksiin ja kertoo myös hotellin yleisestä palvelualttiudesta.

Varmista lämmitys tai ilmastointi

Varasi hotellin miltä alueelta tahansa, on hyvä muistaa, että monin paikoin kesäkausi on tukahduttavan kuuma ja ilmastointi on tällöin välttämätön. Talvikaudella puolestaan yöt voivat jopa samoissakin paikoissa olla niin viileitä, että ilman lämmitystä vilu hiipii salakavalasti karaistuneenkin matkaajan puseroon.

Luottokortti on turvallisin maksutapa

Kuten verkko-ostamisessa yleensäkin, luottokortti on turvallisin maksutapa hotellia varatessa. Jos varatun huoneen kanssa kohtaa ylitsepääsemättömän ongelman, luottokortilla maksettua maksua voi hakea takaisin myös luottokorttiyhtiöltä.

Sivun pääkuva: Ana /Flickr (Creative Commons: Attribution 2.0 Generic)